Oferty ubezpieczeniowe

Dział przeznaczony na informacje. Wszelkie wątki poboczne i pyskówki będą usuwane bez litosierdzia.
lecchu

Re: Oferty ubezpieczeniowe

Postautor: lecchu » 29 marca 2023, 11:07

Co do samej akcji ratunkowej znalazłem ciekawą opcję, która jednak wymaga potwierdzenia przez kogoś biegle znającego język Niemiecki. W ubezpieczeniu Alpenferein Polska jest napisane coś takiego (https://oeav-pub.s3.eu-central-1.amazon ... e8a80e.pdf)

Koszty przeprowadzania akcji ratunkowych w trudno dostępnym terenie w kraju i za granica do 25 000 eur na osobe i zdarzenie; przez cały rok, na całym świecie, podczas aktywności rekreacyjnej; koszty ratownictwa oznaczaja koszty lokalnych jedno-stek ratowniczych (w przypadku zdarzeń w rejonach przygranicznych również koszty jednostek ratowniczych kraju sąsiadującego), które staja sie niezbędne, kiedy ubezpieczony ulegnie nagłemu zdarzeniu lub wypadkowi bądź znajdzie się w niebezpiecznej sytuacji w górach lub na wodzie, w zwiazku czym zachodzi koniecznoscjego ewakuacji z trudno dostepnego terenu jako osoby rannej lub zdrowej (te sama definicje stosuje sieodpowiednio w odniesieniu do wypadkow smiertel-nych). Koszty ratownictwa to udokumentowane koszty poszukiwania i transportu ubezpieczonego z trudno dostępnego terenu
a) do najbliższej przejezdnej drogi lub
b) do szpitala poozonego najbliżej miejsca wypadku.

i potem w wykluczeniach jest napisane coś takiego

wypadków którym ulegają ubezpieczeni jako osoby kierujące sprzętem latającym (w tym również jako osoby kierujące sportowym sprzętem latającym) w przypadku gdy zgodnie z przepisami prawa austriackiego wymaga to posiadania zezwolenia a także jako pozostali członkowie załogi statku powietrznego oraz w ramach użytkowania pojazdów kosmicznych lub jako pasażer dronów

Co tak nie wprost mówi, że jeżeli takie zezwolenie jest (o jakiekolwiek zezwolenie tu chodzi), to koszta akcji ratowniczej pokrywają paralotniarstwo. Problemem jest to, że wiżące są i tak zapisy w języku niemieckim a to tłumaczenie jest tylko pomocnicze. Trzeba by kogoś, kto zna biegle język niemiecki i zrozumie co tutaj jest napisane: https://oeav-pub.s3.eu-central-1.amazon ... 556825.pdf

Moim zdaniem to wykluczenie powoduje, że nie pokrywają paralotniarstwa.
Dlaczego?

Jeszcze raz przycytuję z tego pdf-a, który podlinkowałes:

"Wyłączenia odpowiedzialności w zakresie kosztów ratownictwa

Ochrona ubezpieczeniowa nie obejmuje

[ciach]

- wypadków, którym ulegają ubezpieczeni jako osoby
kierujące sprzętem latającym (w tym również jako
osoby kierujące sportowym sprzętem latającym) w
przypadku, gdy zgodnie z przepisami prawa austriac-
kiego wymaga to posiadania zezwolenia,
"
MOim zdaniem oznacza to, że jeżeli prawo austrackie wymaga zezwolenia na kierowanie sprzetem latającym to wypadki nie zostana objete ubezpieczeniem. Czyli taką aktywność powietrzno-lotnicza, kierowanie sprzetem lotniczym, której uprawianie wymaga wedlug austriackiego prawa (jakiegoś) zezwolenia - a zatem i licencji, i jakiejś formy SK, nawet może i karty droniarza, obojętne - to wypadki w tej aktywności nie będą ubezpieczone. A paralotniarstwo na pewno wymaga w Austrii posiadania papierów (=zezwolenia).

Pzdr
L.

Jarek
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Jarek » 29 marca 2023, 11:21

lecchu pisze:
Ja:
Czy zatem Twój wpis Mateusz był TYLKO o polisach "KL w podróżach na dni" oferowane przez Panią Agatę Bielską i Finansowa Chatę (a tam nie ma oferowanych jak rozumime "KL na dni" od Hestii)?

Czy też dotyczy według interpretacji pani Agaty WSZYSTKICH polis "KL w podróży na dni" oferownaych w Polsce (a wiec i tych z Hestii)?

Mateusz:
Tak, chodziło tutaj o polisę KL i przytaczałem tu informację od Agaty Bielskiej.

Mateusz, skup się, to ważne! :D
Zadałem Ci dwa pytania, nie da sie na oba odpowiedzieć "tak" jednocześnie. Robisz w bitach, wiesz o co mi chodzi!

Może je zmienię, aby nie było wątpliwości (ważne aspekty pogrubiłem) :
1. Czy Agata Bielska i FC oferują ubezpiecznie KL za granicą NA DNI (ze sportami extremalnymi) z Ergo HESTII?
2. Jeżeli odp na punkt 1 jest twierdząca - to czy pani Agata byłaby tak miła wskazać punkt OWU, który wskazuje na koniecznosć przebywania w PL w chwili zakupu ubezpiecznia?

add2 Mój agent mi zawsze mówił/pisał, ze nie trzeba być w Pl, zeby kupic KL na dni w hestii do uprawiania naszego hobby (cytat podałęm wcześniej z jednej z rozmówek z nim, acz takich deklaracji z jego strony miałem kilka w przeciągu ostatnich kilku lat). Dlatego chyba warto, byśmy doprecyzowali, bo to istotna wiedza. Mateusz, myślisz, że mógłbyś jeszcze wykorzystać przetarte szlaki u p. Agaty i podpytać jeszcze?

add1 - jeżeli odpowiedź byłaby twierdząca - to czy mają jakiś formularz internetowy do zakupu online takiego ubepzieczenia z Hestii?

Tak na marginesie staram się dociec, czemu Wyt tutaj wogóle cytujecie OWU Hestii w kontekście uprawiania paralotniarstwa i oferty z FCh?

Moim zdaniem FCh ubezpiecznie KL dla sportów extrmalnych i [b]NA DNI [/b]oferuje w porozumienu z PZU,a nie z HESTIĄ!

Patrzcie tu:
https://kmsl.finansowachata.pl/ > formularz 3,

a tam na dole, przy pierwszym ptaszku do zaznaczenia zgody, jest właśnie o PZU.

Dodatkowowe jak się ściągnie formularz do excella, to w nagłówku mamy:

https://ibb.co/vqrBGVY

Zatem w moim odczuciu z Hestią FCh oferuje tylko KL na wyjazdy bez sportów wysokiego ryzyka extremalnych (zwykła turystyka, wariant B).

Dlatego tak dociekam, czy p. Agata o konieczności bycia w Pl w chwili zawierania ubezpiecznia nie miała na myśli oferowanego przez nią ubezpieczenia KL dla paralotniarzy - czyli tego z PZU.

Notabene na rozpatrywanym formularzu nr 3 jest też o tym oddzielny ptaszek do zaznaczenia: "Oświadczam, że w chwili wysłania zgłoszenia osoby na nim wymienione nie uległy wypadkowi ani zachorowaniu z którego ma być wypłacone odszkodowanie oraz przebywają na terytorium RP." (pogrubienie moje). Więc jezeli chodzi o PZU - nie ma żadnych wątpliwości w tym aspekcie, trzeba być na terenie PL w chwili zakupu ubezp.

Pzdr
L.

Jest jeszcze pytanie, czy wymóg przebywania na terenie RP jest w ogóle legalny (w dzisiejszych czasach?!).
W przypadku umów o kredyt hipoteczny jest cała lista klauzul niedozwolonych, które banki stosowały i pewnie stosują do dziś. Czy ubezpieczyciele również nie sporządzają umów w podobny sposób? Niech może podpowie jakiś prawnik.
Wyobrażam sobie sytuację, w której nie mam możliwości zakupu ubezpieczenia KL z terytorium RP z powodu specyfiki pracy, jaką wykonuję. Co wtedy?

Pozdrawiam.

JakubM
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: JakubM » 30 marca 2023, 13:55

A może by tak PSP (lub LKS) stowarzyszyć/afiliować z FFCAM? Nie wiem ile taka przyjemność kosztuje, ale moglibyśmy korzystać z ubezpieczenia które wygląda na bardzo solidne i w rozsądnych pieniądzach:

W podstawowej wersji za 21 euro jest:
- OC (15mln euro),
- KL (80tys euro + całkowity koszt repatriacji)
- poszukiwanie i ratownictwo (30 tys euro), włącznie z wypadkami bez uszkodzenia ciała
- NNW
- inne dodatki
- zakres terytorialny: France and DROM-COM and European Union countries (except Greenland), Andorra, Monaco, Switzerland, the Vatican, Liechtenstein, San Marino, Norway (excluding Spitzbergen), Iceland, Morocco and United Kingdom.
- pokrywa wiele sportów wysokiego ryzyka, poza paralotniarstwem np. speed riding, snowkite, wspinaczka, rafting, mountain bike itd.

Za dodatkowe 40 euro można ubezpieczyć sprzęt od uszkodzenia i kradzieży (do 15tys euro) i trochę podnieść niektóre kwoty z podstawowego zakresu.

Za dodatkowe 100 euro można rozszerzyć na cały świat (i nie widzę tu żadnych wykluczeń).

Za 300 euro extra można rozszerzyć nawet o paralpinizm (base jumping).

Ubezpieczenie obejmuje okres od października do września. W tym sezonie chyba zostanę przy Axie, ale na przyszły przeniosę się do nich.

Żeby mieć dostęp do ubezpieczenia trzeba należeć do klubu afiliowanego z FFCAM - stąd pytanie na wstępie. Członkostwo w takim klubie we Francji kosztuje ok 80 euro (w zależności od klubu) - nie wiem ile z tego to koszty klubu a ile koszt afiliacji. Nawet tą składką za mniej niż 250 euro rocznie jest ubezpieczenie które pokrywa znakomitą większość moich potrzeb.

JakubM

Postautor: JakubM » 31 marca 2023, 09:00

JakubM pisze:A może by tak PSP (lub LKS) stowarzyszyć/afiliować z FFCAM? Nie wiem ile taka przyjemność kosztuje, ale moglibyśmy korzystać z ubezpieczenia które wygląda na bardzo solidne i w rozsądnych pieniądzach:

W podstawowej wersji za 21 euro jest:
- OC (15mln euro),
- KL (80tys euro + całkowity koszt repatriacji)
- poszukiwanie i ratownictwo (30 tys euro), włącznie z wypadkami bez uszkodzenia ciała
- NNW
- inne dodatki
- zakres terytorialny: France and DROM-COM and European Union countries (except Greenland), Andorra, Monaco, Switzerland, the Vatican, Liechtenstein, San Marino, Norway (excluding Spitzbergen), Iceland, Morocco and United Kingdom.
- pokrywa wiele sportów wysokiego ryzyka, poza paralotniarstwem np. speed riding, snowkite, wspinaczka, rafting, mountain bike itd.

Za dodatkowe 40 euro można ubezpieczyć sprzęt od uszkodzenia i kradzieży (do 15tys euro) i trochę podnieść niektóre kwoty z podstawowego zakresu.

Za dodatkowe 100 euro można rozszerzyć na cały świat (i nie widzę tu żadnych wykluczeń).

Za 300 euro extra można rozszerzyć nawet o paralpinizm (base jumping).

Ubezpieczenie obejmuje okres od października do września. W tym sezonie chyba zostanę przy Axie, ale na przyszły przeniosę się do nich.

Żeby mieć dostęp do ubezpieczenia trzeba należeć do klubu afiliowanego z FFCAM - stąd pytanie na wstępie. Członkostwo w takim klubie we Francji kosztuje ok 80 euro (w zależności od klubu) - nie wiem ile z tego to koszty klubu a ile koszt afiliacji. Nawet tą składką za mniej niż 250 euro rocznie jest ubezpieczenie które pokrywa znakomitą większość moich potrzeb.

Rozwijaąć temat zrzeszenia w FFCAM na ich stronie wygląda to bezproblemowo:

Dlaczego warto dołączyć do FFCAM?
Procedura afiliacji jest bezpłatna i bardzo prosta,
Spraw, aby Twoi członkowie korzystali z bogatej oferty szkoleń z zakresu samodzielności i superwizji w sportach górskich,
Uzyskaj pomoc finansową na rozwój projektów swojego klubu,
Zaoferuj kompleksowe ubezpieczenie liderom wolontariatu, przełożonym i wszystkim członkom,
Skorzystaj z kompletnej i bezpłatnej oferty oprogramowania do zarządzania członkostwem i księgowości,
Strona internetowa dla Twojego klubu jest dostarczana pod klucz,
Regularne szkolenia liderów wolontariatu.
Jak dołączyć?
Chcesz założyć klub lub stowarzyszyć swój klub z Francuską Federacją Klubów Alpejskich i Górskich, jak to zrobić?

Skontaktuj się z Didierem Angoninem w centrali FFCAM przez e-mail lub telefonicznie pod numerem 06 89 40 11 93.

Kroki :

Wysyłasz wniosek o członkostwo do centrali, załączając: wypełnioną kartę informacyjną, statut i regulamin, jeśli klub istnieje lub projekt statutu, a także wszelkie dokumenty, które uznasz za przydatne do przedstawienia swojego stowarzyszenia.
O sprawie decyduje Urząd Federalny.
Po uzgodnieniu z Biurem, służby centrali skontaktują się z Państwem w celu ustalenia warunków umożliwiających najlepsze kontakty z Państwa klubem oraz dostarczenia materiałów niezbędnych do zarządzania.
Zwołujecie Walne Zgromadzenie, które uchwala statut.
Deklarujesz swoje stowarzyszenie w prefekturze.

Napiszę jeszcze do nich z pytaniem czy są jakieś dodatkowe obostrzenia dla klubów spoza Francji.

JakubM

Postautor: JakubM » 31 marca 2023, 09:49

Niestety dostałem od nich informację, że FFCAM jest dostępny tylko dla klubów Francuskich.
Próbuję jeszcze dotrzeć do brokera i firmy ubezpieczeniowej które oferują im ubezpieczenie. Dam znać jak coś znajdę.

lecchu

Postautor: lecchu » 31 marca 2023, 14:20

M ój agent ubezpieczeniowy na moja prośbę jeszcze raz "zagadał" do hestii na takim ich wewnętrznym chacie, do któego dostep mają agenci ubezpieczeniowoi, jaka mają jakaś wątpliwości lub pytanie od klienta i musza sie upewnić w samej Hestii. Ten cytat nie ma oczywiście prawnej mocy wiążącej, ale agent mi rzekł, że majac taki zapis z chata poszedłby w moim imineiu na bitwe z Hestią, jakby się Hestia się chcaiła z tego wykpić. Wykropokowałem nazwisko opsobyze strony HEstii, bo nie wiem, czy moge je tutaj przytoczyć

"""""""""""""""""""""""
Cześć, w czym mogę pomóc?:)

Ja11:34
Mam takie pytanie. Jeśli Klient jest poza granicami Polski to czy może wykupić polisę HP?
W OWU nie ma nic , że musi być w momencie wykupu w Polsce.

Z____a M_____o11:35
chodzi Ci o ergo podróż?

Ja11:35
tak

Z____a M_____o 11:36
nie musi być w pl, ale wtedy musi być inny ubezpieczający żeby mógł podpisać polisę, ewentualnie Klient musi być w kraju, w którym działa ihestia, żeby zaakceptować ofertę

Ja
zatwierdzał by zdalnie.
A jeszcze jedno - jeśli taka polisa jest rozszerzona o sporty ekstremalne to również działa?

Z____a M_____o 11:38
tak

Ja11:39
Czyli reasumując Klient jest poza granicami i chciałby wykupić Ergo podróż z rozszerzeniem o sporty. Wysyłam ofertę, on ją zatwierdza, płaci i od następnego dnia ma pełną ochronę?

Z____a M_____o 11:39
tak
""""""""""""""""""""""""""""

Dla wyjaśnienia - iHestia, to takie serwis Hestii https://sso.ergohestia.pl/my.policy, w którym po zalogowaniu mogę zatwierdzać polisy, które wystawia dla mnie agent. Niestety nie da sie w nim kupować samodzielnie polis, musi ją tam dla mnie wrzucić agent (z którym się kontaktowac muszę w godzinach jego pracy, wiec np weckendy odpadają). Po zatwierdzeniu moge je opłacić od razu online. Ochrona najwcześniej od następnego dnia kalendarzowego.

Super, jakby FCh rozbudowała swój serwis/ofertę o możliwość samodzielnego zakupu online ubezp KL dla paralotniarzy na dni od Hestii, bo wygląda na razie, że OWU Hestii jest nam bardzo przyjazne. A i kwoty sumy ubepzieczenia też sa spore.

Pzdr
L.

JakubM

Postautor: JakubM » 01 kwietnia 2023, 16:08

Z OWU Hestii podpiętej w FCh:
W przypadku zawarcia umowy ubezpieczenia kosztów leczenia podczas podróży na cudzy rachunek tj. na rachunek osoby przebywającej poza
granicami kraju, ochrona ubezpieczeniowa rozpoczyna się od dnia i godziny wskazanej w umowie jako początek okresu ubezpieczenia, jednak nie
wcześniej niż po upływie 7 dni, licząc od daty zawarcia umowy.

JakubM

Postautor: JakubM » 03 kwietnia 2023, 09:53

Próbuję zrobić porównanie dostępnych produktów.
Oferty zbieram tutaj:
Rozpiętości są spore.
FFCAM wygląda podejrzanie bezkonkurencyjnie, aż trudno uwierzyć, że tam nie ma haczyków, ale póki co nic na nich nie znalazłem.
Dajcie znać jak coś wam nie pasuje, albo znajdziecie coś innego - będę uzupełniał na bieżąco.

lecchu

Postautor: lecchu » 03 kwietnia 2023, 10:35

JakubM pisze:Z OWU Hestii podpiętej w FCh:
W przypadku zawarcia umowy ubezpieczenia kosztów leczenia podczas podróży na cudzy rachunek tj. na rachunek osoby przebywającej poza
granicami kraju, ochrona ubezpieczeniowa rozpoczyna się od dnia i godziny wskazanej w umowie jako początek okresu ubezpieczenia, jednak nie
wcześniej niż po upływie 7 dni, licząc od daty zawarcia umowy.

Tutaj zas cytat z OWU ze strony Hestii (https://www.ergohestia.pl/ubezpieczenie-podrozy/, na dole strony, pliki do pobrania, wersja C-EP-01/23):

"
II. Zakres odpowiedzialności ERGO Hestii
Ten rozdział opisuje zakres ochrony oraz wymienia sytuacje, w których ERGO Hestia nie odpowiada za
powstałe zdarzenia i wypadki.
§ 4
1. Odpowiedzialność ERGO Hestii rozpoczyna się od dnia i godziny wskazanej w umowie ubezpieczenia jako
początek okresu ubezpieczenia, nie wcześniej jednak niż od dnia następnego po zapłaceniu składki lub jej
pierwszej raty.
"

Wygląda, ze FCh dla Hestii ma wersje OWU PAT/OW071/1809 z 2018 roku....

Także zakup KL z Hestii po prostu przez jakąś agencję z nimi współpracujacą będzie owocowało użyciem bieżącego OWU. Ubezpiecznie takie będzie działało "od jutra"

Pzdr
L.

Chrab

Postautor: Chrab » 03 kwietnia 2023, 13:02

JakubM pisze:znajdziecie coś innego - będę uzupełniał na bieżąco.

Warta ma dobre ubezpieczenie na dni:
- KL do 2mln
- ratownictwo i transport bez limitu
- assistance 1mln

https://www.warta.pl/kalkulator/ubezpie ... oja-podroz

Niestety w korespondencji z nimi potwierdziłem, że w przypadku zawiśnięcia na drzewie bez urazu zwrot kosztów się nie należy.

JakubM

Postautor: JakubM » 03 kwietnia 2023, 13:59

Chrab pisze:
JakubM pisze:znajdziecie coś innego - będę uzupełniał na bieżąco.

Warta ma dobre ubezpieczenie na dni:
- KL do 2mln
- ratownictwo i transport bez limitu
- assistance 1mln

https://www.warta.pl/kalkulator/ubezpie ... oja-podroz

Niestety w korespondencji z nimi potwierdziłem, że w przypadku zawiśnięcia na drzewie bez urazu zwrot kosztów się nie należy.

Dzięki. Ciekawa oferta. Dodałem osobną zakładkę na ubezpieczenia 'na dni'.

Kuba

Postautor: Kuba » 03 kwietnia 2023, 19:20

JakubM pisze:Próbuję zrobić porównanie dostępnych produktów.
Oferty zbieram tutaj: https://do c s.google.com/spreadsheets/d/1SxFxEMGqXwNe-Rh92CdVNZnU_jVNjUpGCxPsJFpnX6s/edit?usp=sharing
Rozpiętości są spore.
FFCAM wygląda podejrzanie bezkonkurencyjnie, aż trudno uwierzyć, że tam nie ma haczyków, ale póki co nic na nich nie znalazłem.
Dajcie znać jak coś wam nie pasuje, albo znajdziecie coś innego - będę uzupełniał na bieżąco.

Wydaje mi się, że nie bierzesz pod uwagę problemów związanych ze zgłoszeniem wypadku i uzyskaniem odszkodowania przy ubezpieczeniu zakupionym za granicą.

Najczęściej natychmiast po zdarzeniu trzeba się skontaktować z infolinią ubezpieczyciela i potwierdzić sposoby uzyskania pomocy medycznej.
Ubezpieczyciele chcą w ten sposób ograniczyć koszty w krajach w których część świadczeń podlega pod ubezpieczenie typu EKUZ lub są systemy medyczne państwowe i prywatne, często znacznie różniące się jakością obsługi i kosztami.
Dobrze byłoby wiedzieć czy przy tych ubezpieczeniach jest taki wymóg i jaki jest język obsługi na infolinii - może część z globalnych firm ma obsługę wielojęzyczną (włączając w to polski lub chociaż angielski).

Uzyskanie odszkodowania wiąże się ze dostarczeniem ubezpieczycielowi relacji ze zdarzenia i całej dokumentacji medycznej oraz często badań lekarskich u wybranego przez ubezpieczyciela lekarza (komisja lekarska).
W przypadku wykupienia ubezpieczenia za granicą dokumentacja musi zapewne być dostarczona w języku kraju w którym zakupisz ubezpieczenie (czyli zapewne w przypadku firm i klubów francuskich po francusku). Nie wiem jak wygląda w tym przypadku kwestia komisji lekarskiej - czy trzeba będzie na nią jechać do kraju ubezpieczyciela.
Więc to by trzeba było wszystko ustalić, zanim porówna się tylko cenę zakupu ;-)

Trochę inaczej wygląda ten temat w przypadku ubezpieczenia OC, bo wtedy o uzyskanie ubezpieczenia musi postarać się poszkodowany, więc to on komunikuje się z ubezpieczycielem.

Ale ogólnie bardzo popieram temat, bo widać że nasi ubezpieczyciele doją nas sporo w porównaniu do innych krajów, a francuskie kluby paralotniowe i wspinaczkowe potrafią negocjować bardzo atrakcyjne stawki z tamtejszymi ubezpieczycielami.
Pewnie mają lepsze warunki do negocjacji biorąc pod uwagę popularność sportu i być może statystycznie niezbyt wysokie wypłaty odszkodowań.

Kuba

Postautor: Kuba » 03 kwietnia 2023, 19:38

JakubM pisze:Próbuję zrobić porównanie dostępnych produktów.
Oferty zbieram tutaj

Warto zaznaczyć w zestawieniu, które ubezpieczenie całoroczne można wykupić od dowolnego dnia w roku, a które tylko od początku roku kalendarzowego lub innego dnia ustalonego w umowie głównej (jak w PSP).
Axa Travel też ma wersję roczną i można z niej zrezygnować w trakcie roku z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia (przydatne, jeśli ktoś kończy sezon np. we wrześniu lub październiku).

Jeśli chodzi o samo OC to jest ubezpieczenie w francuskiej federacji paralotniowej (FFVL), które ma całkiem wysoką kwotę OC, ale wymaga badania lekarskiego.
Co do Axa Kossen, to tam na OC jest limit 250k eur na jedno zdarzenie, więc w porównaniu do innych ubezpieczeń jego pełna suma jest tylko dupokrytką ;-)

Kuba

Postautor: Kuba » 03 kwietnia 2023, 19:59

JakubM pisze:A może by tak PSP (lub LKS) stowarzyszyć/afiliować z FFCAM?
...
...

Tu chyba warto by podkreślić, że nie jest to cała Europa, tylko Unia Europejska + wybrane kraje - nie obejmuje np. popularnych wśród polskich paralotniarzy krajów bałkańskich: Serbii, Macedonii Północnej i dość popularnej ostatnio wspinaczkowo i trekkingowo Albanii.
Ale za to obejmuje byłe kolonie i terytoria zależne Francji - Maroko, Gujanę, Gwadelupę, Reunion ;)

JakubM

Postautor: JakubM » 05 kwietnia 2023, 11:23

Kuba pisze:Wydaje mi się, że nie bierzesz pod uwagę problemów związanych ze zgłoszeniem wypadku i uzyskaniem odszkodowania przy ubezpieczeniu zakupionym za granicą.

Najczęściej natychmiast po zdarzeniu trzeba się skontaktować z infolinią ubezpieczyciela i potwierdzić sposoby uzyskania pomocy medycznej.
Ubezpieczyciele chcą w ten sposób ograniczyć koszty w krajach w których część świadczeń podlega pod ubezpieczenie typu EKUZ lub są systemy medyczne państwowe i prywatne, często znacznie różniące się jakością obsługi i kosztami.
Dobrze byłoby wiedzieć czy przy tych ubezpieczeniach jest taki wymóg i jaki jest język obsługi na infolinii - może część z globalnych firm ma obsługę wielojęzyczną (włączając w to polski lub chociaż angielski).

Uzyskanie odszkodowania wiąże się ze dostarczeniem ubezpieczycielowi relacji ze zdarzenia i całej dokumentacji medycznej oraz często badań lekarskich u wybranego przez ubezpieczyciela lekarza (komisja lekarska).
W przypadku wykupienia ubezpieczenia za granicą dokumentacja musi zapewne być dostarczona w języku kraju w którym zakupisz ubezpieczenie (czyli zapewne w przypadku firm i klubów francuskich po francusku). Nie wiem jak wygląda w tym przypadku kwestia komisji lekarskiej - czy trzeba będzie na nią jechać do kraju ubezpieczyciela.

Cenna uwaga. Potwierdziłem z nimi, ze:
1. na hot-line rozmawiają minimum po francusku i angielsku
2. wnioski o roszczenia i dokumentację z tym związaną można składać po angielsku

szymon.strus

Postautor: szymon.strus » 05 kwietnia 2023, 12:17

JakubM pisze:1. na hot-line rozmawiają minimum po francusku i angielsku

Przepraszam za rozwalanie watku ale nie moglem sie powstrzymac... wiadomosc mozna przerzucic do MMA ;)
pzdr,
/Szymon

rg
Kontakt:

Postautor: rg » 05 kwietnia 2023, 12:25

Może mają outsourcing infolinii... ;)

Ja również przepraszam za offtopic :)
Obrazek
--
Najlepszą formą docenienia mojej pracy nad leonardo.pgxc.pl jest POLECENIE i wgrywanie logów.

Wróć do „Ubezpieczenia”