Padaka
- uriuk
- Site Admin
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Padaka
Forum zaliczyło kilkudniową padakę. Kolega Matul stanął na uszach i postawił je na nowo.
Ale czasy nastały takie, że tradycyjne fora powoli chylą się ku upadkowi. Jestem stałym bywalcem kilku i wszędzie widzę ten sam trend. Zastanawiałem się poważnie nad sensem reanimacji Pgforum, ale szkoda było mi zawartej tutaj wiedzy. Tak przy okazji okazało się, że ruch na forum... jest duży jak nigdy w jego historii. Znaczy wszyscy chcą czytać, a nikt nie chce pisać. Badałem kiedyś wejścia z linku wrzuconego na forum. Kilka lat temu było to 300-350 odsłon, teraz liczniki dobijają do 2000. W sumie ciekawe zjawisko socjologiczne. Podobnie zresztą jest np na Travelbicie, czyli forum przeznaczonym dla zawodowych obieżyświatów.
A jak pisać nie ma komu, to forum zmieni się w tablicę ogłoszeń.
Ale czasy nastały takie, że tradycyjne fora powoli chylą się ku upadkowi. Jestem stałym bywalcem kilku i wszędzie widzę ten sam trend. Zastanawiałem się poważnie nad sensem reanimacji Pgforum, ale szkoda było mi zawartej tutaj wiedzy. Tak przy okazji okazało się, że ruch na forum... jest duży jak nigdy w jego historii. Znaczy wszyscy chcą czytać, a nikt nie chce pisać. Badałem kiedyś wejścia z linku wrzuconego na forum. Kilka lat temu było to 300-350 odsłon, teraz liczniki dobijają do 2000. W sumie ciekawe zjawisko socjologiczne. Podobnie zresztą jest np na Travelbicie, czyli forum przeznaczonym dla zawodowych obieżyświatów.
A jak pisać nie ma komu, to forum zmieni się w tablicę ogłoszeń.
-
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Re: Padaka
Bo ludzie ochu..li na punkcie pejsbuka. Nie długo nie będzie takich stron jak ta. Wszystko będzie na pejsbuku. Jak mówię niektórym że nie mam FB to mi nie wierzą, mówią że to nie możliwe! Jak ja żyję? Osobiście polecam wszystkim się wypisywać z FB, na prawdę da się żyć, nawet lepiej bo nie trzeba czytać tych wszystkich wylewnych kretynizmów. Ludzie likwidują małe strony domowe a nawet firmowe!!! bo ceny za hostingi wzrosły dramatycznie. Ja wszystko przeniosłem na netmark, póki co tam jest jeszcze znośnie z cenami. (nie to nie jest reklama tylko info dla osób które chcą likwidować ewentualne swoje strony, nie róbcie tego!) Oby forum się trzymało jak najdłużej. Nie wystawiajcie ofert na giełdach FB tylko tu.
-
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Cieszę się że poza mną są ludzie którzy nie cierpią grup facebookowych.
Zastanawiam się jakie są zalety grup na FB (może poza tym że niestety prawie każdy codziennie zagląda na FB).
Jest kilka jak nie kilkanaście grup paralotniowych, a co jakiś czas powstają nowe, chcesz coś znaleźć? Przejrzyj wszystkie grupy, zaznacz sortowanie chronologicznie (bo FB pokazuje posty z przed 5 lat np jako najbardziej trafne), później rozwiń wszystkie komentarze (kilka kliknięć) i może coś znajdziesz.
Dlatego nikt nie szuka i co kilka dni są te same pytania.
A jeszcze większą ciekawostką są chaty społecznościowe w Messenger, tego to już totalnie nie rozumiem, nie wiadomo kto komu odpowiada itd., totalny ściek.
Na tradycyjnym forum czy usenet w kilka sekund znajdujesz posty choćby z przed 20 lat.
Zastanawiam się jakie są zalety grup na FB (może poza tym że niestety prawie każdy codziennie zagląda na FB).
Jest kilka jak nie kilkanaście grup paralotniowych, a co jakiś czas powstają nowe, chcesz coś znaleźć? Przejrzyj wszystkie grupy, zaznacz sortowanie chronologicznie (bo FB pokazuje posty z przed 5 lat np jako najbardziej trafne), później rozwiń wszystkie komentarze (kilka kliknięć) i może coś znajdziesz.
Dlatego nikt nie szuka i co kilka dni są te same pytania.
A jeszcze większą ciekawostką są chaty społecznościowe w Messenger, tego to już totalnie nie rozumiem, nie wiadomo kto komu odpowiada itd., totalny ściek.
Na tradycyjnym forum czy usenet w kilka sekund znajdujesz posty choćby z przed 20 lat.
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
emgeparamotor.pl pisze:Na tradycyjnym forum czy usenet w kilka sekund znajdujesz posty choćby z przed 20 lat.
I to jest właśnie powód, dla którego zdecydowaliśmy się z Matulem podnieść to forum. Swoją drogą obaj dopłacamy do tego po kilkaset złotych rocznie i jeśli nie wrócą dyskusje, to pewnie za jakiś rok znudzi nam się finansowanie tej zabawy.
-
- Latam: Tylko z Napędem
Fajnie szukać przyczyn wszędzie dookoła, ale może warto zacząć od własnego podwórka? Na początek sugeruję zastanowić się nad sposobem i "kulturą" prowadzenia forum. Bez ironii.
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Jarko_147 pisze:Fajnie szukać przyczyn wszędzie dookoła, ale może warto zacząć od własnego podwórka? Na początek sugeruję zastanowić się nad sposobem i "kulturą" prowadzenia forum. Bez ironii.
Przeciez dostałeś propozycję zostania adminem i poprawienia zarówno kultury jak i sposobu prowadzenia forum. Nie miałeś na to ochoty, bo wolisz pouczać innych samemu nic nie robiąc. Jestem dziwnie spokojny że twój sposób prowadzenia forum udupiłby je o kilka lat wcześniej.
Kiedyś chciałem parę rzeczy się tutaj dowiedzieć ale na dzień dobry dostałem z kija. Teraz jeszcze zaglądam czasami nijako z przyzwyczajenia.
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Chętnie bym poczytał jak to wyglądało, ale zalogowałeś sie anonimowo, więc ciężko się ustosunkować. Posty Jarko_147 mogłem sobie poczytać i znam "wagę" zarzutów. Właśnie to jest fajne w tradycyjnym forum, że można sobie bez problemu zweryfikować to co dany delikwent uważa, że napisał, z tym, co napisał rzeczywiście.
-
- Latam: Nie latam
- Doświadczenie: Były Pilot
- Kontakt:
uriuk pisze:ak przy okazji okazało się, że ruch na forum... jest duży jak nigdy w jego historii. Znaczy wszyscy chcą czytać, a nikt nie chce pisać. Badałem kiedyś wejścia z linku wrzuconego na forum. Kilka lat temu było to 300-350 odsłon, teraz liczniki dobijają do 2000. W sumie ciekawe zjawisko socjologiczne.
Bo 95% tych wejść to szeroko pojęte boty. Od scraperów adresów email, przez silniki wyszukiwania, skrypty wyszukujące podatności itp. Zobacz sobie w access.log ile z tych wejść "zasysa" więcej niż kilka pojedynczych KB z serwera. W większości przypadków to pewnie będzie sam /index.php bez żadnych assetów. No i setki, jak nie tysiące wywołań do rpcxml.php
Mateusz Lubecki
tel: +48 660 43 44 46
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Wrzucałem na forum link, a dopiero na tym linku byly liczniki. Czyli ktos/cos musialo klinkac w link
-
uriuk pisze:mogłem sobie poczytać i znam "wagę" zarzutów
Właśnie o tym mówię, wszystko wiesz lepiej, z co nie jest zgodne z Twoją linią myślenia, to wróg... No cóż, taki typ człowieka, nie zmienisz się, więc ( niestety) nie wróżę świetlanej ( o ile w ogóle) przyszłości temu forum.
Na koniec dam Ci drobną radę: wszelkie zmiany warto zacząć od siebie
Pozdrawiam
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
No to zostań tym adminem i zmień. Ja się odsuwam w cień. Pasuje?
-
Heh, Ty dalej nie rozumiesz i zapewne nigdy nie zrozumiesz. Szkoda literek
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Niestety chyba od początku to forum ma reputację folwarku. Na to nakłada się globalna tendencja wymierania for, nad czym też ubolewam. Więc w sumie sprawa raczej nie do uratowania.
-
- Latam: Nie latam
- Doświadczenie: Były Pilot
- Kontakt:
uriuk pisze:Wrzucałem na forum link, a dopiero na tym linku byly liczniki. Czyli ktos/cos musialo klinkac w link
Coś. Takie skrypty są dobre w klikanie w linki a phpBB to jeden z bardziej łakomych celów. Niekoniecznie żeby wrzucać spam. Często potrafią wstrzyknąć do silnika forum np. kod rozsyłający spam emailowy, albo robiący z forum botnet.
Mateusz Lubecki