Pomysł Mariusza Kiliana ( ciacholot ) od dłuższego czasu nie dawał mi spokoju i postanowiłem zabrać się za model tego niełatwego i nietaniego przedsięwzięcia.
dla przypomnienia o co chodzi w tym projekcie :
- wykorzystać drona o ciągu około 60kg podobnie jak napęd plecakowy PPG ale tylko w celu wywindowania na potrzebną wysokość
- po wyholowaniu napęd jest "odrzucany" i wraca automatycznie w zaprogramowane miejsce lądowania.
- cieszymy się lotem czysto swobodnym.
Poczyniłem sporo wyliczeń a poza tym Napędy elektryczne PPG istnieją i działają przez sporo więcej czasu niż my potrzebujemy na jeden "hol" i jestem przekonany że jest to realne do zrobienia ale nie jest to zadanie łatwe więc postanowiłem na początek zrobić model i poza modelem skrzydła mam już wszystko co potrzeba. Zakładam wątek do rozważań nad projektem bo im więcej ludzi będzie biadolić co może pójść nie tak to więcej nas do rozwiązania tych problemów.
Na sterownik drona który musi działać w bardzo nietypowy sposób wybrałem platformę ArduPilot ponieważ posiada bardzo duże możliwości a poza tym jest to w otwarte oprogramowanie z dostępnymi kodami źródłowymi więc przystosuję je na nasze potrzeby - standardowy dron "nie potrafi" np olać czujników i kręcić pełną mocą wszystkimi silnikami czy lecieć w pozycji pionowej i wiele wiele więcej. Z tym nie widzę problemu, dam radę.
Główne problemy jakie widzę :
1. Montaż napędu do uprzęży swobodnej
2. Wyważenie układu środek ciężkości takiego drona powinien być pod karabinkami paralotni.
3. Sposób odpięcia napędu , może być automatyczny lub ręczny, chodzi o ideę.
Jak zwykle czasu wolnego bardzo niewiele ale postaram się krok po kroczku zbudować i zaprogramować drona na te potrzeby.
Teraz oczekuję ostrzału z Waszej strony - zapewniam, że mnie nie zniechęcicie i model na pewno powstanie

ps. Wrzuciełem do działu ogólne bo to ani PPG ani PG