System łączności radiowej do PPG proszę o opinie.

Latanie silnikowe
Awatar użytkownika
sq8sbn
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Uczeń
Kontakt:

Postautor: sq8sbn » 18 lipca 2016, 10:57

Witam serdecznie wszystkich kolegów i koleżanki.
Temat ten poruszyłem już kiedyś na innym forum, ale niestety bez odzewu.
Pomyślałem, więc że spróbuje tutaj.
Obecnie stanąłem przed wyborem, jaki mam kupić kask i do tego jaki system łączności.
Dwa tygodnie temu mój kolega przez telefon zadzwonił podczas wykonywania lotu nad Bieszczadami do mnie i zorientowałem się, że podczas tej rozmowy nie słyszę w ogóle pracującego silnika , chociaż silnik wtedy pracował na wysokich obrotach.
System, jaki używa mój kolega to LYNX MIKRO poniżej link do strony -.

http://www.lynx-avionics.com/English_Si ... e_set.html

Mam do czynienia z mikrofonami i radiami UKF i KF renomowanych firm , ale do tej pory nie mogę zrozumieć jak mogłem nie słyszeć wcale zaznaczam wcale silnika podczas tej rozmowy, a specjalnie przysłuchiwałem się temu i słyszałem go idealnie. Zapewne jest tam zamontowany jakiś system elektroniczny, który wycina niepożądane zakłócenia w torze nadawczym.
Dodam, że cały zestaw do łączności kosztował mojego kolegę dobrze ponad 10000 zł, a ja niestety nie przeznaczę takiej kwoty na kask.
Moje pytanie brzmi następująco:

-Jakiego systemu używacie do komunikacji ?
-Czy moglibyście mi coś polecić, ewentualnie doradzić.

Bardzo mi zależy na tym, aby mnie było bardzo dobrze słychać.

Noszę się z zamiarem kupna kasku z systemem ANR firmy NavComm tego najbardziej rozbudowanego, ale niestety nie wiem, czy to będzie dobry wybór z mojej strony.
Dlatego jeszcze raz proszę o przedstawienie swojej opinii na w/w temat.

Pozdrawiam serdecznie
Krzysiek.

dluu6i :]
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: System łączności radiowej do PPG proszę o opinie.

Postautor: dluu6i :] » 27 lipca 2016, 09:16

ANR służy do wycinania hałasu abyś to ty go nie słyszał. Nie ma to związku z tym jak będzie cię słyszał rozmówca. Całe wycinanie hałasu w torze mikrofonu leży w samym mikrofonie ewentualnie przedwzmacniaczu który może elektronicznie wycinać hałas. Watpię aby w navcomie było coś poza mikrofonem różnicowym.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

piotr ps

Re: System łączności radiowej do PPG proszę o opinie.

Postautor: piotr ps » 19 czerwca 2018, 13:44

Polecam sena 30k to jest taki zestaw do kasku motocykla czyli podobne warunki do ppg mam polecam ludzie nie wierzą jak do nich dzwoni że ja właśnie latam

Wróć do „PPG”