Miejsca do zlatywania lekkim jednopowłokowem
Miejsca do zlatywania lekkim jednopowłokowem
Witam, czy ktoś może się podzielić wiedzą na temat ciekawych miejsc do zlatywania lekkim jednopowłkowcem typu Run&Fly2 w Polsce i w Czechach. Wiadomo sprzęt z małą doskonałością może ktoś już ma przerobione.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
- Latam: Nie latam
- Doświadczenie: Były Pilot
- Kontakt:
Re: Miejsca do zlatywania lekkim jednopowłokowem
A jak bardzo małą doskonałość ten sprzęt ma? Np byłbyś w stanie zlecieć ze Skrzycznego na N i mieć pewność, że przelecisz Jaworzynę? Albo zlecieć na E i dolecieć do Lipowej?
Mateusz Lubecki
tel: +48 660 43 44 46
SP8EBC pisze:A jak bardzo małą doskonałość ten sprzęt ma? Np byłbyś w stanie zlecieć ze Skrzycznego na N i mieć pewność, że przelecisz Jaworzynę? Albo zlecieć na E i dolecieć do Lipowej?
Doskonałością producent się nie dzieli lub ja nie znalazłem ale myśle że 1:4 można liczyć
Może ktoś ma takie info?
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Sam się na tym zastanawiałem, rozważając sens kupowania Run&Fly i używania na treningach biegowych w Polsce. Z mojej analizy mocno ,,na oko" wynika, że powinno być ok (zakładając odpowiedni kierunek wiatru do startu):
-Skrzyczne na obie strony (były filmiki chyba Jacka Matuszka, na N bodajże zlatywał)
-Mała Czantoria
-Szczebel
-Śnieżnica (z trasy narciarskiej i jak dobrze podwiewa to ze startowiska)
-raczej Babia na obie strony (nielegal)
Polecam to narzędzie- można wpisać doskonałość i zobaczyć gdzie się doleci: https://www.hikeandfly.org/
-Skrzyczne na obie strony (były filmiki chyba Jacka Matuszka, na N bodajże zlatywał)
-Mała Czantoria
-Szczebel
Polecam to narzędzie- można wpisać doskonałość i zobaczyć gdzie się doleci: https://www.hikeandfly.org/
Dzięki za odpowiedź. Potestowalem trochę i lata to lepiej niż można się spodziewać ale póki co z pokorą podchodzę.
- uriuk
- Site Admin
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Jednopowłokowiec ma bardzo stromą krzywą biegunową. Czyli jego doskonałość przy odpuszczonych sterówkach (jak i zaciągniętych prawie na maxa) jest skandalicznie niska. Za to przy prędkości minimalnego opadania ma doskonałość porównywalną ze skrzydłem klasy A. Wniosek jest taki, że należy na nim latać dość mocno przyhamowanym. Oczywiście w ten sposób pod wiatr się nie przebije. Czyli zloty są możliwe, ale przy słabym wietrze. Nie odpuszczałbym hamulców nawet lecąc pod wiatr. W termice krąży świetnie, lepiej niż klasyczne skrzydło, za to na przeskoku pełna porażka. Na przeloty się nie nadaje, ale do wiszenia w jednym miejscu w postaci żyrandola jest świetny pod warunkiem, że wieje słabo.
- marek mastalerz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Zgadzam się z tym co napisał uriuk.
Latanie na żaglu i termice w Meduno na 20-metrowym V-kingu było bardzo przyjemne. Ale jak wiało około 20km/h w Bassano, to już z Costalungi do oficjalnego lądowiska Paradiso nie było szans dolecieć. Myślę że na Nemo bym doleciał.
Nie widziałem żeby jakiś szanujący się pilot latający biwakowo latał na skrzydle jednopowłokowym. Hike&fly pewnie się da jeśli nie próbujesz gdzieś dalej dolecieć.
Pozdrowionka.
Latanie na żaglu i termice w Meduno na 20-metrowym V-kingu było bardzo przyjemne. Ale jak wiało około 20km/h w Bassano, to już z Costalungi do oficjalnego lądowiska Paradiso nie było szans dolecieć. Myślę że na Nemo bym doleciał.
Nie widziałem żeby jakiś szanujący się pilot latający biwakowo latał na skrzydle jednopowłokowym. Hike&fly pewnie się da jeśli nie próbujesz gdzieś dalej dolecieć.
Pozdrowionka.
Dzięki z info przeanalizuje
-
- Latam: Nie latam
- Doświadczenie: Były Pilot
- Kontakt:
Ciechan pisze:Sam się na tym zastanawiałem, rozważając sens kupowania Run&Fly i używania na treningach biegowych w Polsce. Z mojej analizy mocno ,,na oko" wynika, że powinno być ok (zakładając odpowiedni kierunek wiatru do startu):
-Mała Czantoria
-Szczebel
Z tym Skrzycznem to bym się tak nie rozpędzał. Ze wschodu na Lipową jest po linii prostej 3.5km a po takiej nie poleci. Deniwelacja to "tylko" około 600 metrów. Jeżeli to skrzydło ma faktycznie tak marną doskonałość, to jest duża szansa na zostanie w lesie.
Mateusz Lubecki
-
- Doświadczenie: Przelotowiec
No to koledze chyba zostają tylko strome góry, czyli legalnie to tylko Alpy Bo ze startowiska w Tatrach słowackich jest z tego co słyszałem też daleko do lądowiska.
No tak Adv Pi23 daje radę, taki kompromis przed RUN&FLY2 ale rzeczywiście te sprzęty są stworzone w Alpy dzięki za konkrety.
- prokopcio
Skrzydełko 16m2 z Czarnej Góry ( Sienna ).
Właśnie czekam na odpowiednie warunki i się tam wybieram na zlota zwykłym skrzydłem.
Właśnie czekam na odpowiednie warunki i się tam wybieram na zlota zwykłym skrzydłem.
Ostatnio zmieniony 03 sierpnia 2023, 11:05 przez prokopcio, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz Prokop
I to jest konkret, dzięki
- prokopcio
pawel30 pisze:I to jest konkret, dzięki
Koniecznie dawaj znać gdybyś się wybierał, podjadę bo to 1h z hakiem ode mnie.
Łukasz Prokop
Ok to była jednorazowa akcja czy latasz tam częściej ? Przy jakich warunkach ten film ?
- prokopcio
to nie jest mój filmik. Nie udało mi się skontaktować z autorem, dawno zapomniana góreczka.
Latanie tylko przy słabym wietrze NE ze względu na kiepskie przedpole. Za to przewyższenie jest bardzo fajne i wyciąg dla leniwych, do lądowania jak widać miejsca sporo.
Latanie tylko przy słabym wietrze NE ze względu na kiepskie przedpole. Za to przewyższenie jest bardzo fajne i wyciąg dla leniwych, do lądowania jak widać miejsca sporo.
Łukasz Prokop
- prokopcio
Trzeba doskonałości mieć ok. 4.5 żeby dolecieć bezpiecznie w całkowitej ciszy, ale tam przy nawet lekkim wietrze tworzy się żagiel więc Na na lądowisko w stronę północną lecisz w bardzo korzystnych warunkach tam się nie da "niedolecieć" nawet przy doskonałości drzwi od stodoły . Na filmiku widać po cieniu że na tym małym skrzydełku chłopak ma sporo wysokości.
- Załączniki
-
- sienna.jpg (277.3 KiB) Przejrzano 7956 razy
Łukasz Prokop
Dzięki za info
- tooosh
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Zakospeed nie jest jednopowłokowcem i lekkim skrzydłem i będzie miał inne prędkości i zasięgi, niż jednopowłokowce! Ktoś tu wcześniej polecał Skrzyczne na obie strony - nawet skrzydła A przy wietrze w twarz nie mają tam wiele zapasu wysokości na dolocie do lądowiska.
Weryfikuj wiedzę, którą dostajesz w internecie i sprawdzaj, czy rady dostajesz od użytkowników sprzętu, o którym piszesz.
Weryfikuj wiedzę, którą dostajesz w internecie i sprawdzaj, czy rady dostajesz od użytkowników sprzętu, o którym piszesz.
Dzięki za info i uwagę. Póki co ogarniam temat na własnych doświadczeniach z możliwie dużym zapasem. Matematyczne wyliczenia doskonałości są tylko wytycznymi. Zloty w ciszy lub z lekkim wiatrem bez konieczności spinania się z przeszkodami na styk
Wróć do „Miejscówki i wyjazdy paralotniowe”