Jak działa wyczep trzykółkowy

Tu można wrzucać filmy. Zanim podzielisz się z nami swoim odkryciem, sprawdź proszę, czy już go tu nie ma.
Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Jak działa wyczep trzykółkowy

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 13 marca 2018, 15:38

Trafiłem na taki gif i warto go pokazać. Taki wyczep jest stosowany głównie w spadochroniarstwie, ale w paralotniach też się go spotyka.

https://pin.it/633svrtriaym7h
Zbyszek Gotkiewicz

Krzycha
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: Jak działa wyczep trzykółkowy

Postautor: Krzycha » 13 marca 2018, 17:34

Chyba mnie wyobraźnia zawodzi. W jakim przypadku w paralotniarstwie się taki wyczep stosuje? Połączenie liny holówki z paralotniarzem? Za dużo mi tu o dwa oczka i pętelkę i za mało o jedną - powiedzmy lewą - część klasycznego, podpiętego pod karabiny lub taśmy wyczepu. Ale może nie znam się :)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 13 marca 2018, 19:39

Wyczep do holowania to chyba najbardziej znany przykład. Mniej oczywisty to zamknięcie kontenera z zapasem. Bardziej chodzi o zasadę niż o szczegóły. Najbardziej zbliżony spotkałem w uprzęży do akro w której odrzuca się glajta poprzez pociągnięcie za rączkę, a odlatujące skrzydło wyciąga zapas.
Zbyszek Gotkiewicz

Gemmini
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: Gemmini » 15 marca 2018, 10:26

Krzycha pisze:Chyba mnie wyobraźnia zawodzi. W jakim przypadku w paralotniarstwie się taki wyczep stosuje? Połączenie liny holówki z paralotniarzem? Za dużo mi tu o dwa oczka i pętelkę i za mało o jedną - powiedzmy lewą - część klasycznego, podpiętego pod karabiny lub taśmy wyczepu. Ale może nie znam się :)

Używa się w holach. Ja z takim wyczepem uczyłem się latać i ciężko było mi pojąć później inne :)

Wróć do „Filmy paralotniowe”