Kwestie techniczne i nie tylko...
demagu
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Uczeń

Postautor: demagu » 05 stycznia 2016, 04:42

21.00 KiB??? Serio?

Dajcie ze 250kb chociaz.

pzdr
Darek
--
pzdr
Darek M.

SP8EBC
Latam: Nie latam
Doświadczenie: Były Pilot
Kontakt:

Re: Avatar

Postautor: SP8EBC » 05 stycznia 2016, 08:19

Serio :twisted: Bądźmy wyrozumiali dla użytkowników LTE "bez-limitu-z-limitem" u takiego operatora na P i nie zwiększajmy im niepotrzebnie transferu. Zresztą jako były już użytkownik modemu telefonicznego (staż 7 lat) nauczyłem się, że strony powinny być zdecydowanie jak najmniejsze a nie jak największe

PS. Nie narzekaj bo wcześniej było 6KB
Mateusz Lubecki
tel: +48 660 43 44 46

demagu

Postautor: demagu » 05 stycznia 2016, 14:06

Mateusz, strony i aplikacje powinny byc przede wszystkim uzyteczne... Technologia powinna byc niewidoczna.

Uzytecznosc to np.: admin instaluje plugin, ktory automatycznie robi resize tego co user wysle na serwer.
W ten sposob user nie musi sie martwic o durne limity, a forum o ilosc danych wysylanych do usera.

Pamietaj, ze forum to nie tylko mozliwosc wycinania troli (chociaz to tylko teoria). To takze to czego nie oferuje usenet.
--
pzdr
Darek M.

SP8EBC
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 05 stycznia 2016, 18:47

Ale do zrobienia awatara i tak musisz zmniejszyć jego rozdzielczość. A nawet jeżeli chcesz zapisać 150x130 pikseli w BMP 24 bity rozdzielczości, to wyjdzie mniej niż 200KB. Poza tym aktualnie nie ma chyba dodatku do phpBB, który by automatycznie skalował i kompresował avatary userów. Dopuszczanie do sytuacji, w której każdy będzie miał awatar nawet po 100KB będzie zabijaniem forum oraz serwera na którym stoi i marnotrawieniem przestrzeni dyskowej, która nie jest bez limitu. Zresztą nie chciało by mi się czekać aż ściągnie mi się łącznie 2MB samych obrazków, bo ktoś się chcę pochwalić.
Mateusz Lubecki

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: uriuk » 05 stycznia 2016, 18:52

[quote="SP8EBC". A nawet jeżeli chcesz zapisać 150x130 pikseli w BMP 24 bity rozdzielczości, to wyjdzie mniej niż 200KB. [/quote]

"Nie można wyświetlić tego pliku, ponieważ rozszerzenie bmp jest niedozwolone."

u

SP8EBC
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 05 stycznia 2016, 19:00

A to swoją drogą :D Szczerze to nawet nie pomyślałem, że BMP nie przyjmuje. Wracając do tematu JPG o tej rozdzielczości spokojnie zmieści się w 21KB nawet jeżeli będzie mega kolorowy.

Nawet jeżeli istniał by tego typu dodatek to i tak nie powinniśmy go instalować, bo może być on metodą na DoSowanie serwera. Wystarczy mu nawrzucać plików po kilkadziesiąt megabajtów i już może się wyłożyć.
Mateusz Lubecki

demagu

Postautor: demagu » 05 stycznia 2016, 19:56

Nawet jeżeli istniał by tego typu dodatek to i tak nie powinniśmy go instalować, bo może być on metodą na DoSowanie serwera.

Ja nie mowie o DoSowaniu. Jesli przyjac ze mozna probowac wylozyc forum przez lawine zapytan do usera avatara (bylby to wyjatkowo malo skuteczny atak ;)) to na to jest proste lekarstwo ktore kazdy rozgarniety developer zna i stosuje zapobiegawczo. Nazywa sie ono "cache".
Zanim sie zaczniesz martwic DoSami, wczesniej pomysl o 400+ zapytaniach do MySQL ktore phpBB generuje przy ladowaniu KAZDEJ strony... :)

Mowie o durnej technologii ktora zmusza usera do robienia jak pasuje technologii a nie userowi. Olac!
Watek wystartowalem bo nie chcialo mi sie odpalac Photoshopa...
--
pzdr
Darek M.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 05 stycznia 2016, 20:13

I tak nic nie rozumiem z tego co piszecie, ale podoba mi się że zamiast lista forów jest już strona główna na przycisku. Mała rzecz, a cieszy :)

Pozdrawiam wiedzących :)
Zbyszek Gotkiewicz

Wróć do „Sprawy Forum”