Kandydaci do Rady Starszych

Kwestie techniczne i nie tylko...
Awatar użytkownika
der
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: Kandydaci do Rady Starszych

Postautor: der » 19 stycznia 2016, 19:41

A ja myślałem, że się ze mnie nabijasz... po prostu :)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 19 stycznia 2016, 20:23

W zasadzie to system losowego wyboru prezydenta i premiera to już mamy od jakiegoś czasu, jednak żeby wziąć udział w konkursie trzeba się zapisać do partii i wysmarować wazeliną. A przecież może być i tak, że nagle jakiś rolnik spod Morąga dostaje list polecony, z którego dowiaduje się że za miesiąc ma sie zjawić w Warszawie ulica Krakowskie Przedmieście ileś tam w celu objęcia urzędu Prezydenta RP. Wszystkie straty z powodu zaprzestania dotychczasowej działalności zostaną mu wynagrodzone finansowo, a dodatkowo uzyska prestiż i zazdrość sąsiadów. Ma miesiąc czasu na zapoznanie się z obowiązkami głowy państwa. W przypadku złego sprawowania rządów i doprowadzenia do niepokojów społecznych przewiduje się karę linczu lub wygnanie. DLa mnie to niesamowity pomysł z zakresu political fiction. Nas stać na to , żeby przeprowadzić taki eksperyment :)
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 19 stycznia 2016, 20:34

Ten rolnik musiałby się interesować polityką i najpierw zapisać do jakiejś partii rządzącej, w której owe losowania się odbywają.
Poza tym on nie będzie rządził, on będzie sprzątał po po kątach, jeśli po plenum jakiś osobnik się nie opamięta, lub nie zdąży. A kiedy który będzie wyjątkowym niechlujem, może poskarżyć się brygadziście by ten go usunął z partyjnych progów.
Do miotły i szufelki kursu przygotowawczego nie potrzeba. A że ludzie to z założenia inteligentne istoty, to z szacunku dla niego samego, zakłada się, że rolnik dużo roboty mieć nie będzie, bo ci którzy mają wyjątkowo duże parcie na publiczną ekstramentację, załatwiać swoje potrzeby będą w domowym zaciszu lub na gościnnych występach (oby nie).

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 19 stycznia 2016, 20:45

No! Tylko bez osobistych wycieczek ;) Pomysł mi się podoba. Teraz jak to w demokracji i każdej innej strukturze władzy trzeba do tego pomysłu przekonać tych którzy ustalają reguły. A to będzie trudne, chyba, że im wmówimy, że to ich pomysł.
Zbyszek Gotkiewicz

Dziubdzius
Latam: Tylko Swobodnie

Postautor: Dziubdzius » 19 stycznia 2016, 21:56

Witam

Moi kandydaci to:

Uriuk , Zbyszek Gotkiewicz i JarekJx.

Pozdrawiam
Pozdrawiam Pawel Cypel

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 20 stycznia 2016, 09:57

Widzę że na mojej odpowiedzi na pomysł losowego wyboru członków rady forum zaczęło się głosowanie tego pomysłu. Pojawił się pierwszy minus. To może przećwiczymy głosowanie na tamtej wypowiedzi a przy okazji będzie można się ustosunkować do wyboru losowego.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
JarekJx
Kontakt:

Postautor: JarekJx » 04 marca 2016, 22:42

Na czym temat sie skończył ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
JarekJx #ParaSofa #TryFly

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 04 marca 2016, 22:50

Na Zarze usilowalem podniesc temat, ale nie bylo woli w narodzie. Dzisiaj rozmawialem na ten temat z Mateuszem, bo chce sie jakos pozbyc obowiazku :)
Poniewaz juz sie troche poznalismy to chcialem oglosic powitornie wybory na okolicznosc 400-nego forumowicza. No ale jak odkurzyles temat, to mozemy zaczac teraz.
Na poczatku ustalmy metode glosowania :)

Awatar użytkownika
JarekJx
Kontakt:

Postautor: JarekJx » 04 marca 2016, 22:53

Nie mam w tym doświadczenia

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
JarekJx #ParaSofa #TryFly

SP8EBC
Latam: Nie latam
Doświadczenie: Były Pilot
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 05 marca 2016, 21:36

Ja tam wole raczej autorytarne rządy jednostki*, dlatego również nie pomogę w ustaleniu ordynacji :P

* - Uprzedzając pytanie. Nie, nie glosowałem na pis
Mateusz Lubecki
tel: +48 660 43 44 46

Awatar użytkownika
Kelso
Latam: Tylko z Napędem

Postautor: Kelso » 06 marca 2016, 09:54

Z moich skromnych doświadczeń wynika, że dobre forum musi być trzymane twardą ręką. Wtedy mamy porządek w tematach, brak OT, przestrzeganie zasad pisowni, brak chamstwa, pyskówek i zaczepek. Krnąbrne jednostki są szybko eliminowane. Demokracja się tu nie sprawdza.
Jak poprzednik - również nie głosowałem na pis.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi.

Marcin.

Postautor: Marcin. » 06 marca 2016, 11:13

Oddaje głos na Gotka i Marcus Biesioroff'a. Jeszcze jak sobie przypomnę czyjąś dobrą radę to dopiszę.
Marcin.

Awatar użytkownika
maro

Postautor: maro » 07 marca 2016, 23:58

Zbyszek Gotkiewicz pisze:W zasadzie to system losowego wyboru prezydenta i premiera to już mamy od jakiegoś czasu, jednak żeby wziąć udział w konkursie trzeba się zapisać do partii i wysmarować wazeliną. A przecież może być i tak, że nagle jakiś rolnik spod Morąga dostaje list polecony, z którego dowiaduje się że za miesiąc ma sie zjawić w Warszawie ulica Krakowskie Przedmieście ileś tam w celu objęcia urzędu Prezydenta RP. Wszystkie straty z powodu zaprzestania dotychczasowej działalności zostaną mu wynagrodzone finansowo, a dodatkowo uzyska prestiż i zazdrość sąsiadów. Ma miesiąc czasu na zapoznanie się z obowiązkami głowy państwa. W przypadku złego sprawowania rządów i doprowadzenia do niepokojów społecznych przewiduje się karę linczu lub wygnanie. DLa mnie to niesamowity pomysł z zakresu political fiction. Nas stać na to , żeby przeprowadzić taki eksperyment :)

To nie jest nowy pomysł. Niejaki Ijon Tichy wylądowawszy na planecie Panta zauważył, ze o północy każdego dnia następuje zamiana ról: "osobnik, który wczoraj był ogrodnikiem, dziś staje się inżynierem, budowniczy- sędzią, władca - nauczycielem itd... Wielu zawodów nie potrafi dobrze wykonać, zważ jednak że wykonuje go tylko jeden dzień. Poza tym w starym systemie większość i tak wykonywała kiepsko swoje obowiązki, a mimo to wszystko się kręciło.."
op.cit S.Lem Dzienniki Gwiazdowe , Podróż 13

Awatar użytkownika
Marcin.

Postautor: Marcin. » 08 marca 2016, 01:50

Przypomniałem sobie ;) kolejne głosy oddaje na mara i uriuka.
Pozdrawiam :)

Wróć do „Sprawy Forum”