FlatStart - wyciągarka na bazie silnika ATV

Przestrzeń dla wszelkiej maści wynalazców, racjonalizatorów i grzebusi.

Moderator: prokopcio

Awatar użytkownika
prokopcio
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Re: FlatStart - wyciągarka na bazie silnika ATV

Postautor: prokopcio » 23 sierpnia 2021, 12:10

Mi też w pierwszej urwalo czujnik więc to jest powtarzajacy się bubel konstrukcyjny. Może lepiej było by umiescić czujnik poza bębnem tzn np na dzwonie sprzęgla ( wymaga zmiany oprogramowania )

Odważnie skopiowałeś mój nietypowy patent hamulcowy :)
Mam nadzieję, że się sprawdza tak dobrze jak u mnie.
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
der
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: der » 23 sierpnia 2021, 13:07

Przemieszczenie nie rozwiąże problemu. Jak ma spaść i się ponawijać na zewnątrz to i tak się ponawija, o cokolwiek. Trzeba zrobić tak ,by jej to uniemożliwić.

Awatar użytkownika
micro
Latam: Tylko Swobodnie
Kontakt:

Postautor: micro » 23 sierpnia 2021, 13:30

der pisze:Przy wyczepianiu bęben musi być zatrzymywany. Inaczej dojdzie do typowego strzelenia się na linie. Wtedy niespadnięcie liny z bębna to szczęśliwy los.

I tu jesteś w błędzie.
Wyciągarka na której ja holuje nie zatrzymuje bębna, i żadnego strzelania z liny nie ma.
Strzelenie następuje przy dużych obrotach bębna.
Ostatnio zmieniony 23 sierpnia 2021, 20:06 przez micro, łącznie zmieniany 1 raz.
Roman Michalak

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: uriuk » 23 sierpnia 2021, 13:36

Strzelenie zalezy wylacznie od sily ciagu a nie obrotow bebna. Rozpatrzcie sobie przypadek duzej sily holu podczas wiatru 8 m/s. Beben prawie stoi, lina sie rwie, bedzie strzal? Bedzie.
Za to prawdopodobienstwo nawiniecia zluzowanej liny na oske wzrasta wraz ze wzrostem obrotow bębna.

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 23 sierpnia 2021, 16:37

micro pisze:I tu jesteś w błędzie.
Wyciągarka na której ja choluje nie zatrzymuje bębna, i żadnego strzelania z liny nie ma.
Strzelenie następuje przy dużych obrotach bębna.

Jesteś tego pewny ?
Podaj proszę model wyciągarki

p.s. strzelanie następuje, gdy nagle z ciągu 100kg robi się zero (wypięcie) do momentu zadziałania spadochronu. Wtedy lina działa jak sprężyna i oddaje na bęben, jeśli ten był w tym czasie napędzony nierzadko robi to bałagan. Im wolniej się porusza, tym ryzyko brody mniejsze. Dlatego strzelanie się przy silnym wietrze nie jest aż tak szkodliwe.
Klasyczny hol na każdej stacjonarce z którą miałem do czynienia wyglądał tak

To, czy bęben się zatrzymuje za sprawą konstrukcji, czy ręcznego hamowania przez wyciągarkowego to drugorzędna sprawa.

Awatar użytkownika
micro
Latam: Tylko Swobodnie
Kontakt:

Postautor: micro » 23 sierpnia 2021, 18:25

Może użyłem skrótów myślowych ;) .
Chodziło mi o to, że na minimalnych obrotach silnika i po zwolnieniu hamulca, rusza bęben a lina zaczyna być zwijana.
Z powyższego wnioskuję, że bęben się nie zatrzymuje po płynnym zdjęciu gazu przy końcu holu...
Kurczę nie mam żadnego nagrania co faktycznie dzieje się wtedy z bębnem ;) .
Roman Michalak

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 23 sierpnia 2021, 18:58

To nie ma znaczenia czy przyhamowuje mechanika (stwarzając opory) czy hamulec. Bęben musi być spowolniony niemal do zera. Im lepsze zgranie duetu wyciągarkowy-pilot, tym krócej musi być hamowany.
My mamy prawie zerowe obciążenie mechaniczne, przy dość dużej bezwładności wynikającej ze średnicy talerzy, więc musimy hamować hamulcem.

nathir

Postautor: nathir » 24 sierpnia 2021, 15:15

der pisze:Czy masz jeszcze jakieś nagranie z holu (od strony obecnej wyciągarki) ?

Kotwiona na ziemi to w sumie pierwszy hol w tej wersji.
Potem drugi filmik, gdzie widoczna jest wyciągarka zamontowana na wysuwanej ramie z profili stalowych. (odpada potrzeba dźwigania, niestety zajmuje sporo miejsca i do kombi byłoby chyba ciężko coś podobnego opracować.. może kiedyś się podejmę).
Na drugim filmiku nie odpaliłem procedury zwijania (muszę się przyzwyczaić do obsługi pilota :) )

Ogólnie trochę materiałów mam, ale albo kadrowanie strasznie słabe, albo kręcone z ręki itd.. Może jak jest zapotrzebowanie na jakiś konkretny widok to następnym razem wezmę porządny statyw.

Tak, prokopcio, skopiowałem hamulec. Jak na razie wygląda w porządku, chociaż muszę dodać jeszcze jeden punkt podwieszenia, bo teraz minimalnie hamuje nawet na odpuszczonym (nie wyczuwalnie, po prostu trochę hałasuje). Chociaż nie kleiłem tego sam, znalazłem firemkę lokalnie, która się tym zajmuje. Kosztowało mnie to 100zł (koniec blachy zawijałem sam, bo nie wiedziałem jaki wymiar im podać).
Napisałeś powyżej
"
Może lepiej było by umiescić czujnik poza bębnem tzn np na dzwonie sprzęgla ( wymaga zmiany oprogramowania )"

A mi się wydaje, że nie trzeba zmieniać oprogramowania a jedynie parametr średnicy bębna. Ja zastosowałem u siebie inny czujnik niż Twój (dwa indukcyjne blisko siebie, liczą nie jeden magnes na obrót a cztery kawałki piasty na obrót). W Twoim sofcie musiałem więc oszukać jedynie średnicę bębna w parametrach.

Pozostaje mi więc opracować tę osłonę poliwęglanową.

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 24 sierpnia 2021, 23:58

Brawo Ty !
Cieszy mnie strasznie, że ktos korzysta z tego co udostępniłem.

Do pełni szczęścia brakuje po zwinieciu liny żeby wyciągarka wjechała i zamknęła się klapa ;)
Łukasz Prokop

Wróć do „ZPT”