Trafiłem na taki gif i warto go pokazać. Taki wyczep jest stosowany głównie w spadochroniarstwie, ale w paralotniach też się go spotyka.
https://pin.it/633svrtriaym7h
Jak działa wyczep trzykółkowy
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Jak działa wyczep trzykółkowy
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Re: Jak działa wyczep trzykółkowy
Chyba mnie wyobraźnia zawodzi. W jakim przypadku w paralotniarstwie się taki wyczep stosuje? Połączenie liny holówki z paralotniarzem? Za dużo mi tu o dwa oczka i pętelkę i za mało o jedną - powiedzmy lewą - część klasycznego, podpiętego pod karabiny lub taśmy wyczepu. Ale może nie znam się
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Wyczep do holowania to chyba najbardziej znany przykład. Mniej oczywisty to zamknięcie kontenera z zapasem. Bardziej chodzi o zasadę niż o szczegóły. Najbardziej zbliżony spotkałem w uprzęży do akro w której odrzuca się glajta poprzez pociągnięcie za rączkę, a odlatujące skrzydło wyciąga zapas.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Krzycha pisze:Chyba mnie wyobraźnia zawodzi. W jakim przypadku w paralotniarstwie się taki wyczep stosuje? Połączenie liny holówki z paralotniarzem? Za dużo mi tu o dwa oczka i pętelkę i za mało o jedną - powiedzmy lewą - część klasycznego, podpiętego pod karabiny lub taśmy wyczepu. Ale może nie znam się
Używa się w holach. Ja z takim wyczepem uczyłem się latać i ciężko było mi pojąć później inne