Nowy dział" Opinie na temat skrzydeł"

Kwestie techniczne i nie tylko...
Janek44

Re: Nowy dział" Opinie na temat skrzydeł"

Postautor: Janek44 » 23 stycznia 2016, 17:52

żółty27 pisze:Janku niestety nie podam Ci żadnego przykładu, bo to równałoby się z moim podpisaniem z imienia i nazwiska. Niestety musisz uwierzyć mi na słowo, że czasem oblatywacz też może się pomylić. Wynika to z tych warunków o których pisałeś.

Rozumiem i nie będę próbował ciągnąć za język. Bez względu jak duże bezpieczeństwo pasywne skrzydło oferuje to i tak w trudnych warunkach ('zwykłe' mocne turbulencje, czy np. rotory w zawietrznej) będzie skakało jak pieszczone prądem, fronciło, klapiło itd. Jeśli aktywny pilotaż pilota jest na niskim poziomie to łatwo o tragedię.

żółty27

Postautor: żółty27 » 23 stycznia 2016, 17:55

Czyli co panowie, wstawiacie nowy dział, o praktycznych opiniach o skrzydłach, czy kasujecie ten wątek, żeby nie zaśmiecać forum?

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 23 stycznia 2016, 18:03

uriuk pisze:Tu masz przyklad pilota, ktory latal dlugie lata na skrzydle DHV 2. Zmienil skrzydlo na inna "dwojke" wierzac, ze bedzie podobnie dobrotliwe. ALe to bylo APCO Keara. Apco stosowalo polityke wciskania skrzydel na sile w grzeczniejszy atest.
Teraz jest inwalida.

To nie jest jeden przypadek o którym wiem. Podobno pilot DHV który dopuszczał to skrzydło w trybie nagłym stracił pracę. Został też odebrany certyfikat DHV któremuś skrzydłu Paramanii. Poza tym słyszałem że był podważany certyfikat EN B dla Mentora 1.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Kontakt:

Postautor: uriuk » 23 stycznia 2016, 18:04

Na razie ani nie kasujemy, ani nie tworzymy nowego dzialu. Pisanie o skrzydlach przez gosci, ktorzy latali na jednym czy trzech skrzydlach prowadzi wylacznie do powstawania mitow.
Jesli jest jakis ewenement (zalozmy producent podaje, ze skrzydlo jest dajmy na to samostateczne, a ono za cholere nie wykazuje cech samostatecznisci) to mozna mu poswiecic osobny watek. Ale zeby od razu caly dzial?
Jak zrobimy osobny dzial, to zaczna sie w nim wypowiadac ci, ktorzy nie maja porownania i... podstawione dusze ktore beda zachwalaly skrzydla jakiegos konkretnego producenta czy dealera.
Jesli trafiles na jakis probelm, to go opisz. WIdze ze boisz sie zdekospirowac. Nie bardzo rozumiem jakie sa powody, bo z tego co wiem zaden producent nie dysponuje marna bojowka, o najemnych zabojcach nie wspominajac. Moze co najwyzej napuscic kilka szwaczek wspomaganych calym dzialem marketingu uzbrojonych w rolki po papierze od faksu. Ale ja widzialem te kadry i raczej bym sie ich nie bal.

żółty27

Postautor: żółty27 » 23 stycznia 2016, 18:29

Uriuk - Zgadzam się z tym co piszesz. Owszem nowy misiu może opisać nemo1 tak jakby latał na żylecie, a nie materacu. Na szczeście to forum jest moderowane. Cezar100 podał tu przykład swojego skrzydła, źe jest innego zdania na ten temat, niż tego co usłyszał. Co prawda forum jest nowe, ale myślę, że takich osób jak cezar100 znalazło by się tu więcej.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 23 stycznia 2016, 18:42

Moderowane, nie oznacza, ze ingerujemy w tresc.
Kazdy moze napisac swoja opinie, tyle, ze w przypadku tworzenia dzialu pt "opinie o skrzydlach" bedzie to albo radosna tworczosc o walorach glownie literackich, albo zakamuflowane spamowanie swoimi produktami. Nie widze w tym zadnych plusow dodatnich. Ludzi, ktorzy moga porownac rozne skrzydla jest w Polsce klkunastu i jak zechca to to zrobia. I podpisza nazwiskiem.
Jesli jakies skrzydlo wymaga ostrzezenia innych uzytkownikow, to tez da sie to zrobic. Napisz jakie skrzydlo, moze ktos inny ma podobne opinie. Zbierze sie troche, to albo producent sam zareaguje, albo konkurencja go do tego zmusi.
Albo jakis pilot testowy z nudow zrobi odowiedni eksperyment.
Niedawno bylo dosc glosno o niemilym zachowaniu Advance Iota w Brazyli. Przypuszczalnie z poczatkiem sezonu ludziska dorzuca swoje opinie o tym skrzydle. A napewno bedzie pod baczna obserwacja.

żółty27

Postautor: żółty27 » 23 stycznia 2016, 19:11

uriuk pisze:...bedzie to albo radosna tworczosc o walorach glownie literackich, albo zakamuflowane spamowanie swoimi produktami.

No nie, takiego czegoś, to nawet ja nie chce czytać ;-) .

jaro_stary

Postautor: jaro_stary » 23 stycznia 2016, 19:31

Chciałbym kupić Dudek Optic, czy bedę zadowolony?

Jaro ciągniony do latania

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 23 stycznia 2016, 19:41

Jaro. Ja bym proponował Nemo. Zupełnie poważnie. Powinieneś mieć skrzydło które nie będzie budziło w Tobie cienia wątpliwości. Wtedy będziesz mógł się skupić wyłącznie na lataniu i swoich odczuciach. W takiej sytuacji to zmiana skrzydła jest najmniejszym problemem.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 23 stycznia 2016, 19:46

Pojdzmy na kompromis, Nemo XX :)
Wbrew nazwie to calkiem fajne skrzydelko jest.
O ile nie lubie Nemo, to na XX-sie czulem sie dobrze.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 23 stycznia 2016, 20:01

Ja tez myślałem o Nemo XX . Wiem ile można z tego skrzydła wycisnąć i jest to dużo więcej niż znakomita większość pilotów potrzebuje. W jednej konkurencji na MP byłem lepszy na tym skrzydle od mistrzyni świata. Oczywiście ten argument należy przyjmować z przymrużeniem oka
Zbyszek Gotkiewicz

jaro_m
Latam: Nie latam
Doświadczenie: Zawodnik

Postautor: jaro_m » 23 stycznia 2016, 22:41

Chętnie przelecę się na jednym i drugim. Wiem, co lubię - lubię żywe skrzydła, które dużo gadają. Lubię krótkie i sztywne sterówki. Lubię skrzydła, które nie odbijają się od komina. W zamian gotów jestem z godnością znosić dynamiczne reakcje (oczywiście w granicach rozsądku).
Oczywiście nie latałem na XX ani na Opticu, latałem natomiast kiedyś na starym Nemo (kiedy Tobi na nich szkolił). Skrzydła szkolne i dla początkujących mają - z mojego punktu widzenia - jedną poważną wadę - ogromnie długi czas reakcji pomiędzy tym, o co je poproszę a tym co one wykonają. Zawsze miałem poczucie, że pomiedzy mną a glajtem jest jakaś wata, która starannie tłumi komunikację pomiędzy mną, a skrzydłem.

Kto da się przelecieć na XX i/lub Opticu do 120kg z opcją zakupu?

jaro co polatałby.

P.S.
Varia i zapasu też już nie mam. W vario coś ulało się z baterii i ono - wyobraźcie sobie - przestało działać, a zapas mam - tylko kilka razy używany - z 2001 roku. Mam za to uprząż, kask i wyczep.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 24 stycznia 2016, 00:35

Jeśli ważysz 100 kg to takie skrzydło do 120 będzie ok. Ja latałem na rozmiarze 28 przy masie startowej około 97 kg. Wziąłem takie duże, żeby mieć mniejsze opadanie. I nie czułem sie niedoważony. Jeśli chcesz dynamikę to trzeba by cię przelecieć na rozmiarze mniejszym. Drogi sterowania są krótkie, bo Nemo XX dobrze steruje sie ciałem i sterówki dokłada się tyle samo co w wyższych klasach. A co do polatania na próbę, to Troll bierze teraz do szkoły wszystkie nowe Nemo XX i będzie można spróbować. Na wiosnę. Reszta sprzętu też się znajdzie.
Zbyszek Gotkiewicz

Marcin.

Postautor: Marcin. » 24 stycznia 2016, 00:46

Cześć , na tym filmiku klapa powstała od turbulencji mechanicznej czy termicznej? Najpierw lewy stabil podwinął się a potem prawy i poprawka do tej klapy. Czemu tak się stało? Widać że chyba mocno wiało bo wisieli oni. No i chyba chmury chyba jakieś kłębiaste z chwiejnej równowagi. Dobrze kojarzę?
Marcin.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 24 stycznia 2016, 00:52

To jest ewidentnie babel termczny. Brak aktywnego pilotazu, wchodzi klapa i bardzo spozniona reakcja na nia. Tak mozna latac skrzydlem o malym wydluznieniu, ale Keara ma 6

Marcin.

Postautor: Marcin. » 24 stycznia 2016, 01:03

To chyba wczesną wiosną było ,bo widze chyba tam w tle zakwitnieta mirabelke albo wisnie. O tej porze roku jest najwiekszy chaos w powietrzu?

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 24 stycznia 2016, 01:08

Moze i wiosna. Nie pamietam. Tam na dole plynie Dniestr, wiec jest duzy kontrast. To bardzo termiczne miejsce.

Awatar użytkownika
Chrzaszczu
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Postautor: Chrzaszczu » 24 stycznia 2016, 09:21

żółty27 pisze:Janku niestety nie podam Ci żadnego przykładu, bo to równałoby się z moim podpisaniem z imienia i nazwiska. Niestety musisz uwierzyć mi na słowo, że czasem oblatywacz też może się pomylić. Wynika to z tych warunków o których pisałeś.

Żółty... piszesz jak zakochana 13letnia Ola z 2-giej ławki liścik do "Adama z 4-tej ławki" w taki sposób by tylko nie dowiedział się o kogo chodz.
Dodatkowo Ola na przerwie wcześniej została skrzywdzona. Wszyscy muszą wiedzieć, że Ola ma wielki problem, wszyscy muszą być winni, ale nikomu Ola nie powie o co chodzi.

Przepraszam Cię za takie porównanie, pewnie znowu przeginam, ale chcesz z nami rozmawiać czy od dlùższego czasu być dumnym ze swojej anonimowości i pisać coś co nie wnosi tu wartości? Po co piszesz o problemach ze skrzydłem i o błędzie w certyfikacie skoro jest to tajemnica?
Jeśli nie chcesz wnieść swojego dorobku paralotniowego w to forum bo kryjesz sie przed kolegami ze startowiska (a to jest Twoj cel) nie ma to sensu. Czym innym jest ukrywanie swojego nazwiska w internecie.
Paweł Chrząszcz

Awatar użytkownika
Cezar100
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Cezar100 » 24 stycznia 2016, 11:44

uriuk pisze: Ludzi, ktorzy moga porownac rozne skrzydla jest w Polsce klkunastu i jak zechca to to zrobia. I podpisza nazwiskiem.
Jesli jakies skrzydlo wymaga ostrzezenia innych uzytkownikow, to tez da sie to zrobic.

Uriuk i tu nie bardzo się z Toba zgadzam jeżeli mogę . Porównać skrzydło jedno z drugim czy trzecim może każdy kto na tych trzech skrzydłach latał i wyciągnał z tego wnioski. Ma prawo powiedziec koledze czy napisać na grupie o swoich spostrzeżeniach. Wielu pilotów na podstawie tych kilku próbnych lotów ( porównań ) na różnych skrzydłach dokonuje wyboru i kupuje glajta.Nie mam na myśli ekspertyz technicznych, wyników w tabelkach, danych do certyfikacji itp. tylko wrażenia przekazane na podstawie latania na danym skrzydle. Co do tych kilkunastu osób w Polsce, czy to są osoby całkowicie obiektywne, może byc z tym różnie bo to wszystko zalezy od tego kto zamawia opinię albo z którym producentem w mniejszym czy większym stopniu jest związany opiniodawca ;)
Pozdrawiam, Cezar100

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 24 stycznia 2016, 12:02

Tyle, ze jak czytalem takie opinie to nie wiedzialem, czy autor wogole ma pojecie o czym pisze. Np bylo skrzydlo, ktore kiwalo sie jak glupie na boki. Wada polegajaca na uzyciu zbyt krotkich lin. Problem w tym, ze liny w tym skrzydle byly i tak bardzo dlugie. Czyli konstruktor spieprzyl robote, ratowal ile mogl, ale nie da sie zrobic skrzydla z linami 10 m, wiec zostawil takiego kiwaczka i sprzedawal. Oczywiscie ci, ktorzy to skrzydlo kupili, albo nie zauwazali tego kiwania, albo je bagatelizowali.
Inne skrzydlo, renomowanego producenta, niby samostateczne. Przeczytalem o nim DZIESIATKI pozytywnych opinii. Postawilem je na wietrze, kucnalem z nim i podskoczylem. Natychmiast sie zwalilo. Czyli dupa a nie samostatek. No ale dziesiatki pozytywnych opinii bylo.
Problem w tym, ze w taki amatroski sposob oceniaja sprzet ci, ktorzy go posiadaja.
Jedna z pierwszych pozycji na liscie bledow poznawczych jest "efekt posiadania" – tendencja do oceniania posiadanych rzeczy jako bardziej wartościowe niż identyczne nieposiadane.
WIec po co nam specjalny dzial udowadniajacy, ze metodyka oceny jest do dupy?

Wróć do „Sprawy Forum”