PGDron zamiast wyciągarki - Full Size - prototyp
Moderator: prokopcio
- prokopcio
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Re: PGDron zamiast wyciągarki - Full Size - prototyp
Zbyszku, ciężar nie ma być na zamku tylko oparty na górnej belce. Zamek obciążenie tylko takie dla jakiego był przewidziany.
Nje udało mi się wymyślić sensownego/skutecznego/niezawodnego w konfiguracji jak opisujesz liszesz.
Widzę tam kilka problemów
Nje udało mi się wymyślić sensownego/skutecznego/niezawodnego w konfiguracji jak opisujesz liszesz.
Widzę tam kilka problemów
Łukasz Prokop
prokopcio pisze:Po wielu przemyśleniach poddaję krytyce mój wstępny pomysł na montaż i zrzut z uprzęży swobodnej.
czerwona ramka przyczepiona do taśm na ramionach dopasowana do uprzęży/airbaga leci z z pilotem
zielony to centralnie umieszczony zamek (odchodzi z napędem).
Oczywiście to zarys zgrubny samej idei i na pewno wymaga korekty, ale to jak Piotrek podoła z modelem uprzęży.
Wyważenie wstępnie chcę zrealizować ściągnięciem karabinków ok. 10cm do tyłu i odpuszczeniem "ala trymerami" po zrzucie napędu (bardzo łatwo można to docelowo zrealizować automatycznie).
mechanizm zrzutowy ma wg mnie działać mniej więcej tak :
I teraz czekam na Wasze krytycznie patrzące oko czy nie popełniam błędu myślowego.
Choć wiele się wyjaśni na modelu uprzęży.
Wydaje mi się, że wyważenie będzie niemożliwe o bardzo całość przeciąży napędem w dół, nogami pilota do góry. Ile waży ten napęd?
- prokopcio
JarekPG pisze:całość przeciąży napędem w dół, nogami pilota do góry. Ile waży ten napęd?
Docelowo około 15kg. Nie przeważy jak taśmy paralotni odciągniemy na czas startu do tyłu ( może uda się same karabinki )
Łukasz Prokop
Przebnołem przez ten i modelowy wątek.
Szacuneczek się należy! Najbardziej podoba mi sie twoja zwzietość i to że naprawde wierzysz że to sie uda.
Trzymam kciuki ale mam pytanie gdzie podziały sie fotografie z pierwszej strony tematu jak wiele fotografii i filmików w twmacie modelu. Czy trzeba być zarejestrowanym żeby widzieć wszystko?
krzysiek
Szacuneczek się należy! Najbardziej podoba mi sie twoja zwzietość i to że naprawde wierzysz że to sie uda.
Trzymam kciuki ale mam pytanie gdzie podziały sie fotografie z pierwszej strony tematu jak wiele fotografii i filmików w twmacie modelu. Czy trzeba być zarejestrowanym żeby widzieć wszystko?
krzysiek
- uriuk
- Site Admin
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Czesc archiwalnych zdjec diabli wzieli podczas przenosin serwera.
prokopcio pisze:Nie przeważy jak taśmy paralotni odciągniemy na czas startu do tyłuJarekPG pisze:całość przeciąży napędem w dół, nogami pilota do góry. Ile waży ten napęd?
Możesz rozwinąć tą myśl? Nie rozumiem za bardzo co masz na myśli.
- prokopcio
JarekPG pisze:prokopcio pisze:
Nie przeważy jak taśmy paralotni odciągniemy na czas startu do tyłu
Możesz rozwinąć tą myśl? Nie rozumiem za bardzo co masz na myśli.
Zbyszku masz gdzieś tą fotkę jak odciągałeś taśmy ? To ładnie obrazowało co chcę osiągnąć.
Z forum poznikały tak jak uriuk wspomniał
Łukasz Prokop
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Wolę opisać. Jeśli taśmy będą dociągnięte w kierunku ramion to w przypadku lotu z napędem taśmy będą znajdowały się nad środkiem ciężkości. Jak to zrobić technicznie jest jeszcze kwestią dyskusji. Może wystarczy położyć karabinek do tyłu na wyporze.
Zbyszek Gotkiewicz
Nie zmieni się wysokość podwieszeniạ? Chyba lepiej byłoby podciągnąć do karabinków tyłek niż zrobić to odwrotnie? Tylko jak?Zbyszek Gotkiewicz pisze:Wolę opisać. Jeśli taśmy będą dociągnięte w kierunku ramion to w przypadku lotu z napędem taśmy będą znajdowały się nad środkiem ciężkości. Jak to zrobić technicznie jest jeszcze kwestią dyskusji. Może wystarczy położyć karabinek do tyłu na wyporze.
- prokopcio
Na pierwsze testy prawdopodobnie wystarczy nie wsiadać do uprzęży na czas wznoszenia. Jednak warto rozmyślać nad rozwiązaniem bardziej komfortowym.
Zmiana wysokości podwieszenia na wyższe w czasie wznoszenia nie powinna wpłynąć w negatywny sposób.
Zmiana wysokości podwieszenia na wyższe w czasie wznoszenia nie powinna wpłynąć w negatywny sposób.
Łukasz Prokop
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Wysokie podwieszenie to większy problem niż niskie.
Zbyszek Gotkiewicz
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
prokopcio pisze:Na pierwsze testy prawdopodobnie wystarczy nie wsiadać do uprzęży na czas wznoszenia. Jednak warto rozmyślać nad rozwiązaniem bardziej komfortowym.
W czasie wznoszenia byłoby niższe.
Zbyszek Gotkiewicz
Albo na normalnej wysokości Może dało by się to skorygować trymerami, tylko do czego je można by zamocować?Zbyszek Gotkiewicz pisze:prokopcio pisze:Na pierwsze testy prawdopodobnie wystarczy nie wsiadać do uprzęży na czas wznoszenia. Jednak warto rozmyślać nad rozwiązaniem bardziej komfortowym.
W czasie wznoszenia byłoby niższe.
- prokopcio
Jeśli przyciągniemy taśmy do ramion to w tym miejscu je "blokujemy" i to jest nasz nowy punkt podwieszenia (wyżej niż był).
Poza mniej "czułym" połączeniem dupa-skrzydło (patrz ppg górne podwieszenie) jakie wady/problemy widzisz na czas wznoszenia ?.
Poza mniej "czułym" połączeniem dupa-skrzydło (patrz ppg górne podwieszenie) jakie wady/problemy widzisz na czas wznoszenia ?.
Łukasz Prokop
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Są uprzęże typu kortel kamasutra w której w trakcie lotu można zmienić wyważenie. Ustawia się ją na pozycję siedzącą, a podczas lotu zmieniając układ ciała przestawia się na pozycję półleżąca. Trzeba było by to przerobić żeby ta "siedząca" była mocno z przodu przeważona (na czas podpięcia drona), a potem zmiana na siedzącą
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Zmiana pozycji to nie zmiana wyważenia. Pozycję można zmienić w prawie wszystkich uprzężach.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Serio w tej się zmienia. Nie musisz przedstawiać nic, tylko wymuszasz ciałem zmianę, któreś tam taśmy nieznacznie się przesuwają i juz się leży wygodnie.
Zadam jedno głupie pytanie. Co z V-taśmą w razie jakiś kłopotów. Widzę że wszystkie problemy sam sobie dokładnie przemyślałeś, nie wiem po co założyłeś ten temat, ale proszę o odpowiedz jakby miało wyglądać awaryjne ratowawanie się spadochronem?prokopcio pisze:Jeśli przyciągniemy taśmy do ramion to w tym miejscu je "blokujemy" i to jest nasz nowy punkt podwieszenia (wyżej niż był).
Poza mniej "czułym" połączeniem dupa-skrzydło (patrz ppg górne podwieszenie) jakie wady/problemy widzisz na czas wznoszenia ?.pgd.jpg
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Gosciu, dlaczego dodajesz mi roboty i zmuszasz mnie do zatwierdzania twoich postow? Zaloguj sie jak czlowiek i se pisz. Na razie bede twoje posty zatwierdzal w poniedzialki. Wylacznie
Ok. Postawię ci za tą robote flaszkę