Usuwanie/edytowanie postów

Kwestie techniczne i nie tylko...
Awatar użytkownika
arekgarbacz
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Przelotowiec
Kontakt:

Usuwanie/edytowanie postów

Postautor: arekgarbacz » 16 marca 2016, 10:57

Hej,
Czy da się usuwać i edytować własne posty? Może ktoś mnie oświeci, bo nie widzę nigdzie takiej opcji?

Dzięki!
Pozdr!
ArekG

SP8EBC
Latam: Nie latam
Doświadczenie: Były Pilot
Kontakt:

Re: Usuwanie/edytowanie postów

Postautor: SP8EBC » 16 marca 2016, 11:45

A w prawym górnym rogu nie widzisz takich ikonek? Ja mam ale jestem adminem.,...
Mateusz Lubecki
tel: +48 660 43 44 46

Awatar użytkownika
arekgarbacz
Kontakt:

Postautor: arekgarbacz » 16 marca 2016, 14:08

Hej,
Chyba nie .... tak wygląda mój post z mojego punktu widzenia. Chociaz ostatnio chyba widziałem, że Marek Mstalerz edytowal post, ale moze jest moderatorem.
Załączniki
post.jpg
wyglada postu
post.jpg (111.28 KiB) Przejrzano 16820 razy
Pozdr!
ArekG

SP8EBC
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 16 marca 2016, 17:14

Tak, On jest moderatorem. Choć uruchomiłem przeszukiwanie własnej pamięci i w sumie celowo wyłączyłem możliwość edycji własnych postów. Chodziło o upodobnienie forum do grupy a i skłonienie uzivateli do zachowania kolejności: myślenie -> pisanie. Przegadam sprawe z uriukiem.
Mateusz Lubecki

Awatar użytkownika
arekgarbacz
Kontakt:

Postautor: arekgarbacz » 16 marca 2016, 17:39

Spoko, chciałem trochę uporządkować swoje ogłoszenie. Ceny dodałem w opisie w PDF, póxniej dodałem 2 kolejne posty, ogólnie mało przejżyste to ogłoszenie się zrobiłem i chciałem posprzątać :) Nie mniej jednak możliwośc edycji dla zarejestrowanych uzytkowników wydaje mi się OK. Po pierwsze widać chyba od razu informację, że podst był edytowany i można podejrzec historię. Po drugie wydaje się, ze jednak piszący tu jakis poziom trzymaja ;)
Pozdr!
ArekG

Awatar użytkownika
micro
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Postautor: micro » 16 marca 2016, 17:41

Poprawienie posta powinno być możliwe (choćby jakiś czas), aby można było poprawić ewentualne błędy.
U mnie edycja jest, więc wszystko ok.
Roman Michalak

Awatar użytkownika
Marcus Biesioroff
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Marcus Biesioroff » 22 marca 2016, 14:17

SP8EBC pisze:Chodziło o upodobnienie forum do grupy a i skłonienie uzivateli do zachowania kolejności: myślenie -> pisanie.

IMHO to błędne założenie, przede wszystkim forum powstało po to, żeby zniwelować niedogodności grupy, już pomijając kwestię samego moderowania i przeciwdziałania trollingowi, możliwość edycji/usuwania przydaje się gdy:

1) Autor rypnie się merytorycznie i zauważy to dopiero po jakimś tam czasie, albo gdy ktoś mu to wytknie.

Takie sytuacje się zdarzają, piszący może być zmęczony, nie do końca doinformowany (zweryfikuje jakąś informację po czasie i będzie chciał to poprawić) lub po prostu się przejęzyczy (przeklawiszy?).

W takim przypadku oczywiście może napisać następnego posta ze sprostowaniem, ale jeśli wątek się rozwija, osoba znużona czytaniem wątku do końca pozostanie w przekonaniu, że pierwsza (błędna) opinia jest słuszna. Na koniec powstaje wątek tasiemiec składający się ze sprostowań do sprostowań ;) Z merytorycznego punktu widzenia to jest po prostu szkodliwe.

Choćby formuła stosowana na StackOverflow (szkoda, że nie da się takiej wymusić na phpBB (chyba?)) wskazuje jasno, że im krótszy wątek tym czytelniejszy, zwłaszcza w sytuacji, gdy mamy do czynienia z oczywistym pytaniem, na które można udzielić jednej - oczywistej odpowiedzi.

2) Autor chce dodać więcej informacji - np. przy opisie jakiegoś softu przypomina sobie o jakiejś istotnej cesze, która wymaga wykazania. Albo tak jak Arek, chce uporządkować ogłoszenie i zamienić cenę przy pace na "nieaktualne" bo już poszła w dobre ręce. Oczywiście może dodawać kolejne posty, tylko po co tworzyć tasiemca?

3) Autor zrobił rażącą literufke lub smarkfon podstawił mu jakieś głupie słowo i po prostu piszącemu jest wstyd, jak zwykle może napisać posta "oczywiście miałem na myśli literówkę", ale co to wnosi do dyskusji o glajtach?

4) Autor chce napisać wątek jak najbardziej czytelnie, w tym celu sumiennie po dodaniu obrazka, czy przycięciu czyjegoś cytatu korzysta z opcji Podgląd, żeby mieć pewność, że to co wklepał czyta się dobrze, przez przypadek jednak klika w Wyślij i jedyne co może zrobić to albo wysłać prośbę do moderatora o usunięcie posta i napisać go od nowa, lub dalszą część dodać w następnym poście (w międzyczasie ktoś już odpisał, że poprzedni post jakiś niepełny i się robi przekładaniec).

5) I na koniec, koleś się zagalopował, palnął coś ultra głupiego, ad-persona i sam doszedł do wniosku, że przeholował, chyba lepiej dać mu możliwość wyjścia z twarzą zwłaszcza gdy jest ciemna noc i szansa, że nikt tego jeszcze nie przeczytał niż pozwolić na rozwijanie się od rana "gónwo-burzy", w końcu to jest jedna z cech grupy, która wymusiła potrzebę stworzenia moderowanego forum, czyż nie? Poza tym nawet na grupie istnieje możliwość usuwania wątków, co prawda ci, co używają czytników na swoich kompach jak zaciągną będą widzieć, ale piszący nie będzie musiał przez wieczność widzieć słów napisanych z słabym momencie życia.

Jeśli ktoś będzie chciał nadużywać opcji edycji/kasowania do "trollowania w białych rękawiczkach" to i tak wcześniej czy później zostanie przyłapany na screenshocie albo w cytacie i dostanie bana.

P.S. Pisząc ten post poprawiałem go kilkukrotnie, żeby stylistycznie był czytelny, jak znam siebie, za jakiś czas znajdę coś niegramotnego co chciałbym poprawić lub znajdę kolejny argument przemawiający `za`...
Lubię patrzeć na niebo, bo wiem, że go nie wyasfaltują

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 22 marca 2016, 17:08

Marcus. Całkowicie się z tobą zgadzam. Sam używam edycji posta w takich celach jak wymieniłeś i to często, wiec chyba wszystkim taka funkcja by pomogła przy tworzeniu wypowiedzi.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Kontakt:

Postautor: uriuk » 22 marca 2016, 17:18

Mateusz, da sie wlaczyc to edytowanie i usuwanie?

Awatar użytkownika
Marcus Biesioroff

Postautor: Marcus Biesioroff » 22 marca 2016, 23:03

uriuk pisze:Mateusz, da sie wlaczyc to edytowanie i usuwanie?

SP8EBC pisze:...celowo wyłączyłem możliwość edycji własnych postów...

Skoro dało się celowo wyłączyć, to da się włączyć ;) Mateusz nie daj się prosić ;)

SP8EBC
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 23 marca 2016, 12:30

teraz powinno już się dać edytować ale to ktoś inny włączył
Mateusz Lubecki

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 23 marca 2016, 12:46

No ja wlaczalem, ale bezskutecznie
Teraz jeszcze kasowanie zostalo :)

Awatar użytkownika
Marcus Biesioroff

Postautor: Marcus Biesioroff » 24 marca 2016, 10:40

SP8EBC pisze:teraz powinno już się dać edytować

Niestety nadal nie mogę edytować postów dodanych np. wczoraj, jakiś limit czasowy?

SP8EBC
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 24 marca 2016, 19:02

Sprawdziłem wszystko 2x Marek i z świeżo założonego konta testowego jest wszystko OK.
Obrazek
Na pewno nie masz tych wszystkich ikonek? Poza tym zauważyłem, że jesteś tutaj moderatorem :P Masz normalny dostęp do panelu moderacji?

Przeglądnąłem tez uprawnienia grup i faktycznie moderatorzy mieli wszystko na nie. Nie zmienia to jednak faktu, że byłeś tez w grupie Użytkownicy gdzie wszystko było na tak a pomiędzy wartością Tak i Nie jest OR. AND jest tylko do Nigdy
Mateusz Lubecki

Awatar użytkownika
arekgarbacz
Kontakt:

Postautor: arekgarbacz » 24 marca 2016, 20:48

No nowo utworzonych postach ikonki są. Na starych postach nie ma. Wygląda na to, że możliwość edycji i usuwania postów dotyczy tylko nowo-utworzonych.
Pozdr!
ArekG

SP8EBC
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 24 marca 2016, 21:04

OK. No to się teraz wyjaśniło. Przegrzebałem panel admina i aktualnie jest to skonfigurowane w ten sposób, że na edycja jest możliwa do 240 minut po utworzeniu a kasowanie po 300 minutach. Oczywiście admini i moderatorzy mają bez ograniczeń..

Pytanie do Uriuka, zostawiamy tak czy zmieniamy? I jeżeli zmieniamy to na ile. Ja bym to trochę wydłużył ale jednak pozostawił aby nieco hamować wycieczki personalne
Mateusz Lubecki

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 24 marca 2016, 21:53

Te 240 i 300 to ja ustawilem. Ale szukalem takiej opcji, ze mozna zmieniac dopoki ktos nie odpowie na danego posta. Nie doszukalem sie, wiec ustawilem te czasy tak jak widac, bo dalej mi sie nie chcialo trzymac kursora ;). Przedluz pls nawet do doby lub wiecej

SP8EBC
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 24 marca 2016, 22:39

Done. Jedno i drugie jest na 20 godzin zrobione. Biesioroff jest moderatorem także nawet jak się mu przedawni z tego paragrafu, to będzie mógł z panelu moderatora sam sobie edytować.
Mateusz Lubecki

fotolot
Latam: Tylko z Napędem

Postautor: fotolot » 01 marca 2021, 10:07

Mam prośbę o odesłanie na priv(lub do odpowiedniego tematycznie działu), mojego ostatniego wpisu, w którym odnosiłem się jedynie do aspektu, utrzymywania dobrej współpracy z administratorami terenów, kilku oficjalnych startowisk nadwiślańskich.

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 01 marca 2021, 10:55

Wątek zgodnie z wolą założyciela nie istnieje. Skoro coś napisałeś to znaczy, że możesz to zrobić ponownie. Najlepiej w swoim nowym wątku założonym w odpowiednim dziale.

Wróć do „Sprawy Forum”