Dzisiejsza, urodzinowa, przerwa w działaniu PGforum
- uriuk
- Site Admin
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Dzisiejsza, urodzinowa, przerwa w działaniu PGforum
Zapomnialem, ze nasze forum nie lezy juz goscinnie na serwerach Kota, tylko na komercyjnych. Dostawalem przypomnienia o koniecznosci zaplaty, ale wzialem je za zaplate domeny ktora przypada na dzien przed wigilia i myslalem, ze mam czas. A to sa dwie rozne oplaty.
W kazdym razie zaplacilem i juz dziala. Roczny koszt utrzymania forum wynosi 223,50 PLN. Jesli ktos czuje nieodparta potrzeba dolozenie sie to moze to zrobic wplcajac na konto Maciej Pienkowski, Wroclaw, 71109014894000000110808500.
A tak na marginesie, to na wigilie beda piate urodziny forum. Wystrugalem je nudzac sie swiatecznie u tesciowej.
W kazdym razie zaplacilem i juz dziala. Roczny koszt utrzymania forum wynosi 223,50 PLN. Jesli ktos czuje nieodparta potrzeba dolozenie sie to moze to zrobic wplcajac na konto Maciej Pienkowski, Wroclaw, 71109014894000000110808500.
A tak na marginesie, to na wigilie beda piate urodziny forum. Wystrugalem je nudzac sie swiatecznie u tesciowej.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
-
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Re: Dzisiejsza, urodzinowa, przerwa w działaniu PGforum
A poczemu tu nie ma reklam, coby forum zarobiło ?
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Zanim powstalo to forum, istniala zamknieta grupa google na ktorej dluugo ustalalismy zasady istnienia forum. W niektorych sparawach bylismy zgodni, np brak reklam i niezaleznosc. W innych dyskusje trwaly bez konca. W pewnym momencie pojawil sie dziwny twor w postaci nakladki na pl.rec.paralotnie ktory udwal forum, przechwytujac posty z grupy. Mialo to pewien sens, ale admin tego tworu stworzyl uzytkownikom konta, nad ktorymi nie mieli kontroli (teoretycznie mogl przechwytywac korespondencje). Do tego z uporem maniaka i pomimo ostrzezen podpisywal sie na pl,rec,paralotnie jako "admin" (grupy usenetowe nie maja admina). Dolaczylem do moich postow, pisanych na grupe usenetowa pl.rec.paralotnie stopke o tresci "Nie wyrazam zgody na publikowanie tej wypowiedzi na http://www.paraglidingforum.pl/" i to pseudoforum predziutko pierdolnelo.
Poniewaz cos tam jednak zepsulem, to poczulem sie w obowiazku naprawic. Wystrugalem niniejsze forum i chcialem je oddac "radzie starszych". Zjazd starszyzny odbyl sie na Zarze i uchwalil, ze nie chce demokracji, woli jedynowladztwo. W zwazku z tym wymyslilem, zeby utworzyc dzial MMA, ktory uchroni nas przed moderowaniem postow. Uprawnienia admina dostali wszyscy uczestniczacy w tej pierwotnej grupie spiskujacych, a takze kilka osob ogarniajacych php bb.W efekcie mamy forum nalezace do nikogo. Rachunki przychodza do mnie i jak zapomne zaplacic, to mamy taki blackout jak dzis rano. W razie gdybym znienacka walnal w kalenarz, kilka osob ma wjazd na forum, a domena niestety musi byc przywiazana do konkretnego konta mailowego. Moja kobieta ma dostep do mojego konta, a ja zna kilku grupowiczow, wiec nie powinna przpepasc wraz ze mna.
Poniewaz cos tam jednak zepsulem, to poczulem sie w obowiazku naprawic. Wystrugalem niniejsze forum i chcialem je oddac "radzie starszych". Zjazd starszyzny odbyl sie na Zarze i uchwalil, ze nie chce demokracji, woli jedynowladztwo. W zwazku z tym wymyslilem, zeby utworzyc dzial MMA, ktory uchroni nas przed moderowaniem postow. Uprawnienia admina dostali wszyscy uczestniczacy w tej pierwotnej grupie spiskujacych, a takze kilka osob ogarniajacych php bb.W efekcie mamy forum nalezace do nikogo. Rachunki przychodza do mnie i jak zapomne zaplacic, to mamy taki blackout jak dzis rano. W razie gdybym znienacka walnal w kalenarz, kilka osob ma wjazd na forum, a domena niestety musi byc przywiazana do konkretnego konta mailowego. Moja kobieta ma dostep do mojego konta, a ja zna kilku grupowiczow, wiec nie powinna przpepasc wraz ze mna.
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Oczywiscie nic nie stoi na przeszkodzie, zeby zasady zmienic. Pojawia sie natomiast problem niezaleznosci od sponsorow. Jesli reklamy nie dotyczylyby naszego sportu, to nie byloby problemu, ale jestesmy malutkim forum i nikt spoza branzy nie bedzie zainteresowany.
-
- Latam: Tylko z Napędem
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Załatwione.
Śledzę forum od jakiegoś czasu, a że nie lubię na krzywy ryj...
Śledzę forum od jakiegoś czasu, a że nie lubię na krzywy ryj...
-
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
uriuk pisze:.. niniejsze forum ..chcialem ..oddac "radzie starszych". Zjazd starszyzny odbyl sie na Zarze i uchwalil, ze nie chce demokracji, woli jedynowladztwo
Czy ta "rada starszych" wciąż istnieje i się ze sobą nadal kontaktuje?
- calhal
- Latam: Tylko Swobodnie
uriuk pisze:Oczywiscie nic nie stoi na przeszkodzie, zeby zasady zmienic. Pojawia sie natomiast problem niezaleznosci od sponsorow. Jesli reklamy nie dotyczylyby naszego sportu, to nie byloby problemu, ale jestesmy malutkim forum i nikt spoza branzy nie bedzie zainteresowany.
W dzisiejszych czasach reklamy sa dynamiczne i w ulamku sekundy dostosowane do odbiorcy, a algorytmy cie znaja lepiej niz ty sam
Ja osobiscie nie lubie reklam
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
A adblocki to potem pieknie wycinaja. Jedyna sensowna forma reklamy jest uzupelnienie gornego paska na forum (tego z chmurkami), jakims nieinwazyjnym tekstem. Jednak reklamodawcy wola jak cos z nienacka ryknie, wyswietli jakis film, a przynajmniej bedzie migac. W efekcie wzrok odbiorcy uczy sie ignorowac tego typu przekaz, a blokery reklam tna to bez litosierdzia.
Przyznam sie, ze myslalem o reklamie na pgforum. Musialaby byc niezwiazana bezposrednio z paralotniami (z uwagi na bezstronnosc forum) i nieinwazyjna.
Np. na tle tych chmurek tekst o tresci: "Szkolenie do licencji SPL/TMG i LAPL(A), czyli na motoszybowce i samoloty do 2000 kg" podlinkowany pod https://latanie.fun/szkolenia/motoszybowcowe/odpodstaw
Przyznam sie, ze myslalem o reklamie na pgforum. Musialaby byc niezwiazana bezposrednio z paralotniami (z uwagi na bezstronnosc forum) i nieinwazyjna.
Np. na tle tych chmurek tekst o tresci: "Szkolenie do licencji SPL/TMG i LAPL(A), czyli na motoszybowce i samoloty do 2000 kg" podlinkowany pod https://latanie.fun/szkolenia/motoszybowcowe/odpodstaw
- ugryzek
Kiedyś na moich stronach www stosowałem reklamy google z AdSense - może to jakiś kierunek? To były zwykłe prostokąty z tekstem od Google (czyli można je dać na górze/w stopce lub po bokach), niestety, nie wiem jak AdSense wygląda teraz. Nie zarabiały wiele, bo ledwo na utrzymanie takiego serwera i domeny, ale nie były natarczywe i nieprzewidywalne.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Nie wszystko jest na sprzedaż. A jeśli już forum miało by zarabiać to poprzez stworzenie działu ogłoszeń dla szkół sprzedawców, producentów i usługodawców i za takie ogłoszenia żeby przelewali jakieś drobne kwoty.
Zbyszek Gotkiewicz
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Wplynelo 377 PLN. To jest rachunek mojej karty kredytowej, z ktorej place za serwer, wiec nawet nie widze komu powinienem podziekowac (taki system). W kazdym razie dziekuje. Wplat wystarczylo nie tylko na ten rok, ale nawet polowe nastepnego.
A co do reklamy, to mysle, ze w formie podanej przeze mnie (gorny pasek, ewentualnie zdublowany gorny pasek), ale od firm nie zwizanych bezposrednio z paralotniami. Podalem przyklad mojej szkoly samolotowej, bo nie jest zwiazana bezposrednio, moglaby byc potencjalnie zainteresowana (paralotniarze to swietny target do takiej reklamy) itp. Oczywiscie lepiej by bylo, gdyby reklamodawca nie byl np adminem
A co do reklamy, to mysle, ze w formie podanej przeze mnie (gorny pasek, ewentualnie zdublowany gorny pasek), ale od firm nie zwizanych bezposrednio z paralotniami. Podalem przyklad mojej szkoly samolotowej, bo nie jest zwiazana bezposrednio, moglaby byc potencjalnie zainteresowana (paralotniarze to swietny target do takiej reklamy) itp. Oczywiscie lepiej by bylo, gdyby reklamodawca nie byl np adminem
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
ugryzek pisze: Nie zarabiały wiele, bo ledwo na utrzymanie takiego serwera i domeny, ale nie były natarczywe i nieprzewidywalne.
I bardzo dobrze. Ewentualny zysk bylby wielce problematyczny (chyba, zeby przekazywac go w calosci na Fundusz Wspierania Rehabilitacji Paralotniarzy)
-
- Latam: Nie latam
- Doświadczenie: Były Pilot
- Kontakt:
uriuk pisze:Mialo to pewien sens, ale admin tego tworu stworzyl uzytkownikom konta, nad ktorymi nie mieli kontroli (teoretycznie mogl przechwytywac korespondencje). Do tego z uporem maniaka i pomimo ostrzezen podpisywal sie na pl,rec,paralotnie jako "admin" (grupy usenetowe nie maja admina). Dolaczylem do moich postow, pisanych na grupe usenetowa pl.rec.paralotnie stopke o tresci "Nie wyrazam zgody na publikowanie tej wypowiedzi na http://www.paraglidingforum.pl/" i to pseudoforum predziutko pierdolnelo.
Poniewaz cos tam jednak zepsulem, to poczulem sie w obowiazku naprawic. Wystrugalem niniejsze forum i chcialem je oddac "radzie starszych".
Chciałbym przy okazji tego osobistego wyznania Uriuka zwrócić uwagę (głównie Zbyszkowi Gotkiewiczowi) na ostatnią dyskusję pod adresem PSP jakoby PSP było martwym tworem nie zainteresowanym żadną współpracą. Współprowadzonym przez Lubeckiego, który storpedował ofertę uczynienia z pgforum platformy kontaktowej.
Cała ta sytuacja jest właśnie przyczynkiem ku takiej a nie innej decyzji. Jest powodem dlaczego nie chcemy się podpisywać pod Waszą (tj Uriuka i Gotka) działalnością. Nie bądź Uriuk taki skromny, że "coś tam jednak zepsułeś". Zamieniłem z Benkiem dwa słowa na Słowenii po tych zdarzeniach i po prostu zaszczułeś go swoją zapalczywością i trolingiem prawnym. Jedynym powodem dla którego tamta bramka internetowa upadła, była wyłącznie twoja działalność jako że byłeś jedną z bardzo niewielu osób, którym to przeszkadzało.
Jestem nawet skłonny uwierzyć w wersję w której już wcześniej planowałeś stworzenie pgforum i tamto działanie miało po prostu za cel wyeliminowanie konkurencji. Po co ci to było potrzebne, szczerze nie wiem bo ani nie zarabiasz pieniędzy na tym forum ani nie straciłeś ich tam. Wiem jednak, że jako PSP nie chcemy się podpisywać pod tak agresywnymi zachowaniami a w zasadzie zwykłym hejtem. Wojujcie sobie dalej z resztą środowiska paralotniowego ale PSP proszę już w to nie mieszać.
Mateusz Lubecki
tel: +48 660 43 44 46
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Przeciez nikt nie miesza do tego PSP. Sam sie odezwales w tym temacie i zakonczyles wezwaniem, zeby nie mieszac
Co do "zaszczucia" to skladalo sie na nie bodaj dwukrotne poproszenie, zeby nie uzywal na pl.rec.paralotnie nicka "admin" bo usenet nie ma adminow, oraz dolozenie stopki o braku wyrazenia zgody na publikowanie moich tekstow na tamtym forum. Jakos przywyklem, ze to ja decyduje gdzie sie pojawiaja moje teksty. Nie namawialem nikogo do bojkotu, po prostu sie wymiksowalem z tego pomyslu. I ty to nazywasz zaszczuciem?
Jesli chodzi o moje plany i ambicje, to wystarczy mi 3 dan w obcyndalaniu sie. Uwielbiam nic nie robic. A zrobienie tego forum to byla praca, czyli cos sprzecznego z moja natura i upodobaniami. Jak zauwazyles, nic nie zarabiam na tym forum, nie mam ambicji bycia adminem, poswiecilem troche wysilku, zeby sie pozbyc jakichkolwiek obowiazkow zwiazanych z forum, ale jak na razie bezskutecznie.
Sa tez profity. Np obserwowania z bliska gierek i instryg roznych napietych "spolecznikow". Jako zem milosnik socjologii spolecznej i socjobiologii to mam ubaw po pachy i miejsce w lozy.
A tak na marginesie, marne to bylo forum, skoro wycofanie sie JEDNEGO forumowicza zawalilo ten domek z kart. Zwroc uwage, ze na forum gromadzi sie wiedze i prace uczestnikow i nie jest dobrze, jesli to nagle znika, bo admin strzelil focha i poczul sie "zaszczuty" odejsciem jednej owieczki ze stada. To jest nie w porzadku w stosunku do wszystkich ktorzy tworza forum. Jak widac im wczesniej twor upadl, tym lepiej dla srodowiska.
Nie musisz dziekowac ;P.
Co do "zaszczucia" to skladalo sie na nie bodaj dwukrotne poproszenie, zeby nie uzywal na pl.rec.paralotnie nicka "admin" bo usenet nie ma adminow, oraz dolozenie stopki o braku wyrazenia zgody na publikowanie moich tekstow na tamtym forum. Jakos przywyklem, ze to ja decyduje gdzie sie pojawiaja moje teksty. Nie namawialem nikogo do bojkotu, po prostu sie wymiksowalem z tego pomyslu. I ty to nazywasz zaszczuciem?
Jesli chodzi o moje plany i ambicje, to wystarczy mi 3 dan w obcyndalaniu sie. Uwielbiam nic nie robic. A zrobienie tego forum to byla praca, czyli cos sprzecznego z moja natura i upodobaniami. Jak zauwazyles, nic nie zarabiam na tym forum, nie mam ambicji bycia adminem, poswiecilem troche wysilku, zeby sie pozbyc jakichkolwiek obowiazkow zwiazanych z forum, ale jak na razie bezskutecznie.
Sa tez profity. Np obserwowania z bliska gierek i instryg roznych napietych "spolecznikow". Jako zem milosnik socjologii spolecznej i socjobiologii to mam ubaw po pachy i miejsce w lozy.
A tak na marginesie, marne to bylo forum, skoro wycofanie sie JEDNEGO forumowicza zawalilo ten domek z kart. Zwroc uwage, ze na forum gromadzi sie wiedze i prace uczestnikow i nie jest dobrze, jesli to nagle znika, bo admin strzelil focha i poczul sie "zaszczuty" odejsciem jednej owieczki ze stada. To jest nie w porzadku w stosunku do wszystkich ktorzy tworza forum. Jak widac im wczesniej twor upadl, tym lepiej dla srodowiska.
Nie musisz dziekowac ;P.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Jakoś bez obrzydzenia podpisujesz się pod inną moją działalnością czyli działaniem PSP A poza tym to dzięki za kalendarz.
Zbyszek Gotkiewicz
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Poza tym chciałem, żeby Benek wziął udział w tworzeniu pgforum, bo uważałem że jego inicjatywa była cenna i że można było ją odtworzyć. Niestety nie był zainteresowany. Udział Uriuka w rozwaleniu tamtego mirrora też mi się nie podobał, choć Uriuk nie był jedyny, ale uważam że jego praca włożona w stworzenie i utrzymanie pgforum.pl jest godna najwyższego uznania i ocenianie jej jako hejt jest delikatnie mówiąc przejawem braku dobrej woli.
Zbyszek Gotkiewicz
-
SP8EBC pisze:
Chciałbym.. zwrócić uwagę (głównie Zbyszkowi Gotkiewiczowi).... jakoby PSP było martwym tworem nie zainteresowanym żadną współpracą. Współprowadzonym przez Lubeckiego, który storpedował ofertę uczynienia z pgforum platformy kontaktowej.
...Wiem jednak, że jako PSP nie chcemy się podpisywać pod tak agresywnymi zachowaniami a w zasadzie zwykłym hejtem...
Prawdy czasem mogą być brutalne ale czy ktoś was panowie słowianie, do akurat takiego typu deklarowania, tutaj przymusza? Chodzi tu o możliwości kontaktowe właśnie ze ŚRODOWISKIEM(a nie tylko z samym Zbyszkiem czy Uriukiem).
Nie jest w ogóle ważne, KTO sie publicznie wypowiada. Tylko to ile jest nagiej PRAWDY w danych, przedstawianych ARGUMENTACH . Ewentualnie to jakim prostym sposobem, można się o niej przekonać. A następnie skutecznie zadziałać na rzecz poprawy danej złej sytuacji. Rozumiecie to kolego Lubecki ? PSP oczywiście nie jest martwym tworem- jest karmione przed swoich składkowiczow(- pewnie było by ich jeszcze więcej gdyby zarząd sie dodatkowo publicznie zareklamował i złożył np. oświadczenia lustracyjne..). " No to jak towarzyszu(prezesa?)-pomożecie w nawiązaniu całkiem tu JAWNEJ WSPÓŁPRACY?
-
- Latam: Tylko Swobodnie
fotolot pisze: Prawdy czasem mogą być brutalne ale czy ktoś was panowie słowianie, do akurat takiego typu deklarowania, tutaj przymusza? Chodzi tu o możliwości kontaktowe właśnie ze ŚRODOWISKIEM(a nie tylko z samym Zbyszkiem czy Uriukiem).
Nie jest w ogóle ważne, KTO sie publicznie wypowiada. Tylko to ile jest nagiej PRAWDY w danych, przedstawianych ARGUMENTACH . Ewentualnie to jakim prostym sposobem, można się o niej przekonać. A następnie skutecznie zadziałać na rzecz poprawy danej złej sytuacji. Rozumiecie to kolego Lubecki ? PSP oczywiście nie jest martwym tworem- jest karmione przed swoich składkowiczow(- pewnie było by ich jeszcze więcej gdyby zarząd sie dodatkowo publicznie zareklamował i złożył np. oświadczenia lustracyjne..). " No to jak towarzyszu(prezesa?)-pomożecie w nawiązaniu całkiem tu JAWNEJ WSPÓŁPRACY?
Nie proponował Ci nikt żeby skorzystać z porady lekarskiej?? Mamy dzisiaj 13 grudnia ale spójrz jeszcze na OZNACZENIE ROKU!!! 2020!!! Halo tu Ziemia!!!!
-
- Latam: Nie latam
- Doświadczenie: Były Pilot
- Kontakt:
uriuk pisze:Co do "zaszczucia" to skladalo sie na nie bodaj dwukrotne poproszenie, zeby nie uzywal na pl.rec.paralotnie nicka "admin" bo usenet nie ma adminow, oraz dolozenie stopki o braku wyrazenia zgody na publikowanie moich tekstow na tamtym forum. Jakos przywyklem, ze to ja decyduje gdzie sie pojawiaja moje teksty. Nie namawialem nikogo do bojkotu, po prostu sie wymiksowalem z tego pomyslu. I ty to nazywasz zaszczuciem?
Uriuk nie bądź teraz dziecinny. Usenet jak najbardziej ma adminów, bo serwerami usenetowymi ktoś musi zarządzać. Login możesz sobie wpisać każdy jaki chcesz i jednak chyba większą dziecinadą były Twoje próby zwrócenia mu uwagi na to, żeby sobie go zmienił. To i tak nie ma absolutnie żadnego znaczenia. Nie migaj się też Twoimi stopkami. Tak samo twoje treści idą na bramki usenetowe google i to jeszcze z powycinanymi adresami email. Będziesz się sądził z google, że bezprawnie kopiują twoją radosną twórczość do ich systemu który jest tylko luźno związany z usenet i na pewno usenetem nie jest? No wiadomo, że nie. Po prostu miałeś niepowtarzalną okazję zabawić się kosztem jednej konkretnej osoby to się pobawiłeś.
Nie podejmuję się w ogóle komentowania wypocin fotolota, bo to jakieś wynaturzone majaczenia.
Mateusz Lubecki