Dron zamiast wyciągarki. Model
Moderator: prokopcio
- prokopcio
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Re: Dron zamiast wyciągarki
jeśli lina ma być w poziomie to niema możliwości, żeby była prostopadle do drona.
nie można porównywać WAKE bo to 2D jak zauważył Zbyszek i sporo mniejsze opory/siły bo było nie było człowiek ma podparcie na ziemi/wodzie.
momentami podniesie do góry ale pionowo a to nas nie interesuje, my potrzebujemy jak największej siły w poziomie a to jest problem rydwanu latającego bez skrzydeł ponieważ w cholerę mocy jet potrzebne dla samego unoszenia drona. To tak jak ty byś chciał latać bez skrzydła samym napędem - da się ale trzeba o wiele więcej mocy.
nie można porównywać WAKE bo to 2D jak zauważył Zbyszek i sporo mniejsze opory/siły bo było nie było człowiek ma podparcie na ziemi/wodzie.
momentami podniesie do góry ale pionowo a to nas nie interesuje, my potrzebujemy jak największej siły w poziomie a to jest problem rydwanu latającego bez skrzydeł ponieważ w cholerę mocy jet potrzebne dla samego unoszenia drona. To tak jak ty byś chciał latać bez skrzydła samym napędem - da się ale trzeba o wiele więcej mocy.
Łukasz Prokop
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Do tego wakeboard jest holowany przez pilota, który stoi na brzegu i ręcznie pilotuje drona.
Ewentualnie mógłby sobie wyobrazić, że pilot paralotni ma w manetce pokrętła do zmniejszania/zwiększania prędkości (wio! prrr!), zmniejszania/zwiększania wznoszenia (hetta! wiśta!), zacieśniania/prostowania zakrętu w lewo/prawo (ksobie! odsie!) i do tego przyciski resetujące do standardowego wznoszenia i lotu poziomego, ale oprogramowanie całości uważam za lekkie science-fiction.
Ewentualnie mógłby sobie wyobrazić, że pilot paralotni ma w manetce pokrętła do zmniejszania/zwiększania prędkości (wio! prrr!), zmniejszania/zwiększania wznoszenia (hetta! wiśta!), zacieśniania/prostowania zakrętu w lewo/prawo (ksobie! odsie!) i do tego przyciski resetujące do standardowego wznoszenia i lotu poziomego, ale oprogramowanie całości uważam za lekkie science-fiction.
A może dron pchający dwu śmigłowy w jednej osi miałby lepsze gabaryty?
http://www.swiatdronow.pl/wirnikowiec-n ... a-smiglami
W tej chwili są już lepiej dopracowane i produkowane seryjnie.
http://www.swiatdronow.pl/wirnikowiec-n ... a-smiglami
W tej chwili są już lepiej dopracowane i produkowane seryjnie.
- prokopcio
Bardzo ciekawy projekt a przede wszystkim sprawność sporo większą niż tradycyjnych rozmiar też jest ok.
Łukasz Prokop
-
- Doświadczenie: Były Pilot
To świetne rozwiązanie problemu nachodzących wirników. Sterowanie eleganckie i brak momentu skręcającego też. Gdyby takie coś dało używać się w PPG na dłuższe loty to można by wspomagać sterowanie paralotnią zakręcającym napędem, albo podczas przelotów całkowicie nie używać glajta do korygowania lotu po prostej.
Druga rzecz jaka mi się nasuwa ze świata dronów to jeśli będą cztery wirniki, można by użyć na każdym po dwa śmigła współbieżne po obu końcach silnika zmniejszając ich średnicę.
Druga rzecz jaka mi się nasuwa ze świata dronów to jeśli będą cztery wirniki, można by użyć na każdym po dwa śmigła współbieżne po obu końcach silnika zmniejszając ich średnicę.
Mariusz Kilian
- prokopcio
tak mariusz 8 wirników brałem pod uwagę - nieźle parametrami i wymiarami ale znacznie drożej można docelowo tak zrobić, w prototypie dość mocno naciskam na finanse bo tak naprawdę nie wiemy czy to wszystko wypali, zbyt dużo kasy do stracenia.
Łukasz Prokop
- micro
- Kontakt:
prokopcio pisze:tak mariusz 8 wirników brałem pod uwagę - nieźle parametrami i wymiarami ale znacznie drożej można docelowo tak zrobić, w prototypie dość mocno naciskam na finanse bo tak naprawdę nie wiemy czy to wszystko wypali, zbyt dużo kasy do stracenia.
I jak Sam wspominałeś sprawność małych śmigieł jest niestety niższa...
Roman Michalak
-
micro pisze:prokopcio pisze:tak mariusz 8 wirników brałem pod uwagę - nieźle parametrami i wymiarami ale znacznie drożej można docelowo tak zrobić, w prototypie dość mocno naciskam na finanse bo tak naprawdę nie wiemy czy to wszystko wypali, zbyt dużo kasy do stracenia.
I jak Sam wspominałeś sprawność małych śmigieł jest niestety niższa...
Do holowania wakeboardu użyli drona 2x4
- prokopcio
Co prawda prototyp wyciągarki i kalkulacje powstał dość dawno ale "dziś" analizując tego drona aż żal, że za wyciągareczkę jednak się nie zabrałem elektryczną, co prawda dwa razy droższa od spalinowej ale dziś za rozsądne pieniądze i w rozsądnej masie z akumulatorkami na pokładzie można już takową wykonać ale o charakterystyce o wiele lepszej niż spalinówka nie wspominając o jeszcze kilku zaletach ale jeśli DronoPchacz wypali to zdalnie sterowane wyciągarki osobiste stracą sens istnienia
Wszystko fajnie tylko niestety czasu na projekty brak
Wszystko fajnie tylko niestety czasu na projekty brak
Łukasz Prokop
- micro
- Kontakt:
prokopcio pisze:...ale jeśli DronoPchacz wypali to zdalnie sterowane wyciągarki osobiste stracą sens istnienia ...(
Niekoniecznie, takiego drono-pchacza trzeba jeszcze gdzieś przechować, a nie wszyscy mają tyle miejsca .
Roman Michalak
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
- prokopcio
wyciągarka nie zajmuje wiele mniej ale za to jest przepaść w zapotrzebowanie na miejsce do startu i w logistyce startu.micro pisze:prokopcio pisze:...ale jeśli DronoPchacz wypali to zdalnie sterowane wyciągarki osobiste stracą sens istnienia ...(
Niekoniecznie, takiego drono-pchacza trzeba jeszcze gdzieś przechować, a nie wszyscy mają tyle miejsca .
Łukasz Prokop
- micro
- Kontakt:
No cóż, zazwyczaj idealnych rozwiązań brak... .
Jedynie free energy mogłoby rozwiązać ten problem .
Jedynie free energy mogłoby rozwiązać ten problem .
Roman Michalak
- prokopcio
Doszły klamoty T-MOTORS ( śmigło, silnik, regulator ) i mimo braku czasu musiałem choć na szybko podpiąć żeby test zrobić.
Ciąg zakładany 12,5kg osiągnięty ( przez 10s bo mam malutkie aku i nie chcę ich zajechać ) nie wiem czy uda się więcej bo szkoda mi teraz coś zepsuć niestety mój pomiar prądu działa tylko do ciągu 8kg (25A) więc nie wiem jeszcze ile prądu potrzebuje na te 12,5kg jak dojdzie miernik to zrobię konkretny test. Nie mam jak jedną ręką nagrywać tel, a drugą operować i obserwować więc wrzucam tylko poglądowo jak to chodzi momencik.
Dalsze testy nastąpią w dalszym terminie. na chwilę obecną praktyka pokrywa się z teorią a to już duży sukces.
Musze w pierwszej kolejności skończyć wyciągarkę bo ona potrzebna na już zaraz
Ciąg zakładany 12,5kg osiągnięty ( przez 10s bo mam malutkie aku i nie chcę ich zajechać ) nie wiem czy uda się więcej bo szkoda mi teraz coś zepsuć niestety mój pomiar prądu działa tylko do ciągu 8kg (25A) więc nie wiem jeszcze ile prądu potrzebuje na te 12,5kg jak dojdzie miernik to zrobię konkretny test. Nie mam jak jedną ręką nagrywać tel, a drugą operować i obserwować więc wrzucam tylko poglądowo jak to chodzi momencik.
Dalsze testy nastąpią w dalszym terminie. na chwilę obecną praktyka pokrywa się z teorią a to już duży sukces.
Musze w pierwszej kolejności skończyć wyciągarkę bo ona potrzebna na już zaraz
Łukasz Prokop
To śmigło celowo źle zamontowałeś żeby nie odfrunęło? Patrzę coś nakombinował i nie mogę się nadziwić.... Za dużo innowacyjnych pomysłów na raz co jest ryzykowny posunięciem. Ten dron miałby latać do góry nogami?
-
ArtuKA pisze:To śmigło celowo źle zamontowałeś żeby nie odfrunęło? Patrzę coś nakombinował i nie mogę się nadziwić.... Za dużo innowacyjnych pomysłów na raz co jest ryzykowny posunięciem. Ten dron miałby latać do góry nogami?
Mam nadzieję, żeś chłopie żarty stroił Wiesz, że my chcemy zrobić napęd do glajta a nie do wagi łazienkowej?
Pozdrawiam!
Mariusz
Mariusz
- prokopcio
Tak, zdaję sobie z tego sprawę.ArtuKA pisze:...Za dużo innowacyjnych pomysłów na raz co jest ryzykowny posunięciem....
1. Nie jestem pewien czy się się uda.
2. Jestem pewien, że się da.
3. Uwielbiam innowacyjność, ona mnie napędza
Łukasz Prokop
- der
Dostrzegam napęd zapasowy na drugim planie.
- prokopcio
aj to żony nie pozwala.der pisze:Dostrzegam napęd zapasowy na drugim planie.
Łukasz Prokop
-
- Doświadczenie: Były Pilot
der pisze:Dostrzegam napęd zapasowy na drugim planie.
I też elektryczny bo obok gniazdka i ładuje się bezprzewodowo...
Mariusz Kilian