PGDron zamiast wyciągarki - Full Size - prototyp

Przestrzeń dla wszelkiej maści wynalazców, racjonalizatorów i grzebusi.

Moderator: prokopcio

Awatar użytkownika
prokopcio
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Re: PGDron zamiast wyciągarki - Full Size - prototyp

Postautor: prokopcio » 20 października 2020, 12:19

Gość pisze:Widzę że wszystkie problemy sam sobie dokładnie przemyślałeś, nie wiem po co założyłeś ten temat
Nie jest prawdą, że wszytkie problemy sam rozwiązałem. Dostaję sporo wsparcia i pomysłów na które bym nie wpadł(nie tylko z tego forum).Są też osoby, które pomagają poza forum.
Po co założyłem ten temat ?
Żeby zwiększyć szansę powodzenia oraz zapewnić sobie większe bezpieczeństwo (nie jestem nieomylny i liczę na to, że ktoś wyłapie moje błędy), żadne z pytań nie jest głupie i pozwala głębiej przyjrzeć się problemowi. np. Twoje :
Gość pisze:Zadam jedno głupie pytanie. Co z V-taśmą w razie jakiś kłopotów..... proszę o odpowiedz jakby miało wyglądać awaryjne ratowawanie się spadochronem?
wg mnie identycznie jak z napędem (czyli v-taśma musi być poprowadzona jakj w ppg), jeszcze tego nie analizowałem bo pierwsze oderwanie odbywało się bez zapasu.
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: uriuk » 20 października 2020, 21:58

Gość pisze:Zadam jedno głupie pytanie. Co z V-taśmą w razie jakiś kłopotów. Widzę że wszystkie problemy sam sobie dokładnie przemyślałeś, nie wiem po co założyłeś ten temat, ale proszę o odpowiedz jakby miało wyglądać awaryjne ratowawanie się spadochronem?

V-tasme podpina sie do tasm barkowych na wysokosci obojczykow. Zarowno w locie PPG jak i PG. Zmiana punku podlaczenia karabinkow glownych nie ma zadnego zwiazku z podczepieniem zapasu.

AndRand
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: AndRand » 20 października 2020, 22:13

uriuk pisze:
Gość pisze:Zadam jedno głupie pytanie. Co z V-taśmą w razie jakiś kłopotów. Widzę że wszystkie problemy sam sobie dokładnie przemyślałeś, nie wiem po co założyłeś ten temat, ale proszę o odpowiedz jakby miało wyglądać awaryjne ratowawanie się spadochronem?

V-tasme podpina sie do tasm barkowych na wysokosci obojczykow. Zarowno w locie PPG jak i PG. Zmiana punku podlaczenia karabinkow glownych nie ma zadnego zwiazku z podczepieniem zapasu.

Koledze pewnie chodziło o to, że jak masz zapas w uprzęży to po wyrzuceniu zapasu V-taśma nie przejdzie przez połączenia stelażu z uprzężą i tam się zawinie.
Więc pewnie rozwiązaniem pozostaje front kontener.

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 20 października 2020, 22:26

Może być normalnie w uprzęży ale v-taśma (jej odcinek) musi iść na zewnątrz wypory'/konstrukcji o czym już wspomniałem:
prokopcio pisze:v-taśma musi być poprowadzona jakj w ppg

pytanie Gościa do głupich nie należało.
jeśli konstrukcja była by odrzucana w całości to problem z zapasem mógłby się pojawić.
Łukasz Prokop

Gość

Postautor: Gość » 21 października 2020, 13:03

AndRand pisze:.....
Może ktoś w moim imieniu dać temu Gościowi plusza :) Sam tego nie mogę zrobić, napisać też nic nie mogę bo dziś środa :)

Awatar użytkownika
prokopcio

PGDron GPS test

Postautor: prokopcio » 24 października 2020, 14:00

Mały kroczek do przodu - dopieszczanie stabilizacji w lotach jako dron i przede wszystkim uruchomienie lotu po GPS ( lądowanie w wyznaczonym miejscu ).

2 lądowania po GPS w 01:00 i 3:00

Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 24 października 2020, 14:07

Z jaką dokładnością może takie urządzenie lądować?
Zbyszek Gotkiewicz

AndRand
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: AndRand » 24 października 2020, 14:13

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Z jaką dokładnością może takie urządzenie lądować?

Z dokładnością GPS-a :) - na zachodzie na centymetry, u nas do metra na płaskim, gorzej w górach bo mniej satelitów widać.
Wysokość przelotu trzeba ustawić powyżej najwyższych drzew.

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 24 października 2020, 14:25

AndRand pisze:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Z jaką dokładnością może takie urządzenie lądować?

Z dokładnością GPS-a :) - na zachodzie na centymetry, u nas do metra na płaskim, gorzej w górach bo mniej satelitów widać.
Wysokość przelotu trzeba ustawić powyżej najwyższych drzew.

Jeśli używamy tylko i wyłącznie GPS to tak jak napisał AndRand ale założyłbym dla bezpieczeństwa 2 metry tolerancji.

Jeśli jest potrzeba bardzo precyzyjnego lądowania to nic nie stoi na przeszkodzie dołożenia systemu pozycjonującego optycznie co do centymetra, jednak sama precyzja podchodzenia do lądowania takiego potworka i tak nie pozwala na posadzenie dokładniej niż +/- 0,5m zwłaszcza jeśli wieje niestabilnie.

Wszystkie próby jakie podjąłem na modelu i pełnowymiarowym nie przekroczyły 1,5m co daje minimalne lądowisko o średnicy 5m
moje na filmiku ma ok 6m
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 24 października 2020, 14:48

Chodzi mi bardziej czy dało by się zrobić tak żeby dron lądował na stacji do ładowania.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 24 października 2020, 17:40

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Chodzi mi bardziej czy dało by się zrobić tak żeby dron lądował na stacji do ładowania.

Dało by się jeśli była by w "garażu bez dachu" osłonięta przed wiatrem
Ale zapomnij o tym i nie kombinuj, złącze ładowania ktoś Ci podepnie.
Poza tym dobrze mieć takie baterie, żeby nie było takiej potrzeby.

AndRand pisze:Wysokość przelotu trzeba ustawić powyżej najwyższych drzew.

Oczywista oczywistość. trasę powrotną (ostatnią jej fazę) można bardzo precyzyjnie zaprogramować.
Łukasz Prokop

JarekPG
Doświadczenie: Były Pilot

Re: PGDron GPS test

Postautor: JarekPG » 25 października 2020, 10:14

[quote="prokopcio"][/quote]

Perspektywa potrafi zaskakiwać. Wygląda i lata jak niezbyt duża zabawka.
Zaskakująco dobrze i dynamicznie. Spodziewałem się bardzo "ślamazarnego" lotu takiego kloca

Awatar użytkownika
prokopcio

PGDron - Pod Górkę

Postautor: prokopcio » 01 listopada 2020, 13:12

Nie może zawsze iść z górki ;)

Spokojnie to on potrafi latać całkiem stabilnie. Problemy pojawiły się przy zwiększeniu agresywności i bardziej dynamicznym locie.
Problem ciężko zdiagnozować bo mam zbyt mocno niestandardowy projekt.
Kontroler lotu zarządza osobno przechyłem tył/przód i osobno lewo/prawo są to jakby dwa osobne kontrolery.
Wydaje mi się, że głównym problemem jest niesymetryczne rozłożenie ciągu przy układzie jaki mam ze względu na przesłaniające się śmigłą na różnych poziomach po przekątnej bo już nic innego nie potrafię znaleźć a tego nie mam jak zmienić.
Spróbuję zmodyfikować układ sterowania dronem tak, żeby Pracował w układzie "+" a nie "X" dzięki czemu dla osi obrotów ciąg będzie symetryczny.
Niestety czasowo się odwlecze bo wymaga od nowa dopieszczanie oprogramowania ...

XtoPlus.png
XtoPlus.png (78.4 KiB) Przejrzano 7185 razy
Łukasz Prokop

Gość

Re: PGDron - Pod Górkę

Postautor: Gość » 02 listopada 2020, 11:35

prokopcio pisze:Nie może zawsze iść z górki ;)...
Ale jeśli można wybrać drogę, to ta w dół jest mniej męcząca :) Ktoś już chyba o tym wspomniał ;)
zdzicho pisze:...pozycja w locie: aku u góry -> niestabilnie, aku u dołu -> ? . ...
Czemu Łukaszu nie chcesz przetestować takiego rozwiązania? Wystarczyło by włączyć silniki na kila % mocy, i wyglądało by to, jak spadająca parasolka z balastem zamocowanym na końcu rączki. Z 10 metrów tego PGDrona chyba nie będziesz zrzucał, jak będzie spadał z >100 metrów, to sam powinien się obrócić we właściwą stronę. Mylę się? Jeśli nie, to widzę tu dwie zalety takiego rozwiązania. Pierwsza, to że, będzie stabilniej latał. Druga, to że, jak miało by mu brakować prądu, to się sam ustabilizuje, i tylko z trochę większą siłą walnie w ziemię. Ramą, a nie koszem! Jeszcze poruszę jeden problem
der pisze:Ramka i wypory to kolejna upierdliwość tego rozwiązania w razie odlotu i pakowania
Co myślisz o tym, żeby do takiej ramy dodać kółka, i ciągnąć ją sobie razem z plecakiem po asfalcie, zamiast dzwigać cały szpej na plecach podczas powrotu z przelotu?
Pozdro.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 02 listopada 2020, 11:46

Gościu. Nie da c się tak n łatwo zamienić śmigieł pchających w ciągnące. A co do przelotu to przecież napęd ma zostać i nie będzie zabierany na przelot.
Zbyszek Gotkiewicz

Gość

Postautor: Gość » 02 listopada 2020, 11:58

Może nie da się łatwo zmienić śmigieł z pchających na ciągnące, ale zmieniając ich kierunek obrotów będą mieć mniejsze zapotrzebowanie mocy (sprawność też) Rama zostanie z pilotem ;) Dodatkowe kilogramy do dzwigania ;)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 02 listopada 2020, 12:56

Rama jest lekka i może być na przykład stelażem dla plecaka. Poza tym to problem tymczasowy bo da się go rozwiązać innymi środkami.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 02 listopada 2020, 13:37

Zgodzę się gościu, śmigłami do góry było by życie łatwiejsze.
Nie przewiduję pracy na lewych obrotach śmigieł.
Zapotrzebowanie na moc chwilową podczas stabilizacji spadającego/rotującego drona jest na tyle duża, że nic by z nich nie zostało.
Łukasz Prokop

Gość

Postautor: Gość » 03 listopada 2020, 10:51

prokopcio pisze:Zgodzę się gościu, śmigłami do góry było by życie łatwiejsze.
Nie przewiduję pracy na lewych obrotach śmigieł.
Zapotrzebowanie na moc chwilową podczas stabilizacji spadającego/rotującego drona jest na tyle duża, że nic by z nich nie zostało.
No to zadam jeszcze jedno głupie pytanie ;) Jak teoretycznie wyglądało by odczepienie PGDrona po wcześniejszym zatrzymaniu silników, i włączenia ich lewych obrotów, żeby sam się *odczepił od ramy? W takim przypadu, chyba śmigła by się nie połamały? Nie chcę ci mieszać w głowie, ale projek PGDrona mnie ciekawi, i trzymam kciuki że uda ci się go zrobić tak jak chciałeś.

* zamki odłączające główną ramę od tej z pilotem musiały by być sterowane elektrycznie, ale ty znasz się na tym, i zrobiłbyś to bez problemów.

Pozdro.

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 03 listopada 2020, 20:59

Tak, zamek elektryczny.
Tak jak pisałem nie zamierzam używać przeciwnych obrotów śmigieł. Dron odchyli się i odczepi pod własnym ciężarem po otwarciu zamka.

Na razie to jest problem, żeby potrafił latać bardzo dynamicznie.
Łukasz Prokop

Wróć do „ZPT”