matgaw pisze:W 2019 roku Mazby urządził na Pararudnikach "wykład". W trakcie tego wykładu ośmieszył się, bo wskazał, że nie jest w stanie zrozumieć, jak niby w systemie sterowania 2D skrzydłem - można pociągnąć zewnętrzną linkę nie powodując zaciągnięcia centropłatu drugą linką. I mówił że skrzydła samostateczne to bzdury, i że przedrostek "samo" jest niebezpieczny bo pilot będzie myślał że to skrzydło samo lata za niego.
Chwilę po tych bredniach jeden z pilotów przyniósł Snake'a żeby mu pokazać jak to 2D działa. Okazało się, że Mazby pierwszy raz widzi skrzydło samostateczne na oczy, bo wcześniej widział tylko instrukcje w PDF ze strony Dudka - i z tych instrukcji nie był w stanie wydedukować jak to działa.
Był zdziwiony, że linkę od stabila wystarczy tylko lekko zaciągnąć, a linka od centropłatu ma trochę luzu. Oświeciło go - szkoda że dopiero po tym jak zdecydował się dać wykład z tego właśnie tematu...
Po tym wykładzie w popłochu... zniknął z Pararudników. Tyle z jego wiedzy o paralotniach, które "od 30 lat się nie zmieniły"...
Wytrzymałem z 10-15 min i wyszedłem, bo na trzeźwo nie dało się tego słuchać. Najebać się szkoda było, bo latania sporo i warun dopisywał. A jeśli mnie pamięć nie myli to zniknął po pięknej rozjebce podczas startu.