Napęd odrzutowy

Tu można wrzucać filmy. Zanim podzielisz się z nami swoim odkryciem, sprawdź proszę, czy już go tu nie ma.
ciacholot
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Były Pilot

Re: Napęd odrzutowy

Postautor: ciacholot » 26 grudnia 2019, 13:24

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Mariusz. Moment żyroskopowy silnika turbinowego jest pewnie spory, ale będzie stabilizował pilota w płaszczyźnie pochylenia, czyli takiej która nie ma znaczenia dla lotu paralotniowego. Silnik miał być zamontowany w pionie. Siły żyroskopowe zaskoczyły Sołtyka w prototypie Iskry, bo doprowadziły do wybudowania silnika. Łoże było za słabe.

skoro tak to ok.
Mariusz Kilian

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Napęd odrzutowy

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 26 grudnia 2019, 14:43

ciacholot pisze:Tiaaa. Liczenie tego zapotrzebowania podczas lotu było bardzo męczące bo jak wylądował to sapał jak lokomotywa i nijak nie mógł słowa wydusić. Wiem bo widziałem na żywo. W każdym razie wyglądało ciekawie. Nieloty nie zauważyli nic, a glajciarze patrzyli na Zbyszka podejrzliwie... .
acha zapomniał bym...dziwne było to, że Zbyszek nie chciał nigdzie chodzić po tym locie. Nigdzie. Mówię Wam. Serio. :lol: coś jakby z nogami miał... :lol:

Tamte próby miały odpowiedzieć na pytanie czy to wogóle możliwe w miękkoplacie. Nie widziałeś moich pierwszych prób gdy wszystko się przy pierwszym machnięciu skrzydłem poskładało. Ten lot na filmiku to już pełen sukces :) Jednak z teorii wynika, że do lotu potrzebuje kilku kW, a nawet Pudzian tyle nie wygeneruje.
Zbyszek Gotkiewicz

Wróć do „Filmy paralotniowe”