Leksykon paralotniarstwa - RODO

Kwestie techniczne i nie tylko...
SP8EBC
Latam: Nie latam
Doświadczenie: Były Pilot
Kontakt:

Leksykon paralotniarstwa - RODO

Postautor: SP8EBC » 04 maja 2018, 23:21

Tak mi dzisiaj przyszło na myśl jak rzuciłem okiem na tamten wątek. Pozbawiono mnie już jakiś czas temu admina na tym forum ale miejcie szczególny pozor na ten leksykon pod kątem RODO. Umieszczacie tam imiona i nazwiska osób, czyli de facto ich dane osobowe + jakieś informację z ich życia. Nie wiem czy po wejściu RODO nie będziecie musieli mieć obowiązkowo wyraźnej zgody każdej osoby na upublicznienie takich danych, w przeciwnym razie pewnie trzeba to będzie powywalać jako przetwarzanie danych bez zgody. Nie odbierajcie tego jako dosrywanie, wszyscy wiemy jaka jest branża i jacy są niektórzy ludzie. Wystarczy uprzejmie donoszę i sami wiecie co może być....
Mateusz Lubecki
tel: +48 660 43 44 46

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Leksykon paralotniarstwa - RODO

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 05 maja 2018, 08:31

Czyli musisz wyrazić zgodę żebym użył twojego nazwiska w Internecie? Nie znam przepisów RODO, ale wydaje mi się że to jest już nadinterpretacja przepisów. Coś w rodzaju pisania we wspomnieniach o kolegach że wspominamy naszego doskonałego pilota który kilka lat temu zginął i chcemy w ten sposób uczcić pamięć Rafała Ł.... To o to chodzi? Takie rzeczy robiło się może w czasie okupacji, ale nie ma taką skalę!
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
starry
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Postautor: starry » 05 maja 2018, 09:42

Co innego nazwisko użyte w kontekście opisu jakiegoś wydarzenia, a co innego publikowana lista nazwisk do których przyporządkowana jest lista mocno subiektywnych jak mi się zdaje opisów. Kwestią co najmniej kultury osobistej byłoby mieć zgodę takiej osoby, którą się w takim zbiorze umieszcza. Każdy ma prawo do prywatności.
Darecki -starry
------------------------------
http://glajtem.pl

Przemysław

Postautor: Przemysław » 05 maja 2018, 10:02

To encyklopedie też trzeba będzie spalić?

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 05 maja 2018, 10:12

starry pisze:Co innego nazwisko użyte w kontekście opisu jakiegoś wydarzenia, a co innego publikowana lista nazwisk do których przyporządkowana jest lista mocno subiektywnych jak mi się zdaje opisów. Kwestią co najmniej kultury osobistej byłoby mieć zgodę takiej osoby, którą się w takim zbiorze umieszcza. Każdy ma prawo do prywatności.

Dla mnie to smutne co piszesz. Zawsze zależało mi na tym abyśmy tworzyli społeczność rządząca się swoimi prawami a takie dbanie o anonimowość jest niszczeniem społeczności.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
starry
Kontakt:

Postautor: starry » 05 maja 2018, 10:58

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Dla mnie to smutne co piszesz. Zawsze zależało mi na tym abyśmy tworzyli społeczność rządząca się swoimi prawami a takie dbanie o anonimowość jest niszczeniem społeczności.

Nie bardzo rozumiem o czym mówisz. Mieliście super pomysł z tym leksykonem a wykonanie według mnie fatalne. Czy to tak wiele wysiłku aby spytać się kogoś o zgodę na umieszczenie go w tym spisie? Może niektórzy sami chętnie by napisali coś o swojej historii.

Co to niby jest ta społeczność rządząca się swoimi prawami ? Czy to ma być kilka osób mających resztę głęboko w poważaniu ? Uważam, że jak ktoś chce być anonimowy ( mimo, że mi się to może nie podobać ) to jest to jego święte prawo. Jest wiele rzeczy, które mi się nie podobają, a jednak muszę z nimi żyć.
Darecki -starry

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 05 maja 2018, 11:13

Grzesiek Olejnik skorzystał ze swojego prawa żeby nie wymieniać go w tym zestawieniu. Nie było z tym najmniejszego problemu więc niepotrzebnie piszesz o działaniu wbrew czyjejś woli. Co do pytania o zgodę to nie mam kontaktu ze zdecydowaną większością wymienionych osób więc trudno byłoby coś w ten sposób stworzyć. W przypadku osób które już nie żyją byłby jeszcze większy problem bo nie wiadomo kogo pytać się o zgodę. W tym momencie dotykamy już absurdu. Rozumiem że inicjatywa może budzić sprzeciw głównie dlatego że to ja ją zaproponowałem, bo jeśli chodzi o zawartość spisu to każdy ma na to wpływ taki sam i może być autorem lub redaktorem haseł tworząc je i zmieniając zgodnie z własną wizją. Sprecyzuj czy nie podoba Ci się pomysł spisania historii polskiego paralotniarstwa czy też Ty byś to zrobił inaczej.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
starry
Kontakt:

Postautor: starry » 05 maja 2018, 11:47

Grzesiek zareagował tak jak chciał gdy się dowiedział o tej "publikacji", może spróbujcie pokazać zainteresowanym co tam o nich piszecie. Spora grupa na pewno żyje w nieświadomości ;) Taka autoryzacja przed upublicznieniem chyba nikomu nie zaszkodzi ?
Leksykon kojarzy się ( przynajmniej mi) z "poważną" publikacja opartą na większym materiale, niż tylko na kilku pośpiesznie przywołanych wspomnieniach. Żeby o czymś pisać to wypada mieć jaką bardziej rozległą wiedzę, zebrać jakieś materiały, sięgnąć do źródeł i po głębszym przemyśleniu odpowiednio zredagować. O jakości leksykonu nie świadczy ilość pustych haseł, ale treść. Dużo lepiej zrobił to Uriuk w swoim artykule, choć z pewnością też bardzo, bardzo pobieżnie ze względu na formę jaką jest artykuł.
Co do Twojej osoby Zbyszek to na pewno jako autor, który budzi w wielu ludziach "ze środowiska" radykalne emocje nie jesteś najlepszym autorem dla leksykonu. Bardziej mógłbyś napisać coś pod tytułem "Historia paralotniarstwa według Gotkiewicza ;)"
Pozdrawiam.
Darecki -starry

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 05 maja 2018, 11:55

Każda historia jest subiektywna. I nawet jak będzie się bardzo starał to nie stworzysz obiektywnej historii. Możesz najwyżej zaprezentować możliwie dużo punktów widzenia a czytelnik na tej podstawie stworzy swoją własną historię. W tej sytuacji można się włączyć i przedstawić własną historię albo podważać wszystko co robią inni. Co do autorstwa wpisów to nie wszystkie są moje.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
micro
Kontakt:

Postautor: micro » 05 maja 2018, 15:44

LUDZIE !!!, nie dajmy się ZWARIOWAĆ !! .
Roman Michalak

SP8EBC
Latam: Nie latam
Doświadczenie: Były Pilot
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 05 maja 2018, 18:26

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Czyli musisz wyrazić zgodę żebym użył twojego nazwiska w Internecie? Nie znam przepisów RODO, ale wydaje mi się że to jest już nadinterpretacja przepisów.

Obawiam się, że dokładnie tak. Musisz mieć zgodę każdego z osobna na publikację jego Imienia i Nazwiska oraz treści tej notki. Tak to zresztą funkcjonuje obecnie np. w klubach sportowych przy wynikach zawodów. Mam znajomego, który jest trenerem w szkole sportowej i muszą mieć zgodę rodziców na udział w zawodach w ogóle + publikaję w wynikach.

Przemysław pisze:To encyklopedie też trzeba będzie spalić?

Zupełnie inaczej jest w przypadku osób już nie żyjących albo osób publicznych. Osoby publiczne czyli zaczynając od zarządów stowarzyszeń, idąc przez posłów, radnych, wójtów a kończąc na prezydentach i królach są z racji pełnienia swojej funkcji powszechnie znane z personaliów. Np. moje dane jako członka zarządu PSP wiszą w KRS i możesz wystąpić o odpis w którym będziesz miał Imię Nazwisko i nr dowodu. Taki odpis jest jednak przeznaczony wyłącznie dla Ciebie i nie możesz go nigdzie nikomu opubliczniać, co zrobiło kolejne alter ego fraglesa swego czasu. Teraz przeglądając wnikliwie grupę masz moje dane jak na dłoni.

Ja na waszym miejscu bym przemyślał dwa razy ten leksykon. Szkoda sobie robić problemów na przyszłość, bo niestety RODO przewiduje kurewne kary za błache rzeczy. RODO samo w sobie jest jednak czymś co było do przewidzenia biorąc pod uwagę co robią firmy od reklamy i jak dane osobowe są radośnie przesyłane i handlowane na lewo i prawo.
Mateusz Lubecki
tel: +48 660 43 44 46

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 05 maja 2018, 18:54

W tej sytuacji to kolega który uruchomił tą stronę może sprawdzi czy nie będzie miał z tego powodu problemów. Ja nie mam zamiaru rezygnować z wymieniania z imienia i nazwiska moich znajomych i publikowania ich zdjęć. A każdy kto tego sobie nie życzy może mi to powiedzieć.
Zbyszek Gotkiewicz

JaroXS
Doświadczenie: Akrobata

Postautor: JaroXS » 05 maja 2018, 19:14

Zbyszek Gotkiewicz pisze:W tej sytuacji to kolega który uruchomił tą stronę może sprawdzi czy nie będzie miał z tego powodu problemów. Ja nie mam zamiaru rezygnować z wymieniania z imienia i nazwiska moich znajomych i publikowania ich zdjęć. A każdy kto tego sobie nie życzy może mi to powiedzieć.

Hej,

też uważam że wykonanie leksykonu fatalne. Sam pomysł chyba ok. Parę osób pisze o innych osobach zamieszczając zdjęcia w internecie bez ich zgody. Sama forma niektórych wpisów jest mocno żenująca. Np. Robert Zbela się pokłócił z Arkiem Pomarańskim - Telenowela?

RODO czy nie RODO ale kultura wymaga aby każdego kolegę zapytać.

Też proponuję przemyśleć kwestię.

Pozdrawiam,
Jarek Borowiec | www.flyordie.info

JaroXS

Postautor: JaroXS » 05 maja 2018, 19:16

Zbyszek Gotkiewicz pisze:W tej sytuacji to kolega który uruchomił tą stronę może sprawdzi czy nie będzie miał z tego powodu problemów. Ja nie mam zamiaru rezygnować z wymieniania z imienia i nazwiska moich znajomych i publikowania ich zdjęć. A każdy kto tego sobie nie życzy może mi to powiedzieć.

Kolejność jest taka że najpierw pytasz a potem publikujesz :D

Bez urazy.

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 05 maja 2018, 19:26

JaroXS pisze:

Bez urazy.

Pozdrawiam,

Bez urazy. Nie mam ciśnienia żeby to robić. A tym bardziej prosić o zgodę na publikację w czymś co ma upamiętniać trzydzieści lat polskiego paralotniarstwa. Jeśli coś się komuś nie podoba może wyedytować i poprawić. Stanie z boku i krytykowanie jak do tej pory nic nie stworzyło za to podcięło wiele inicjatyw. Pamiętam krytykę pomysłu stworzenia PSP, pamiętam krytykę różnych wydawnictw czy publikacji internetowych. U nas każdy kto coś robi może liczyć na krytykę. Bo ze wsparciem to już różnie bywa. Nie chciałbyś żeby na przykład nazwisko Kuby Łachety nie zostało całkowicie zapomniane?
Zbyszek Gotkiewicz

JaroXS

Postautor: JaroXS » 05 maja 2018, 20:31

Zbyszek Gotkiewicz pisze:
JaroXS pisze:

Bez urazy.

Pozdrawiam,

Bez urazy. Nie mam ciśnienia żeby to robić. A tym bardziej prosić o zgodę na publikację w czymś co ma upamiętniać trzydzieści lat polskiego paralotniarstwa. Jeśli coś się komuś nie podoba może wyedytować i poprawić. Stanie z boku i krytykowanie jak do tej pory nic nie stworzyło za to podcięło wiele inicjatyw. Pamiętam krytykę pomysłu stworzenia PSP, pamiętam krytykę różnych wydawnictw czy publikacji internetowych. U nas każdy kto coś robi może liczyć na krytykę. Bo ze wsparciem to już różnie bywa. Nie chciałbyś żeby na przykład nazwisko Kuby Łachety nie zostało całkowicie zapomniane?

Owszem jak coś robisz to jesteś narażony na krytykę (wiem coś o tym), ale na jeszcze większą jak zabierasz się za publikowanie nazwisk innych osób publicznie w internecie wraz ze zdjęciami bez ich zgody.

Ja oczywiście nie chcę aby np. Kuba został zapomniany, ale to czy ma się gdzieś pojawić jego opis ze zdjęciem to już nie ja decyduję ale jego rodzina. Także zanim coś o kimś napiszesz zapytaj się bliskich czy sobie tego życzą. Odrobinę kultury. Nie rób tego w stylu "chcę tworzyć leksykon i chuj" a jak się ktoś odezwie to będę kasował wpisy albo sobie sami wyedytują. Nasze środowisko jest bardzo małe i tym bardziej można najpierw się pytać ludzi a potem publikować. Robienie tego na odwrót dzieli środowisko a nie łączy.

Kolejna sprawa to wy tam wypisujecie ludzi którzy nie są pionierami ale robicie z tego fejsbook, a do tego dopisujecie historie kto się z kim pokłócił.

Ktoś może takie rzeczy nadinterpretować np:

Robert Zbela - Pilot, Organizator Mistrzostw Polski, wprowadził na nasz rynek sprzęt firmy Ozon do latania swobodnego. Był też przedstawicielem Komisji Lotniowej i paralotniowej AP w FAI. Po kłótni z Arkiem Pomarańskim na Mistrzostwach Polski w Belluno został odwołany z komisji przez Leszka Mańkowskiego pod fałszywym zarzutem szkodliwej działalności na szkodę AP.

Litości...

Także jeszcze raz. Inicjatywa dobra, ale niech tam będą tylko pionierzy wraz z dokładnymi opisami którzy wyrazili na to zgodę. Tych których już nie ma, zapytajcie rodziny, a potem napiszcie pod tym że było to opublikowane za zgodą rodziny która dokonała ewentualnej kontroli opisu". Tworzenie leksykonu pionierów to nie jest zadanie na jeden wieczór przy piwku, ale na wiele miesięcy. Dla mnie obecny leksykon/spis który jest w tej chwili mija się celem. Uważam że zdefiniowanie pioniera powinno się odbyć po przez głosowanie całej społeczności paralotniowej, a nie np. że Jarek uważa że Gotek jest pionierem.

A negatywa Ci dałem za to bo uważam że zwykłym chamstwem jest pisanie o ludziach bez ich zgody zamieszczając ich daty urodzenia, nie pytając ich o zgodę, gdzie w dodatku się posiada do nich numer telefonu w swoim własnym telefonie.

Nie wiem jak napisać dobitniej aby do kogoś to dotarło.

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 05 maja 2018, 20:42

Jak sądzę po tym co napisałeś to sąd ma zdecydować którzy krewni i w jakim stopniu mogą dysponować pamięcią o zmarłym. Coś jak z dziedziczeniem spadku. Tak to sobie wyobrażasz? Natomiast zanim napiszę publicznie że jadę z Piotrem Góździem na latanie to muszę się go zapytać o zgodę na opublikowanie nazwiska. Natomiast Tomek Bumat musi według Ciebie mieć zgodę na publikowanie swoich filmów od wszystkich osób które zostały przez niego uwiecznione na filmie. Czy ja mogłem użyć nazwiska Tomek Bumat?Wydaje mi się że strach niektórym dawać władzę bo natychmiast zaczną jej nadużywać.
Zbyszek Gotkiewicz

JaroXS

Postautor: JaroXS » 05 maja 2018, 20:55

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Jak sądzę po tym co napisałeś to sąd ma zdecydować którzy krewni i w jakim stopniu mogą dysponować pamięcią o zmarłym. Coś jak z dziedziczeniem spadku. Tak to sobie wyobrażasz? Natomiast zanim napiszę publicznie że jadę z Piotrem Góździem na latanie to muszę się go zapytać o zgodę na opublikowanie nazwiska. Natomiast Tomek Bumat musi według Ciebie mieć zgodę na publikowanie swoich filmów od wszystkich osób które zostały przez niego uwiecznione na filmie. Czy ja mogłem użyć nazwiska Tomek Bumat?Wydaje mi się że strach niektórym dawać władzę bo natychmiast zaczną jej nadużywać.

Wiesz u zmarłych jest tak, że rodzina może sobie nie życzyć aby były jakieś wpisy o ich synu itd. bo chcę po prostu zapomnieć. Nie przyszło Ci to do głowy?

Tak uważam, że jak publikujesz film gdzie są w nim inne osoby to one muszą wyrazić na to zgodę.

Co do Twoich kumpli których wymieniłeś, to oni Ci ufają i wiedzą że jak powiesz że z nimi jedziesz na latanie to nie ma w tym nic złego, ale jak opublikujesz ich datę urodzenia, wstawisz jakieś brzydkie zdjęcie które akurat znalazłeś na dysku to może już sobie tego nie będą życzyć. Wyszedłbyś z twarzą gdybyś najpierw do nich zadzwonił poinformował ich co zamierzasz opublikować.

Ja Cie pierdzu Gotek, ja nie czaje że taki młodzian jak jak, takiemu staremu cypowi musi takie rzeczy tłumaczyć. Powinno być raczej na odwrót.
Kończe i spitalam z tego wątku bo czasu szkoda jak trzeba takie rzeczy tłumaczyć.

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 05 maja 2018, 21:03

Jarek. Próbujesz chore zasady cenzurujące podstawowe działania społeczne dotyczące komunikacji nazywać kulturą. Tworzysz alternatywną kulturę gdzie wspominanie zmarłych wymaga zgody spadkobierców. Z całym szacunkiem, ale będę walczył z taką wizją świata.
Zbyszek Gotkiewicz

JaroXS

Postautor: JaroXS » 05 maja 2018, 21:18

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Jarek. Próbujesz chore zasady cenzurujące podstawowe działania społeczne dotyczące komunikacji nazywać kulturą. Tworzysz alternatywną kulturę gdzie wspominanie zmarłych wymaga zgody spadkobierców. Z całym szacunkiem, ale będę walczył z taką wizją świata.

Ja mówię o uczuciach ludzkich które masz w dupie generalnie bo sobie leksykon wymyśliłeś. To dotyczy zmarłych i ich rodzin.
Myślę że się nie dogadamy bo Ty nic nie zrozumiałeś z tego co napisałem wcześniej. Próbowałem Ci wyjaśnić że kulturalne zachowanie polega na tym że się najpierw pytasz a potem publikujesz.

Pozdrawiam,

Wróć do „Sprawy Forum”