Zbyszek Gotkiewicz pisze:Gdybym chciał zrobić swójprywatny pamiętnik dotyczący ludzi których znałem to bym nikogo się nie pytał jaką formę miałby on mieć. Natomiast leksykon nie ma być prywatną inicjatywą jednej osoby bo idea jest taka żeby każdy kto ma jakąś wiedzę o osobach, wydarzeniach czy mechanizmach społecznych podzielił się tą wiedzą. I to czego najbardziej nie rozumiem to krytyka bez chęci współpracy. Jeśli nie podobają Ci się jakieś wpisy to nadaj im taką formę żeby była godna leksykonu. Jeśli uważasz że zdjęcie Karoliny jest brzydkie to je zmień. W zamian tego podajesz argumenty jedynie za likwidacją całego pomysłu. Dziwne to zachowanie w sytuacji gdy już teraz prawie nikt nie pamięta ile rzeczy przynajmniej próbowałeś zrobić dla środowiska pilotów i cała twoja działalność społeczna będzie wkrótce zapomniana. Według mnie należy oddać Ci sprawiedliwość i zapamiętać to co zrobiłeś. I takich ludzi było mnóstwo o których już nikt nie pamięta, a poświęcili mnóstwo czasu i energii dla innych pilotów. Niektórzy poświęcili temu celowi całe życie. Kim teraz jesteśmy mówiąc że nie wolno nam o nich pamiętać i dawać jako wzorzec dla kolejnych pokoleń pilotów? Nie piszcie że wykonanie jest złe skoro nie chcecie zrobić nic aby było lepsze.
Mateusz Ci dał wiele argumentów dlaczego obecna forma tego projektu nie podoba się wielu osobom. Jeżeli chodzi o mnie to ja jestem za, ale z tą różnicą że będzie to leksykon ograniczony tylko do pionierów. Jest setki osób które coś dobrego zrobiły dla tego sportu, ale na pewno nie zasługują na kategorię pioniera. To co tam w tej chwili jest to jakaś listą robiona bez ładu i składu która budzi wiele kontrowersji - przykłady dawałem.
Pytanie do Ciebie jaką listę osób Ty chcesz stworzyć? I jakimi schematami się kierujesz i decydujesz że dany człowiek znajduje się na liście?
Jeżeli dokonujecie wpisów z osobami które znacie i nie ma żadnych kryteriów, to to samo można zrobić przez facebook zakładając grupę np. pt. KOLEŻEŃSKI LEKSYKON PARALOTNIOWY.
Każdy z nas ma dużo rzeczy na głowie. Jeżeli oczekujesz że poświęcimy dodatkowe godziny na uzupełnianie takiej listy która nie kieruje się żadnymi regułami, prawami, to nie jest to projekt na który chcę poświęcić czas.
Uważam że nie możesz nas namawiać abyśmy "przyłożyli się do pługa", a tym bardziej wypominać że coś niszczymy zanim powstało. My dajemy rzeczowe argumenty co jest nie tak, podkreślając dodatkowo że zarys pomysłu jest fajny. Pomijam kwestie prawne, uczucia rodzinne po zmarłych, publikowanie bez zgody itp. co jest podstawą do takiego projektu.
Jeżeli chcesz stworzyć dużą listę osób to według mnie powinna być ona rozdzielona na kilka kategorii np:
- Pionierzy (szczegółowe opisy ludzi zasłużonych wraz z ich historią tak jak to się robi na wikipedii np)
- Osoby które wpłynęły na rozwój paralotniarstwa (mniej szczegółowe z listą rzeczy które zostały przez nich zrobione, funkcje jakie pełnili w danym czasie itd.)
- Osoby które warto poznać które mają wiedzę większa niż inni o tym sporcie (ale tam wystarczą nazwiska z linkami do facebooka np.)
To taka moja wizja Twojego pomysłu.
Pozdrawiam,