Leksykon paralotniarstwa - RODO

Kwestie techniczne i nie tylko...
Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Leksykon paralotniarstwa - RODO

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 07 maja 2018, 11:21

wlaskow pisze:Podziwiam determinację JaroXS i Mateusza w uwrażliwieniu pomysłodawcy leksykonu na kwestie prawne i moralne związane z tym projektem. Panie Zbyszku (przepraszam za tą aberrację calhal :) ) proszę nie zapiekać się w swoim stanowisku i nie przyjmować postawy oblężonej twierdzy.

Ja też ich podziwiam. Nie zgodzę się jednak z określeniem oblężona twierdza. Bo co to za oblężona twierdza która otwiera swoje bramy dla wszystkich, zaprasza do środka i zgadza się na wszystkie warunki?
Zbyszek Gotkiewicz

ciacholot
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: ciacholot » 07 maja 2018, 11:22

der pisze:
JaroXS pisze:To te Twoje koleżanki fajne musiały być skoro po samej IKONCE Araby się odezwały :D
Nigdy nie spotkałem się z czymś takim co opisałeś, ale na pewno nie fajnie by Wam było gdybym był aktywnym działaczem leksykonu i bez Waszej zgody zamieścił zdjęcie Twojej żony, zdjęcie ze wspólnego wyjazdu paralotniowego i umieścił je w leksykonie z opisem "żona Dera fajna dupa, a Der dobry pilot paralotniowy lubił wypić za młodu :D". Jaki sens ma taki leksykon? Takie właśnie śmieciowe informacje można zamieszczać właśnie na śmieciowym facebooku...

Pozdrawiam,

Jarek, Araby nie odezwały się bo ikonki przeszukują !
Araby się odezwały, bo jakiś pier... fejsbuk ma profilowanie z identyfikacją zdjęć. Masowo je sprzedają za kasę i rżną przy okazji głupa, że wszystko w celu ochrony użytkownika.
Ten sam Fejsbuk łączy profil skonstruowany na podstawie zdjęcia, z numerem telefonu, książką telefoniczną i historią przeglądanych zdjęć, profili czy stron. A to wszystko jest skłonny oddać komukolwiek za drobne. Twoje czy moje nazwisko g..o go obchodzi. Zatem te, bardzo chętnie przekaże dowolnym służbom na każde życzenie. Jesteśmy towarem służącym wyciąganiu pieniędzy.
Szczytem szczytów jest, że ten sam zafajdany fejsbuk zagnieżdża śledzące ciasteczka osobom, które konta na fejsbuku nie posiadają, a jedynie zajrzały na czyjąś stronę, na której przeniesienie do konta na fejsbuku jest.

i takiego bandyctwa RODO się tyczy.

A to o czym piszesz dalej, to jedynie pomieszanie ludzkiego wyczucia smaku, taktu i ewentualnego dystansu do samego siebie.
Moje wyczucie smaku podpowiadało już dawno, że wypadałoby jeśli ma się jakikolwiek kontakt taką osobę zapytać.
Jednak nie szczujmy tutaj ludzi odpowiedzialnością karną wynikającą z automatu za użycie cudzego nazwiska.

A jeśli ktoś z tego powodu czuje się urażony, już obecnie ma narzędzia do tego, by móc swoich praw dochodzić. W tej materii nic się nie zmienia.
Leksykon również jak czytam daje. Można się zalogować i taki wpis po prostu usunąć lub go zmienić.

Samuraj Rodo z wyspy Giodo zanim ogarnie twór szatana znany powszechnie jako facebook i temu podobne to my poumieramy. Poza tym wszystkim co napisał der wcześniej to jeszcze dobrze było by wiedzieć co takiego nowego strasznego jest w tym samuraju Rodo z wyspy Giodo, że wszyscy srają ogniem. Do tej pory nic nie było? Młodzież odkrywa na nowo Świat, a prawnicy robią kasę i tyle.
Mariusz Kilian

JaroXS
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Akrobata

Postautor: JaroXS » 07 maja 2018, 11:29

DO DERA:

Ja się z Tobą zgadzam że Facebook to gówno, i inwigilacja. Mam tam konto, i staram się z niego korzystać z rozumem, tak samo jak w przypadku alkoholu :D

Zgadzam się również z Tobą że już teraz osoby które są na liście leksykonu mogą się dochodzić swoich praw. Mnie zależy na tym aby przykładać się do projektów które będą w miarę sensownie zaplanowane. Tyle.

Argumenty daję dlatego, bo nie jest mi obojętne kto będzie uznany za pioniera, a kto za działacza. Zależy mi na tym aby te osoby znalazły się w sensownym miejscu a nie w śmietniku z całą setką innych nazwisk pt. Pilot z Wrocławia, Pilot z Warszawy itd. itp.

Może teraz zostanę lepiej zrozumiany przez innych. Ten projekt leksykonu to jest MEGA DUŻY PROJEKT. Myślę że sam pomysłodawca nie zdaje sobie sprawy co to wszystko oznacza, dlatego tak usilnie próbujemy mu to tutaj wytłumaczyć. Pomysł jest fajny, ale potrzebne jest na to dużo czasu aby to zostało w miarę sensownie wykonane.

Ja jestem przeciwny zaczynaniu od DUPY STRONY. Postawili chłopaki jakieś narzędzie, od razu to upublicznili i czekają że wszyscy się przyłożą do pługa. Nie tak, wszystko źle w mojej ocenie. Najpierw trzeba zebrać grupę osób która będzie zbierać informację i kontaktować się z ludźmi informując ich o tym projekcie. Potem w tle można wszystko składać do kupy, a jak projekt dojrzeje do wersji ALPHA to można jakąś część opublikować. Efekt WOW wśród społeczeństwa będzie wtedy znacznie większy bo informacje będą zdecydowanie bardziej wartościowe.

Ja też mogę publikować swoje filmy bez wcześniejszego ich oglądania i pokazywania znajomym. Ja pracuję tak że zabieram się do roboty, montuje, oglądam kilka dni, potem wysyłam do znajomych innych pilotów i pytam się ich czy takie rady i porady mają sens i spotkają się z akceptacją wśród środowiska. To pozwala mi eliminować wpadki i ewentualne utraty własnego wizerunku na który pracowałem wiele lat.

Tyle w temacie.

Pozdrawiam,
Jarek Borowiec | www.flyordie.info

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 07 maja 2018, 12:14

Jarek. Jest tylko taki problem że jeśli taki leksykon miałby powstać zgodnie z twoimi wytycznymi to po prostu nigdy nie powstanie. Jest to dobru sposób żeby uwalić każdy pomysł podając warunki nie do spełnienia. Chcesz się dowiedzieć jak powinny wyglądać twoje filmy instruktażowe? (Żart)
Zbyszek Gotkiewicz

JaroXS

Postautor: JaroXS » 07 maja 2018, 12:50

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Jarek. Jest tylko taki problem że jeśli taki leksykon miałby powstać zgodnie z twoimi wytycznymi to po prostu nigdy nie powstanie. Jest to dobru sposób żeby uwalić każdy pomysł podając warunki nie do spełnienia. Chcesz się dowiedzieć jak powinny wyglądać twoje filmy instruktażowe? (Żart)

Ja myślę że może powstać, ale potrzebna jest do tego praca zespołowa, a pomysłodawca musi zrozumieć że projekt który wymyślił to zdecydowanie coś większego niż ParaVlog według Jarka. Moje filmy spełniają inną funkcję i upamiętniają w 100% tylko mnie. Leksykon to zdecydowanie bardziej wymagająca czasowo rzecz, ale zdecydowanie mniej skomplikowana w realizacji niż filmy instruktażowe. Poza tym leksykon odnosić się będzie do wielu osób, a moje filmy odnoszą się tylko do tego co ja wiem. I owszem moje filmy można zawsze zrobić lepiej. Jeżeli ktoś zrobi podobne filmy do moich to będzie to tylko na plus dla całego społeczeństwa. Jeżeli zrobisz kilka leksykonów gdzie każdy wskaże innego pioniera to robi się już z tego zamęt historyczny. Teraz byś mógł pewnie powiedzieć że przecież ktoś może pokazać figury w innych sposób niż ja, i owszem ale to nie to samo co historia. W historii nie można zmienić tego co ktoś dokonał. No może można ale będzie to już wtedy przekłamanie. Także według mnie tworzenie filmów instruktażowych a pisanie leksykonów historycznych to dwie różne rzeczy.

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
calhal
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: calhal » 07 maja 2018, 13:37

wlaskow pisze:Panie Zbyszku (przepraszam za tą aberrację calhal :) )

jak to mówią za wodą, you made my day :lol:

Awatar użytkownika
Krzysiek
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Postautor: Krzysiek » 07 maja 2018, 19:15

Poczułem się wywołany do odpowiedzi jako administrator Leksykonu. Przepraszam, że dopiero teraz, ale przez majówkę byłem poza zasięgiem.

Cieszę się, że wreszcie rozpoczęła się ta dyskusja, bo sam czułem, że nie wszystko jest tam takie jak powinno, ale jako że przygodę z paralotniarstwem zacząłem dopiero 2 lata temu, to nie wiem wiele o tym świecie, więc wolałem nie ingerować nadto.

W trakcie dyskusji padło wiele ważnych kwestii, z których choćby część spróbuję zebrać.
1. legalność upubliczniania w internecie informacji nt. osób
2. legalność publikowania fotografii osób
3. metoda "produkowania" Leksykonu i sens tego działania w ogóle

W kwestiach 1 i 2 zasięgnąłem opinii osoby, która jest z zawodu wydawcą książek oraz osoby, która jest redaktorką największego w Polsce słownika pisarzy współczesnych. W najbliższym czasie skonsultuję się ze specjalistką od RODO i ochrony danych osobowych.

Póki co wnioski są takie, że niewiele wiadomo. Natomiast istnieją przyjęte tradycyjnie procedury przy tworzeniu tego typu wydawnictw. Redakcja słownika pisarzy wysyła do każdego z nich (lub rodziny) ankietę z prośbą o podanie stosownych informacji biograficznych. Zatem te osoby są powiadomione o tym, że będą figurować w słowniku. Sądzę, że warto ten zwyczaj wprowadzić i tu.

Ad 1. Nie jest tak, że nie można bez zgody osoby niczego o niej opublikować. Jeśli sobie tego nie życzy, ma prawo żądać usunięcia informacji. Ale odpowiedzialności karnej tu raczej nie ma, chyba że zostanie udowodnione zniesławienie. Wydaje mi się, że w paru hasłach się o to ocieramy. Dlatego też wyrzuciłbym wszystko, co nie spełnia zasady neutralnego punktu widzenia i wszelkie sądy oceniające.

Ad 2. Nie jest to nielegalne, ale jeśli sobie dana osoba tego nie życzy, ma prawo żądać usunięcia, a być może nawet rekompensaty finansowej.

Ad 3. Zapewne lepiej byłoby powołać redakcję ekspertów, którzy stworzyliby przemyślany zbiór haseł o zaplanowanej strukturze, ale jak ktoś zauważył wówczas raczej nie powstałby żaden Leksykon paralotniarstwa polskiego. Ale nawet gdyby coś takiego powstało, to szybko by się zdezaktualizowało, trzeba by robić kolejne wydania itd. Mediawiki pozwala na szybką aktualizacją treści oraz na produkcję "po kawałku" . Wikipedia nie jest zapewne najlepszym możliwym wyobrażalnym źródłem wiedzy, ale w praktyce okazuje się całkiem pożyteczna, o ile wie się, jak z niej korzystać.

Pozdrowienia dla wszystkich
Ostatnio zmieniony 07 maja 2018, 23:14 przez Krzysiek, łącznie zmieniany 2 razy.
Krzysiek Gajewski
------------
Leksykon paralotniarstwa polskiego

Winger
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Winger » 07 maja 2018, 19:38

Krzysiek pisze:Ale odpowiedzialności karnej tu raczej nie ma, chyba że zostanie udowodnione zniesławienie. Wydaje mi się, że w paru hasłach się o to ocieramy.

I dokładnie to jest, moim zdaniem, problemem obecnej wersji, o którym próbuję Was uświadomić.
Pozdrawiam,
Arkadiusz 'Winger' Ślusarczyk

JaroXS

Postautor: JaroXS » 07 maja 2018, 20:21

Krzysiek pisze:Ad 3. Zapewne lepiej byłoby powołać redakcję ekspertów, którzy stworzyliby przemyślany zbiór haseł o zaplanowanej strukturze, ale jak ktoś zauważył wówczas raczej nie powstałby żaden Leksykon paralotniarstwa polskiego. Ale nawet gdyby coś takiego powstało, to szybko by się zdezaktualizowało, trzeba by robić kolejne wydania itd. Mediawiki pozwala na szybką aktualizacją treści oraz na produkcję "po kawałku" . Wikipedia nie jest zapewne najlepszym możliwym wyobrażalnym źródłem wiedzy, ale w praktyce okazuje całkiem pożyteczna, o ile wie się, jak z niej korzystać.

Pozdrowienia dla wszystkich

Tutaj się raczej nie zgodzę. Jeżeli ograniczysz leksykon na początku do pionierów i opiszesz ich historię to nie będzie czego długo aktualizować :).
Jak wyczerpiesz temat o pionierach to idziesz do osób które były są działaczami na rzecz dobra paralotniowego. Kawałek po kawałku budujesz co raz lepszą encyklopedię z prostym podziałem na 2-3 kategorie. Do czegoś takiego nie potrzebujesz redakcji ekspertów. Gdyby sobie sam Gotek przypomniał że napisał kilka artykułów o pionierach to od razu jest wiele wartościowych informacji. Kilka artykułów kolegi Gotkiewicza zabezpieczyłem na swojej stronie bo wiem że on już sklerotyk i nie pamięta co kiedyś napisał, pewnie nawet nie ma backaupu :D

http://flyordie.info/index.php/artykuly ... pierzynski
http://flyordie.info/index.php/artykuly ... -dudzinski
http://flyordie.info/index.php/artykuly ... stwa-peciu
http://flyordie.info/index.php/artykuly ... iotr-dudek

Czemu tego do tej pory nie wrzucił do leksykonu który wymyślił - to nie mam bladego pojęcia :D

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
Krzysiek
Kontakt:

Postautor: Krzysiek » 07 maja 2018, 20:31

JaroXS pisze:Kawałek po kawałku budujesz co raz lepszą encyklopedię z prostym podziałem na 2-3 kategorie.

Dzięki za to. Tak, trzeba wprowadzić system kategorii, tak jak to jest w Wikipedii. Jaka powinna być ich lista?
1. instruktorzy
2. szkoły paralotniowe
3. stowarzyszenia paralotniowe
4. .... ?

Dopisujcie, kto ma pomysł. Będę to sukcesywnie wprowadzał.
Pozdrowienia
Krzysiek Gajewski
------------

Awatar użytkownika
Krzysiek
Kontakt:

Postautor: Krzysiek » 07 maja 2018, 20:33

JaroXS pisze:Tutaj się raczej nie zgodzę. Jeżeli ograniczysz leksykon na początku do pionierów i opiszesz ich historię to nie będzie czego długo aktualizować :).
Jak wyczerpiesz temat o pionierach to idziesz do osób które były są działaczami na rzecz dobra paralotniowego. Kawałek po kawałku budujesz co raz lepszą encyklopedię z prostym podziałem na 2-3 kategorie.

To też świetny pomysł. Trzeba by wprowadzić jakieś w miarę obiektywne kryteria "encyklopedyczności", jak to jest w Wikipedii, żeby uniknąć pisania o swoich "krewnych i znajomych".
Krzysiek Gajewski
------------

JaroXS

Postautor: JaroXS » 07 maja 2018, 20:51

Moja propozycja kategorii to:

1) Polscy pionierzy paralotniowi (najwyższa ranga oznaczona ikonką LEGENDARY ;) )
2) Działacze paralotniowi (wszyscy Ci którzy odpierdolili masę roboty społecznie i nie dostali za to nawet dziękuję)
3) Piloci z osiągnięciami (cała lista mistrzów polski, zawodników itp.)
4) Organizacje paralotniowe, kluby itp.

Wszystkich innych typu, pilot z wrocławia, pilotka z warszawy bym pominął jeżeli nie ma jasnych przesłanek do tego aby byli w leksykonie.

Nie jestem przekonany czy w takim leksykonie opisywałbym szkoły paralotniowe, bo później Ci się z tego zrobi centrum marketingu ;).

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 07 maja 2018, 21:15

Konstruktorzy i producenci sprzętu, sportowcy i organizatorzy zawodów, kluby pilotów także nieformalne i ich członkowie, kategoria geograficzna (Kraków Wrocław Zakopane Warszawa Łódź Trójmiasto Podkarpacie). Wielu pilotów którym nie można przypisać konkretnych osiągnięć nie można pominąć gdyż byli cennymi "spinaczami" dla lokalnego środowiska, robili filmy, byli autorytetami moralnymi a w przypadku dziewczyn powodowały że latanie nabierało barw a wyjazdy na latanie nie zamieniły się w pedalskie wyprawy. Poza tym taki leksykon powinien być nie tylko mądry, ale i ładny.
Zbyszek Gotkiewicz

JaroXS

Postautor: JaroXS » 07 maja 2018, 21:32

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Konstruktorzy i producenci sprzętu, sportowcy i organizatorzy zawodów, kluby pilotów także nieformalne i ich członkowie, kategoria geograficzna (Kraków Wrocław Zakopane Warszawa Łódź Trójmiasto Podkarpacie). Wielu pilotów którym nie można przypisać konkretnych osiągnięć nie można pominąć gdyż byli cennymi "spinaczami" dla lokalnego środowiska, robili filmy, byli autorytetami moralnymi a w przypadku dziewczyn powodowały że latanie nazbierało barw a wyjazdy na latanie nie zamieniły się w pedalskie wyprawy. Poza tym taki leksykon powinien być nie tylko mądry, ale i ładny.

Tych co nie można łatwo sklasyfikować wrzuciłbym po prostu do kategorii - "Inni o których warto coś wiedzieć..."
Poza tym jak zastosujesz pewien schemat opisu i przy każdej osobie dopiszesz jego lokalizację to nie trzeba dzielić tego na osobne kategorie geograficzne bo silnik wikipedii Ci to od razu połączy przy pomocy meta tagu / linku.

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 07 maja 2018, 22:17

Jeszcze bym wprowadził okresy. Do 90 pionierski, do 95 rozwój własnych konstrukcji i lokalnych zawodów, do 2000 budowa szkół, latania wyczynowego w zawodach zagranicznych, do 2010 okres popularyzacji skrzydeł zagranicznych oraz zróżnicowanie dychotomicznego układu Vip/ wyczynowe na bardziej zróżnicowane klasy. Po 2010 burzliwy rozwój latania napędowego i gdzieś tam było kilkuletnie zamieszanie z powodu objęcia paralotniarzy troskliwym uściskiem państwa.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Krzysiek
Kontakt:

Postautor: Krzysiek » 07 maja 2018, 22:57

Dzięki za propozycje. Postaram się z tego coś wystrugać w najbliższym czasie, zobaczymy, co z tego wyniknie

Zbyszek Gotkiewicz pisze:w przypadku dziewczyn powodowały że latanie nabierało barw

No i tu właśnie mamy świetny przykład braku neutralnego punktu widzenia, bo mówiący jest facetem. Niestety, podmiot mówiący leksykonu powinien być pozbawiony atrybutów płciowych...
Krzysiek Gajewski
------------

JaroXS

Postautor: JaroXS » 07 maja 2018, 23:00

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Jeszcze bym wprowadził okresy. Do 90 pionierski, do 95 rozwój własnych konstrukcji i lokalnych zawodów, do 2000 budowa szkół, latania wyczynowego w zawodach zagranicznych, do 2010 okres popularyzacji skrzydeł zagranicznych oraz zróżnicowanie dychotomicznego układu Vip/ wyczynowe na bardziej zróżnicowane klasy. Po 2010 burzliwy rozwój latania napędowego i gdzieś tam było kilkuletnie zamieszanie z powodu objęcia paralotniarzy troskliwym uściskiem państwa.

Nie ma sensu komplikować na początku. Niech powstanie 20 rzetelnych opisów ludzi wtedy można się zastanowić co dalej...

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 07 maja 2018, 23:16

Krzysiek pisze:Dzięki za propozycje. Postaram się z tego coś wystrugać w najbliższym czasie, zobaczymy, co z tego wyniknie

Zbyszek Gotkiewicz pisze:w przypadku dziewczyn powodowały że latanie nabierało barw

No i tu właśnie mamy świetny przykład braku neutralnego punktu widzenia, bo mówiący jest facetem. Niestety, podmiot mówiący leksykonu powinien być pozbawiony atrybutów płciowych...

W sporcie Paralotniowym kobiety są wyróżnione osobną kategorią. Poza tym uważam że hipokryzją będzie udawanie że jeśli kobiety nie były prezesem zawodnikiem lub konstruktorem to nie były ważne. Czasem były najważniejsze i udawanie że nie miało to wpływu na rozwój sportu odbiera historii sporo walorów. Oczywiście same mechanizmy działania nie nadają się do leksykonu ale o kobietach też trzeba pamiętać. Moim skromnym zdaniem.
Na rzetelny opis jednej osoby potrzeba paru miesięcy. Możesz sobie Jaro popatrzeć na Wikipedię i hasło Kacper Kowalski.
Zbyszek Gotkiewicz

JaroXS

Postautor: JaroXS » 07 maja 2018, 23:27

Zbyszek Gotkiewicz pisze:
Krzysiek pisze:Dzięki za propozycje. Postaram się z tego coś wystrugać w najbliższym czasie, zobaczymy, co z tego wyniknie

W sporcie Paralotniowym kobiety są wyróżnione osobną kategorią. Poza tym uważam że hipokryzją będzie udawanie że jeśli kobiety nie były prezesem zawodnikiem lub konstruktorem to nie były ważne. Czasem były najważniejsze i udawanie że nie miało to wpływu na rozwój sportu odbiera historii sporo walorów. Oczywiście same mechanizmy działania nie nadają się do leksykonu ale o kobietach też trzeba pamiętać. Moim skromnym zdaniem.
Na rzetelny opis jednej osoby potrzeba paru miesięcy. Możesz sobie Jaro popatrzeć na Wikipedię i hasło Kacper Kowalski.

Jakoś nie widzę tego dużo. Parę zdań o Kacprze i jego lista nagród. To zadanie na 30 minut jeżeli osoba która ma być w leksykonie będzie poinformowana i podeśle podstawowe informacje...

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 08 maja 2018, 10:27

To może jakieś podsumowanie dyskusji?
Doświadczenia z tworzeniem pgforum pokazują że ciało społeczne nie jest w stanie niczego stworzyć. Lepiej jest ulepszać coś co już jest i wtedy wspólny wysiłek przynosi lepsze rezultaty. Dlatego do haseł które wymagają akceptacji konkretnych osób trzeba by zrobić ankietę zawierającą pytania a następnie rozesłać ankiety do osób zgłoszonych wstępnie do leksykonu. Przy hasłach tworzonych na podstawie wypełnionej ankiety powinna być adnotacja, że hasło jest zatwierdzone. Osobiście uważam że w takim leksykonie powinno się znaleźć miejsce także na anegdoty, bo jeśli ograniczymy go do dat i faktów to jedynie stworzymy ramy do obrazu ale bez samego obrazu. Są jakieś propozycje takiej ankiety i kto mógłby je rozsyłać?
Zbyszek Gotkiewicz

Wróć do „Sprawy Forum”