Otwieranie linków

Kwestie techniczne i nie tylko...
Bogdan
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Otwieranie linków

Postautor: Bogdan » 01 stycznia 2016, 19:54

Może przejdziemy na otwieranie linków w nowej karcie? Byłoby to duże ułatwienie.

SP8EBC
Latam: Nie latam
Doświadczenie: Były Pilot
Kontakt:

Re: Otwieranie linków

Postautor: SP8EBC » 01 stycznia 2016, 21:58

Zrobię to ale musiałbym mieć najpierw dostęp do FTP, bo wymaga to ręcznej modyfikacji plików. Puki co uriuk organizuje mi login do serwera, a w tzw. międzyczasie można klikać w linki kółkiem albo z przyciskiem CTRL jeżeli ktoś używa touchpada albo trackpointa
Mateusz Lubecki
tel: +48 660 43 44 46

JJR
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: JJR » 01 stycznia 2016, 22:29

Albo prawym klawiszem ;)

Bogdan

Postautor: Bogdan » 01 stycznia 2016, 23:00

Sposoby wymuszonego otwierania w nowej karcie znam. Chodzi o usprawnienie forum. Automatyczne otwieranie zewnętrznych linków w nowej karcie uprości nam obsługę. Tylko tyle :)
Jeżeli uda się Wam przyciągnąć tu osoby, które czytały grupę ale nie pisały z wiadomych powodów, to może uda się kiedyś dogonić anglojęzyczne forum pod względem merytoryki i kultury. Trzymam kciuki.
Pytanie dodatkowe: nie palujecie współpracy z PSP? Nie umieszczą linka na stronie do forum?

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: uriuk » 01 stycznia 2016, 23:22

Bogdan pisze:Pytanie dodatkowe: nie palujecie współpracy z PSP? Nie umieszczą linka na stronie do forum?

Spokojnie. To forum ma dopiero 55 godzin od premiery. Powolutku je wypolerujemy :)

u

Awatar użytkownika
sto

Postautor: sto » 01 stycznia 2016, 23:34

Temat już poruszony wcześniej

Awatar użytkownika
marek mastalerz
Kontakt:

Postautor: marek mastalerz » 02 stycznia 2016, 01:29

hehe, jak widać nie tylko mnie to uwiera. W komputeryzacji sukces bierze się z ułatwiania obsługi prostemu użytkownikowi. Nie każdy ekscytuje się kodem szesnastkowym ;)
marek mastalerz
szkoła paralotniowa cloudbase
http://cloudbase.pl/

Bogdan

Postautor: Bogdan » 03 stycznia 2016, 01:07

@sto
A dlaczego to zła praktyka? Ja jestem skłonny twierdzić, że jest nawet bardziej bezpieczna dla użytkownika.

Awatar użytkownika
sto

Postautor: sto » 03 stycznia 2016, 02:00

Bogdan pisze:A dlaczego to zła praktyka?

To jest niezgodne ze standardami webowymi (sprzeczne z zasadami UX, karane przez Google, itp.)
A tak na zdrowy rozsądek, to bez takiego wymuszonego otwierania w nowym oknie, użytkownik może otworzyć w tym samym albo w nowym - wg uznania. A w drugą stronę już to tak nie działa - zmuszasz wszystkich do dodatkowego otwartego okna.

Marek, z tym porównaniem kliknięcia środkowym klawiszem do jarania się kodem szesnastkowym to popłynąłeś.
Tak personalnie, to nie wiem jakim sposobem można uznać takie rozwiązanie za ułatwienie. Serio wolicie jak wam się jakiś link otwiera w nowym oknie (wg uznania autora strony)?

Awatar użytkownika
marek mastalerz
Kontakt:

Postautor: marek mastalerz » 03 stycznia 2016, 02:31

sto pisze:Marek, z tym porównaniem kliknięcia środkowym klawiszem do jarania się kodem szesnastkowym to popłynąłeś.
Tak personalnie, to nie wiem jakim sposobem można uznać takie rozwiązanie za ułatwienie. Serio wolicie jak wam się jakiś link otwiera w nowym oknie (wg uznania autora strony)?

No troszeczkę popłynąłem, biję się w pierś.
Ale ja serio wolę otwieranie w nowym oknie. Mogę wyjaśnic. Jak czytam jakiś artykuł lub forum w którym są zawarte interesujące linki, to otwieram je w nowym oknie i czytam dalej ten sam tekst. Po skończeniu artykułu/wątku sprawdzam te dodatkowe okna. A jesli mi się to otwiera w tym samym oknie to przeskakuję z tematu na temat, i ja tego nie lubię, bo gubię ciągłość treści. Szukanie linków po skończeniu czytania też jest niewygodne. Tak to u mnie działa, skoro pytasz :)
pozdrawiam.
marek mastalerz
szkoła paralotniowa cloudbase
http://cloudbase.pl/

Awatar użytkownika
sto

Postautor: sto » 03 stycznia 2016, 02:58

No to ja Marek robię tak samo.
Tylko nie rozumiem dlaczego nie otwierasz sobie tych linków które chcesz w nowym oknie.

Wróć do „Sprawy Forum”