Gwarancja ciągłości
Gwarancja ciągłości
Rozumiem zniecierpliwienie i nawet wiarę w trwałość prowizorki, ale z tego co pamiętam, to byłeś uriuk zagorzałym obrońcą grupy jako gwaranta bezpieczeństwa danych. Trochę nie kupuję tej historii, że "to serwer mojego kolegi więc dane będą bezpieczne i na zawsze".
Nie chcę demonizować (za bardzo), ale kwestie bezpieczeństwa danych w znaczeniu gwarancji ciągłości publicznego dostępu do nich, jak i w znaczeniu strzeżenia przed onlinowymi zagrożeniami to nie miejsce na amatorkę. A postawienie phpBB na serwerze kumpla i jakoś to będzie, postrzegam jako amatorkę i jestem sceptyczny. Np. to, że zaskoczył Cię szybki atak botów trochę świadczy, że masz takie se pojęcie o temacie. I uczenie się "forumasterki" na żywym organizmie może nie być najlepszym pomysłem.
Sorry że tak negatywnie, ale szkoda byłoby projektu. A jeśli próba będzie nieudana, to uwali pomysł na dłuższy czas. Może jednak przeboleć trochę więcej czasu i podejść do sprawy trochę bardziej pro?
Nie chcę demonizować (za bardzo), ale kwestie bezpieczeństwa danych w znaczeniu gwarancji ciągłości publicznego dostępu do nich, jak i w znaczeniu strzeżenia przed onlinowymi zagrożeniami to nie miejsce na amatorkę. A postawienie phpBB na serwerze kumpla i jakoś to będzie, postrzegam jako amatorkę i jestem sceptyczny. Np. to, że zaskoczył Cię szybki atak botów trochę świadczy, że masz takie se pojęcie o temacie. I uczenie się "forumasterki" na żywym organizmie może nie być najlepszym pomysłem.
Sorry że tak negatywnie, ale szkoda byłoby projektu. A jeśli próba będzie nieudana, to uwali pomysł na dłuższy czas. Może jednak przeboleć trochę więcej czasu i podejść do sprawy trochę bardziej pro?
- uriuk
- Site Admin
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Re: Gwarancja ciągłości
Dlatego chce jak najszybciej oddac administrowanie komus, kto sie na tym zna.
Jesli chodzi o bezpieczenstwo danych, to uwazam, ze forum powinno byc regularnie archiwizowane na przynajmniej jednym zewnetrznym serwerze.
A jesli chodzi o moja niechec do idei forum, to przyjalem zasade, ze jesli nie mozesz pokonac, to sie przylacz .
Sytuacja na preclu jest taka, ze wczesniej czy pozniej ktos postawilby forum. Wole, zeby powstalo na zasadach podobnych do tych tutaj.
Wiem jak skonczyly fora ava.szybowce i szybowce.com wiec wiem, czego nie chce.
u
Jesli chodzi o bezpieczenstwo danych, to uwazam, ze forum powinno byc regularnie archiwizowane na przynajmniej jednym zewnetrznym serwerze.
A jesli chodzi o moja niechec do idei forum, to przyjalem zasade, ze jesli nie mozesz pokonac, to sie przylacz .
Sytuacja na preclu jest taka, ze wczesniej czy pozniej ktos postawilby forum. Wole, zeby powstalo na zasadach podobnych do tych tutaj.
Wiem jak skonczyly fora ava.szybowce i szybowce.com wiec wiem, czego nie chce.
u
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
To szukamy administratora społecznego i darmowego serwera czy szukamy sponsora? Apele do PSP pozostały bez echa.
Zbyszek Gotkiewicz
Zbyszek Gotkiewicz
Zbyszek Gotkiewicz
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Na razie mamy forme posrednia, bo adminstrowac zgodzil sie Mateusz Lubecki z PSP.
A koszty zewnętrznego serwera chyba damy radę unieść. Wystarczy parę osób po 50 zł, nawet nie trzeba ogólnoforumowej ściepy robić.
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Deklaruje wplate 50 zl rocznie aby utrzymac forum.
Jesli bedzie taka potrzeba.
Formula pl.rec.paralotnie chyba sie wyczerpala, jesli porownac z paraglidingforum.com
Jesli bedzie taka potrzeba.
Formula pl.rec.paralotnie chyba sie wyczerpala, jesli porownac z paraglidingforum.com
-
Nie wiem jakie są ceny, ale ja mam hosting na o12.pl.
Nie mam w tym żadnego interesu chociaż chyba jest program lojalnościowy...
Roczne utrzymanie to chyba 150 zl bez limitu na transfer i miejsce. Teraz jest jakaś promocja 70groszy z na miesiac przez pierwszy rok.
Póki co nie ma na co się składać
Nie mam w tym żadnego interesu chociaż chyba jest program lojalnościowy...
Roczne utrzymanie to chyba 150 zl bez limitu na transfer i miejsce. Teraz jest jakaś promocja 70groszy z na miesiac przez pierwszy rok.
Póki co nie ma na co się składać
Ja jako użytkownik głównie czytający mam tylko nadzieję, że za jakiś czas jak coś się popsuje w relacjach międzyludzkich nie okaże się, że kopie bazy danych ma tylko jeden użytkownik i akurat on będzie uważał, że to jego forum. Podobnie z domeną. Nic mi do tego ale trochę łatwo poszło z "przejęciem" grupy dyskusyjnej i użytkownikami. Wszyscy jakoś chętnie i spatanicznie przeszli i cieszą się jak dzieci z nowej zabawki. A ktoś rości sobie prawa do bycia właścicielem ogromnej, w przyszłości, bazy wiedzy i danych. Akurat dla mnie nie ma znaczenia czyje to jest i kto z kim.... Ja tu szukam informacji czysto merytorycznych. Na grupie nie podobało mi się trolowanie. Tu prawdopodobnie tego nie będzie, przynajmniej na razie. W zamian za to będzie cenzura. Ok, niech będzie ale żeby się nie okazało za 3 lata, że ktoś zakopie nagle całą wiedzę zgromadzoną przez wielu użytkowników. Znam kilka podobnych przypadków w necie. Ok to tylko kilka takich pesymistycznych słów, żeby nie było tak kolorowo a poza tym to Powodzenia.
PGtakeOff.com
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Chetnie podziele sie obowiazkami
Administrowania oddalem Mateuszowi, moderowaniem podzielilem sie z kolegami z ktorymi dyskutowalismy o ksztalcie forum (nie wszyscy chyba jeszcze sie zarejestrowali lub nie moge ich pokojarzyc z nickami). Kopia powinna lezec na innym serwerze i nie byc zwiazane ze mna. Jedyne czego nie da sie podzielic, to prawa do domeny. Z tym, ze jesli ocaleje archiwum, to zawsze mozna odpalic forum pod inna domena.
Jesli jest ktos chetny do zajecia sie tymi sprawami, to zapraszam.
u
Administrowania oddalem Mateuszowi, moderowaniem podzielilem sie z kolegami z ktorymi dyskutowalismy o ksztalcie forum (nie wszyscy chyba jeszcze sie zarejestrowali lub nie moge ich pokojarzyc z nickami). Kopia powinna lezec na innym serwerze i nie byc zwiazane ze mna. Jedyne czego nie da sie podzielic, to prawa do domeny. Z tym, ze jesli ocaleje archiwum, to zawsze mozna odpalic forum pod inna domena.
Jesli jest ktos chetny do zajecia sie tymi sprawami, to zapraszam.
u
-
- Latam: Tylko z Napędem
- Doświadczenie: Sympatyk
- Kontakt:
SebaT pisze:....
Ok to tylko kilka takich pesymistycznych słów, żeby nie było tak kolorowo a poza tym to Powodzenia.
Nie ty jeden dostrzegasz te zagrożenia. Plan był nieco inny ale kolega Uriuk się bardzo nudził w Święta i zrobił nam wszystkim Mikołaja z niespodzianką
Operacja się zaczęła, pacjent poddany narkozie, zobaczymy czy przeżyje; )
_______
pozdr,TS
pozdr,TS
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Tomek. Z drugiej strony w ustalaniu kształtu forum doszło do pata i nie dało się przeskoczyć problemu kto zapłaci za serwer i domenę nie mówiąc o ustaleniu regulaminu. Uważam że decyzja Uriuka była ryzykowna ale słuszna. I ciekawe czy będziemy w stanie rozwiązać problemy administracyjne teraz, gdy forum działa, bo wiadomo że prowizorka jest najbardziej trwała. Nawet nie ma odważnego który by zrobił listę spraw do wykonania. Są tylko nawoływania. Taki mamy klimat
Zbyszek Gotkiewicz
-
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Nawet nie ma odważnego który by zrobił listę spraw do wykonania. Są tylko nawoływania. Taki mamy klimat
Pewne kwestie trzeba wywołać, potem omówić, potem zdecydować. Lista spraw do wykonania to przecież lista tematów z działu " Sprawy forum".
Warto dodać ogólny punkt regulaminu, pozwalający na powielanie i jeden temat z głowy.
Najlepiej byłoby aby nie panowała dyktatura( admin powie " zabieram zabawki i idę), ale podobno PSP nie jest zainteresowane. Jako użytkownicy musimy sobie zapewnić prawo do ciągłości.
-
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Ile ten backup będzie ważył i jak często ma być dokonywany? Stawiam akurat domowy serwer chodzący non-stop - zassać w nocy kilka GB nie stanowiłoby problemu.
Pozdrawiam,
Robert
Robert
- vorobiej
Chętnie pomogę Wam przy forum.
Zgłaszam siebie na pomocnika/administratora czy kogokolwiek kogo potrzebujecie.
Zgłaszam siebie na pomocnika/administratora czy kogokolwiek kogo potrzebujecie.
PSP jest chyba po prostu w mniej gorącej wodzie kąpane niż uriuk.
Nie było pata, tylko takie sprawy wymagają czasu na dojrzenie.
Ja rozumiem że przebieranie nogami i zapał to potężne żywioły, ale jednak cały czas razi mnie ta amatorka / prowizorka. No ale próbuję się pogodzić z rozlanym mlekiem i jakoś to wspierać.
Tylko wg mnie jeszcze za wcześnie żebyś się uriuk mógł zwolnić z obowiązków i zostawić zabawki tłumowi. Póki nie ma sprawnej administracji, wg mnie ciężar spoczywa na Tobie.
Nie było pata, tylko takie sprawy wymagają czasu na dojrzenie.
Ja rozumiem że przebieranie nogami i zapał to potężne żywioły, ale jednak cały czas razi mnie ta amatorka / prowizorka. No ale próbuję się pogodzić z rozlanym mlekiem i jakoś to wspierać.
Tylko wg mnie jeszcze za wcześnie żebyś się uriuk mógł zwolnić z obowiązków i zostawić zabawki tłumowi. Póki nie ma sprawnej administracji, wg mnie ciężar spoczywa na Tobie.
Się wtrącę z deczka niechętnie, acz ad rem.
Zastanówcie się czy nie stworzyć jakiegoś ciała na kształt rady forum. Dajmy na to - jakąś nieparzystą siódemkę albo dziewiątkę latających conajmniej kilkanaście lat człowieków (w myśl teorii skoro nadal żyje to raczej rozsądny). Opakujecie ten twór zapisami w regulaminie, a jak nadeszłoby jakoweś zagrożenie czy to tytułowej ciągłości forum, czy próba nadmiernej ingerencji w sprawy techniczne, czy jakieś inne którego przewidzieć nie sposób, taka rada byłaby w stanie spowodować aby nadadministracyjnie zaprowadzić na powrót porządek. Przy czym mam tu na myśli kwestie wyłącznie techniczną dostępu do bazy i ftpa serwera na którym to forum leży. Uriuk wie zresztą o co mi chodzi.
Poza kwestiami powyższymi takie konsylium nadałoby również temu forum znamiona większej apolityczności, ainteresowności i na ile to oczywiście możliwe zaprzeczyło wszystkiemu co niesie negatywne konotacje związane z konkretnym zaszufladkowaniem tej inicjatywy.
Patrzę na to forum nieco z boku, ale póki co rzuca mi się w oczy brak bezsensownej agresji, trollowania, całkiem przyzwoity poziom dyskusji (czyli wszystkiego tego na co na dzień dobry wpada się na 'preclu' - przestałem tam zaglądać z 10 lat temu, niedawno przypomniałem sobie dlaczego...) i dostrzegam w tym bardzo fajną inicjatywę. Trzymam kciuki aby się udało stworzyć coś co pozwoli wszystkim latać lepiej, dalej i bezpieczniej.
Zastanówcie się czy nie stworzyć jakiegoś ciała na kształt rady forum. Dajmy na to - jakąś nieparzystą siódemkę albo dziewiątkę latających conajmniej kilkanaście lat człowieków (w myśl teorii skoro nadal żyje to raczej rozsądny). Opakujecie ten twór zapisami w regulaminie, a jak nadeszłoby jakoweś zagrożenie czy to tytułowej ciągłości forum, czy próba nadmiernej ingerencji w sprawy techniczne, czy jakieś inne którego przewidzieć nie sposób, taka rada byłaby w stanie spowodować aby nadadministracyjnie zaprowadzić na powrót porządek. Przy czym mam tu na myśli kwestie wyłącznie techniczną dostępu do bazy i ftpa serwera na którym to forum leży. Uriuk wie zresztą o co mi chodzi.
Poza kwestiami powyższymi takie konsylium nadałoby również temu forum znamiona większej apolityczności, ainteresowności i na ile to oczywiście możliwe zaprzeczyło wszystkiemu co niesie negatywne konotacje związane z konkretnym zaszufladkowaniem tej inicjatywy.
Patrzę na to forum nieco z boku, ale póki co rzuca mi się w oczy brak bezsensownej agresji, trollowania, całkiem przyzwoity poziom dyskusji (czyli wszystkiego tego na co na dzień dobry wpada się na 'preclu' - przestałem tam zaglądać z 10 lat temu, niedawno przypomniałem sobie dlaczego...) i dostrzegam w tym bardzo fajną inicjatywę. Trzymam kciuki aby się udało stworzyć coś co pozwoli wszystkim latać lepiej, dalej i bezpieczniej.
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Nie wszyscy wiedza kto to kot, wiec wypada przedstawic
To wlasciciel serwera i pilot wszystkiego co ma skrzydla.
Proponuje za takie cialo uznac tymczasowo wszystkich moderatorow. Za niedlugo trza bedzie zrobic jakies glosowanie nad regulaminem i wtedy mozemy powolac Rade Starszych.
u
To wlasciciel serwera i pilot wszystkiego co ma skrzydla.
Proponuje za takie cialo uznac tymczasowo wszystkich moderatorow. Za niedlugo trza bedzie zrobic jakies glosowanie nad regulaminem i wtedy mozemy powolac Rade Starszych.
u
- Cezar100
Zbyszek Gotkiewicz pisze:To szukamy administratora społecznego i darmowego serwera czy szukamy sponsora? Apele do PSP pozostały bez echa.
Zbyszek Gotkiewicz
Cześć,
może jednak zróbmy jakąć symboliczną składeczkę a z pozyskanych środków opłacimy serwer. Jest tu już tylu użytkowników forum, że raczej nie powinno byc problemu z zebraniem kasy. Ja jestem chętny.
Pozdrawiam, Cezar100
-
kot pisze:Się wtrącę z deczka niechętnie, acz ad rem.
Zastanówcie się czy nie stworzyć jakiegoś ciała na kształt rady forum.przewidzieć nie sposób, taka rada byłaby w stanie
Jestem za. Napisałem że dyktatura byłaby zła, bo jak się ktoś obrazi to zniknie forum.
Może dodajcie możliwość głosowania czyli ankiety. To powinno być chyba w phpbb?
Składka np po 5zł wszystkich chętnych wystarczy chyba na koszty.
-
- Doświadczenie: Sympatyk
- Kontakt:
Jeszcze nie wystąpił problem finansowania. Dyskutowaliśmy to przed odpaleniem forum, że byłoby idealnie gdyby 3-4 organizacje dogadaly się co do praw aby zapewnić ciągłość funkcjonowania. SILP otwarcie deklaruje wsparcie. PSP sie ociaga. Inne organizacje tez raczej się nie wyrywaja, ale może teraz kiedy pgf juz działa będzie łatwiej wrócić do sprawy.
Fajnie ze sa chetni do partycypacji w kosztach ale nie ogłaszajmy póki co żadnej ściepy
Fajnie ze sa chetni do partycypacji w kosztach ale nie ogłaszajmy póki co żadnej ściepy
_______
pozdr,TS
pozdr,TS