NW - kolejna winda
Moderator: prokopcio
- randolph
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
NW - kolejna winda
Witam.
Zabieramy się i my.
Kilka kwestii na początek
A - celujemy w silnik yamahy 250 ccm - wiem, że Prokopcio wyraził opinię , że za mocny silnik może stworzyć niebezpieczeństwo, gdy zawiodą obwody elektroniki lub inne. Będziemy próbować zabezpieczyć się przed tym dodatkowo.
B- elektronika to nasza najsłabsza strona . Pytanko , czy na tej stronie https://www.pcbway.com/QuickOrderOnline.aspx. Ichni system prawidłowo odczytuje projekt Prokopcia ? Ewentualnie jeśli można prosić o linki do innych firm , jeśli chodzi o elektronikę i druk 3D.
C- wagą zbytnio się nie przejmujemy, sprzęt pójdzie na dedykowaną przyczepkę
D- @Prokopcio - w Twoim wątku, jest nieaktywny filmik z obliczania przełożenia i co za tym idzie dobór średnicy bębna , dasz radę go aktywować?
NA razie tyle...dzięki z góry za wszystkie sugestie i pomoc.
Zabieramy się i my.
Kilka kwestii na początek
A - celujemy w silnik yamahy 250 ccm - wiem, że Prokopcio wyraził opinię , że za mocny silnik może stworzyć niebezpieczeństwo, gdy zawiodą obwody elektroniki lub inne. Będziemy próbować zabezpieczyć się przed tym dodatkowo.
B- elektronika to nasza najsłabsza strona . Pytanko , czy na tej stronie https://www.pcbway.com/QuickOrderOnline.aspx. Ichni system prawidłowo odczytuje projekt Prokopcia ? Ewentualnie jeśli można prosić o linki do innych firm , jeśli chodzi o elektronikę i druk 3D.
C- wagą zbytnio się nie przejmujemy, sprzęt pójdzie na dedykowaną przyczepkę
D- @Prokopcio - w Twoim wątku, jest nieaktywny filmik z obliczania przełożenia i co za tym idzie dobór średnicy bębna , dasz radę go aktywować?
NA razie tyle...dzięki z góry za wszystkie sugestie i pomoc.
- prokopcio
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Re: NW - kolejna winda
To było dawno, a człowiek dorasta do różnych rzeczy, zmienia zdanie. Jeśli będziesz używał z rozsądkiem to szybciej moc szybciej zerwie linę (lub coś innego) niż pilotowi zrobi krzywdę. W razie awarii polegającej na zablokowaniu się na zbyt dużym ciągu pierwszą czynnością powinno być wypięcie się.randolph pisze:A - celujemy w silnik yamahy 250 ccm - wiem, że Prokopcio wyraził opinię , że za mocny silnik może stworzyć niebezpieczeństwo, gdy zawiodą obwody elektroniki lub inne
wrzuć i sprawdźrandolph pisze:Pytanko , czy na tej stronie https://www.pcbway.com/QuickOrderOnline.aspx. Ichni system prawidłowo odczytuje projekt Prokopcia ?
nie wiem co się stało, nie mam dostępu. pokręć sprzęgłem i sprawdź po prostu ile potrzeba obrotów na jeden obrót bębna. to wszytko.randolph pisze:nieaktywny filmik z obliczania przełożenia
POWODZENIA!
ps. Może ktoś kto będzie zlecał produkcję ( najlepiej w PL ) zostawi furtkę dla wszystkich potomnych i nie zastrzeże projektu, wtedy wystarczy zadzwonić do takiej firmy i poprosić o wykonanie płytek powiedzmy o nazwie "MyWinch2" bez przechodzenia procedur przygotowawczych etc.
Ja zamawiałem tylko prototypową płytę główną w firmie Merkar a dwie małe samodzielnie wytrawiałem więc trochę bez sensu ale jakby ktoś chciał to może się powołać na ten projekt o nazwie "MyWinch2" zamawianej przez Proma-Elektronika i najlepiej dorzucić tam brakujące dwie malutkie płytki. Mogę w tym pomóc jak ktoś się zdecyduje.
Najlepsza opcja to gdyby się kilka osób zmówiło o wykonanie kilku sterowników na raz bo się sracie pojedynczo bezsensownie i drogo
Łukasz Prokop
- randolph
Trudno się nie zgodzić. Jeśli ktoś chciałby dolączyć do zamówienia lub odwrotnie....czyli ja się dołączam zapraszam na Pw.
Pytanie: https://www.maritex.com.pl/belki_tensom ... 6-200.html , czy ta belka jest cały czas "aktualna" / z postu dera / , czy w "praniu" wyszło, że jednak inna?
Pytanie: https://www.maritex.com.pl/belki_tensom ... 6-200.html , czy ta belka jest cały czas "aktualna" / z postu dera / , czy w "praniu" wyszło, że jednak inna?
-
- Latam: Tylko Swobodnie
Ja zamówiłem tensometr na aliexpres za 86zł z przesyłką z Chin ( YZC 516C ). Jeszcze nie wiem czy działa ale przyszła w 2 tyg .
Mogę Wam odsprzedać kpl. płytek bo mam 3
Mogę Wam odsprzedać kpl. płytek bo mam 3
- randolph
Tomek HR • tomek@drone-partss.com - komercyjnie lutuje płytki. Koszt 100 zł robocizna.
Pytanie
E - hamulec załącza w momencie gdy silnik/beben nie ściąga liny? Jakoś tego nie doczytałem nigdzie. Czy jeszcze jakieś sytuację powodują jego załączenie?
F - serwomechanizmy - ich skok / zakres pracy ;:reguluje się przez zmiany w Twoim; Prokopcio sofcie?
Pytanie
E - hamulec załącza w momencie gdy silnik/beben nie ściąga liny? Jakoś tego nie doczytałem nigdzie. Czy jeszcze jakieś sytuację powodują jego załączenie?
F - serwomechanizmy - ich skok / zakres pracy ;:reguluje się przez zmiany w Twoim; Prokopcio sofcie?
- der
Hamulec pracuje dokładnie wtedy gdy ma pracować. Nie zachodz w głowę. Serwa mają sztywny określony zakres pracy. Resztę musisz ogarnąć mechanicznie.
Stówa to okazja.
Stówa to okazja.
- prokopcio
Zakres pracy serw moze być ograniczany programowo.
Jest taki parametr w sofcie ( w jedna stronę, zero jest na sztywno. )
Jednak dla wykorzystania pełnej mocy serwa warto wykorzystać jego pełny zakres. Albo odwrotnie patrząc, serwo jest miej obciążane jeśli wykorzystywany jest pełny jego zakres pracy.
Jest taki parametr w sofcie ( w jedna stronę, zero jest na sztywno. )
Jednak dla wykorzystania pełnej mocy serwa warto wykorzystać jego pełny zakres. Albo odwrotnie patrząc, serwo jest miej obciążane jeśli wykorzystywany jest pełny jego zakres pracy.
Łukasz Prokop
- randolph
Hamulec pracuje dokładnie wtedy gdy ma pracować. Nie zachodz w głowę.
Ups... Sorry
Ups... Sorry
- prokopcio
randolph pisze:E - hamulec załącza w momencie gdy silnik/beben nie ściąga liny? Jakoś tego nie doczytałem nigdzie. Czy jeszcze jakieś sytuację powodują jego załączenie?
1. Po odpuszczeniu dźwigni manetki
2. Wyhamowanie bębna zwijajacego linę w automacie
3. Podczas dowijania jest uzywany gaz i hamulec jednocześnie
4. Przy wywijaniu ustalasz w menu jak mocno ma być przyhamowywany bęben
5. Z manetki możesz ustalić dowolne przyhamowanie w razie takiej potrzeby w dowolnym momencie
6. Podczas odpalania i przed zgaszeniem silnika (podczas 20s wystudzenia po ściągnięciu liny).
Łukasz Prokop
- randolph
Dzięki, ale ja żartowałem
Pytałem o serwo , gdyż - zakładam/strzelam - może być tak, że pełne otwarcie przepustnicy od 0 do max to np 170 stopni, a w innym silniku to np 120 stopni.
Analogicznie z hamulcem, średnica, szerokość okładziny, inne sprężyny i też może być sytuacja nazwijmy do regulacji serwa. Ale naturalnie wolałbym :
1.nic nie grzebać
2. nie wiem czy mam rację, soft podaje sygnal sterujący aż do uzyskania pożądanego wyniku.? ... chyba się napije
Pytałem o serwo , gdyż - zakładam/strzelam - może być tak, że pełne otwarcie przepustnicy od 0 do max to np 170 stopni, a w innym silniku to np 120 stopni.
Analogicznie z hamulcem, średnica, szerokość okładziny, inne sprężyny i też może być sytuacja nazwijmy do regulacji serwa. Ale naturalnie wolałbym :
1.nic nie grzebać
2. nie wiem czy mam rację, soft podaje sygnal sterujący aż do uzyskania pożądanego wyniku.? ... chyba się napije
- der
Pisałem, mechanicznie.
Jak ci za mało uciąga, to montujesz oczko wyżej do ramienia przy serwie. Proste.
Jak ci za mało uciąga, to montujesz oczko wyżej do ramienia przy serwie. Proste.
- randolph
der pisze:Pisałem, mechanicznie.
Gdzieś mi utkwilo w głowie, że na Twojej liście zakupów był "sterownik " do ser/mech i się zafixowalem programowaniu, ustawianiu skrajnych położeń etc. A to maszynka do "kręcenia" silniczkiem . Wszystko jasne, na razie wystarczy teorii. Trzeba jechać po silnik
- randolph
@Prokopcio , @Der, nie macie gdzieś w kompie listy elementów do wlutowania na płytki? Dojeżdżamy z kolegą do 10. sklepów z pytaniem czy skompletują zamówienie na podstawie Gerbera i lipa. Każą klikać co nam potrzebne
- prokopcio
w gerberze nie ma tej informacji.randolph pisze:@Prokopcio , @Der, nie macie gdzieś w kompie listy elementów do wlutowania na płytki? Dojeżdżamy z kolegą do 10. sklepów z pytaniem czy skompletują zamówienie na podstawie Gerbera i lipa. Każą klikać co nam potrzebne
Der zrobił piękną listę :
viewtopic.php?f=60&t=4104#p41229
Łukasz Prokop
- randolph
Dopadły mnie problemy zawodowe, ale wracam do gry. Mój etap to zlutowanie elektroniki. I taki dylemacik. Elektronik, jest dość daleko ode mnie, więc tylko wysylka. I teraz moje pytanie, czy po zmontowaniu elektroniki da się jakoś ja sprawdzić " na stole" . Obawiam się sytuacji, że no "zimny lut" czy coś takiego i wysylka w jedna wysylka w druga..... czas czas?
- der
Sterownik ma tryb diagnostyczny. Po połączeniu z manetką można sprawdzić działanie serw. Odczyt z czujnika prędkości i tensometru jest ciągły. Da się to wszystko uruchomić na stole. Tyle że musi być zaprogeamowane, zasilone i podłączone.
Co ci się nie spodobało w ostatnim filmiku z relacji po holu mojąwindą?
Co ci się nie spodobało w ostatnim filmiku z relacji po holu mojąwindą?
- randolph
@der czytałem podczas jazdy w Alpy i palec drgnal . Nie mogłem "odkliknąć"