Obrona teryrotorialna
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Ostatnio zmieniony 29 listopada 2017, 07:25 przez Czarek Wójcik, łącznie zmieniany 3 razy.
- uriuk
- Site Admin
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Re: Obrona teryrotorialna
Przeczytalem. I nawet sie zgadzam. Zwlaszcza ze zdaniem "należy popierać każdy rząd, który nas wzmacnia"
Zeby byla jasnosc: mi sie wiekszosc programu PIS bardzo podoba. Natomiast wykonanie doprowadza mnie do ciezkiej qrwicy z przerzutami.
Zamiast poprawy sadow (sa do dupy) mamy upartyjnienie sadow. To znaczy nie dosc ze beda dalej do dupy, to jeszcze lokalny kacyk zrobi z obywatelem co zechce, bo sedzia mu nic nie zrobi poniewaz jest od niego zalezny.
Zamiast budowy Obrony Terytorialnej mamy jakies SA ,
Zamiast scigania aferzystow i zlodziei mamy pozwolenie zeby kradli swoi tylko bardziej (afera Amber Gold to naprawde male miki przy SKOKach senatora Biernackiego).
Do tego chore ustawy np o obrocie ziemia. Po raz pierwszy w historii chlop nie moze przekazac ojcowizny wlasnym dzieciom. itd itp
Za co sie wezma, to spierdola.
Poprzednia ekipa w zasadzie nic nie robila, tylko brala kase. Ale przynajmniej niewiele psula.
CO do wstawania z kolan, to jest chyba odwrotnie
Zeby byla jasnosc: mi sie wiekszosc programu PIS bardzo podoba. Natomiast wykonanie doprowadza mnie do ciezkiej qrwicy z przerzutami.
Zamiast poprawy sadow (sa do dupy) mamy upartyjnienie sadow. To znaczy nie dosc ze beda dalej do dupy, to jeszcze lokalny kacyk zrobi z obywatelem co zechce, bo sedzia mu nic nie zrobi poniewaz jest od niego zalezny.
Zamiast scigania aferzystow i zlodziei mamy pozwolenie zeby kradli swoi tylko bardziej (afera Amber Gold to naprawde male miki przy SKOKach senatora Biernackiego).
Do tego chore ustawy np o obrocie ziemia. Po raz pierwszy w historii chlop nie moze przekazac ojcowizny wlasnym dzieciom. itd itp
Poprzednia ekipa w zasadzie nic nie robila, tylko brala kase. Ale przynajmniej niewiele psula.
- micro
- Kontakt:
Hmmm... ,

To jak to jest ? .
A tak w ogóle to dlaczego zmienia się zasady w trakcie gry ? , mam na myśli to, że traktat nicejski zmienił te zasady diametralnie.
Ktoś tu Nas kiwa..., GMO, HPV, ptasia grypa, świńska grypa... .
Otumaniania społeczeństwa nigdy dość- obojętnie kto przy korytku
.

To jak to jest ? .
A tak w ogóle to dlaczego zmienia się zasady w trakcie gry ? , mam na myśli to, że traktat nicejski zmienił te zasady diametralnie.
Ktoś tu Nas kiwa..., GMO, HPV, ptasia grypa, świńska grypa... .
Otumaniania społeczeństwa nigdy dość- obojętnie kto przy korytku

Roman Michalak
- wlaskow
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
uriuk pisze:Przeczytalem. I nawet sie zgadzam. Zwlaszcza ze zdaniem "należy popierać każdy rząd, który nas wzmacnia"
na_kolanach.jpg
Świetne zdjęcie

Niestety, nader często pozór bierzemy za rzeczywistość. Nie wiem jak jest w tym przypadku - choć się domyślam.
Co do zachowań władzy.
Chyba na całym świecie, widzimy coraz większy rozdźwięk interesów między obywatelami a rządzącymi nimi politykami. Chodzi o to, że politycy każdej opcji nie są "wolnymi" aktorami sceny. Poruszają się w ograniczeniach narzucanym im przez kapitał i grupy interesów. Widząc jak cyniczny jest anglosaski neoliberalny model gospodarczy, często wyzuwają się z jakichkolwiek ograniczeń moralnych. W myśl zasady TKM pasożytują na obywatelach tak jak kapitał, który ich wyniósł.
Jedyną bronią obywatela jest wywoływać presję na politykach poprzez swoją wiedzę. I tu pojawia się problem, o którym pisałem wcześniej.
- max
- Latam: Tylko z Napędem
- Doświadczenie: Sympatyk
Jak byłem mały to wydawało mi się, że każdemu człowiekowi można pewne rzeczy wyjaśnić, solidnymi argumentami przekonać go, że jest w błędzie. Sądziłem także, że każdy człowiek jest świadom swojej inteligencji i głupoty.
W przypadku pierwszego zdania - myliłem się. Przeraża mnie wręcz logika i sposób myślenia niektórych osób i zaciekły opór na wysłuchanie i wzięcie pod rozwagę opinii osoby o odmiennym zdaniu.
W przypadku drugiego zdania także się myliłem. Bardzo często spotyka się osobniki wydawałoby się inteligentne, ale zarazem tak głupie, że dyskusja z nimi to droga donikąd.
W przypadku pierwszego zdania - myliłem się. Przeraża mnie wręcz logika i sposób myślenia niektórych osób i zaciekły opór na wysłuchanie i wzięcie pod rozwagę opinii osoby o odmiennym zdaniu.
W przypadku drugiego zdania także się myliłem. Bardzo często spotyka się osobniki wydawałoby się inteligentne, ale zarazem tak głupie, że dyskusja z nimi to droga donikąd.
- wlaskow
Jeżeli całe życie jest ktoś oszukiwany / indoktrynowany, to bardzo trudno wyrwać mu się na niepodległość w myśleniu. Każdy ma swoje tempo wychodzenia. Byłoby fantastycznie gdyby Polacy, zaczęli poruszać trudne tematy ale przygotowani do rozmowy. Tzn. aby nie wymieniali się argumentami zaczerpniętymi z mainstream'u, które z założenia mają na celu podział w społeczeństwie na 2 walczące ze sobą ugrupowania.
Główne niebezpieczeństwo jakie na nas czeka, jest to że możemy stać się przedmiotem w rozgrywce, o co bardzo łatwo. Na tą chwilę polityka USA nas wzmacnia ale czy cały czas tak będzie. Pamiętajmy, że to Chiny są pretendentem do hegemonii. A Rosja ma się tylko pogodzić z pozycją junior partnera. Czy mamy swoje kanały dyplomatyczne, niezależne od Brukseli i Waszyngtonu. Pamiętajmy o '39 że nie wchodzi się do nie swojej wojny. Tym bardziej jako pierwszy. I pamiętajmy, że są jeszcze Chiny, które nie chcą aby ktoś im kołysał łódką na ich euroazjatyckim podwórku i mogą mitygować Rosję.
Jak to mówią - bądź czujny jak pies podwójny.
Główne niebezpieczeństwo jakie na nas czeka, jest to że możemy stać się przedmiotem w rozgrywce, o co bardzo łatwo. Na tą chwilę polityka USA nas wzmacnia ale czy cały czas tak będzie. Pamiętajmy, że to Chiny są pretendentem do hegemonii. A Rosja ma się tylko pogodzić z pozycją junior partnera. Czy mamy swoje kanały dyplomatyczne, niezależne od Brukseli i Waszyngtonu. Pamiętajmy o '39 że nie wchodzi się do nie swojej wojny. Tym bardziej jako pierwszy. I pamiętajmy, że są jeszcze Chiny, które nie chcą aby ktoś im kołysał łódką na ich euroazjatyckim podwórku i mogą mitygować Rosję.
Jak to mówią - bądź czujny jak pies podwójny.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
39 nas nauczył że niewiele możemy zrobić bo jesteśmy słabi. Nasza słabość bierze się z uwarunkowań których nie możemy zmienić. Obserwuje Ukrainę od lat bo to naród bardzo do nas podobny i ma podobne problemy. Ludzie przedsiębiorczy i pomysłowi oraz władza głupia, zaborcza i chciwa. Ten naród by sobie doskonale poradził gdyby uzyskał maksimum wolności, ale ci sami ludzie gdy da im się władzę traktują to jako prywatne przedsiębiorstwo. Uwzględniając te cechy narodowe powinno się tak konstruować funkcjonowanie państwa aby obywatele mieli jak najwięcej swobody do działania a politycy i urzędnicy zajmowali się tylko tym czego lokalne społeczności nie będą w stanie zrealizować. Dlatego marzenia o silnej Polsce drogą centralnego sterowania są utopią bo zawsze będziemy źle rządzeni a społeczeństwo będzie w opozycji do takiego rządu. I marzenia o pozycji drugich Niemiec doprowadzą nas do drugiego Afganistanu . Widać coraz większą polaryzację społeczeństwa i nadchodzące nieszczęście wynikające z przekonania że bezpieczeństwo nie wynika z silnej gospodarki ale z silnej armii.
Zbyszek Gotkiewicz
- wlaskow
...niewiele możemy zrobić... zacznijmy to robić! Nawet to niewiele! Nie podlegajmy propagandzie kondominium niemiecko-rosyjskiemu, które chce zatruć nasze dusze. Przecież zawsze możemy zmienić geostrategie - taką mam nadzieję. Może w przyszłości nie będzie państw w ogóle, ale polskie firmy i kapitał tak.
Pielęgnujmy w sobie Polski hart ducha.
Bądź łukiem i strzałą tęsknoty za tym co ciężkie i najcięższe.
Pielęgnujmy w sobie Polski hart ducha.
Bądź łukiem i strzałą tęsknoty za tym co ciężkie i najcięższe.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Co do państw narodowych to rzeczywiście jest anachronizm, ale na razie nie spotkałem się z rozwiązaniem które by było alternatywą. UE jest fajną próbą, ale widać też z jakimi problemami musi się ten projekt zmierzyć. Największym jest chyba nierównomierny rozwój różnych regionów.
Zbyszek Gotkiewicz
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Skoro oceniamy obecne rządy i wizję kraju to szeryf Ziobro odwołał prezesów sądu krakowskiego po tym jak sąd uniewinnił lekarzy którzy nieskutecznie leczyli ojca szeryfa. Nie jest to jeszcze to co działo się za komuny, ale widać jak na dłoni po co były obecnym władzom zmiany w sądownictwie.
Zbyszek Gotkiewicz
- Marcus Biesioroff
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Nie jest to jeszcze to co działo się za komuny...
Nie jest powiadasz? ...

Lubię patrzeć na niebo, bo wiem, że go nie wyasfaltują
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Marcus Biesioroff pisze:Zbyszek Gotkiewicz pisze:Nie jest to jeszcze to co działo się za komuny...
Nie jest powiadasz? ...
No nie jest, bo jeszcze nie skazują u nas na karę śmierci za kradzież mięsa z zakładu pracy, ale od czegoś trzeba zacząć.
Zbyszek Gotkiewicz
- wlaskow
Nic z tego Panowie, co się wokół was dzieje nie rozumiecie. Wasze mapy mentalne traktują podstawiony obraz jako rzeczywistość. Abstrahując od naszej oceny (czy się to komu podoba czy nie, czy to jest dobre czy nie, czy to jest krótkotrwałe czy nie) Waszyngton przejmuje kontrolę nad nami przy udziale polityków swojego nadania. Konsekwencją jest przecinanie starych ukształtowanych i skostniałych układów, których źródło siły (kapitału) płynęło do tej pory z Niemiec. To przebiegunowanie rodzi duże napięcia, które przykryte są pięknymi słowami, by nie zakłócać percepcji niewolników - przepraszam - obywateli. Decyzje, które teraz zapadają mają olbrzymie znaczenie dla nas. Decydenci muszą to umieć skalibrować na wszystkich możliwych płaszczyznach. I tu zachodzi obawa, że się pomylą.
Rozmowy typu...jeszcze nie skazują nas na karę śmierci za kradzież mięsa z zakładu pracy...jak to niby było za komuny, wydają się być na poziomie tabloidów i rozmów spod budki z piwem.
I tu mała dygresja.
W 2016 roku byłem na Kubie i powiem wam, że za zabicie krowy jest tam kara 25 lat pozbawienia wolności. Mięso krowie jest dla turystów, z których ekonomia kubańska się głównie utrzymuje. Do tego stanu rzeczy doprowadziła polityka postawienia się HEGEMONOWI, co skutkowało embargiem na ten kraj.
Niby to rozumiecie Panowie - ale tego nie widać w tym co piszecie. Trzymajcie poziom do k...i tu siarczyście przeklął - motyla noga.
Gdzie miejsce na pogłębioną przyczynę rozpoczęcia globalizacji. Kto z Was pochylił się nad problemami zawartymi w książce "Granice wzrostu" i jaki miało to wpływ na współczesną ekonomię. Kto dobrze się nad tym zastanowi, ten może wygrać.
Ja wiem, to wszystko przez brak WARUNU
Rozmowy typu...jeszcze nie skazują nas na karę śmierci za kradzież mięsa z zakładu pracy...jak to niby było za komuny, wydają się być na poziomie tabloidów i rozmów spod budki z piwem.
I tu mała dygresja.
W 2016 roku byłem na Kubie i powiem wam, że za zabicie krowy jest tam kara 25 lat pozbawienia wolności. Mięso krowie jest dla turystów, z których ekonomia kubańska się głównie utrzymuje. Do tego stanu rzeczy doprowadziła polityka postawienia się HEGEMONOWI, co skutkowało embargiem na ten kraj.
Niby to rozumiecie Panowie - ale tego nie widać w tym co piszecie. Trzymajcie poziom do k...i tu siarczyście przeklął - motyla noga.
Gdzie miejsce na pogłębioną przyczynę rozpoczęcia globalizacji. Kto z Was pochylił się nad problemami zawartymi w książce "Granice wzrostu" i jaki miało to wpływ na współczesną ekonomię. Kto dobrze się nad tym zastanowi, ten może wygrać.
Ja wiem, to wszystko przez brak WARUNU

-
- Doświadczenie: Przelotowiec
Malo tego, USA sa jedynie marionetka w reku kosmitow, ktorzy realizuja dlugofalowa strategie otumanienia mieszkancow naszej planety i nastepnie przejecia pelnej kontroli nad naszymi umyslami. W koncu znamy historie z gazami rozsiewanymi przez samoloty w powietrzu. Odkad Merkel osiagnela 60 rok zycia, przerzucili sie na innych przywodcow. Ponoc zmiany neurologiczne w pewnym wieku utrudniaja skuteczna manipulacje.
Rozumiem, ze sezon ogorkowy, ale chlopie - opanuj sie. Proponuje odstawienie na bok sensacyjnych teorii wspomnianego profesora i podjecie proby samodzielnego myslenia.
Kamil
Rozumiem, ze sezon ogorkowy, ale chlopie - opanuj sie. Proponuje odstawienie na bok sensacyjnych teorii wspomnianego profesora i podjecie proby samodzielnego myslenia.
Kamil
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Właskow. Z tego co widzę to Kora północna jest dobrym przykładem postawienia się hegemonii USA. A udało się to tylko Chinom tylko dlatego że uwolnili gospodarkę i przestali blokować prywatną inicjatywę. To twoje mówienie o geopolityce jest niewątpliwie ciekawe, ale pomijanie przy tym polityki wewnętrznej jest pochwałą dla metod stosowanych przez Koreę północną.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Doświadczenie: Były Pilot
Kamil Stepien pisze: W koncu znamy historie z gazami rozsiewanymi przez samoloty w powietrzu.
Kamil
Miałem się w tym wątku nie wypowiadać, ale Kamil poruszył jeden z moich ulubionych tematów. Otóż moja teoria jest taka: Ten gaz czy cokolwiek innego to kontrast. Jak się ludzie go nawdychają to wtedy z satelity "ONI" łatwo mogą zaobserwować kto jest kto bo ten kontrast barwi idiotów i debili (w oku kamer satelity) na inny kolor jak resztę. Widać wtedy jak się poruszają, grupują i do czego zmierzają. Jak już te dane zostały opracowane to je sprzedali do sieci handlowych i wykorzystali do drenażu portfeli nieszczęśników nieświadomych za pomocą akcji typu Black Friday itp.
Pozostaje jeszcze tylko aspekt tożsamości narodowej i wiary, ale to inne kontrasty chyba będą rozpylane. Takie specjalne na inne kolory. Może nawet jeszcze ładniejsze i ciekawsze. Co mówisz Kamil...? Bo mam pewność, że mnie rozumiesz.

Podważy ktoś...?

Mariusz Kilian
- micro
- Kontakt:
... Podważy ktoś...?
Spróbujmy...
..."Należy też zauważyć, że Nigeria i Indie zmusiły samoloty amerykańskie rozsiewające chemtrails na ich terytoriami, bez ich zgody, do lądowania w 2009 r."
http://www.klubinteligencjipolskiej.pl/ ... -narodowi/
Roman Michalak
- wlaskow
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Właskow. Z tego co widzę to Kora północna jest dobrym przykładem postawienia się hegemonii USA. A udało się to tylko Chinom tylko dlatego że uwolnili gospodarkę i przestali blokować prywatną inicjatywę. To twoje mówienie o geopolityce jest niewątpliwie ciekawe, ale pomijanie przy tym polityki wewnętrznej jest pochwałą dla metod stosowanych przez Koreę północną.
Odpowiadając szybko w temacie Korei. Poniższej książki jeszcze nie czytałem, ale znalazłem wprowadzenie do tematu.
Oskar Pietrewicz "Krewetka między wielorybami"
PS
Proszę mi wybaczyć, że poruszę wątek osobisty. W tym roku byłem na wycieczce i podczas zakrapianej alkoholem biesiady rozmawiałem z bardzo łebskim lekarzem w sile wieku z pozycją zawodową i finansowo usytuowanym. Podczas rozmowy zapytałem się co sądzi o współczesnej sytuacji. Zapytałem o pozycję USA, o Chiny, o Polskę i UE. Nie pamiętam niczego co mi odpowiedział poza jednym stwierdzeniem, że Polacy to głupi naród.......................................
...POLACY TO GŁUPI NARÓD... - naprawdę długo brzęczało mi to w głowie. Nie dlatego, że nie słyszałem tego wcześniej, tylko dlatego że mówiła to osoba która miała status elity tego kraju.
To rozdzierające od środka uczucie, że niewiele możesz zrobić. I nikogo w najbliższym otoczeniu, kto chciałby. A przecież wierze w to, że pomimo, że wszyscy jesteśmy konkurentami do zasobów, to jednak mamy parę płaszczyzn gdzie łączy nas wspólnota interesów.
Działa to tak. Historia jest zestawem uzgodnionych kłamstw pisaną przez zwycięzcę. Kształtuje ona mapę mentalną całych roczników przez system szkolnictwa. Zła historia jest następstwem złej polityki, która prowadzi do tragedii. Potem tragedię podnosi się do miary "zwycięstwa moralnego". Utrwala to potem w świadomości błędne wyobrażenia i nie pozwala wprowadzać sprzężenia zwrotnego w decyzjach.
Jak skończyć z tą pozycją w systemie?
GEOPOLIYKA to rzeczywistość. Rzeczywistość, w której się poruszamy.
Mam ograniczony zasób czasowy, a wątków które należałoby poruszyć jest tak wiele, że zawsze mam problem z doborem rzeczy najważniejszych. Zresztą cały czas dokonuje wewnętrznej autocenzury - z pewnych względów nie chciałbym powiedzieć wszystkiego co wiem.
PS2
Dzielenie się wiedzą, bardzo często nie jest grą o sumie zerowej. Przecież pisząc książkę "Suma wszystkich błędów" na pewno nie kierował się Pan tylko kasą. Mógł ją Pan zdobyć na tysiące innych sposobów. Jednak napisał ją Pan bo było coś jeszcze. Ta książka była pierwszą, jaką przeczytałem w temacie i ukształtowała mnie jako paralotniarza. To co mam teraz w głowie, zawdzięczam m.in. Panu.
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
micro pisze:
... Podważy ktoś...?
Spróbujmy...
..."Należy też zauważyć, że Nigeria i Indie zmusiły samoloty amerykańskie rozsiewające chemtrails na ich terytoriami, bez ich zgody, do lądowania w 2009 r."
Jesli zmusila do ladowania i byla tam aparatura do rozpylania chemikaliow, to byl wielki miedzynarodowy skandal w ONZ i wycieczki z calego swiata zeby ogladac to cudo, tak jak zwiedza sie resztki U2 pilotowanego przez Powersa w muzeum w Moskwie. Poniewaz przegapilem ten doniosly fakt i niepokoi mnie ze skonczylo sie na jednym artykuliku w blizej mi nie znanym portalu, blizej mi nie znanego Klubu Inteligencji Polskiej (chociaz jestem polskim inteligentem), to czy mozesz wskaac jakis link do publikacji WHO o tym wydarzeniu?
Jak na razie pachnie wielka kpina i redaktorzyna mitomanem.