Rzucanie paczki w PPG?

Latanie silnikowe
Awatar użytkownika
max
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Sympatyk

Rzucanie paczki w PPG?

Postautor: max » 11 listopada 2020, 20:52

Zdecydowana większość lataczy ma pod ręką paczkę. O ile w PG rzucane są stosunkowo "często", o tyle jakoś nie trafiłem żaden film z rzucania paczki podczas lotu PPG. Wiem, że charakterystyka wypadków PG i PPG jest zupełnie inna no ale jakieś przypadki chyba miały miejsce?
Ktoś zna?

Bumat
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: Rzucanie paczki w PPG?

Postautor: Bumat » 11 listopada 2020, 21:25

matgaw
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: matgaw » 11 listopada 2020, 21:52

Ja nie mam filmu ale widziałem na żywo. Odciążone skrzydło po wyjściu z asymetrycznej spirali, które dodatkowo trafiło na własne strugi. Nieduża wysokość i poszła paka.

eltomek
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: eltomek » 11 listopada 2020, 22:23

matgaw pisze:Ja nie mam filmu ale widziałem na żywo. Odciążone skrzydło po wyjściu z asymetrycznej spirali, które dodatkowo trafiło na własne strugi. Nieduża wysokość i poszła paka.

Jedna sprawa to samo rzucanie paczki, które jest chyba (nie wiem, nie rzucałem) nieco utrudnione bo za sobą na wyciągnięcie ręki mamy kosz, więc "okienko" jest węższe. Ale zastanawia mnie samo lądowanie z całym tym rusztowaniem na plecach - w lataniu swobodnym da się wykonać lądowanie z przewrotem, ciężko mi wyobrazić sobie taki manewr z napędem. Ktoś może się wypowiedzieć jaką strategię przyjąć? Latam z dolnym aktywnym podwieszeniem i zapasem wpiętym w taśmy barkowe.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 11 listopada 2020, 22:56

Ładowanie z przewrotem wymyślono dla lądowania gdy masz jakąś prędkość do przodu. Napędziarze nie latają przy silnych wiatrach. Kosz można potraktować jako element amortyzujacy, choć trzeba teraz sprawdzić czy podczas takiego lądowania nie zdanie nam karku. Były takie wypadki co prawda nie podczas lądowania na zapasie, ale podczas lotu gdy pilot zawadził koszem o ziemię.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: uriuk » 11 listopada 2020, 23:05

Widzialem pare ratowan, ale nigdy nikt nie ladowal z przewrotem. Do tego potrzebne sa szczeliny napedowe w czaszy, ktorych nasze zpaapsy nie posiadaja.

matgaw
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: matgaw » 11 listopada 2020, 23:11

eltomek pisze:
matgaw pisze:Ja nie mam filmu ale widziałem na żywo. Odciążone skrzydło po wyjściu z asymetrycznej spirali, które dodatkowo trafiło na własne strugi. Nieduża wysokość i poszła paka.

Jedna sprawa to samo rzucanie paczki, które jest chyba (nie wiem, nie rzucałem) nieco utrudnione bo za sobą na wyciągnięcie ręki mamy kosz, więc "okienko" jest węższe. Ale zastanawia mnie samo lądowanie z całym tym rusztowaniem na plecach - w lataniu swobodnym da się wykonać lądowanie z przewrotem, ciężko mi wyobrazić sobie taki manewr z napędem. Ktoś może się wypowiedzieć jaką strategię przyjąć? Latam z dolnym aktywnym podwieszeniem i zapasem wpiętym w taśmy barkowe.

W przypadku który widziałem pilot leciał w nożycowaniu między skrzydłem a zapasem, skrzydła nie dało się zgasić, pilot nie miał nic do gadania w kwestii pozycji lądowania.

Wylądował "na zbiornik" odgięty do tyłu, wyszedł bez szwanku. Napęd przyjął dużo uderzenia.

Pit
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: Pit » 13 listopada 2020, 18:17

uriuk pisze:Widzialem pare ratowan, ale nigdy nikt nie ladowal z przewrotem. Do tego potrzebne sa szczeliny napedowe w czaszy, ktorych nasze zpaapsy nie posiadaja.

Parę ratowań w PPG tak? Można prosić w miarę możliwości o krótką charakterystykę tych zdarzeń?

Wróć do „PPG”