Kolejna Selfwinch na sterowniku Prokopcia
Moderator: prokopcio
- olafd
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Kolejna Selfwinch na sterowniku Prokopcia
Czołem, jakiś czas temu, po wielu rozmowach namówiłem kolegów na własną wyciągarkę.
Nie jesteśmy specami więc podpatrujemy projekty Prokopcia i Der'a. Dzięki nim ruszyliśmy do przodu.
Dziękujemy za OGROMNĄ pomoc Prokopciowi, oczywiście wszystko sterowane za pomocą jego sterownika.
Cześć już za nami bo:
Silnik 157QMJ kupiony, sterownik z nadajnikami niemal ogarnięty, dzięki kolegi koledze wytoczony bęben i talerze, tensometr z Ali, w zasadzie stoimy przed wyzwaniem budowy ramy. Tu też przyjdą z pomącą znajomi, znajomych etc.
Fotki powrzucam później.
Nie jesteśmy specami więc podpatrujemy projekty Prokopcia i Der'a. Dzięki nim ruszyliśmy do przodu.
Dziękujemy za OGROMNĄ pomoc Prokopciowi, oczywiście wszystko sterowane za pomocą jego sterownika.
Cześć już za nami bo:
Silnik 157QMJ kupiony, sterownik z nadajnikami niemal ogarnięty, dzięki kolegi koledze wytoczony bęben i talerze, tensometr z Ali, w zasadzie stoimy przed wyzwaniem budowy ramy. Tu też przyjdą z pomącą znajomi, znajomych etc.
Fotki powrzucam później.
Ostatnio zmieniony 29 marca 2021, 18:06 przez olafd, łącznie zmieniany 1 raz.
- der
- Latam: Swobodnie i z Napędem
Re: Kolejna Selfwinch na sterowniku Prokoocia
dawaj foty. I pytaj, kto pyta nie błądzi, a kto nie pyta, poczynia niepotrzebne prace i zakupy
- olafd
Re: Kolejna Selfwinch na sterowniku Prokoocia
Kilka fotek na szybko.
- Załączniki
-
- IMG_20210329_170948.jpg (111.58 KiB) Przejrzano 6949 razy
-
- IMG_20210329_170938.jpg (142.13 KiB) Przejrzano 6949 razy
-
- IMG_20210329_170920.jpg (166.77 KiB) Przejrzano 6949 razy
-
- IMG_20210329_170907.jpg (185.28 KiB) Przejrzano 6949 razy
- der
Re: Kolejna Selfwinch na sterowniku Prokopcia
Co to za akumulator do manetki ? Uwzględnij ładowanie. Bęben widzę "mój" a nie Łukasza szerokością, czyli bez układacza. Silnik na jak długiej ramie ? Jakiej średnicy są talerze ? Jaki hamulec przewidujesz zastosować ? Cierny ? Uwzględniasz podporę bębna ? Większa średnica to większy moment na bębnie, większe obciążenie dla osi. To łączenie manetki to słaby pomysł. Odpadnie. Kolejną całą wydrukuj całą zieloną i jak możliwie grubszą (na zewnątrz). Olej wybitną przezroczystość. Diody i tak w słońcu nie widać. Skup się na buzzerze.
-
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Ja mam pytanie o tensometr ten chiński daje radę sprawdzałeś bo zastanawiam się czy kupić taki sam
- der
Mierzy , działa, a jak długo ? czas pokaże. Kupuj. Program jest zabezpieczony, jak zniknie sygnał to silnik zgasi.
- prokopcio
Nie jestem pewien ale wydaje mi się, że obciążenie osi (gnące) jest większe dla szerokiego bębna niż dla wąskiego.der pisze:Uwzględniasz podporę bębna ? Większa średnica to większy moment na bębnie, większe obciążenie dla osi.
Łukasz Prokop
- der
Zapewne. Oni mają w planie używać tego częściej niż 2 razy na dzień, więc musi być mocne.
- olafd
Mariusz, hamulec jak u Prokopcia, talerze to coś 46cm, sam bęben 20, szerokość 10. Na razie nie robilismy podparcia bębna, choć mamy to na uwadze.
Aku 800mAh, ładowanie jest uwzględnione.
Chciałem dać diodę jak Prokopcio, możesz podrzucić jakaś propozycję buzzera?
Aku 800mAh, ładowanie jest uwzględnione.
Chciałem dać diodę jak Prokopcio, możesz podrzucić jakaś propozycję buzzera?
Ostatnio zmieniony 30 marca 2021, 11:53 przez olafd, łącznie zmieniany 1 raz.
- olafd
migl pisze:Ja mam pytanie o tensometr ten chiński daje radę sprawdzałeś bo zastanawiam się czy kupić taki sam
Jak widzisz wszystko jeszcze w rozsypce. Na razie największym wyzwaniem będzie rama. Tu na razie leżymy.
-
olafd pisze:migl pisze:Ja mam pytanie o tensometr ten chiński daje radę sprawdzałeś bo zastanawiam się czy kupić taki sam
Jak widzisz wszystko jeszcze w rozsypce. Na razie największym wyzwaniem będzie rama. Tu na razie leżymy.
Jaką ramę planujesz aluminium czy stal? Ja akurat zajmuje się spawaniem na co dzień, aluminium, stal co tam chcesz, więc jeśli potrzebował byś pomocy to służę uprzejmie.
- olafd
migl pisze:olafd pisze:migl pisze:Ja mam pytanie o tensometr ten chiński daje radę sprawdzałeś bo zastanawiam się czy kupić taki sam
Jaką ramę planujesz aluminium czy stal? Ja akurat zajmuje się spawaniem na co dzień, aluminium, stal co tam chcesz, więc jeśli potrzebował byś pomocy to służę uprzejmie.
Raczej stal, łatwiej o ludzi, na miejscu, którzy to pospawaja.Ale bardzo dziękuję za chęć pomocy. Będziemy mieli to w pamięci.
- der
46cm to dużo, możesz wkleić zdjęcie/link źródła zakupu silnika ?
Dioda buzzera nie wyklucza. W trakcie holi nawet nie pomyślisz o zerkaniu na diodę (z resztą i tak holując się pod słońce jej nie zobaczysz) tak jak nie patrzysz na vario kręcąc kominy.
Na przykład taki https://allegro.pl/oferta/buzzer-z-generatorem-3v-82db-tmb12a03-8549971867
W kwestii ramy. Dobrze przemyślcie konstrukcję. Bo od tego zależy sprawność urządzenia, sztywność oraz co równie ważne masa i gabaryt. Budując ramę myślcie od razu o jej transporcie.
Pamiętaj o odpowiedniej odległości rolki prowadzącej linę i aby była centralnie na środku szerokości bębna.
Moja2winda będzie inna koncepcją działania od obecnych wyciągarek z tego forum, ale nie będę tego rozwiązania polecał, póki sam nie zbuduję i dobrze przetestuję. Wam radzę oprzeć się na sprawdzonych rozwiązaniach. Chyba, że macie jakieś własne pomysły. Chętnie poczytam.
Dioda buzzera nie wyklucza. W trakcie holi nawet nie pomyślisz o zerkaniu na diodę (z resztą i tak holując się pod słońce jej nie zobaczysz) tak jak nie patrzysz na vario kręcąc kominy.
Na przykład taki https://allegro.pl/oferta/buzzer-z-generatorem-3v-82db-tmb12a03-8549971867
W kwestii ramy. Dobrze przemyślcie konstrukcję. Bo od tego zależy sprawność urządzenia, sztywność oraz co równie ważne masa i gabaryt. Budując ramę myślcie od razu o jej transporcie.
Pamiętaj o odpowiedniej odległości rolki prowadzącej linę i aby była centralnie na środku szerokości bębna.
Moja2winda będzie inna koncepcją działania od obecnych wyciągarek z tego forum, ale nie będę tego rozwiązania polecał, póki sam nie zbuduję i dobrze przetestuję. Wam radzę oprzeć się na sprawdzonych rozwiązaniach. Chyba, że macie jakieś własne pomysły. Chętnie poczytam.
-
A ten buzzer to zamiast diody czy jak jest podłączony? bo na zdjęciach nigdzie nie widziałem, i jak działa?
- der
równolegle, pika w rytm światła
- olafd
Mariusz, silnik kupiony w sklepie ze skuterami itp, nie mam linku.
Talerze zawsze mozna zmniejszyć, a rama bedzie wzorowana na Twojej lub Prokopcia, chcemy zrobić coś co wiemy, że działa.
PS dzięki za link z buzzerem
Talerze zawsze mozna zmniejszyć, a rama bedzie wzorowana na Twojej lub Prokopcia, chcemy zrobić coś co wiemy, że działa.
PS dzięki za link z buzzerem
- Załączniki
-
- IMG_20201222_193239.jpg (195.13 KiB) Przejrzano 6788 razy
-
- IMG_20201222_193303.jpg (202.89 KiB) Przejrzano 6788 razy
- der
No właśnie tych nie zmniejszysz, bo masz z półtora centymetra do krawędzi od kółek. w razie czego Trzeba ciąć nowe. Przyłóż miarkę od najbardziej wystającej szpilki kartera (to ta nad miarką olejową) i zmierz odległość do środka osi, w ten sposób dowiem się pod jakie koło kupiłeś silnik
W kwestii ramy to nie tak hop siup, bo rama Łukasza nie będzie pasować, gdyż Łukasz ma układacz a to duuużo zmienia. a ja zrobiłem ciężką i dużą ramę, której Wy chyba chcecie uniknąć ?
Musisz pamiętać o dwóch najważniejszych wymiarach. Odległości od krawędzi rolki do miejsca styku liny na bębnie (co najmniej 20cm w chwili max nawinięcia liny) oraz kącie zawartym pomiędzy liną idącą do rolki a odchodzącym od rolki, muszą być w miarę lustrzane. To jest linia ustawienia tensometru musi przecinać ten kąt w połowie. Ja o tym nie pomyślałem i musiałem przerabiać mocowanie tensometru. To determinuje ustawienie wyjścia liny z ramy jak i samego punktu montażu czujnika.
Do tego robiąc ramę pamiętaj o średnicy bębna i zrób ją tak, byś ten bęben mógł w dowolnej chwili ściągnąć. Ja tak nie zrobiłem i post factum musiałem jedną poprzeczkę zrobić odkręcaną
Silnik nie może być idealnie poziomo ! Głowica musi być wyżej.
Jak grubą ściankę ma bęben ? W płaszczyźnie zbierania liny oraz osadzenia na osi ? W mojej ocenie ten bęben jest co najmniej dziwnie wymyślony. Niepotrzebnie jest podparty tylko z jednej strony. To jest aluminium a 20a warstwa wywiera duuuuże siły. Wiem, Ze Prokopcio ma szerzej, ale raz, że On ma mniej warstw, dwa stalowy bęben a trzy, On tego przez zeszły sezon naużywał tyle ile wam zejdzie czasem jednego dnia
W kwestii ramy to nie tak hop siup, bo rama Łukasza nie będzie pasować, gdyż Łukasz ma układacz a to duuużo zmienia. a ja zrobiłem ciężką i dużą ramę, której Wy chyba chcecie uniknąć ?
Musisz pamiętać o dwóch najważniejszych wymiarach. Odległości od krawędzi rolki do miejsca styku liny na bębnie (co najmniej 20cm w chwili max nawinięcia liny) oraz kącie zawartym pomiędzy liną idącą do rolki a odchodzącym od rolki, muszą być w miarę lustrzane. To jest linia ustawienia tensometru musi przecinać ten kąt w połowie. Ja o tym nie pomyślałem i musiałem przerabiać mocowanie tensometru. To determinuje ustawienie wyjścia liny z ramy jak i samego punktu montażu czujnika.
Do tego robiąc ramę pamiętaj o średnicy bębna i zrób ją tak, byś ten bęben mógł w dowolnej chwili ściągnąć. Ja tak nie zrobiłem i post factum musiałem jedną poprzeczkę zrobić odkręcaną
Silnik nie może być idealnie poziomo ! Głowica musi być wyżej.
Jak grubą ściankę ma bęben ? W płaszczyźnie zbierania liny oraz osadzenia na osi ? W mojej ocenie ten bęben jest co najmniej dziwnie wymyślony. Niepotrzebnie jest podparty tylko z jednej strony. To jest aluminium a 20a warstwa wywiera duuuuże siły. Wiem, Ze Prokopcio ma szerzej, ale raz, że On ma mniej warstw, dwa stalowy bęben a trzy, On tego przez zeszły sezon naużywał tyle ile wam zejdzie czasem jednego dnia
- olafd
Mariusz dzięki za rady.
Bęben ma ściankę około 21mm, a silnik zmierzę jutro.
Rozumiem, że Prokopcio ma układacz ale nie można po prostu na podobnej ramie dac tensometr, który się nie przesuwa?
Bęben ma ściankę około 21mm, a silnik zmierzę jutro.
Rozumiem, że Prokopcio ma układacz ale nie można po prostu na podobnej ramie dac tensometr, który się nie przesuwa?
- der
21mm? Serio? Dużo . Wygląda na mniej. Łukasza nie ograniczała odległość prowadzenia liny. Jego rolka może iść niemal po bębnie. Im dalej rolka od bębna tym niżej mogą być rolki końcowe. To plus. Niestety ograniczeniem jest gaźnik. To minus.
- olafd
Mariusz, nie mamy w zasadzie żadnego doświadczenia w takich rzeczach. Pozostaje wzorować się na twojej ramie może tylko cieńsze profile dla zbicia wagi.