PGforum.
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Były Pilot
PGforum.
Szanowni użytkownicy jeszcze bardzo młodego forum paralotniowego. Zwracam uwagę na fakt, że w tak krótkim czasie jest nas tutaj prawie 300 osób.
Moim zdaniem to ogromny sukces pomysłodawców i założycieli. Mamy wspaniałe miejsce do wymiany wiedzy, myśli i naszych doświadczeń.
Nie znam Uriuka, ale uważam, że facet zrobił dobrą robotę dzięki której nasze relacje w dyskusjach weszły na normalną drogę.
Moim zdaniem to ogromny sukces pomysłodawców i założycieli. Mamy wspaniałe miejsce do wymiany wiedzy, myśli i naszych doświadczeń.
Nie znam Uriuka, ale uważam, że facet zrobił dobrą robotę dzięki której nasze relacje w dyskusjach weszły na normalną drogę.
Mariusz Kilian
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Re: PGforum.
Ciut za szybko powstal ten watek. Mialem zamiar napisac na ten temat kiedy wejdzie trzysetny uzytkownik. 300 to okragla liczba, a chodzi o to, zeby bylo jakies quorum.
Generalnie chodzi o to, zeby przekazac to forum Wam. Nie chce byc jego wlascicielem.
Proponuje powolanie 5-osobowej Rady Starszych, ktorym przekaze hasla. Wlasciciel serwera, Kot, zobowiazal sie wykonac kazde polecenie Rady, chcial tylko, zeby byla nieparzysta. Tak wiec jesli trzech czlonkow Rady zwroci sie do Kota z jakas sprawa, to on to wykona.
Rada bedzie musiala zajac sie problemem archiwizowania forum, a takze za, rok, opata za domene (jakies bodaj 50 PLN).
CIazy na mnie tez obowiazek okreslenia Radzie terminu przydatnosci do spozycia. Wydaje mi sie ze dobry termin nastepnych wyborow to 30.12.2020.
Zostaja nam jeszcze kwestie zglaszania kandydatow do Rady Starszych i wybor metody glosowania. Oraz jaka metoda wybrac metode glosowania
Mamy system plusow i minusow. Do wyborow mozna uzyc tych plusikow. Ale sie nie upieram.
Natomiast jesli chodzi o kandydatow, to zaraz otworze osobny watek. Nie chcialbym, zeby ci kandydaci byli anonimowi. Kiedy zdecyduja sie przyjac fuche, powinni sie przedstawic z imienia i nazwiska.
I to by bylo na tyle z mojej strony. Teraz wasza kolej
Generalnie chodzi o to, zeby przekazac to forum Wam. Nie chce byc jego wlascicielem.
Proponuje powolanie 5-osobowej Rady Starszych, ktorym przekaze hasla. Wlasciciel serwera, Kot, zobowiazal sie wykonac kazde polecenie Rady, chcial tylko, zeby byla nieparzysta. Tak wiec jesli trzech czlonkow Rady zwroci sie do Kota z jakas sprawa, to on to wykona.
Rada bedzie musiala zajac sie problemem archiwizowania forum, a takze za, rok, opata za domene (jakies bodaj 50 PLN).
CIazy na mnie tez obowiazek okreslenia Radzie terminu przydatnosci do spozycia. Wydaje mi sie ze dobry termin nastepnych wyborow to 30.12.2020.
Zostaja nam jeszcze kwestie zglaszania kandydatow do Rady Starszych i wybor metody glosowania. Oraz jaka metoda wybrac metode glosowania
Mamy system plusow i minusow. Do wyborow mozna uzyc tych plusikow. Ale sie nie upieram.
Natomiast jesli chodzi o kandydatow, to zaraz otworze osobny watek. Nie chcialbym, zeby ci kandydaci byli anonimowi. Kiedy zdecyduja sie przyjac fuche, powinni sie przedstawic z imienia i nazwiska.
I to by bylo na tyle z mojej strony. Teraz wasza kolej
ciacholot pisze:Szanowni użytkownicy jeszcze bardzo młodego forum paralotniowego. Zwracam uwagę na fakt, że w tak krótkim czasie jest nas tutaj prawie 300 osób.
Ja nadal regularnie wchodzę na grupę i męczy mnie trochę spamowanie nowym forum przy każdej możliwej okazji. Taki namolny marketing tylko zniechęca do założenia konta. Dobre słowo o forum rozniosłoby się pocztą pantoflową, trochę wolniej ale skyteczniej. A teraz p. Uriuk zachęca do przejścia na forum bo coś tam, pisze że coś tam na forum opisał, albo to robi eksperyment ile osób wejdzie na jego post z linkiem do jego strony itd, potem mylne wnioski że grupa została przejęta itp.
Patrząc na to wszystko z perspektywy cała idea powstania forum wydaje mi się bardziej chęcią przyciągnięcia do siebie potencjalnych kursantów/klientów (teraz nie tylko autor bestselleru ale i twórca jedynego kulturalnego miejsca w sieci gdzie propagowana jest wiedza paralotniowa), ale to tylko moje subiektywne odczucie. Nigdy nie miałem okazji poznać panów Uriuka i Gotkiewicza osobiście.
A to że zarejestrowało się 300 osób to IMHO żaden sukces. Faktycznie ciekawie byłoby, gdyby chociaż 1/3 tych ludzi aktywnie pisała na forum. IMHO szybkiego przyrostu w późniejszym czasie raczej nie będzie ponieważ założyciele zniechęcają do siebie ludzi tocząc regularne gównoburze z trolami co jest trochę komiczne biorąc pod uwagę promocję forum jako miejsca gdzie następuje kulturalne propagowanie paralotniarstwa. A prawda jest taka, że gdyby chodziło tylko o to to Panowie mogliby np zachęcić do wypowiedzi na istniejącym już forum.paralotnie.pl
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Zorientowany. Ja nie matka Teresa. Trolle mi napsuły tyle krwi i zmarnowały moje ulubione miejsce w sieci, że możesz traktować obecne moje wpisy jak zwykłą zemstę i satysfakcję w momencie gdy już mam pewność że można gdzie się spotkać i normalnie porozmawiać, a moje trollowanie na grupie już nic nie zmieni bo grupa już nigdy nie będzie tym do czego została powołana. Można to zrzucić na karb ewolucji.
Zbyszek Gotkiewicz
-
Nie sądzą, że forum mogło działać jak wabik na szkolenia. To zupełnie mylne przemyślenia.Każdy może w każdej chwili założyć wątek o szkołach i poczekać na oceny użytkowników i będzie obiektywna ocena szkół bez tego wszystkiego co miało miejsce na grupie. Poza tym jak zostanie powołana rada forum to wywołani Panowie Uriuk i Gotkiewicz będą miali do powiedzenia tyle co świeżo zarejestrowany użytkownik. Każdego można spokojnie ocenić, albo pominąć. Pomijając to, wystarczy poczytać co się tutaj pisze i jakim językiem i jak dla mnie to wystarczy. Na grupie co niektórzy nie potrafili napisać ani jednego posta bez wtrącenia jakiegoś odniesienia do przywołanych Panów. Mnie się to znudziło bo poza nimi jest jeszcze inny świat, a to paradoksalnie Trolle wszędzie wplatali Pana Gotkiewicza i Uriuka.
Mariusz Kilian
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Zorientowany. Ja nie matka Teresa. Trolle mi narodziły tyle krwi i zmarnowali moje ulubione miejsce w sieci, że możesz traktować obecne moje wpisy jak zwykłą zemstę i satysfakcję w momencie gdy już mam pewność że można gdzie się spotkać i normalnie porozmawiać, a moje trollowanie na grupie juz nic nie zmieni bo grupa juz nigdy nie będzie tym do czego została powołana. Można to zrzucić na karb ewolucji.
Uwzięli się na Ciebie, to fakt. Tylko teraz mszcząc się, drocząc się z nimi dajesz im pożywkę i możliwość robienia tego co lubią najbardziej - siania gównoburzy. Wydaje mi się, że chyba bardziej by ich zabolał fakt, że dzięki pgforum macie ich już głęboko w poważaniu (Ty jak i p. Uriuk). Przy okazji nie byłoby odkręcania kota ogonem na waszą niekorzyść i osoby którym zależy na Twojej opinii nie zadawałyby pytań na grupie tylko tutaj (wiedząc, że nie masz czasu/chęci na brodzenie w gównie i nie przeczytasz o ich rozterkach). Ale to tylko opinia osoby z niewielkim stażem w tym pięknym sporcie.
Trzymam kciuki i szczerze życzę powodzenia, pomysł forum rozwija się ciekawie, ale ja bym się powstrzymał z wszystkimi och, ach itd. na tak wczesnym etapie. Życie forum przejawia się nie tylko w internecie - jakieś zloty, imprezy, spotkania ludzi z forum (czy na latanie czy towarzysko) dopiero będą wyznacznikiem że idea ładnie zakiełkowała, echo rozniesie się bardziej niż jakieś zapraszanie na grupie w której każdy z waszych wpisów zostanie obrzucony pomyjami. Brałem udział w tego typu imprezach na forach motocyklowych i zainteresowanie użytkowników takimi wydarzeniami dopiero świadczy o sukcesie forum jako solidnej społeczności. Może kiedyś się przełamię i też założę tu konto.
Pozdrawiam,
Robert
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
To co piszesz to są kwestie społecznościowe. Mam nadzieje że forum będzie dobrą platformą dla funkcjonowania społeczności, bo to jest jego jedyne przeznaczenie. Poprzez mechanizmy kontrolne jest szansa na likwidowanie zagrożeń. Mam nadzieje, że piloci uznają to miejsce za swoje. Daje ono tyle samo wolności co grupa, a dodatkowo jest szeryf który może przywrócić porządek w razie gdy ktoś zacznie robić gnój.
Zbyszek Gotkiewicz
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
No i jest trzysetny zarejestrowany uzytkownik.
Trzeba bedzie wybrac Rade Starszych, zatwierdzic regulamin forum (na razie jest tylko tymczasowa propozycja), wybrac lub zatwierdzic moderatorow i adminow.
Tak na marginesie, forum jest andministrowane w tej chwili przez kolegow Sto, SP8EBC, Kota i mnie (z tym, ze przeze mnie tylko od czasu do czasu, a i to nie zawsze).
No, to do roboty koledzy!
Trzeba bedzie wybrac Rade Starszych, zatwierdzic regulamin forum (na razie jest tylko tymczasowa propozycja), wybrac lub zatwierdzic moderatorow i adminow.
Tak na marginesie, forum jest andministrowane w tej chwili przez kolegow Sto, SP8EBC, Kota i mnie (z tym, ze przeze mnie tylko od czasu do czasu, a i to nie zawsze).
No, to do roboty koledzy!
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Policzylem osoby, ktre nie wykazaly aktywnosci w ciagu ostatnich 10 dni. Jest ich 79. Nalezy domniemywac, ze albo beda tu zagladac sporadycznie, albo zarejestrowaly sie z ciekawosci i wiecej tu nie zajrza. Do tego nalezy doliczyc tych, ktorzy zarejestrowali sie po 8 stycznia i tez podobnie postapia. Szacuje, ze liczba niektywnych zarejestrowanych uzytkownikow siegnie 100. To tak dla zorientowania sie w ilosci potencjalnego elektoratu
-
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Witam,
Piszę w imieniu tych bez aktwyności
Myślę, że jest więcej takich osób jak ja.
Jestem świeżynką po kursie [hol]. W marcu planuję szkolenie na PPG [sprzęt już zakupiony].
Jak wiecie szkolenia są na tyle krótkie, że moim zdaniem przyswajamy tylko pewien procent wiedzy i umiejętności do bezpiecznego latania.
W moich okolicach nie ma zbyt wielu (znam jednego) PPG-owca, więc nie ma mowy o podpatrywaniu starszych stażem kolegów.
Forum jest więc dla mnie jednym z niewielu miejsc gdzie mogę zgłębić temat i dowiedzieć się paru ciekawych rzeczy.
Moim zdaniem więc lepiej siedzieć cicho i czytać co mają do powiedznia bardziej doświadczeni koledzy niż nabijać na darmo licznik postów nic nie wnoszącymi wypowiedziami
Pozdrawiam wszystkich
Piszę w imieniu tych bez aktwyności
Myślę, że jest więcej takich osób jak ja.
Jestem świeżynką po kursie [hol]. W marcu planuję szkolenie na PPG [sprzęt już zakupiony].
Jak wiecie szkolenia są na tyle krótkie, że moim zdaniem przyswajamy tylko pewien procent wiedzy i umiejętności do bezpiecznego latania.
W moich okolicach nie ma zbyt wielu (znam jednego) PPG-owca, więc nie ma mowy o podpatrywaniu starszych stażem kolegów.
Forum jest więc dla mnie jednym z niewielu miejsc gdzie mogę zgłębić temat i dowiedzieć się paru ciekawych rzeczy.
Moim zdaniem więc lepiej siedzieć cicho i czytać co mają do powiedznia bardziej doświadczeni koledzy niż nabijać na darmo licznik postów nic nie wnoszącymi wypowiedziami
Pozdrawiam wszystkich
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Problem w tym, że ci bardziej doświadczeni koledzy to na pewne tematy juz nie rozmawiają bo są one zbyt oczywiste. Dlatego jak nie zapytasz to się nie dowiesz. Najwięcej możesz się dowiedzieć o doborze śmigła do Thora250 i rozmiaru Snejka
Zbyszek Gotkiewicz
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Problem w tym, ze swiezaki za malo wiedza, zeby wiedzic o co pytac .
Zaraz zrobie zamieszanie w dziale PPG, zeby sie czegos dowiedzieli
Zaraz zrobie zamieszanie w dziale PPG, zeby sie czegos dowiedzieli
-
No tak. Ale najpierw trzeba wiedzieć o co pytać
A tak to sobie siedzę cichutko i wiem chociaż co to Thor i Snake
A tak to sobie siedzę cichutko i wiem chociaż co to Thor i Snake
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Wigilia. Forum powstalo kiedy zostalem zawieziony do tesciow, posadzony w kaciku z prikazem, zeby nie przeszkadzac w przygotowaniu do swiat
- starry
- Latam: Tylko Swobodnie
- Kontakt:
uriuk pisze:Problem w tym, ze swiezaki za malo wiedza, zeby wiedzic o co pytac .
Ciekawa koncepcja ? Zauważ, że małe dzieci prawie nic nie wiedzą, a ile potrafią zadać pytań. A jak mówi przysłowie, nie ma głupich pytań, bywają tylko głupie odpowiedzi.
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
No to mam deja vu. Moj pierwszy post na pl.rec.paralotnie byl odpowiedzia na to twierdzenie i mila postac pytania:
-Czy jak stane na torach i zlapie sie drutow, to pojade?
-Czy jak stane na torach i zlapie sie drutow, to pojade?
-
Z całą pewnością zanim pojedziesz nogami do przodu to jak na pgforum przystało polecisz
Mariusz Kilian