Kandydaci do Rady Starszych
- der
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Re: Kandydaci do Rady Starszych
A ja myślałem, że się ze mnie nabijasz... po prostu
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
W zasadzie to system losowego wyboru prezydenta i premiera to już mamy od jakiegoś czasu, jednak żeby wziąć udział w konkursie trzeba się zapisać do partii i wysmarować wazeliną. A przecież może być i tak, że nagle jakiś rolnik spod Morąga dostaje list polecony, z którego dowiaduje się że za miesiąc ma sie zjawić w Warszawie ulica Krakowskie Przedmieście ileś tam w celu objęcia urzędu Prezydenta RP. Wszystkie straty z powodu zaprzestania dotychczasowej działalności zostaną mu wynagrodzone finansowo, a dodatkowo uzyska prestiż i zazdrość sąsiadów. Ma miesiąc czasu na zapoznanie się z obowiązkami głowy państwa. W przypadku złego sprawowania rządów i doprowadzenia do niepokojów społecznych przewiduje się karę linczu lub wygnanie. DLa mnie to niesamowity pomysł z zakresu political fiction. Nas stać na to , żeby przeprowadzić taki eksperyment
Zbyszek Gotkiewicz
- der
Ten rolnik musiałby się interesować polityką i najpierw zapisać do jakiejś partii rządzącej, w której owe losowania się odbywają.
Poza tym on nie będzie rządził, on będzie sprzątał po po kątach, jeśli po plenum jakiś osobnik się nie opamięta, lub nie zdąży. A kiedy który będzie wyjątkowym niechlujem, może poskarżyć się brygadziście by ten go usunął z partyjnych progów.
Do miotły i szufelki kursu przygotowawczego nie potrzeba. A że ludzie to z założenia inteligentne istoty, to z szacunku dla niego samego, zakłada się, że rolnik dużo roboty mieć nie będzie, bo ci którzy mają wyjątkowo duże parcie na publiczną ekstramentację, załatwiać swoje potrzeby będą w domowym zaciszu lub na gościnnych występach (oby nie).
Poza tym on nie będzie rządził, on będzie sprzątał po po kątach, jeśli po plenum jakiś osobnik się nie opamięta, lub nie zdąży. A kiedy który będzie wyjątkowym niechlujem, może poskarżyć się brygadziście by ten go usunął z partyjnych progów.
Do miotły i szufelki kursu przygotowawczego nie potrzeba. A że ludzie to z założenia inteligentne istoty, to z szacunku dla niego samego, zakłada się, że rolnik dużo roboty mieć nie będzie, bo ci którzy mają wyjątkowo duże parcie na publiczną ekstramentację, załatwiać swoje potrzeby będą w domowym zaciszu lub na gościnnych występach (oby nie).
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
No! Tylko bez osobistych wycieczek Pomysł mi się podoba. Teraz jak to w demokracji i każdej innej strukturze władzy trzeba do tego pomysłu przekonać tych którzy ustalają reguły. A to będzie trudne, chyba, że im wmówimy, że to ich pomysł.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Latam: Tylko Swobodnie
Witam
Moi kandydaci to:
Uriuk , Zbyszek Gotkiewicz i JarekJx.
Pozdrawiam
Moi kandydaci to:
Uriuk , Zbyszek Gotkiewicz i JarekJx.
Pozdrawiam
Pozdrawiam Pawel Cypel
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Widzę że na mojej odpowiedzi na pomysł losowego wyboru członków rady forum zaczęło się głosowanie tego pomysłu. Pojawił się pierwszy minus. To może przećwiczymy głosowanie na tamtej wypowiedzi a przy okazji będzie można się ustosunkować do wyboru losowego.
Zbyszek Gotkiewicz
- JarekJx
- Kontakt:
Na czym temat sie skończył ?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
JarekJx #ParaSofa #TryFly
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Na Zarze usilowalem podniesc temat, ale nie bylo woli w narodzie. Dzisiaj rozmawialem na ten temat z Mateuszem, bo chce sie jakos pozbyc obowiazku
Poniewaz juz sie troche poznalismy to chcialem oglosic powitornie wybory na okolicznosc 400-nego forumowicza. No ale jak odkurzyles temat, to mozemy zaczac teraz.
Na poczatku ustalmy metode glosowania
Poniewaz juz sie troche poznalismy to chcialem oglosic powitornie wybory na okolicznosc 400-nego forumowicza. No ale jak odkurzyles temat, to mozemy zaczac teraz.
Na poczatku ustalmy metode glosowania
- JarekJx
- Kontakt:
Nie mam w tym doświadczenia
JarekJx #ParaSofa #TryFly
-
- Latam: Nie latam
- Doświadczenie: Były Pilot
- Kontakt:
Ja tam wole raczej autorytarne rządy jednostki*, dlatego również nie pomogę w ustaleniu ordynacji
* - Uprzedzając pytanie. Nie, nie glosowałem na pis
* - Uprzedzając pytanie. Nie, nie glosowałem na pis
Mateusz Lubecki
tel: +48 660 43 44 46
tel: +48 660 43 44 46
- Kelso
- Latam: Tylko z Napędem
Z moich skromnych doświadczeń wynika, że dobre forum musi być trzymane twardą ręką. Wtedy mamy porządek w tematach, brak OT, przestrzeganie zasad pisowni, brak chamstwa, pyskówek i zaczepek. Krnąbrne jednostki są szybko eliminowane. Demokracja się tu nie sprawdza.
Jak poprzednik - również nie głosowałem na pis.
Jak poprzednik - również nie głosowałem na pis.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi.
Oddaje głos na Gotka i Marcus Biesioroff'a. Jeszcze jak sobie przypomnę czyjąś dobrą radę to dopiszę.
Marcin.
Marcin.
- maro
Zbyszek Gotkiewicz pisze:W zasadzie to system losowego wyboru prezydenta i premiera to już mamy od jakiegoś czasu, jednak żeby wziąć udział w konkursie trzeba się zapisać do partii i wysmarować wazeliną. A przecież może być i tak, że nagle jakiś rolnik spod Morąga dostaje list polecony, z którego dowiaduje się że za miesiąc ma sie zjawić w Warszawie ulica Krakowskie Przedmieście ileś tam w celu objęcia urzędu Prezydenta RP. Wszystkie straty z powodu zaprzestania dotychczasowej działalności zostaną mu wynagrodzone finansowo, a dodatkowo uzyska prestiż i zazdrość sąsiadów. Ma miesiąc czasu na zapoznanie się z obowiązkami głowy państwa. W przypadku złego sprawowania rządów i doprowadzenia do niepokojów społecznych przewiduje się karę linczu lub wygnanie. DLa mnie to niesamowity pomysł z zakresu political fiction. Nas stać na to , żeby przeprowadzić taki eksperyment
To nie jest nowy pomysł. Niejaki Ijon Tichy wylądowawszy na planecie Panta zauważył, ze o północy każdego dnia następuje zamiana ról: "osobnik, który wczoraj był ogrodnikiem, dziś staje się inżynierem, budowniczy- sędzią, władca - nauczycielem itd... Wielu zawodów nie potrafi dobrze wykonać, zważ jednak że wykonuje go tylko jeden dzień. Poza tym w starym systemie większość i tak wykonywała kiepsko swoje obowiązki, a mimo to wszystko się kręciło.."
op.cit S.Lem Dzienniki Gwiazdowe , Podróż 13
- Marcin.
Przypomniałem sobie kolejne głosy oddaje na mara i uriuka.
Pozdrawiam
Pozdrawiam