Szkolenie paralotniowe przez email, youtube, pw.

Tu można wrzucać filmy. Zanim podzielisz się z nami swoim odkryciem, sprawdź proszę, czy już go tu nie ma.
Awatar użytkownika
qbaepp11
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Sympatyk

Re: Szkolenie paralotniowe przez email, youtube, pw.

Postautor: qbaepp11 » 07 października 2022, 09:46

matgaw pisze:W 2019 roku Mazby urządził na Pararudnikach "wykład". W trakcie tego wykładu ośmieszył się, bo wskazał, że nie jest w stanie zrozumieć, jak niby w systemie sterowania 2D skrzydłem - można pociągnąć zewnętrzną linkę nie powodując zaciągnięcia centropłatu drugą linką. I mówił że skrzydła samostateczne to bzdury, i że przedrostek "samo" jest niebezpieczny bo pilot będzie myślał że to skrzydło samo lata za niego.

Chwilę po tych bredniach jeden z pilotów przyniósł Snake'a żeby mu pokazać jak to 2D działa. Okazało się, że Mazby pierwszy raz widzi skrzydło samostateczne na oczy, bo wcześniej widział tylko instrukcje w PDF ze strony Dudka - i z tych instrukcji nie był w stanie wydedukować jak to działa.

Był zdziwiony, że linkę od stabila wystarczy tylko lekko zaciągnąć, a linka od centropłatu ma trochę luzu. Oświeciło go - szkoda że dopiero po tym jak zdecydował się dać wykład z tego właśnie tematu...

Po tym wykładzie w popłochu... zniknął z Pararudników. Tyle z jego wiedzy o paralotniach, które "od 30 lat się nie zmieniły"...

Wytrzymałem z 10-15 min i wyszedłem, bo na trzeźwo nie dało się tego słuchać. Najebać się szkoda było, bo latania sporo i warun dopisywał. A jeśli mnie pamięć nie myli to zniknął po pięknej rozjebce podczas startu.

matgaw
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: matgaw » 07 października 2022, 12:29

ciacholot pisze:Nie jest potrzebny żaden urzędnik, ani ustawa. Wystarczy, że my wszyscy rozpropagujemy kulturę środowiskową, że należy znać taki program i że jest on dostępny, ma referencje środowiska i naszych polskich autorytetów.
Taki program i indeks w konkretnej szkole był by gwiazdką Michelin-a.

Tylko że to jest nonsens psychologiczny (i offtop przy okazji), bo proponujesz aby instruktorzy "się wzięli" i wykonali jakieś działanie. Powiedz mi - jaką mieliby mieć motywację aby wstać, pojechać gdzieś, pogadać, i jeszcze na koniec przepchnąć to przez urząd? Kto poświęci swoje godziny, paliwo i nerwy na to wszystko? I w jakim celu? Tylko konkretnie odpowiedzmy sobie na to pytanie bez emocji - postaw się w roli instruktora, jednego z wielu, wiesz jak wygląda środowisko i prawo - i jak byś przekonał kolegów, i dlaczego i jak znajdziesz na to czas?

Rok przeciętnego instruktora wygląda tak, że w kółko ma szkolenia i wyjazdy, z kilkudniowymi przerwami pomiędzy. A zimą to każdy chce trochę odpocząć od tego wszystkiego.

Może to zabrzmi trochę brutalnie, ale dorośli ludzie wykonują tylko jakieś działanie jeśli widzą w tym jakąś korzyść. Na inne działania nie ma czasu i energii.

Taki pomysł ma sens tylko jeśli to ostatecznie by zostało przyklepane przez urząd jako obowiązkowe. Inaczej garstka się narobi i nie będzie konkurencyjna. Z kolei przyklepanie przez urząd spowoduje że słabi instruktorzy robiliby zły PR tym którzy chcieli to zmienić.

ciacholot
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: ciacholot » 07 października 2022, 19:10

Mateusz.
Dlaczego rzemieślnicy regionalni certyfikują niektóre swoje wyroby?
Mam nadzieję, że taka podpowiedź wystarczy.
Mariusz Kilian

fotolot
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: fotolot » 07 października 2022, 23:24

ciacholot pisze:Zbyt trudny i skomplikowany egzamin będzie powodował "szarą strefę" pilotów bez kontaktu z jakąkolwiek szkołą i wiedzą, a to jest katastrofa bo wiedza zaczerpnięta od twórców masy bzdur z wątpliwą wiedzą i skamieniałymi przeświadczeniami, albo od kolegów na łące to najlepsza droga do dramatu.

Ciacholot, zgadzam sie z Toba.
Oczywiscie, ze chodzi o to aby egzamin wlasnie nie byl zbyt trudny. Ale ludzie po nim, posiadali dosc przyzwoity zasob, praktycznie przydatnej wiedzy profilaktycznej z pomocnymi procedurami. Ze szegolnym uwzglednieniem, unikania najczestszych przyczyn wypadkow.

To jest przeciez bardzo proste- wystarczy im ja w dosc zwiezly, przejzysty i uporzadkowany sposob tylko faktycznie wszystkim opublikowac do nauczenia sie. (streszczone, na smartfony, a nie w tomach ksiag) Dzieki dogadaniu sie w tej sprawie z nadzorujacym Panem Prezesem Piotrem Samsonem .
A przy okazji po glosowaniu spolecznosciowym, mozna by utworzyc sklad JustCulture(moim typem dla glajcikow moglby byc Zbigniew i jeszcze z dwie Osoby)

Skad takie zreformowane wspolczesnie materialy? Mysle ze mozliwe jest nawiazanie wspolpracy z organizacjami paralotniowymi udostepniajacymi taka wiedze w innych krajach. Ewentualnie moze zorganizowanie jakiejs zrzutki na oficjalne wykazanie sie rodzimych uswiadamiaczy...Albo przy okazji jaka reklama dla danych Nauczycieli za dobrowolne oficjalne udostepnienie takich autorskich tresci i filmikow?
Ostatnio zmieniony 08 października 2022, 01:24 przez fotolot, łącznie zmieniany 4 razy.

matgaw
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: matgaw » 08 października 2022, 01:11

ciacholot pisze:Mateusz.
Dlaczego rzemieślnicy regionalni certyfikują niektóre swoje wyroby?
Mam nadzieję, że taka podpowiedź wystarczy.

Może dlatego, że są ich tysiące, a produkt który sprzedają może być oceniony przez przeciętnego zjadacza ciastek.

Nie wiem ilu instruktorów paralotniowych znasz, ale to są bardzo zabiegani ludzie. I jak widać - nikt nie widzi dla siebie korzyści w podjęciu takich działań, bo nikt ich nie podejmuje.

Trochę jałowa dyskusja o egzaminach czy programie szkolenia - nie wiadomo już który rok. Gdyby te pomysły coś zmieniały to już by je ktoś wprowadził w życie.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 08 października 2022, 06:54

Fotolot proponuje:

"To jest przeciez bardzo proste- wystarczy im ja w dosc zwiezly, przejzysty i uporzadkowany sposob tylko faktycznie wszystkim opublikowac do nauczenia sie. (streszczone, na smartfony, a nie w tomach ksiag) Dzieki dogadaniu sie w tej sprawie z nadzorujacym Panem Prezesem Piotrem Samsonem .
A przy okazji po glosowaniu spolecznosciowym, mozna by utworzyc sklad JustCulture(moim typem dla glajcikow moglby byc Zbigniew i jeszcze z dwie Osoby)"

Wiedza jest podana, ale oczywiście forma książkowa ci nie odpowiada. Ma być na smartfony bo inaczej jest nieprzystępna. Jak ktoś jest analfabetą funkcjonalnym to wiedzę trzeba nakładać poprzez bat a nie smartfona.
Jeśli chodzi o prezesa ULC to sam jestem ciekaw jak zareagował na Twoje propozycje. Gdybyś mógł się z nami podzielić jego stanowiskiem to byłaby podstawa do dalszej dyskusji.
A jeśli chodzi o Just culture to nie masz pojęcia o co w tym chodzi. To nie jest grupa osób pilnującą pozostałych, ale to jest sposób działania gdzie wszyscy pilnują siebie przed łamaniem zasad, nie boją się przyznawać do błędów i sami szukają sposobu jak ich uniknąć w przyszłości. A w naszym środowisku błędy są ukrywane i wypierane. Oczywiście instruktorzy i piloci po cichu starają się wprowadzać procedury mające na celu uniknięcie w przyszłości zagrożeń z którymi mieli już osobiście do czynienia, ale brakuje wymiany tych doświadczeń a często także wskazania, że przyczyną są złe decyzje pokrzywdzonego, bo do własnych błędów trudno się przyznać.
Zbyszek Gotkiewicz

fotolot

Postautor: fotolot » 08 października 2022, 10:38

Zbyszek Gotkiewicz pisze:

Wiedza jest podana, ale oczywiście forma książkowa ci nie odpowiada. Ma być na smartfony bo inaczej jest nieprzystępna. Jak ktoś jest analfabetą funkcjonalnym to wiedzę trzeba nakładać poprzez bat a nie smartfona.

A jeśli chodzi o Just culture to nie masz pojęcia o co w tym chodzi. To nie jest grupa osób pilnującą pozostałych,...

Zauwaz, ze do Ciebie zwrocilem sie cytujac w temacie:"Zdarzenia.. ", a tutaj odnioslem sie akurat do propozycji Ciacholota. Aby egzaminy byly przystepne i w miare latwe do zaliczenia.
Wiem jakie podejscie do praktycznych sposobow nauczania sie, ma obecnie mlodziez. Wiec tym batem to mozesz sam siebie biczowac ale nie innych.

Rowniez wiem na czym polega Just Culture. Sam tego nie wymyslilem ale swego czasu czytalem o ulcowskich propozycjach wprowadzania tych zasad.
Natomiast to ze z gory wmawiasz mi, ze nie mam o tym pojecia. Albo sugerujesz, ze niby twierdze aby to mialo sluzyc "pilnowaniu pozostalych", uwazam za odjechane zdziwaczenie. Juz mnie te prymitywne manipulacje przestaja smieszyc i zastepuje to wspolczuciem.

Piotr Domański

Postautor: Piotr Domański » 08 października 2022, 14:52

leszekm40 pisze:A mam do kolegi takie pytanie i tu nie chodzi o 2 Zbyszków których bardzo cenię i szanuję. Moje pytanie mianowicie jest inne co takiego się aż tak zmieniło jeśli chodzi o paralotniarstwo porównując lata 90 te a lata obecne? Jakie według Ciebie są diametralne różnice ? Powiem trochę ze swojej perspektywy sam jestem rocznik 80 mój ojciec latał wtedy na lotniach później motolotniach . Od dziecka jeździłem z nim na łąki i powiem tak najpierw jeśli chodzi o paralotnię a później nawiążę do motolotni bo chodzi o te lata i zmiany. Jeśli chodzi o latanie to samo nie różni się niczym niż to w latach 80 90 i tak dalej . Owszem zmienił się sprzęt został udoskonalony ale powietrze się nie zmieniło ...... może poza tym , że jest bardziej zatrute . Meteorologia cała nauka tego tycząca raczej też się nie zmieniła. Więc co według Ciebie aż tak się zmieniło??? że są nowsze skrzydła? nowsze modele uprzęży? wypory są ruchome choć grono ludzi lata na sztywnych? Jeśli chodzi nawiązując jeszcze do motolotni bo z nimi miałem styczność od dziecka . Lat minęło kupę ale poza tym , że te sprzety ładniej wyglądają , mają mocniejsze silniki już nie trabanty bo nic innego wtedy nie było to samo latanie na motolotni jak i paralotni raczej się nie zmieniło . Więc pozwoliłem sobie skomentować twoją wypowiedź gdyż zabrzmiała tak jak by dzisiaj to było zupełnie co innego i wiedza jaką zdobywało się kiedyś głównie chodzi mi o wiedzę teoretyczną znacznie różniła się od wiedzy jaką zdobywa się dzisiaj. Więc moja punta jest taka według mnie oczywiście jedna rzecz zmieniła się na pewno : " Kiedyś ludzie byli dla siebie bardziej przyjaźni , pomocni latanie łączyło ludzi , jeden dla drugiego był , pomagał bezinteresownie i to było super " Teraz każdy patrzy tylko żeby na drugim zarobić . Więc tacy ludzie jak Zbyszek Mazuś i Zbyszek Gotkiewicz pomimo , że każdy z nich ma swoje racje robią coś dla innych nagrywając choćby filmy różnego rodzaju instruktażowe . Można się ze wszystkim nie zgodzić , można szukać wiedzy gdzie ińdziej ale trzeba to doceniać co chłopaki robią . Oczywiście to moje prywatne zdanie można się z tym nie zgodzić co osobiście mało mnie interesuje :D

Powietrze się nie zmieniło, wątpię abyś jednak uznał za akceptowalne obecnie szkolenie realizowane przez braci Wright nawet na ich najdoskonalszym "Flyerze". Paralotniarstwo od końca lat 80 przeszło podobną drogę jak lotnictwo od początku 20 wieku, Mazby niestety zatrzymał się na samym początku i tam pozostał.
Solidny kop w dupę Mazbiego należy się chociażby za dopuszczenie do nauczania w uprzęrzy bez protektora. Dobrze pamiętam jak latało się w deskach i widziałem sine dupy i ze 2 złamane kregosłupy a było tego wtedy pewnie dużo więcej tylko wymiana informacji słabsza. Uprzęże z protektorem pojawiły się w zasadzie już na początku paralotniarswta- w 93 już napewno z solidnymi protektorami nawet bocznymi (wiem bo miałem) a ten niechluj teraz uczy GH i zlotów na takiej bez protektora, gdzie starą uprząż z protektorem można dostać nawet za darmo. Jak ma takie podejście do spraw podstawowych to jakie może mieć w innych kwestiach nieco bardziej wymagających? Szczęśliwie nie zabiera się za naukę latania i skupił się na zlotach z małych górek, co było domeną paralotniarstwa z początku lat 90, w których nadal tkwi. Tak czy siak szczególnie na małych górkach i przy nauce GH porządny kask ze szczęką i uprząż z dobrym protektorem to podstawa, a ten gamoń publikuje filmy na których widać, że olewa podstawowe sprawy bezpieczeństwa. Jak można traktować takiego gościa poważnie jak jest daleko z tyłu z rzeczami fundametalnymi? Nie chodzi tu o sprzęt "funkiel-nówka" ale o podstawy, których tutaj brak. Jest więc sens ciągnąć z gościem dyskusję na jakikolwiek temat bardziej wymagający?
Ostatnio zmieniony 08 października 2022, 19:15 przez Piotr Domański, łącznie zmieniany 3 razy.

Piotr Domański

Postautor: Piotr Domański » 08 października 2022, 15:13

Lat minęło kupę ale poza tym , że te sprzety ładniej wyglądają , mają mocniejsze silniki już nie trabanty bo nic innego wtedy nie było to samo latanie na motolotni jak i paralotni raczej się nie zmieniło .

Motolotniarstwo to najbardziej zwijająca się gałąź lotnictwa a i tak jak porównasz Trabanta do R912, jeśli porównasz Libre2 czy P15 do np. P17 lub jakichś nowoczesnych bezmasztówek, zobaczysz przepaść. Gdyby Sznapka zmatwychwstał to nie wybrałbym się do niego na szkolenie mimo, że był jednym z pionierów polskiego motolotniarstwa.

Szymko

Postautor: Szymko » 10 października 2022, 11:54

Jestem dawno po kursie , szukam egzaminu na ŚK. Wie ktoś coś gdzie i kiedy??

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 10 października 2022, 13:04

Potrzebne jest skierowanie na egzamin. Masz?
Zbyszek Gotkiewicz

fotolot

Postautor: fotolot » 10 października 2022, 13:07

Szymko pisze:Jestem dawno po kursie , szukam egzaminu na ŚK. Wie ktoś coś gdzie i kiedy??

A nie pytales o te kwestie, tam gdzie zakonczyles szkolenie?
Skoro szukasz bo wiesz , ze na pewno jestes juz gotowy np. na te 98% zaliczyc teorie. To podpowiedz innym w podobnej sytuacji, jakimi sposobami moga sie tak samo jak Ty przygotowac?.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 10 października 2022, 13:20

fotolot pisze:A nie pytales o te kwestie, tam gdzie zakonczyles szkolenie?
Skoro szukasz bo wiesz , ze na pewno jestes juz gotowy np. na te 98% zaliczyc teorie. To podpowiedz innym w podobnej sytuacji, jakimi sposobami moga sie tak samo jak Ty przygotowac?.

Dlaczego uwazasz kolege za polglowka?
Kazdy sredno rozgarniety gimnazjalista jest w stanie wyszukac w intenecie wszystko co mu potrzebne. Nie sadz innych po sobie.

fotolot

Postautor: fotolot » 10 października 2022, 13:40

uriuk pisze:
Dlaczego uwazasz kolege za polglowka?. Nie sadz innych po sobie.

To jest twoje klamstwo i wskazuje dobitnie jakie masz ze soba problemy.
Spodziewalem sie odpowiedzi od inteligentnej osoby ale i tego ze moze sie wciac i szalenczo zaatakowac, ktos zupelnie inny.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 10 października 2022, 14:01

Caly czas podnosisz temat, ze nie jestes w stanie znalezc materialow teoretycznych. Czyli sam okreslasz swoj poziom intelektualny. Nie rozumiem, skad zdziwienie, kiedy dostajesz odpowiedz dostosowana poziomem do odbiorcy, ktory nie jest w stanie samodzielnie znalezc materialow teoretycznych w sieci.

fotolot

Postautor: fotolot » 10 października 2022, 15:42

uriuk pisze:Caly czas podnosisz temat, ze nie jestes w stanie znalezc materialow teoretycznych.

Moje zapytanie, ktore podtrzymuje jest skierowane konkretnie do Szymko.
Nie mam przyjemnosci w prostowaniu, idiotycznie preparowanych wymyslow, wobec mojej osoby.

GreeN_DG
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Uczeń

Postautor: GreeN_DG » 10 października 2022, 16:21

Tak czytam z popcornem ten temat i robi się coraz ciekawszy.

Uruk ma rację, przecież to:

fotolot pisze:
Szymko pisze:Jestem dawno po kursie , szukam egzaminu na ŚK. Wie ktoś coś gdzie i kiedy??

A nie pytales o te kwestie, tam gdzie zakonczyles szkolenie?

jest zwykłą prowokacją, która nawiązuje do tego, że kursanci nie mają wiedzy po kursie.

fotolot

Postautor: fotolot » 10 października 2022, 17:07

GreeN_DG pisze:Tak czytam z popcornem ten temat i robi się coraz ciekawszy.

Uruk ma rację, przecież to: :?:
jest zwykłą prowokacją, która nawiązuje do tego, że kursanci nie mają wiedzy po kursie.

Powtarzam nawiedzonym- nawiazuje tutaj do jednego tylko Czlowieka, oczekujac poznania tylko Jego PRAWDY.

Ale jesli interesuje Cie akurat niewiedza po kursach. To bez zadnego "prowokowania" i takie pytanie, masz tu chyba prawo zadac?.
Albo znalezc tu przyklady powiazanych kwestii cyt. :

"Brak znajomosci teorii, takze powszechny wsrod wielu instruktorow to tylko czesc problemu.. "

Jak sadzisz wladco wiedzy albo zakompleksiony z powodu jej brakow(dopiero co pytales, gdzie moglbys sie uczyc stawiac glajcika...?) - Czy taki doslowny przyklad konkretnie twierdzacej wypowiedzi. To jest wg. ciebie, rowniez "zwykla prowokacja". A moze uwazasz,ze to jest przyklad czyjejs calkowicie zafalszowanej sciemy"?

JaroXS
Doświadczenie: Akrobata

Postautor: JaroXS » 13 października 2022, 08:48

matgaw pisze:
ciacholot pisze:Nie jest potrzebny żaden urzędnik, ani ustawa. Wystarczy, że my wszyscy rozpropagujemy kulturę środowiskową, że należy znać taki program i że jest on dostępny, ma referencje środowiska i naszych polskich autorytetów.
Taki program i indeks w konkretnej szkole był by gwiazdką Michelin-a.

Tylko że to jest nonsens psychologiczny (i offtop przy okazji), bo proponujesz aby instruktorzy "się wzięli" i wykonali jakieś działanie. Powiedz mi - jaką mieliby mieć motywację aby wstać, pojechać gdzieś, pogadać, i jeszcze na koniec przepchnąć to przez urząd? Kto poświęci swoje godziny, paliwo i nerwy na to wszystko? I w jakim celu? Tylko konkretnie odpowiedzmy sobie na to pytanie bez emocji - postaw się w roli instruktora, jednego z wielu, wiesz jak wygląda środowisko i prawo - i jak byś przekonał kolegów, i dlaczego i jak znajdziesz na to czas?

Rok przeciętnego instruktora wygląda tak, że w kółko ma szkolenia i wyjazdy, z kilkudniowymi przerwami pomiędzy. A zimą to każdy chce trochę odpocząć od tego wszystkiego.

Może to zabrzmi trochę brutalnie, ale dorośli ludzie wykonują tylko jakieś działanie jeśli widzą w tym jakąś korzyść. Na inne działania nie ma czasu i energii.

Taki pomysł ma sens tylko jeśli to ostatecznie by zostało przyklepane przez urząd jako obowiązkowe. Inaczej garstka się narobi i nie będzie konkurencyjna. Z kolei przyklepanie przez urząd spowoduje że słabi instruktorzy robiliby zły PR tym którzy chcieli to zmienić.

Mateusz,

był pewien okres w moim życiu gdzie inwestowałem czas, rozmawiałem z ludźmi i poświęciłem kupę paliwa odnośnie szkoleń, programów szkoleń, prawa itd. To pozwoliło mi się rozeznać i wyrobić sobie zdanie. Doszedłem do wniosku że jednostka która ma dobre chęci nic nie zmieni, bo zanim wpłyniesz na zmiany to Cię wszyscy zjedzą żywcem że chcesz im zrobić koło dupy gorzej niż mają...

Lud musi chcieć zmian, a lud który szkoli i jest w kontakcie z ULC nie chce, bo niby po co. Doszedłem też do wniosku że znacznej większości instruktorów obecny system nie przeszkadza bo umożliwia im brać dużo i dawać gówno. Jest mało balansu pomiędzy szkołą i kursantem. Doskonałym przykładem jest brak zmiany wymogów do uprawnień tandemowych w Polsce o którym trąbię od wielu lat. Nikomu nie zależy aby to zmienić, bo po co skoro można rozdawać szybciej uprawnienia które kosztują pieniądze. Gdyby komuś zależało coś by się zmieniło, ale nie zmieniło się nic mimo że wielu instruktorów potwierdza że te wymogi są z czapy. To pokazuje jak beznadziejnym i bezsensownym obecnie stowarzyszeniem jest SILP. Ale i również PSP które zbiera od ludzi kasę za członkostwo które nic nie daje. PSP ma np. setki tysięcy złotych na koncie bankowym które obecnie zżera inflacja. To potwierdza tylko że prezes który się tym zajmuje nie ma żadnego pomysłu biznesowego co z tymi środkami zrobić aby zainwestowana kasa paralotniarzy była w 100% wykorzystana.

No i posmarowałem działaczy charytatywnych z PSP gównem i prezesów SILP :D. Ale wiecie co, uważam że mi wolno dokonać takiej oceny.

Pozdrawiam,
Jarek Borowiec | www.flyordie.info

Awatar użytkownika
Michał Adamczuk

Postautor: Michał Adamczuk » 13 października 2022, 20:41

Ciekawe, że w pierwszym akapicie piszesz, że bycie społecznikiem w Polsce wiąże się z doświadczeniem hejtu, po czym w drugim akapicie atakujesz właśnie społeczników za brak działań:)
Pozwolę sobie na przypuszczenie, że jeśli zwrócisz się do PSP z pomysłem i chęcią jego wdrożenia, to stowarzyszenie chętnie Cię wesprze.

Wróć do „Filmy paralotniowe”