Moje jedenaste przykazanie napisałem w drugiej osobie, tak jak napisany jest dekalog. Nie dotyczyło to Tomka, a było natury ogólnej...
[/quote]
Też tak to odebrałem, choć mam świadomość, że każdego zadowolić się nie da
FILMIK : mini dekalog dla obdarowanych kamerką,a niemających pomysłu jak ją użyć na glajcie:
- ugryzek
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Re: FILMIK : mini dekalog dla obdarowanych kamerką,a niemających pomysłu jak ją użyć na glajcie:
Co do szóstki - ja jednak wolę nagrywać długie ujęcia, a potem je bezwzględnie ciąć - nie lubię zachodu z tym wyłączaniem, włączaniem, mocowaniem...
Zawsze mam dużo materiału surowego, ale szybko da się znaleźć interesujące momenty przy przewijaniu podglądu strzałkami w dowolnym odtwarzaczu - notuję sobie tylko które mm:ss z którego nagrania mają potencjał, potem je wycinam, a na koniec jeszcze wyrzucam z połowę albo i więcej, żeby miało to rozsądną długość.
Zawsze mam dużo materiału surowego, ale szybko da się znaleźć interesujące momenty przy przewijaniu podglądu strzałkami w dowolnym odtwarzaczu - notuję sobie tylko które mm:ss z którego nagrania mają potencjał, potem je wycinam, a na koniec jeszcze wyrzucam z połowę albo i więcej, żeby miało to rozsądną długość.
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Re: FILMIK : mini dekalog dla obdarowanych kamerką,a niemających pomysłu jak ją użyć na glajcie:
Mówią, że to jakości można dojść przez ilość ;P
Ja też nie mam z góry pomysłu jaki chcę zrobić film, w dodatku nie zawsze mam ręce wolne by włączać/wyłączać kamerę kręcę więc generalnie jak popadnie, a potem tnę bez litości i w biegu próbuję dorobić historię do materiału. Efekt raczej średnio-niski.
(z pilota na taśmach zrezygnowałem bo więcej było z nim kłopotu niż pożytku)
Ja też nie mam z góry pomysłu jaki chcę zrobić film, w dodatku nie zawsze mam ręce wolne by włączać/wyłączać kamerę kręcę więc generalnie jak popadnie, a potem tnę bez litości i w biegu próbuję dorobić historię do materiału. Efekt raczej średnio-niski.
(z pilota na taśmach zrezygnowałem bo więcej było z nim kłopotu niż pożytku)
- uriuk
- Site Admin
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Bodaj 10 lat temu, na preclu, poszukiwalem kamery, ktora ma banalna, acz uzyteczna funkcje. Mianowicie nagrywa w petli (tak jak kamerki samochodowe). Jesli zdarzy sie jakis interesujacy moment, to nacisniecie przycisku powoduje pozostawienie ostatniego nagrania i zalozenie nowego katalogu do nagrywania w petli. W ten sposob dzialamy niejako "do tylu", a kamera pracuje caly czas, bo nie jestesmy w stanie przewidziec co sie wydarzy. Bez takiej funkcji kamere uwazam za zupelnie bezuzyteczna.
-
To by było dobre - pozostaje jeszcze problem zewnętrznego zasilania bo wbudowana bateria nie pociągnie zbyt długo.
- tooosh
Bumat pisze:7van.krzysztof pisze:Bumat pisze:Pozdr.
B.
Ile czasu, szacunkowo spędzasz przed komputerem żeby zmontować jeden film ?
Teraz, gdy ma się trochę wprawy w selekcji i nawigacji po Sony Vegas, to na 3 min filmu wychodzi koło 2h. Ale dokłądnie nie wiem, gdyż robię jednoczesnie inne rzeczy i stąd literówki, artefakty i inne duperele na ekranie. Ale, że nie jest to praca zarobkowa, to odpuszczam sobie poprawki i kolejne mielenie materiału, co trwa ok 40min. Gdyby miałoby to być zrobione dla tyelewizji, to na 3 min filmiku trzeba liczyć 5h pracy z korektą włącznie, zakłądając, że mam do obrobienia max 10 GD surówki.
Pozdr.
Przebijam, na to:
wyszło mi 200h na 30min filmu z miesięcznej wyprawy. Bez kolorowania, bo już komp nie uciągnął projektu, ale to dobrze, bo by pewnie dodało kolejne kilka dni pracy
- prokopcio
Bumat pisze:...
Pozdr.
B.
Tomku a mi tak już z czystej ciekawości technicznej brakuje info czym konkretnie nagrywasz, jakie parametry w kamerce wybierasz i dlaczego etc... po nazwach plików domyślam się, że to gopro.
Ale i tak czym byś nie nagrywał i w jakiej jakości, nie przetartym obiektywem to bardzo lubię Twoje filmy za wyjątkowy styl niespotykany gdzie indziej
Łukasz Prokop
-
- Doświadczenie: Sympatyk
No i buty. Wszedzie juz bym je poznal...
Pozdrawiam
Slawek
Pozdrawiam
Slawek
-
Od wiosny 2021 używam gopro7. ( poprzednio gopro4 ) Uważam, że najlepsza w cenia za jaką ja trafiłem w promocji. Ustawienia: stabilizacja / 1920 / 60fps / wide / zrezygnowałem z ustawienia kolorów od gopro, bo nienaturalnie przyrysowane. Full hd ustawiłem z pododów braku możliwości sprzętowych; obrabiam materiał na kompie na sony vegas w wersji gdzie full hd to max możliwości, mój TV i monitor też nie wyświetli więcej. No i szkoda czasu na mielenie dłuższe niż 30 min.
Pozdr.
Pozdr.
-
Przebijam, na to:
wyszło mi 200h na 30min filmu z miesięcznej wyprawy. Bez kolorowania, bo już komp nie uciągnął projektu, ale to dobrze, bo by pewnie dodało kolejne kilka dni pracy [/quote]
Przy takim fajnym materiale warto się więcej potrudzić
wyszło mi 200h na 30min filmu z miesięcznej wyprawy. Bez kolorowania, bo już komp nie uciągnął projektu, ale to dobrze, bo by pewnie dodało kolejne kilka dni pracy [/quote]
Przy takim fajnym materiale warto się więcej potrudzić