Zabawy z nową kamerką
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Zabawy z nową kamerką
Robię sobie czasem takie małe impresje / wspominki z latanda, ostatnio w moje lepkie łapki wpadła Insta One X2 i miałem okazję nagrać trochę testowego materiału na zlotach z przepięknej miejscówki. Enjoy:
-
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Re: Zabawy z nową kamerką
Gdzie miałeś zamocowaną kamerkę?
-
Kijek na ramieniu, montowany trytką do linek uprzęży albo wkładany za kurtkę.
- max
- Latam: Tylko z Napędem
- Doświadczenie: Sympatyk
Mógłbyś udostępnić 1-2 surowe nagrania, takie poniżej 30s?
-
- Doświadczenie: Akrobata
Hej,
ONE X2 ma lepszą jakość obrazu, ale jej wytrzymałość jest taka sama jak poprzednich kamer. Dla paralotniarzy odradzam. Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem póki co dla 360 obrazu pozostaje tylko i wyłącznie INSTA360 ONE R czy też RS. Osobiście czekam na drugi model ONE R/RS który będzie miał wyraźnie lepsze parametry a nie tylko updejty jakie RS dostał. Piszę to dlatego że rozwaliłem przynajmniej 3-4 kamery tworząc odcinki instruktażowe dla ludzi i naprawdę bardzo dużo nagrywałem w powietrzu i na ziemi. Osobiście uważam że kamery 360 są najlepsze jeżeli chcemy tworzyć piękne ujęcia w naszym sporcie, ale nie przyjmują się tak szybko bo wymagają naprawdę potężnego komputera ze solidną kartą graficzną ale i również pewnych lepszych znajomości IT. Czas obróbki ujęć się również wydłuża 4x w stosunku do normalnej kamery GoPro. Stworzenie filmu 3-5 minutowego który będzie ciekawy i zawierać będzie wiele różnych ujęć wymaga 8-16 godzin pracy. Tylko wprawny monter filmowy może ten czas skrócić 2-3x ale to wymaga bardzo dużego doświadczenia montażowego które budowane jest latami. Także jeżeli ktoś z Was chce tworzyć fajne filmy a nie sieczkę internetową to kamera 360 jest dla niego, ale wymaga poświeceń czasowych. Wtedy można naprawdę fajne i bogate w ujęcia filmy montować.
Tyle ode mnie w kwestii montażu i twórczości filmowej PG.
Dziękuję i pozdrawiam,
ONE X2 ma lepszą jakość obrazu, ale jej wytrzymałość jest taka sama jak poprzednich kamer. Dla paralotniarzy odradzam. Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem póki co dla 360 obrazu pozostaje tylko i wyłącznie INSTA360 ONE R czy też RS. Osobiście czekam na drugi model ONE R/RS który będzie miał wyraźnie lepsze parametry a nie tylko updejty jakie RS dostał. Piszę to dlatego że rozwaliłem przynajmniej 3-4 kamery tworząc odcinki instruktażowe dla ludzi i naprawdę bardzo dużo nagrywałem w powietrzu i na ziemi. Osobiście uważam że kamery 360 są najlepsze jeżeli chcemy tworzyć piękne ujęcia w naszym sporcie, ale nie przyjmują się tak szybko bo wymagają naprawdę potężnego komputera ze solidną kartą graficzną ale i również pewnych lepszych znajomości IT. Czas obróbki ujęć się również wydłuża 4x w stosunku do normalnej kamery GoPro. Stworzenie filmu 3-5 minutowego który będzie ciekawy i zawierać będzie wiele różnych ujęć wymaga 8-16 godzin pracy. Tylko wprawny monter filmowy może ten czas skrócić 2-3x ale to wymaga bardzo dużego doświadczenia montażowego które budowane jest latami. Także jeżeli ktoś z Was chce tworzyć fajne filmy a nie sieczkę internetową to kamera 360 jest dla niego, ale wymaga poświeceń czasowych. Wtedy można naprawdę fajne i bogate w ujęcia filmy montować.
Tyle ode mnie w kwestii montażu i twórczości filmowej PG.
Dziękuję i pozdrawiam,
Jarek Borowiec | www.flyordie.info
- max
- Latam: Tylko z Napędem
No właśnie daję sobie po hamulcach z zakupem wyłącznie z powodów "wagi" plików. Kupno kamery, a następnie specjalnie pod to kompa i jeszcze poświęcanie ogromu czasu na montaż może zaowocować odstawieniem kamery. Nie czytałem czy obróbka jest w jakimś dedykowanym oprogramowaniu czy dowolnym innym. Moje zastosowanie to PPG, żagle, kajak, rower. Pytanie więc o okoliczności "rozwalenia". Soczewka dostawała?
-
Jaro, tak jak mówisz. Też czekam na jakiś przyrost jakościowy, albo na coś modularnego co pozwoli np dać zasilanie na jednym końcu kijka a całą resztę maksymalnie małą i lekką na drugim. Ale tego raczej się nie doczekam
Max, do czego potrzebujesz? Mogę podesłać tylko to chwilę zajmie, może szybciej będę mógł Ci po prostu odpowiedzieć?
Max, do czego potrzebujesz? Mogę podesłać tylko to chwilę zajmie, może szybciej będę mógł Ci po prostu odpowiedzieć?
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Przelotowiec
Nie testowałem - ale słyszałem że obróbka tych filmów 360 idzie całkiem sprawnie na iPadach Pro, a może i nawet zwykłych? Nie pamiętam.
-
Na Youtubie można też udostępnić filmiki w pełnym 360 - oglądanie tego potem na okularach VR to bajka.
Możesz udostępnić jakąś część tego materiału jako pełne 360?
Możesz udostępnić jakąś część tego materiału jako pełne 360?
-
max pisze:No właśnie daję sobie po hamulcach z zakupem wyłącznie z powodów "wagi" plików. Kupno kamery, a następnie specjalnie pod to kompa i jeszcze poświęcanie ogromu czasu na montaż może zaowocować odstawieniem kamery. Nie czytałem czy obróbka jest w jakimś dedykowanym oprogramowaniu czy dowolnym innym. Moje zastosowanie to PPG, żagle, kajak, rower. Pytanie więc o okoliczności "rozwalenia". Soczewka dostawała?
Dokladnie tak. Nie dosc ze kamera jest pionowa o duzych rozmiarach to jeszcze ma wystajace soczewki. Wystarczy upuscic aby je rozbic lub zarysowac. Kolejny mankament to mocowanie kija na nietypowym gwincie w obudowie. Gwint sie z czasem obrobi i wszystko urwie, potrm tego nigdzie nie zamocujesz. Dlatego ONE R/RS jest lepszy bo kamera ma klasyczne uchwyty jak GoPro. ONE R z battery packiem wytrzyma nawet 2.5 godziny nagrywania. Pliki jednak maja wtedy miedzy 50-100GB danych.
Moj pecet w domu ma 64GB ram aby jak najwiecej materialu polykac do bufora pamieci inaczej sie to przycina przy duzych plikach. Karta grafiki ma 16GB ram aby wykorzystywac CUDA do szybkiego renderingu i 4K 5 min filmu renderowac w 30 min. Do tego mam 12 rdzeniowy procesor. MACA PRO nie nawidze... nie używamy nic od Apple. Zawsze skladalem wlasne pecety.
Dobrego filmu nie zrobisz w telefonie mimo ze INSTA 360 ma do tego apki, potrzebny jest mocny komputer i duzo czasu.
Pozdrawiam,
-
JaroXS pisze:Osobiście uważam że kamery 360 są najlepsze jeżeli chcemy tworzyć piękne ujęcia w naszym sporcie, ale nie przyjmują się tak szybko bo wymagają naprawdę potężnego komputera ze solidną kartą graficzną ale i również pewnych lepszych znajomości IT. Czas obróbki ujęć się również wydłuża 4x w stosunku do normalnej kamery GoPro. Stworzenie filmu 3-5 minutowego który będzie ciekawy i zawierać będzie wiele różnych ujęć wymaga 8-16 godzin pracy. Tylko wprawny monter filmowy może ten czas skrócić 2-3x ale to wymaga bardzo dużego doświadczenia montażowego które budowane jest latami. Także jeżeli ktoś z Was chce tworzyć fajne filmy a nie sieczkę internetową to kamera 360 jest dla niego, ale wymaga poświeceń czasowych. Wtedy można naprawdę fajne i bogate w ujęcia filmy montować.
Zgłoszę zdanie odrębne. Filmowałem z tradycyjnymi kamerami sportowymi i edycja tamtego materiału była dla mnie koszmarem. Odkąd używam Insta360One X2 edycja zrobiła się miła i przyjemna. Czas edycji też znacznie się skrócił. W dodatku wszystko robię na telefonie (inna rzecz, że dostarczony przez nich soft na kompa jest słaby). Inne pozytywy:
- super stabilny i to pomimo braku stabilnego mocowania kamery (ja swoją wkładam na kiju luzem w boku uprzęży),
- możliwość wyboru kadru w post produkcji
Słabe punkty to czas potrzebny na zgranie materiału z kamery (i co się z tym wiąże ilość zajmującego miejsca) i jednak dość słaba jakość przy ujęciach z kątem poniżej 'linear'.
Generalnie edycja materiału wideo zabiera czas. Moim zdaniem kluczem do sukcesu (krótkiego czasu edycji i jakości końcowego materiału) są:
- przemyślane ujęcia - im mniej materiału tym mniej roboty
- pomysł na historię którą autor chce opowiedzieć - zdarzyło mi się wywalić do kosza kawał potencjalnie ciekawego materiału bo nie znalazłem pomysłu jak go przedstawić
-
- Kontakt:
JaroXS pisze:Moj pecet w domu ma 64GB ram aby jak najwiecej materialu polykac do bufora pamieci inaczej sie to przycina przy duzych plikach. Karta grafiki ma 16GB ram aby wykorzystywac CUDA do szybkiego renderingu i 4K 5 min filmu renderowac w 30 min. Do tego mam 12 rdzeniowy procesor. MACA PRO nie nawidze... nie używamy nic od Apple. Zawsze skladalem wlasne pecety.
Dobrego filmu nie zrobisz w telefonie mimo ze INSTA 360 ma do tego apki, potrzebny jest mocny komputer i duzo czasu.
A czy programy, które wykorzystujesz do edycji plików nie mają funkcji tzw "proxy clips"? Nie mam żadnego doświadczenia z montażem plików z kamer 360, niemniej wspomniana funkcja pozwala mi na płynną obróbkę plików 4k na laptopie z 8GB Ram i procesorem Intel i3 2 gen Jedynie finalne renderowanie trochę trwa, ale nie mam problemu z tym aby zostawić kompa na godzinę/dwie/trzy aby się wszystko przemieliło.
Podejrzewam, że mniejsza rozdzielczość obrazu w podglądzie przy plikach 360 trochę bardziej utrudniałaby montaż wycinków, niemniej w większości programów chyba można sobie ją zwiększyć wg uznania.
-
Temat rzeka...
Ten film powstawal 3 dni z 300gb danych z roznych kamer, z over capture i bez. Jest roznica pomiedzy robieniem teledysku z muzyka a robieniem filmu z narracja gdzie dzwiek jest zrzucany z zew mikrofonu a potem musisz wszystko synchronizowac. Ja nie mam czasu abym czekal 3 godziny na rendering zeby pozniej sie dowiedziec ze trzeba cos poprawic. Live edycja musi dzialac w czasie rzeczywistym z filtrami i layerami.
Pozdrowienia z Bulgarii gdzie potem do Austrii, Slowenii i Turcji. I gdzie tu czas znalezc...
Ten film powstawal 3 dni z 300gb danych z roznych kamer, z over capture i bez. Jest roznica pomiedzy robieniem teledysku z muzyka a robieniem filmu z narracja gdzie dzwiek jest zrzucany z zew mikrofonu a potem musisz wszystko synchronizowac. Ja nie mam czasu abym czekal 3 godziny na rendering zeby pozniej sie dowiedziec ze trzeba cos poprawic. Live edycja musi dzialac w czasie rzeczywistym z filtrami i layerami.
Pozdrowienia z Bulgarii gdzie potem do Austrii, Slowenii i Turcji. I gdzie tu czas znalezc...
- Blazej
Z tą obróbką insta 360 ONE X2 nie jest tak źle. Ważne aby nagrywać ciekawe momenty nie dłuższe jak 20sek a cały film powinien mieć max 3 min. Dłuższych nawet paralotniarze nie oglądają
Kiedyś porwało nas ze Skrzycznego i przypadkiem miałem kamerę, którą rzadko zabieram na latanie. Film obrobiony na telefonie.
Kiedyś porwało nas ze Skrzycznego i przypadkiem miałem kamerę, którą rzadko zabieram na latanie. Film obrobiony na telefonie.