Dron zamiast wyciągarki. Model
Moderator: prokopcio
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Re: Dron zamiast wyciągarki
Potrzeba posiadania stosownych umiejętności jest bezdyskusyjna. Pytanie brzmi: co wymyśli urzędnik? 

- prokopcio
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Jarek pisze:A zdążyłem już się przekonać, że urzędnikowi brak przepisów nie przeszkadza w pracy
Jarek pisze:Pytanie brzmi: co wymyśli urzędnik?
Z takim podejściem nikt by nic nowego nie stworzył...
Łukasz Prokop
-
- Doświadczenie: Były Pilot
Nie zniechęcajcie Łukasza. To jedyny człowiek, w którym w tej chwili nadzieja.
Problemy prawne rozwiązuje się w przeróżne sposoby np. tak jak RSH, a nie spadochron.
Wielu pilotów lata PG i PPG więc nie widzę problemu. Ci którzy PPG nie latają, a dostrzegą walory PGD z pewnością się "dokształcą" do wymaganych "sprawności". Podobnie z uprzężą. Nikt mi nie powie, że normalny paralotniarz nie ma w garażu czy komórce góry gadżetów do latania. Przecież to nasza religia. Po prostu będzie kolejna super zabawka z dedykowaną uprzężą. Może nawet zamiast napędu PPG albo innej wielokrotnie zbędnej zabawki. PGD też w nie jednym składowisku będzie tylko wypełniaczem przestrzeni o którym marzy inny pilot mogący go wykorzystać na maxa. Zawsze tak jest.
Problemy prawne rozwiązuje się w przeróżne sposoby np. tak jak RSH, a nie spadochron.
Wielu pilotów lata PG i PPG więc nie widzę problemu. Ci którzy PPG nie latają, a dostrzegą walory PGD z pewnością się "dokształcą" do wymaganych "sprawności". Podobnie z uprzężą. Nikt mi nie powie, że normalny paralotniarz nie ma w garażu czy komórce góry gadżetów do latania. Przecież to nasza religia. Po prostu będzie kolejna super zabawka z dedykowaną uprzężą. Może nawet zamiast napędu PPG albo innej wielokrotnie zbędnej zabawki. PGD też w nie jednym składowisku będzie tylko wypełniaczem przestrzeni o którym marzy inny pilot mogący go wykorzystać na maxa. Zawsze tak jest.
Mariusz Kilian
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Spokojnie. Skoro Niemcy są w stanie jakość przełknąć elektryczne wynalazki wspomagające pilota dla których zdanie się nie ma obowiązku rejestracji u nich jaki mokrolotu, to może u nas urzędnik nie będzie tworzył ustawy dla dziesięciu zapaleńców.
Zbyszek Gotkiewicz
- CichyBart
- Latam: Tylko z Napędem
Łukasz, Ty masz uprawnienia PG i PPG z tego, co mi się wydaje, więc olewka
Jeżeli nie wezmą tego jako PPG, to muszą jako PG i odwrotnie. Innego wyboru nie mają, więc powinni to zaklasyfikować do jednego z dwóch i tyle (tak mi się wydaje). Ja tam kibicuję Tobie!

Jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Nikt się jeszcze nie zderzył z niebem.
PPG / [ITV Boxer (Green) - sprzedane], [Solo 210 - sprzedane], ITV Billy (Red), C-Max E, airone.pro unique single
PPG / [ITV Boxer (Green) - sprzedane], [Solo 210 - sprzedane], ITV Billy (Red), C-Max E, airone.pro unique single
- prokopcio
Bart, ależ ja się ani troszkę nie przejmuję przepisami na ten moment 
pytanko do Ciebie - czemu masz przedrostek Cichy a w opisie Latam: Tylko z napędem ?

pytanko do Ciebie - czemu masz przedrostek Cichy a w opisie Latam: Tylko z napędem ?

Łukasz Prokop
-
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Spokojnie. Skoro Niemcy są w stanie jakość przełknąć elektryczne wynalazki wspomagające pilota dla których zdanie się nie ma obowiązku rejestracji u nich jaki mokrolotu, to może u nas urzędnik nie będzie tworzył ustawy dla dziesięciu zapaleńców.
Może faktycznie przedwcześnie o tym myślę. Łatwo wyobrazić sobie sytuację, gdy dron spada z 400m i w najlepszym razie uszkodzi jakiś drogi samochód. Moim zdaniem żaden ubezpieczyciel nie wypłaciłby dziś odszkodowania z ubezpieczenia OC pilota.
No i nie piszę tego też, by kogokolwiek zniechęcać. Wręcz przeciwnie, im więcej pytań padnie teraz, tym lepiej przemyślany projekt. Poza tym pomysł z dronem nie wymaga łąki długiej na kilometr, jak wyciągarka, więc większości to bardziej pasuje.
- prokopcio
już pisałem, jeśli przy ubezpieczeniu zaznaczysz również ptaszka na drona (ok.100zł rocznie) to wypłacić powinien tak samo jakbyś spadł na auto z napędem... Poza tym to Ty decydujesz nad czym zrzucaszJarek pisze:gdy dron spada z 400m i w najlepszym razie uszkodzi jakiś drogi samochód. Moim zdaniem żaden ubezpieczyciel nie wypłaciłby dziś odszkodowania z ubezpieczenia OC pilota.

Łukasz Prokop
- prokopcio
jako ciekawostkę : Jeszcze długo autopilot/automatyka nie dorówna dobremu pilotowi 
To jest niewiarygodne !
On nie używa żadnych systemów stabilizacyjnych !
a ja męczę stabilizację podstawową

To jest niewiarygodne !
On nie używa żadnych systemów stabilizacyjnych !
a ja męczę stabilizację podstawową

Łukasz Prokop
prokopcio pisze:a ja męczę stabilizację podstawową
Co to znaczy męczysz się ze stabilizacją ? To dawno już jest zmęczone, wymyślone, wystarczy najtańszy gotowy kontroler który to robi perfekcyjnie !
Nic nie musisz męczyć.
-
Ale musi mieć godzin naklepane, A dronow na swoim koncie zanim doszedł do takiego poziomu.... 

- prokopcio
rcdrones pisze:prokopcio pisze:a ja męczę stabilizację podstawową
Co to znaczy męczysz się ze stabilizacją ? To dawno już jest zmęczone, wymyślone, wystarczy najtańszy gotowy kontroler który to robi perfekcyjnie !
Nic nie musisz męczyć.
Oczywiście korzystam z gotowych rozwiązań, ale zapewniam Cię, że w standardowym wydaniu nie da się wykorzystać bezpośrednio do naszych baardzooo niestandardowych potrzeb.
Po dopieszczeniu oprogramowania wygląda to tak :
Dla niecierpliwych w ostatnich 20s (1:35) są ukazane kluczowe efekty mojej pracy

Najbardziej pocieszający jest fakt wzrostu skuteczności stabilizacji do 100% po przeprowadzeniu około 20 prób rzutów podobnych z filmiku.
Nie potrafię rzucić tak, żeby nie dał rady się ustabilizować, co wcześniej się czasem przytrafiło

tak to wygląda z perspektywy drona :
Łukasz Prokop
-
Dlaczego dron nie ląduje na tym okrągłym w ogródku? 

Chyba nie do końca jest dobry algorytm bo po włączeniu silników leci mocno do góry co zagraża paralotniarzowi, który go zrzucił 

- prokopcio
Nie wiem czy chodzi Ci o duże kółko z kostki pod basen - nie ląduję ze względu na jego twardość w połączeniu z bardzo sztywną konstrukcją modelu, przy podmuchu to było by twarde lądowanie.AndRand pisze:Dlaczego dron nie ląduje na tym okrągłym w ogródku?
Jeśli natomiast chodzi o ten miały dekielek to rzeczywiście używam go do określenia dokładności lądowania ale przy tych próbach mam ustawioną akceptowalną dokłądność +/- 2m co pozwala na bardzo stabilne lądowanie,
Sam gps ma w najlepszym wypadku +/-0,5m więc koło średnicy 1m jest przy ustawieniu dokładności +/- 0 co nie pozwoli nigdy mu wylądować ponieważ wiecznie dąży do doskonałości. Jak komuś potrzeba dokładniej niż +/- 1,5m to trzeba się wspomóc innym systemem.
Po ustabilizowaniu leci dokładnie wg programu na 15m żeby przelecieć nad domemGość pisze:Chyba nie do końca jest dobry algorytm bo po włączeniu silników leci mocno do góry co zagraża paralotniarzowi, który go zrzucił

Wszytko perfekcyjnie wg planu.
Łukasz Prokop
-
prokopcio pisze:Nie wiem czy chodzi Ci o duże kółko z kostki pod basen - nie ląduję ze względu na jego twardość w połączeniu z bardzo sztywną konstrukcją modelu, przy podmuchu to było by twarde lądowanie.AndRand pisze:Dlaczego dron nie ląduje na tym okrągłym w ogródku?
Brakuje tylko "H" i wygląda jak lądowisko helikoptera

- prokopcio
Tak, korciło mnie to mocno ale rozsądek wziął górę - bliskość przeszkód i twardość lądowania do celów testowych nie jest wskazana, poza tym to było by tylko pokazowe. Praktyczne zastosowanie - zerowe 

Łukasz Prokop
-
A jest jakiś pomysł jak tym układem sterować? Zakładamy, że długość liny może wynosić ok 50m? Dron musiałby chyba "nadążać za paralotnią (w osi X)?
- Załączniki
-
- pppp.jpg (59.59 KiB) Przejrzano 6329 razy
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt: