Samostatek, czy NIEsamostatek ? Oto jest pytanie

Latanie silnikowe
michau
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Samostatek, czy NIEsamostatek ? Oto jest pytanie

Postautor: michau » 20 grudnia 2018, 20:24

Obejrzałem film na YT, gdzie autor przekonuje, że na PPG klasyczne skrzydła są bardziej bezpieczne. Uważa on, że samostatki , to tylko moda i naciąganie ludzi na kasę. Zamierzam zacząć PPG już niedługo, ale zgłupiałem po tym filmie. Pytam teraz, bo mogę kupić tanio nowe skrzydło, ale nie wiem, czy samostatek, czy nie.
Mam bardzo mały nalot, mimo, że mam od chyba 11tu lat ŚK

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Samostatek, czy NIEsamostatek ? Oto jest pytanie

Postautor: uriuk » 20 grudnia 2018, 20:44

No widzisz, sam przyznales, ze od takich filmow sie glupieje :)
Znajdz JEDNEGO zawodnika PPG startujacego na skrzydle klasycznym. Nie, zeby w ciagu tego sezonu. Powiedzmy jednego w ciagu ostatnich 10 lat. Jesli to moda i naciaganie klientow, to zeby zajac miejsce na podium wystarczy nie dawac sie wkrecac, wiec na pewno jakis zawodnik na to wpadl :)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 20 grudnia 2018, 21:00

Przeczytaj uważnie podsumowanie wypadków z tego roku. Tam też znajdziesz odpowiedź.
Zbyszek Gotkiewicz

michau

Postautor: michau » 20 grudnia 2018, 21:28

No, ale ja nie jestem zawodnikiem i mi nie zależy aż tak bardzo na zwinności skrzydła i na jego prędkości.
Gdybym z Dudkowych miał wybrać NemoXX (lub 4), albo Universala 1.1, to ten drugi jest bardziej bezpieczny na PPG.?
W tym filmie na YT facet (jest instruktorem i dlatego mam kocioł w głowie) właśnie w tym rzecz, że nie mówił jakie klasyki miał na myśli czy EN-A , B, albo żylety.
Statystyki też bardzo rzadko mówią na jakim skrzydle ktoś się połamał, bo ja chciałbym wiedzieć ilu młodych się wywaliło na EN-A, a ilu na wyższych klasach
Ostatnio zmieniony 21 grudnia 2018, 06:01 przez michau, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 20 grudnia 2018, 21:35

Facet byl instruktorem, w ubieglym wieku. I z tego okresu datuje sie jego wiedza.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 20 grudnia 2018, 21:44

Chłopaki na swoich filmach opowiadają takie rzeczy, że nie chce mi się tego wszystkiego prostować. Zapraszałem autorów do dyskusji tutaj, bo w komentarzach pod filmami trudno się dyskutuje, ale mam wrażenie, że w tych filmach niekoniecznie chodzi o ustalenie prawdy :) Bierz Uniwersala.
Zbyszek Gotkiewicz

michau

Postautor: michau » 21 grudnia 2018, 06:44

Kiedyś latałem może z godzinkę PPG na Nemo 2 (bez trymerów) i miałem wrażenie, że to jest niemożliwe żeby to skrzydło się poskładało. A na tych filmach są przykłady wypadków ze samostatkami i przyznam szczerze, że mnie szokują, bo widać, że w sumie z małej deformacji robi się duży kocioł w ciągu ułamka sekundy i natychmiastowa, mocna gleba. No te wypadki ze samostatkami nie wyglądają przyjemnie, bo to są bardzo dynamiczne uderzenia w ziemię. A gdy ja latałem na tym Nemo, to czułem totalny relaks, bo dla mnie to skrzydło raczej by aż tak mocno nie przywaliło w ziemię.
Pewnie,.. jakbym latał na jakimś EN-C, żeby dorównać prędkością samostatkowi, no to już pewnie bym miał majtki pełne, ale Nemo to był dla mnie prawdziwy relaks w powietrzu...kwintesencja bezpieczeństwa. Trochę nim czasem bujnęło, ale to wszystko.
Szkoda, że po obu stronach poglądów na temat bezpieczeństwa skrzydeł PPG są starzy wyjadacze, bo młodzi całkiem głupieją i nie wiedzą kogo mają słuchać.
Fakt...w statystyce jest od groma wypadków na klasykach, ale tam latają w większości bez silnika (i do tego w różnych odmianach latania PG i startu), a jak bez silnika, to tego nie ma co wliczać. Powinny być brane pod uwagę wyłącznie loty silnikowe i dopiero wtedy zrobić statystykę...ilu miało wypadek na klasyku, a ilu na samostatku i jak te wypadki się kończyły, bo co innego złamać sobie rękę, a co innego być całym połamanym.
Ale pewnie nie będę się wychylał i pewnie kupię sobie Universala, bo skoro cały świat mówi, że samostatek, to pewnie świat się nie myli. Jednak przyznam, że trochę się boję tych samostatków. A wiem, że jakbym latał PPG na Nemo4, to jestem pewien, że miałbym totalny relaks...słuchaweczki do uszu i chilloucik.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 21 grudnia 2018, 07:16

Zamiast ogladac filmiki zainteresuj sie aerodynamika, wtedy lepiej zrozumiesz czym jest samostatek.

A co do relaksu na Nemo, to masz go zapewniony. Bedac przypiety do nieba kilometr od ladowiska pod wiatr, przy zachodzacym sloncu.
W mojej okolicy juz od lat nikt nie lata na klasycznym skrzydle z silnikiem. Wystarczy raz poleciec obok samostatka, zeby sie zorientowac w roznicach. Jak zwykle wychodzi na to, ze wiedza powstaje gdy sie lata, a przesady kiedy sie slucha plotek i filmikow na YT.

michau

Postautor: michau » 21 grudnia 2018, 07:37

Coś jednak te filmy przekazują, bo na Nemo, czy na +Plusach z PPG raczej takich upadków nie widać na YT , a na samostatkach są i to niemało. I wtedy na nic mi teoria, aerodynamika i wszystko inne, o którychswoją drogą, czytałem niemało, bo temat mnie mocno wciągnął. Z czego Waszym zdaniem, to wynika, że na YT nie ma filmów, żeby PPGanci na klasycznych aż tak uderzali w ziemię. ? A na tych skrzydłach i innych klasykach latali i wciąż latają i to niemało pilotów, szczególnie początkujących, którzy chcą się przesiąść na napęd. Czemu nie ma na YT filmów z ich upadkami ?
Ostatnio zmieniony 21 grudnia 2018, 07:46 przez michau, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 21 grudnia 2018, 07:42

Znajdz na YT filmik z wypadku samochodu Zaporozec. Nie ma? To znaczy, wg twojej teorii, ze to jest zajebiscie bezpieczny samochod.
Albo ze nikt juz nim nie jezdzi :)

Przeciez pisalem ci, ze w okolicy Wrocka nikt, zupelnie nikt, nie lata na klasyku. To jak maja powstac takie filmiki?

michau

Postautor: michau » 21 grudnia 2018, 07:58

Ktoś jednak lata i to wcale nie tak mało. Może nie we Wrocku, ale w pomorskim i w okolicach Częstochowy na pewno. Młodziaki, bo młodziaki, ale latają. Czyżby Dudek taśmy moto dla swojego Nemo2, czy dla Plusa robił dla idei ? Inni producenci również.
Filmów z PPGantami na klasykach jest sporo, natomiast nie widać wypaków z ich udziałem. Czemu ?

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 21 grudnia 2018, 08:20

Bo:
Loty na klsykach to ponizej 1% nalotu
Lataja na tym leszcze, wiec glownie w maselku i bez wiatru (pod wiatr toto stoi a nie leci)
Jak kogos nie stac na skrzydlo to i nie stac na kamerke
Zusammen do kupy: sam bym sie zdziwil jakby zobaczyl taki filmik (podobnie jak sfilmowany wypadek Zaporozcem).

A w okolicach Czestochowy instruktorem jest Walter, wiec watpie, zeby ktos tam latal na klasyku. Na Kaszubach, choc tam raczej bieda, tez nie widzialem zadnego klasyka PPG.

Mysle, ze klasykiem moze latac jedynie ktos latajacy bardzo okazjonalnie. Znam takiego jednego pod Wrockiem, ale sie nie oderwal przez ostatnie 5 lat, wiec go nie licze jako pilota. To troche tak jak z lotniami. Ponoc sa i da sie tym latac, ale zobaczyc lotniarza w powietrzu to jest naprawde cos.

michau

Postautor: michau » 21 grudnia 2018, 08:57

1%- masz rację Uriuk. Jednak przez 10, albo i więcej lat, jednak powinien się chyba znaleźć chociaż jakiś film z wypadkiem na klasyku.
Znowu masz rację, bo rzeczywiście na klasykach latają leszcze. Ale czy samostateczni piloci chętnie latają przy 5m/s i w turbulencjach , czy może też wolą masełko i bez wiatru ? Pewnie, że są hardcorowcy, którym pogoda niestraszna, czy to w PG, czy PPG.
Ale na kamerkę stać kogoś, kto stoi obok i filmuje.
Waltera znam osobiście (Ciebie zresztą też z Borska, choć Ty mnie na pewno nie kojarzysz) i wiem, że Walter chętnie wypuszcza swoich kursantów, zupełnie zielonych leszczy na swoich Apco Karismach EN-A. Chociaż na Liftach pewnie też.
Lotnie...no właśnie. Czemu ich nie ma w PL nie mam pojęcia. Jak byłem w niemieckich Alpach tego lata, to widziałem tam dużo lotniarzy. Lata to na prawdę super.

I tak kupię sobie pewnie samostatka, bo pod wiatr rzeczywiście klasyki nie lecą. Latanie przy silnym wietrze i w turbulencjach na PPG mnie nie jara.
Ogólnie nic nie mam do samostatków, bo zapierniczają, ale jak widzę te uderzenia w ziemię z ich udziałem, to opada mi szczęka. Te wypadki to raczej nie są takie tam sobie zwykłe przyziemienia, czy wpadnięcia w krzaki. To są prawdziwe, agresywne pier***nięcia o ziemię z takim impetem, że raczej ciężko się z tego pozbierać. Ja na prawdę nie wyobrażam sobie sytuacji, żeby tuż po starcie aż tak przywaliło mi Nemo o ziemię, chociaż mogę się mylić...wiadomo, silnik nadaje pędu.
Nie ma Zaporożców, ale Nemo jest sporo i nikt z tego co widzę na YT nie rozwala się tym o ziemię. A Synthetisy i owszem. Ja Nemo nie wezmę po pod wiatr będę jedynie balonował i biorąc pod uwagę prędkości w locie, to się ze zwolennikami samostatków zgadzam. Jednak my rozmawiamy o bezpieczeństwie, a nie o prędkości.

Żeby było jasne Uriuk. Jesteś dla mnie autorytetem, podobnie jak Gotek, Walter, Mazby, Antkowiak i kilku innych też. Wszyscy macie duży wkład w paralotniarstwo w PL i chwała wam za to co robicie i co robiliście 20 lat temu na tych starych skrzydłach, na które ja bałbym się pewnie wsiąść.
Ostatnio zmieniony 21 grudnia 2018, 09:11 przez michau, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 21 grudnia 2018, 09:04

Wpisalem w googlarke "ppg accident" i widze praktycznie wylacznie kasyki. Calymi peczkami spadaja.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 21 grudnia 2018, 09:16

Michau. Daj link do filmu, bo chyba oglądaliśmy dwa różne filmy. Ja odnoszę się do filmu Krzyśka Dudzińskiego w którym swoją tezę o tym że skrzydła samostateczne się podwijają ilustruje przykładami gdy te skrzydła zostają przeciągnięte przez pilota lub powołuje się na wypadek Grześka Krzyżanowskiego który został mistrzem świata latają na skrzydłach samostatecznych, ale wypadek miał z powodu złego mocowania wózka do skrzydła, które to mocowanie się urwało. Podawanie takiego przykładu jako ilustracja tezy że skrzydła samostateczne się podwijają jest paskudną manipulacją i dyskwalifikuje cały materiał. Prosiłem żebyś uważnie przeczytał podsumowanie wypadków. Są tam dwa wypadki śmiertelne pilotów PPG którzy nie mając umiejętności aktywnego pilotażu wsiedli na skrzydła klasyczne i polecieli w trudne warunki. Przypuszczam, że powodem śmierci był właśnie zupełny brak umiejętności latania aktywnego. Jeśli z góry zakładasz, że wyszkolisz się na napęd bez nauki latania w termice, to też zawsze będziesz tylko workiem kartofli zmieniającym kierunek lotu za pomocą sterówek. To za mało żeby bezpiecznie latać w termice na klasyku. Samostatek daje pilotowi to, czego narodowcy nie potrafią robić aktywnie. Dzięki odpowiedniej mechanice lotu skrzydło samo dba o to żeby pozostawać stabilnie nad głową. Oczywiście w ekstremalnych warunkach też się podwinie, ale jego tolerancja na brak aktywności pilota jest dużo większą niż w skrzydle z profilem klasycznym. Możesz zostać na Nemo, bo to bezpieczne skrzydło, ale i tak w termice nie będziesz się czuł na nim dobrze, a prędkości pod wiatr spowodują że ograniczysz się tylko do bliskiego latania.
Zbyszek Gotkiewicz

michau

Postautor: michau » 21 grudnia 2018, 09:23

uriuk pisze:Wpisalem w googlarke "ppg accident" i widze praktycznie wylacznie kasyki. Calymi peczkami spadaja.

No i tu jest problem, bo ja nie potrafię rozróżnić na filmie, czy skrzydło jest klasyczne, czy samostateczne. Tutaj już muszę wierzyć na słowo instruktorom w tym i Tobie. I na nic mi rysunki, że samostatki mają zagięty profil i trochę inaczej wyglądają. Podobnie rzecz się ma z SharkNose. Patrzę na współczesne skrzydło i trudno jest mi ocenić czy ma nos rekina czy go nie ma. Podobnie też jest z Zaporożcem, bo nie odróżnię go od Wołgi. Jakoś trudno mi się zapamiętuje kształty

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 21 grudnia 2018, 09:27

Samostatki to glownie Dudki i APCO, czasem sie trafi Ozone, ale rzadko. Reszta to klasyki

michau

Postautor: michau » 21 grudnia 2018, 09:34

Dziękuję panowie za odpowiedzi, bo dajecie mi jaśniejszy obraz sytuacji.
Odnosząc się do wypowiedzi Zbyszka,to z pewnością mamy na myśli ten sam film. Czy można wysnuć wniosek, że samostatki łatwiej się przeciągają ?
No bo ja przyznam się, że próbowałem Nemo hamować na prawdę mocno, ale tylko w PG i miałem wrażenie, że tego skrzydła po prostu nie da się przeciągnąć ot tak sobie. Może jakbym nawinął sterówki i zaciągnął je pod samą dupę, to może.
Z drugiej strony jak tak sobie wyobrażam sytuację na Nemo...start, gaz pełna manetka i sterówka mocno na hamulec. Pewnie nawet Nemo by mnie nie uratowało, a walnięcie byłoby równie dynamiczne jak na wspomnianym filmie. Dziękuję panowie za odpowiedzi.

michau

Postautor: michau » 21 grudnia 2018, 09:42

uriuk pisze:Samostatki to glownie Dudki i APCO, czasem sie trafi Ozone, ale rzadko. Reszta to klasyki

No właśnie. TU zrodziło mi się pytanie ...dlaczego. Dlaczego inni, uznani producenci nie produkują samostatków ? Czyżby nie mieli w tym interesu ?

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 21 grudnia 2018, 09:46

Alez probuja. Tylko to nie jest takie proste :)

Wróć do „PPG”