Zabawy z nową kamerką

Tu można wrzucać filmy. Zanim podzielisz się z nami swoim odkryciem, sprawdź proszę, czy już go tu nie ma.
Staszek Gwara
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Zabawy z nową kamerką

Postautor: Staszek Gwara » 20 marca 2023, 12:32

Robię sobie czasem takie małe impresje / wspominki z latanda, ostatnio w moje lepkie łapki wpadła Insta One X2 i miałem okazję nagrać trochę testowego materiału na zlotach z przepięknej miejscówki. Enjoy:

kubariusz
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Re: Zabawy z nową kamerką

Postautor: kubariusz » 20 marca 2023, 14:22

Gdzie miałeś zamocowaną kamerkę?

Staszek Gwara

Postautor: Staszek Gwara » 20 marca 2023, 14:43

Kijek na ramieniu, montowany trytką do linek uprzęży albo wkładany za kurtkę.

Awatar użytkownika
max
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: max » 20 marca 2023, 18:27

Mógłbyś udostępnić 1-2 surowe nagrania, takie poniżej 30s?

JaroXS
Doświadczenie: Akrobata

Postautor: JaroXS » 20 marca 2023, 19:09

Hej,

ONE X2 ma lepszą jakość obrazu, ale jej wytrzymałość jest taka sama jak poprzednich kamer. Dla paralotniarzy odradzam. Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem póki co dla 360 obrazu pozostaje tylko i wyłącznie INSTA360 ONE R czy też RS. Osobiście czekam na drugi model ONE R/RS który będzie miał wyraźnie lepsze parametry a nie tylko updejty jakie RS dostał. Piszę to dlatego że rozwaliłem przynajmniej 3-4 kamery tworząc odcinki instruktażowe dla ludzi i naprawdę bardzo dużo nagrywałem w powietrzu i na ziemi. Osobiście uważam że kamery 360 są najlepsze jeżeli chcemy tworzyć piękne ujęcia w naszym sporcie, ale nie przyjmują się tak szybko bo wymagają naprawdę potężnego komputera ze solidną kartą graficzną ale i również pewnych lepszych znajomości IT. Czas obróbki ujęć się również wydłuża 4x w stosunku do normalnej kamery GoPro. Stworzenie filmu 3-5 minutowego który będzie ciekawy i zawierać będzie wiele różnych ujęć wymaga 8-16 godzin pracy. Tylko wprawny monter filmowy może ten czas skrócić 2-3x ale to wymaga bardzo dużego doświadczenia montażowego które budowane jest latami. Także jeżeli ktoś z Was chce tworzyć fajne filmy a nie sieczkę internetową to kamera 360 jest dla niego, ale wymaga poświeceń czasowych. Wtedy można naprawdę fajne i bogate w ujęcia filmy montować.

Tyle ode mnie w kwestii montażu i twórczości filmowej PG.

Dziękuję i pozdrawiam,
Jarek Borowiec | www.flyordie.info

Awatar użytkownika
max
Latam: Tylko z Napędem

Postautor: max » 20 marca 2023, 19:30

No właśnie daję sobie po hamulcach z zakupem wyłącznie z powodów "wagi" plików. Kupno kamery, a następnie specjalnie pod to kompa i jeszcze poświęcanie ogromu czasu na montaż może zaowocować odstawieniem kamery. Nie czytałem czy obróbka jest w jakimś dedykowanym oprogramowaniu czy dowolnym innym. Moje zastosowanie to PPG, żagle, kajak, rower. Pytanie więc o okoliczności "rozwalenia". Soczewka dostawała?

Staszek Gwara

Postautor: Staszek Gwara » 20 marca 2023, 20:13

Jaro, tak jak mówisz. Też czekam na jakiś przyrost jakościowy, albo na coś modularnego co pozwoli np dać zasilanie na jednym końcu kijka a całą resztę maksymalnie małą i lekką na drugim. Ale tego raczej się nie doczekam :)

Max, do czego potrzebujesz? Mogę podesłać tylko to chwilę zajmie, może szybciej będę mógł Ci po prostu odpowiedzieć?

matgaw
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: matgaw » 20 marca 2023, 21:28

Nie testowałem - ale słyszałem że obróbka tych filmów 360 idzie całkiem sprawnie na iPadach Pro, a może i nawet zwykłych? Nie pamiętam.

Kuba

Postautor: Kuba » 20 marca 2023, 23:47

Na Youtubie można też udostępnić filmiki w pełnym 360 - oglądanie tego potem na okularach VR to bajka.
Możesz udostępnić jakąś część tego materiału jako pełne 360?

JaroXS

Postautor: JaroXS » 21 marca 2023, 06:13

max pisze:No właśnie daję sobie po hamulcach z zakupem wyłącznie z powodów "wagi" plików. Kupno kamery, a następnie specjalnie pod to kompa i jeszcze poświęcanie ogromu czasu na montaż może zaowocować odstawieniem kamery. Nie czytałem czy obróbka jest w jakimś dedykowanym oprogramowaniu czy dowolnym innym. Moje zastosowanie to PPG, żagle, kajak, rower. Pytanie więc o okoliczności "rozwalenia". Soczewka dostawała?

Dokladnie tak. Nie dosc ze kamera jest pionowa o duzych rozmiarach to jeszcze ma wystajace soczewki. Wystarczy upuscic aby je rozbic lub zarysowac. Kolejny mankament to mocowanie kija na nietypowym gwincie w obudowie. Gwint sie z czasem obrobi i wszystko urwie, potrm tego nigdzie nie zamocujesz. Dlatego ONE R/RS jest lepszy bo kamera ma klasyczne uchwyty jak GoPro. ONE R z battery packiem wytrzyma nawet 2.5 godziny nagrywania. Pliki jednak maja wtedy miedzy 50-100GB danych.

Moj pecet w domu ma 64GB ram aby jak najwiecej materialu polykac do bufora pamieci inaczej sie to przycina przy duzych plikach. Karta grafiki ma 16GB ram aby wykorzystywac CUDA do szybkiego renderingu i 4K 5 min filmu renderowac w 30 min. Do tego mam 12 rdzeniowy procesor. MACA PRO nie nawidze... nie używamy nic od Apple. Zawsze skladalem wlasne pecety.

Dobrego filmu nie zrobisz w telefonie mimo ze INSTA 360 ma do tego apki, potrzebny jest mocny komputer i duzo czasu.

Pozdrawiam,

JakubM

Postautor: JakubM » 21 marca 2023, 08:06

JaroXS pisze:Osobiście uważam że kamery 360 są najlepsze jeżeli chcemy tworzyć piękne ujęcia w naszym sporcie, ale nie przyjmują się tak szybko bo wymagają naprawdę potężnego komputera ze solidną kartą graficzną ale i również pewnych lepszych znajomości IT. Czas obróbki ujęć się również wydłuża 4x w stosunku do normalnej kamery GoPro. Stworzenie filmu 3-5 minutowego który będzie ciekawy i zawierać będzie wiele różnych ujęć wymaga 8-16 godzin pracy. Tylko wprawny monter filmowy może ten czas skrócić 2-3x ale to wymaga bardzo dużego doświadczenia montażowego które budowane jest latami. Także jeżeli ktoś z Was chce tworzyć fajne filmy a nie sieczkę internetową to kamera 360 jest dla niego, ale wymaga poświeceń czasowych. Wtedy można naprawdę fajne i bogate w ujęcia filmy montować.

Zgłoszę zdanie odrębne. Filmowałem z tradycyjnymi kamerami sportowymi i edycja tamtego materiału była dla mnie koszmarem. Odkąd używam Insta360One X2 edycja zrobiła się miła i przyjemna. Czas edycji też znacznie się skrócił. W dodatku wszystko robię na telefonie (inna rzecz, że dostarczony przez nich soft na kompa jest słaby). Inne pozytywy:
- super stabilny i to pomimo braku stabilnego mocowania kamery (ja swoją wkładam na kiju luzem w boku uprzęży),
- możliwość wyboru kadru w post produkcji

Słabe punkty to czas potrzebny na zgranie materiału z kamery (i co się z tym wiąże ilość zajmującego miejsca) i jednak dość słaba jakość przy ujęciach z kątem poniżej 'linear'.

Generalnie edycja materiału wideo zabiera czas. Moim zdaniem kluczem do sukcesu (krótkiego czasu edycji i jakości końcowego materiału) są:
- przemyślane ujęcia - im mniej materiału tym mniej roboty
- pomysł na historię którą autor chce opowiedzieć - zdarzyło mi się wywalić do kosza kawał potencjalnie ciekawego materiału bo nie znalazłem pomysłu jak go przedstawić

rg
Kontakt:

Postautor: rg » 21 marca 2023, 09:59

JaroXS pisze:Moj pecet w domu ma 64GB ram aby jak najwiecej materialu polykac do bufora pamieci inaczej sie to przycina przy duzych plikach. Karta grafiki ma 16GB ram aby wykorzystywac CUDA do szybkiego renderingu i 4K 5 min filmu renderowac w 30 min. Do tego mam 12 rdzeniowy procesor. MACA PRO nie nawidze... nie używamy nic od Apple. Zawsze skladalem wlasne pecety.

Dobrego filmu nie zrobisz w telefonie mimo ze INSTA 360 ma do tego apki, potrzebny jest mocny komputer i duzo czasu.

A czy programy, które wykorzystujesz do edycji plików nie mają funkcji tzw "proxy clips"? Nie mam żadnego doświadczenia z montażem plików z kamer 360, niemniej wspomniana funkcja pozwala mi na płynną obróbkę plików 4k na laptopie z 8GB Ram i procesorem Intel i3 2 gen :) Jedynie finalne renderowanie trochę trwa, ale nie mam problemu z tym aby zostawić kompa na godzinę/dwie/trzy aby się wszystko przemieliło.

Podejrzewam, że mniejsza rozdzielczość obrazu w podglądzie przy plikach 360 trochę bardziej utrudniałaby montaż wycinków, niemniej w większości programów chyba można sobie ją zwiększyć wg uznania.
Obrazek
--
Najlepszą formą docenienia mojej pracy nad leonardo.pgxc.pl jest POLECENIE i wgrywanie logów.

JaroXS

Postautor: JaroXS » 22 marca 2023, 12:42

Temat rzeka...
Ten film powstawal 3 dni z 300gb danych z roznych kamer, z over capture i bez. Jest roznica pomiedzy robieniem teledysku z muzyka a robieniem filmu z narracja gdzie dzwiek jest zrzucany z zew mikrofonu a potem musisz wszystko synchronizowac. Ja nie mam czasu abym czekal 3 godziny na rendering zeby pozniej sie dowiedziec ze trzeba cos poprawic. Live edycja musi dzialac w czasie rzeczywistym z filtrami i layerami.

Pozdrowienia z Bulgarii gdzie potem do Austrii, Slowenii i Turcji. I gdzie tu czas znalezc...

Awatar użytkownika
Blazej

Postautor: Blazej » 22 marca 2023, 16:54

Z tą obróbką insta 360 ONE X2 nie jest tak źle. Ważne aby nagrywać ciekawe momenty nie dłuższe jak 20sek a cały film powinien mieć max 3 min. Dłuższych nawet paralotniarze nie oglądają ;)
Kiedyś porwało nas ze Skrzycznego i przypadkiem miałem kamerę, którą rzadko zabieram na latanie. Film obrobiony na telefonie.

Wróć do „Filmy paralotniowe”