Szablon do zgłaszania zdarzeń

Dział przeznaczony na informacje. Wszelkie wątki poboczne i pyskówki będą usuwane bez litosierdzia.
Staszek Gwara
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Szablon do zgłaszania zdarzeń

Postautor: Staszek Gwara » 15 lutego 2023, 17:29

Poniżej moja propozycja szablonu do zgłaszanie akcji wypadek - odszkodowanie na to forum.
Taki szablon zgłaszający może sobie przekopiować i wypełnić, w ten sposób będzie miał łatwiej.

Zapraszam do komentowania czy coś dodać / wywalić. Zrobimy później z tej zawartości podwieszony wątek.

Temat posta: Zdarzenie - [Kraj] - [Ubezpieczyciel]. Przykładowo:

Kod: Zaznacz cały

Zdarzenie - Kolumbia - PZU

Ubezpieczenie
- Polisa (nazwa, link):
- OC / KL / NNW / Assistance:
- Wykupione rozszerzenia:
- Składka:

Przebieg: akcja ratunkowa, obrażenia, hospitalizacja, powrót (zwięzły opis):

Koszty
- Ratunek / poszukiwanie:
- Leczenie:
- Transport do kraju:
- Inne:
- Razem:

Wyłączenia / Limity
- Co zostało pokryte:
- Co nie zostało pokryte:
- Dlaczego:

Inne
- Jak przebiegał kontakt z ubezpieczycielem:
- Czy czujesz że ubezpieczenie zadziałało jak oczekiwałeś?

Dowody - Jeśli chcesz załącz dokumenty (zadbaj o ochronę danych osobowych swoich i innych).
Pisząc post pod swoim imieniem i nazwiskiem i załączając dowody będziesz bardziej wiarygodny.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Szablon do zgłaszania zdarzeń

Postautor: uriuk » 15 lutego 2023, 17:51

A po co mi te informacje?
Wystarczy wiadomosc, ze polisa na sume xxxx okazala sie nie wystarczajaca w przypadku urazu yyyy w kraju zzzz.
reszta to bicie piany.

Staszek Gwara

Postautor: Staszek Gwara » 15 lutego 2023, 18:04

uriuk pisze:A po co mi te informacje?
Wystarczy wiadomosc, ze polisa na sume xxxx okazala sie nie wystarczajaca w przypadku urazu yyyy w kraju zzzz.
reszta to bicie piany.

Po to żeby nadać jakąś strukturę i naprowadzić ludzi na rzeczy o których warto napisać.
Jak masz szablon to łatwiej się wypełnia i trudniej pominąć istotne info.

Bo według tego co napisałeś to:

Cześć, złamałem kręgosłup w Kolumbii, polisa na 200k nie wystarczyła bo leczenie kosztowało 400k i były wyłączenia

Wystarczy Ci to? Bo wypełniłem wszystkie zmienne.

Narzucać się nie będę, jak ludzie uważają że to niepotrzebny bajer to temat do wywalenia :)

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: uriuk » 15 lutego 2023, 20:13

Staszek Gwara pisze:
Cześć, złamałem kręgosłup w Kolumbii, polisa na 200k nie wystarczyła bo leczenie kosztowało 400k i były wyłączenia

Wystarczy Ci to? Bo wypełniłem wszystkie zmienne.

Nie dosc, że wystrarczy, to jeszcze jest to informacja latwa do zauwazenia. Jesli myslisz, ze ktos bedzie analizowal te twoje szablony to musze cie sprowadzic na ziemie. Ludziska maja to w dupie.
Z calej tej afery potrzebna jest JEDNA informacja. Jaka jest minimalna sensowna suma ubezpieczenia dla danego kraju.
Wylaczenia kazdy moze sobie doczytac na polisie (lub je negocjowac).

W przypadku wypadku potrzebne sa natomiast inne informacje. Np taka, ze jesli mamy gips, to nie wpuszcza nas do samolotu bez pisma od lekarza jednoznacznie wskazujacego, ze nie ma przeciwskazan. Najczesciej lekarz, zaniem nam taki kwit wystawi, to przetnie gips.
Jesli przyjedziemy na lotnisko bez takiego kwitu to bedziemy sobie mogli nasz samolot poogladac z tarasu widokowego

z7870363AMP,Zdjecie-nadeslane-przez-pana-Romana.jpg
z7870363AMP,Zdjecie-nadeslane-przez-pana-Romana.jpg (45.71 KiB) Przejrzano 5476 razy

Staszek Gwara

Postautor: Staszek Gwara » 16 lutego 2023, 13:48

Ludzie którzy czytają takie rzeczy owszem, część z nich ma te rzeczy w dupie, w tym najwyraźniej Ty też. No i spoko, miej sobie po swojemu. Inni miewają inaczej. Szablon jest na tyle zwięzły że nie powinien ani Tobie ani nikomu innemu przeszkadzać w czytaniu. Jak ktoś się do niego nie będzie stosował to trudno, w zamyśle miało być to tylko ułatwienie. Ot delikwent wchodzi na forum, widzi wątek "Miałeś wypadek i odszkodowanie? Zacznij tutaj" i może tam sobie uporządkować opis w/g szablonu. Nie musi.

Ludzie którzy mieli wypadek i użerali się z ubezpieczeniem, czyli ci którzy mogą opisać takie rzeczy w szczegółach bo przez nie przeszli już inaczej podchodzą do sprawy i raczej tego w dupie nie mają. Co widać w dyskusji na ponad 100 postów na Paralotniarstwie (dobrze kojarzę że jesteś tam zbanowany? polecam zajrzeć z trybu incognito), gdzie chętnie opisują sprawę z detalami.

Dla mnie było tam mnóstwo interesujących rzeczy odnośnie wyłączeń, procedrur i tym podobnych, niestety rozstrzelone po wątkach gdzie inni się dopytywali o rzeczy których ekstrakt starałem się zawrzeć w tym szabloniku, tak żeby od razu w pierwszym poście były najważniejsze i najciekawsze rzeczy. Zwyczajnie bazowałem na tym o co dopytują ludzie na FB. Dlatego zostawiłem miejsce na opisanie słownie przebiegu i tym podobnych.

Prawdę mówiąc to zamierzałem tym wszystkim ludziom którzy opisywali swoje akcje na FB napisać krótką wiadomość żeby opisali swoje doświadczenia i zaprosić ich tutaj, ale widzę że na chwilę obecną mogę im napisać "Nie piszcie o niczym więcej niż o kwotach i kraju bo admin ma to w dupie i generalnie jest średnio przychylny takim inicjatywom" :D

matgaw
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: matgaw » 16 lutego 2023, 14:09

Ten szablon jest zbyt skomplikowany.

Gdyby wypełniło go 100 osób, to analiza tych wpisów będzie dość ciężką pracą aby coś z tego wyciągnąć.

Trudno też będzie namówić wiele osób by przebrnęło przez ten szablon do końca.

Staszek Gwara

Postautor: Staszek Gwara » 16 lutego 2023, 14:37

Ok, co byś wywalił / uprościł?

matgaw
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: matgaw » 16 lutego 2023, 14:56

Może coś takiego byłoby kompromisem:

Ubezpieczenie
- Polisa (nazwa):
- Suma ubezpieczenia:
- OC / KL / NNW / Assistance:

Kraj zdarzenia:
Opis:

Koszty
- Ratunek / poszukiwanie:
- Leczenie i transport:

Uwagi/problemy:

Staszek Gwara

Postautor: Staszek Gwara » 16 lutego 2023, 15:12

Całkiem spoko. Ciekaw jestem co inni sądzą.

Gwoli ścisłości - zamysł jest taki że ma to służyć jako nieobowiązkowe ułatwienie, nie żeliwna reguła do pałowania tych co się nie zastosowali.

Awatar użytkownika
tooosh

Postautor: tooosh » 16 lutego 2023, 18:54

Staszek Gwara pisze:Całkiem spoko. Ciekaw jestem co inni sądzą.

Gwoli ścisłości - zamysł jest taki że ma to służyć jako nieobowiązkowe ułatwienie, nie żeliwna reguła do pałowania tych co się nie zastosowali.

Im prościej, tym lepiej. To zwiększa ilość wyników. Nie bez powodów marketingowcy usuwają w formularzach pola imię / nazwisko, telefon i inne niepotrzebne, jak wystarcza tylko mail. Zakupy robi się bez logowania, a jak nie ma paczkomatu albo płatności blik czy jednym kliknięciem to wychodzę ze sklepu.
http://www.SRUdoChmury.pl

Marcin Duszyński

Staszek Gwara

Postautor: Staszek Gwara » 17 lutego 2023, 13:25

Argument byłby w 100% trafny gdyby to był formularz przez który obowiązkowo trzeba przejść, tutaj tak nie jest.
Do tego fora mają trochę inną specyfikę, tutaj już przez sam fakt rejestracji są ludzie którym chce się trochę bardziej.
Ale mniejsza z tym, tak czy inaczej wrzucam ten pomysł do kosza bo zwyczajnie już mi się odechciało.

BTW nadal uważam że przydałby się podklejony temat "Miałeś przejścia z ubezpieczeniem - opisz je na tym forum".
Ot, choćby dlatego że samemu można o tym nie pomyśleć i żeby miejsce było bardziej zachęcajce.

Wróć do „Ubezpieczenia”