Winda PDiA na sterowniku PROMA
Moderator: prokopcio
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Re: Winda PDiA na sterowniku PROMA
Sposób zamocowana tacho
- Załączniki
-
- Screenshot_2022-06-18-10-39-26-008_com.miui.gallery.jpg (1013.98 KiB) Przejrzano 7745 razy
-
Sposób zamocowania tensometru.
- Załączniki
-
- B.jpg (229.79 KiB) Przejrzano 7734 razy
-
- A.jpg (236.38 KiB) Przejrzano 7734 razy
-
Trochę się nakombinowałem z tym tensometrem a to dlatego że myślałem iż działa on tak samo na ściskanie jak i rozciąganie. Niestety działa tylko podczas rozciągania, przynajmniej ten model.
- prokopcio
- Latam: Swobodnie i z Napędem
widzę jeden zrzut z filmiku, jak chcesz tu dodać filmik to musisz wrzucić na youtube i wkleić tu link.
ogólnie wydaje mi się ta konstrukcja mocno przekombinowana, masa wyciągarki zacna
ale mam nadzieję, że spełni swoje zadanie.
dziś postaram się w końcu usiąść i opisać krok po kroku jak należy ją poprawnie uruchomić.
ogólnie wydaje mi się ta konstrukcja mocno przekombinowana, masa wyciągarki zacna
ale mam nadzieję, że spełni swoje zadanie.
dziś postaram się w końcu usiąść i opisać krok po kroku jak należy ją poprawnie uruchomić.
Łukasz Prokop
-
Spełnia spełnia i to bardzo dobrze a może nawet lepiej wszystko działa bez zarzutu. W sumie miną już rok od momentu kiedy się wiozłem za budowę. Wiem że waga jej jest dość spora ale jak wcześniej pisałem w moim bagażniku pewnie nawet twoja by się nie zmieściła . Teraz po sprawdzeniu wszystkiego może niektóre elementy bym odchudził ale przecież i tak jej nie będę nosił a do transportu między samochodem a garażem jeździ na kółkach.
Filmiku jeszcze na razie nie wstawiałem, to tylko zdjęcie z filmiku na którym widać diodę. Jeśli będzie taka wola to postaram się coś wstawić. Oczywiście muszę się przyznać że winda jest już po wstępnych holach i działa bez zarzutu zgodnie z oczekiwaniami
Chyba muszę dodać na swoje usprawiedliwienie że masa wyciągarki dodatkowo wpływa na stabilizację urządzenia i samochodu i nie ma tu żadnych szarpnięć unoszenia auta itp.
Filmiku jeszcze na razie nie wstawiałem, to tylko zdjęcie z filmiku na którym widać diodę. Jeśli będzie taka wola to postaram się coś wstawić. Oczywiście muszę się przyznać że winda jest już po wstępnych holach i działa bez zarzutu zgodnie z oczekiwaniami
Chyba muszę dodać na swoje usprawiedliwienie że masa wyciągarki dodatkowo wpływa na stabilizację urządzenia i samochodu i nie ma tu żadnych szarpnięć unoszenia auta itp.
- prokopcio
andrzejks pisze:Filmiku jeszcze na razie nie wstawiałem......Jeśli będzie taka wola to postaram się coś wstawić. Oczywiście muszę się przyznać że winda jest już po wstępnych holach i działa bez zarzutu zgodnie z oczekiwaniami
Jest wola
Jak będziesz miał jakieś filmiki to wrzucaj, nie pytaj !!!
Łukasz Prokop
-
Skoro już się przyznałem że działa to pokażę wersję ostateczną urządzenia;). Teraz przyszła mi myśl do głowy odnośnie przewagi ciężkiej wyciągarki nad lekką, to amatorzy cudzej własności. Życzę powodzenia temu kto się porwie i będzie chciał sobie ją przywłaszczyć
- Załączniki
-
- 12.jpg (381.96 KiB) Przejrzano 7701 razy
-
- 11.jpg (419.59 KiB) Przejrzano 7701 razy
-
Może jeszcze takie
Winda
Winda
- Załączniki
-
- 14.jpg (341.51 KiB) Przejrzano 7700 razy
-
- 13.jpg (391.86 KiB) Przejrzano 7700 razy
-
Dla tych którzy mają problem z okablowania silnika. Najprostszy schemat który akurat mi się przydał.
- Załączniki
-
- Screenshot_2022-06-18-15-00-25-651_com.miui.gallery.jpg (318.87 KiB) Przejrzano 7691 razy
-
Na załączonym schemacie z prądnicy silnika wychodzą cztery przewody czerwony zielony żółty i biały. Żółty i biały dedykowane są dla świateł a w naszym przypadku jeden z nich to sygnał pracy silnika. W moim silniku nie było białego tylko dwa żółte.
-
Może teraz się uda
- Załączniki
-
- IMG_20220618_154749.jpg (154.43 KiB) Przejrzano 7681 razy
-
Takie akumulatorki zastosowałem w manetkach. Łatwe do przylutowania
- Załączniki
-
- IMG_20220621_114603.jpg (102.33 KiB) Przejrzano 7640 razy
-
Winien jestem wyjaśnienie oznaczenia PDiA. To skrót od osób od których kopiowałem Prokopcio Der i moja mała zasługa Andrzej
Super że powstała kolejna konstrukcja.
Też sie z kolega zastanawiamy nad czymś podobnym.
Czy masz może jakieś filmiki z holi ?
Jak wrażenia na holu ?
Zrozumialem z opisu ze już się holowałeś.
Jaka wysokośc, z jakiej dlugości liny ?
Też sie z kolega zastanawiamy nad czymś podobnym.
Czy masz może jakieś filmiki z holi ?
Jak wrażenia na holu ?
Zrozumialem z opisu ze już się holowałeś.
Jaka wysokośc, z jakiej dlugości liny ?
-
Tak pierwsze hole już były. Bardziej to były zloty niż loty a to dlatego że chciałem najpierw przetestować sprzęt czyli dopasować swoją wagę i sprzętu do wagi z jaką wyciągarka wciąga. Suma mojej wagi ze sprzętem to 115kg a zaczynałem od 95 kg, przy kolejnych podejściach zwiększałem siłę, aż doszedłem do 115 kg czyli wskazania tensometru są kompatybilne z oprogramowaniem i ciężarem pilota. Dlatego długość liny do holu rozwijałem tylko do 500m aby zbytnio się nie nachodzić. Ustawienie parametrów, rozwinięcie liny, hol lądowanie zmiana ustawień, rozwijanie liny i hol. Trochę tych przechadzek po łące było . Loty przeprowadzałem po południu kiedy już termika ustała, wiatr prawie zero. Filmów jeszcze żadnych nie nagrałem ale jeśli tylko coś nakręcę to wstawię. Teraz czekam na nowe skrzydło bo to którym dysponuję bardziej nadaje się do treningów naziemnych niż do lotów .
Natomiast jeśli chodzi o samą windę naprawdę jestem bardzo pozytywnie zaskoczony jej działaniem. Tensometr działa popranie, siła ciągu bardzo płynna, zwijanie i dowijanie liny po holu też super się sprawdza, dlatego jeszcze raz wielkie gratulacje dla Łukasza za jego projekt sterownika.
Wrażenia suuuuuuuuuper polecam
Natomiast jeśli chodzi o samą windę naprawdę jestem bardzo pozytywnie zaskoczony jej działaniem. Tensometr działa popranie, siła ciągu bardzo płynna, zwijanie i dowijanie liny po holu też super się sprawdza, dlatego jeszcze raz wielkie gratulacje dla Łukasza za jego projekt sterownika.
Wrażenia suuuuuuuuuper polecam
-
Dziś postanowiłem w końcu coś pokombinować z nagraniem pracy wyciągarki. Ponieważ czas od momentu kiedy idę z z liną do rozwinięcia, rozłożeniem skrzydła wpięciem oraz samym holem trochę trwa postanowiłem wykorzystać rejestrator samochodowy gdyż tam w razie konieczności filmiki się zapętlają i nie ma problemu że bateria padnie lub zabraknie miejsca na karcie. Jedyny problem że sekwencje są pięciominutowe. dlatego sam początek uruchomienia jest na poprzednim filmiku a za bardzo nie wiem jak łączyć to w całość.
-
A tak to wygląda z drugiej strony- ten sam hol.
-
Zgasiła z automatu. Gaz dowijania mam ustawiony na 5% , dowijaniu na 18m. Jeśli spadochronie nie zaczepi o jakąś wyższą trawę na odcinku tych 18m to dowinie do samego końca i się wyłaczy, jeżeli zaczepi o jakieś trawy to wyłącznie następuje trochę później. Osobiście mi to nie przeszkadza, 3-5m liny które czasami muszę dokręcić ręcznie to żaden problem.
- prokopcio
A ok. Rozumiem. To był długi proces dowijania koncowego, ktory u ciebie nie działa prawidłowo.
Powinno to byc cos takiego :
Powinno to byc cos takiego :
Łukasz Prokop