Motoroma dwucylindrowa- ktoś lata na tym silniku?
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Były Pilot
Motoroma dwucylindrowa- ktoś lata na tym silniku?
Macie jakieś doświadczenia z tym silnikiem?
Mariusz Kilian
Re: Motoroma dwucylindrowa- ktoś lata na tym silniku?
Napędy Motoroma są jak chińskie skutery - zawsze coś im dolega. Ani Motoroma ani Techno Fly nie ma odpowiedniego zaplecza by produkować własne napędy. To co robią to tylko montaż i eksperymenty. Cóż kup i sam się przekonaj. Jeden może być zadowolony, inny z kolei nie bardzo.
- uriuk
- Site Admin
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
A widziałeś kolego to zaplecze, czy tylko tak sobie pierdolnales coś ze swojego strumienia świadomości?
Producent znanych rowerów Kross z Przasnysza ma własną tylko wyginarke do obręczy i lakiernie. Nie produkuje rowerów tylko je składa z chińskich i tajwański części. Są mówiąc prawdę przeciętne.
Juz te czasy dawno minęły ze jeden producent wykonuje wszystko od podstaw. Bardziej opłaca się ściągać części z Chin i pod własną marką wypuszczać towary. Jednemu to lepiej wychodzi drugiemu gorzej. Sorry każdy chce żyć i kombinuje.
Juz te czasy dawno minęły ze jeden producent wykonuje wszystko od podstaw. Bardziej opłaca się ściągać części z Chin i pod własną marką wypuszczać towary. Jednemu to lepiej wychodzi drugiemu gorzej. Sorry każdy chce żyć i kombinuje.
Sorry, jeżeli wyżej wymienione firmy mają własne odlewnie cylindrów i tłokow to chilę czoła.
Dudek owszem materiałów nie produkuje zato szyje skrzydła z klasą na cały świat. Takich producentów to tylko szanować.
Dudek owszem materiałów nie produkuje zato szyje skrzydła z klasą na cały świat. Takich producentów to tylko szanować.
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Wytwórnia statków kosmicznych to też tylko montowania, nie mają nawet marnej odlewni.
Renomę trzeba sobie wyrobić i nie eksperymentować na klientach. Nie tędy droga.
Słynny napęd Solo 210 nie powala mocą ale był niezawodny. Producent wykorzystywał go do jakiej maszyny nie związanej zupełnie z paralotniarstwem. Inny człowiek pomyślal, zaczął składać napędy i odniósł sukces. Z pewnością dysponował tylko podstawowymi narzędziami a mimo to zasłynął w świecie paralotniarskim. Może i naszym rodakom któregoś dnia to się uda. Trzymam kciuki!
Słynny napęd Solo 210 nie powala mocą ale był niezawodny. Producent wykorzystywał go do jakiej maszyny nie związanej zupełnie z paralotniarstwem. Inny człowiek pomyślal, zaczął składać napędy i odniósł sukces. Z pewnością dysponował tylko podstawowymi narzędziami a mimo to zasłynął w świecie paralotniarskim. Może i naszym rodakom któregoś dnia to się uda. Trzymam kciuki!
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Pół USA i Rosji lata na silnikach TF, sprzedają się tysiącami, ale polski anonim wie lepiej ze renomę to ma silnik z opryskiwacza o mocy dmuchawy do suszenia siana. Lataj dałej chlopie na solo.
Pół Polski lata na skrzydłach Apco z Izraela a cały świat na skrzydłach Dudka. Jeden lubi rybki, drugi cipki i dobrze przynajmniej nie ma nudy. Najlepsze napędy są rodem z Italii - Polini i Vittorazi. Jeżeli tą samą cenę mam zapłacić za podobny napęd to zdecydowanie wybieram włoski.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Totomiloto, przedstawiłeś swoje przekonania i nic z tego nie wynika. Podaj jakieś konkrety. Myślisz że włoskie wytwórnie nie bazują na gotowych podzespołach? Mam wrażenie że nie masz pojęcia o czym piszesz. Możesz podać jakie są twoje doświadczenia z napędami?
Zbyszek Gotkiewicz
Z pewnością włosi również bazują na podzespołach innych producentów. Niemniej jednak mają dużo większe doświadczenie.
Ja nikogo do niczego nie namawiam a tylko przedstawiam swój punkt widzenia. Każdy robi jak uważa i kupuje co chce. Dzięki temu świat nie stoi w miejscu i wielu ludzi ma dochody. Ale co tam, totomiloto.
Ja nikogo do niczego nie namawiam a tylko przedstawiam swój punkt widzenia. Każdy robi jak uważa i kupuje co chce. Dzięki temu świat nie stoi w miejscu i wielu ludzi ma dochody. Ale co tam, totomiloto.
Bez wątpienia Japonia jest liderem w produkcji motocykli. Włoskie jednoślady tak mocno nie odstają. Natomiast chińskie to przepaść i każdy o tym wie. Da sie nimi jezdzic ale to nie jest to co człowiek oczekuje. To samo się tyczy napędów do paralotni. Trudno porównywać polskie i wloskie bo to są zupełnie inne klasy. Nie trzeba być specjalistą żeby takie rzeczy wiedzieć.
Teraz niech się inni wypowiedzą a je chętnie poczytam.
Teraz niech się inni wypowiedzą a je chętnie poczytam.
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
No to słuchaj uważnie: testowałem włoskiego Rosa 125. Miał mieć coś 27 czy28 KM. Założyłem smiglo od niego do 25 konnego ventora i udało się tym ventorem wykręcić 150 obrotow śmigła więcej. Czyli włoskie 28 KM to mniej niż 25 polskich koni. I tak właśnie wyglada cała ta włoszczyzna. Zupełnie jak chińskie akumulatorki o pojemności 3800 mAh, które mają mniejsza pojemność niż Enelupy 1800
Eksperymenty z różnymi śmiglami łatwo mogą przeciąć silnik. Najważniejsze w napędzie jest jego niezawodność a więc trzymać się zalecenia producenta, OK?
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Zanczy co, pilot testowy podczas testow protytpu powinien sie trzymac wytycznych anonima z internetu, ktory pozniej powie, ze fabryka nie ma zaplecza?
Nie pij kiedy piszesz.
Nie pij kiedy piszesz.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Totomiloto. Pytałem jakie są twoje doświadczenia z napędem. Bo jeśli niewielkie to może bardziej powinieneś pytać niż oznajmiać.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Doświadczenie: Były Pilot
Dyskusja. Hmmm. W sumie o to chodzi, ale czy nie powinniśmy rozpatrywać konkretnych modeli, a nie państwa w których powstały silniki czy cokolwiek innego. Dochodzi do tego jeszcze kto skonstruował to czy owo.
Nasi rodzimi konstruktorzy silnikowi mają niezbyt dobre zdanie o włoskich silnikach. Potrafią je dozbroić i udoskonalić. Ich konstrukcje też zbierają pochlebne opinie. Mamy na rynku kilka fajnych polskich silników złożonych z użyciem elementów dostępnych na rynku i odpowiednio zmodyfikowanych. Dla mnie ważne jest, aby silnik był lekki trwały i mocny. Do tego dostępny w częściach i łatwy w naprawie. Takie mam pobożne życzenia. Silniki Motoroma . Nigdy nie miałem, ale jak się obserwuje przez lata to kiedyś było więcej wpisów o awariach. Dziś jest znacznie więcej pochwał i zadowolenia niż innych opinii. Do tego twórca tego silnika zbiera same pochlebne recenzje. To są dla mnie przesłanki do zainteresowania się Motoromą. Dwucylindrowy silnik wydaje się fajny do trajki bo stosunkowo lekki, mały i generuje niezły ciąg. Ponieważ jest bardzo "świeży" to niema jeszcze za wiele opinii. Stąd moje pytanie.
Nasi rodzimi konstruktorzy silnikowi mają niezbyt dobre zdanie o włoskich silnikach. Potrafią je dozbroić i udoskonalić. Ich konstrukcje też zbierają pochlebne opinie. Mamy na rynku kilka fajnych polskich silników złożonych z użyciem elementów dostępnych na rynku i odpowiednio zmodyfikowanych. Dla mnie ważne jest, aby silnik był lekki trwały i mocny. Do tego dostępny w częściach i łatwy w naprawie. Takie mam pobożne życzenia. Silniki Motoroma . Nigdy nie miałem, ale jak się obserwuje przez lata to kiedyś było więcej wpisów o awariach. Dziś jest znacznie więcej pochwał i zadowolenia niż innych opinii. Do tego twórca tego silnika zbiera same pochlebne recenzje. To są dla mnie przesłanki do zainteresowania się Motoromą. Dwucylindrowy silnik wydaje się fajny do trajki bo stosunkowo lekki, mały i generuje niezły ciąg. Ponieważ jest bardzo "świeży" to niema jeszcze za wiele opinii. Stąd moje pytanie.
Mariusz Kilian
Kompletna bzdura że nasi konstruktorzy są lepsi od włoskich. Fakt z każdego silnika da się więcej wycisnąć ale kosztem żywotności silnika. Jesteśmy daleko w tyle i to jest fakt.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Kompletna bzdura że nasi konstruktorzy są gorsi od włoskich. Takie rzeczy można podać jak się nie ma pojęcia o temacie. Miałeś się pochwalić czy wiedziałeś w życiu jakiś silnik spalinowy, bo mam wątpliwości.
Zbyszek Gotkiewicz