Spirala do ziemi

Kwestie związane z bezpieczeństwem latania i zapobieganiem wypadkom. Ze względu na powagę tematu wszelakie trolowanie nie będzie tutaj tolerowane.
Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Spirala do ziemi

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 25 grudnia 2016, 23:01

Paralot pisze:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Jeśli chodzi o utratę przytomności to bym taką przyczynę umieścił bardzo daleko na skali prawdopodobieństwa. Szczególnie w spirali typu satowego, gdzie siła odśrodkowa jest niewielka.

Zbyszek to co napisałeś poniżej zaprzecza temu co piszesz powyżej. Spirala upadkowa może doprowadzić do utraty przytomności . W takim przypadku pilot jest obecny nieprzytomny .
Poza tym jedni mdleją przy 6 inni przy 10 G inni nie mdleją przy 13 ale od 8 już nie są wstanie nic zrobić.

Najbardziej prawdopodobny scenariusz takich wypadków to: najpierw skrzydło zaczyna samo utrzymywać spiralę upadkową, pilot postanawia wychodzić i podnosi ręce do góry, skrzydło nie wychodzi, pilot jest zaskoczony, nie wie co się dzieje, zaczyna bezradnie ciągnąć za sterówki lub wpada w panikę. Patrzy na skrzydło a nie na wysokość. I tyle.

Może już czas aby napisać jak się przygotować do nauki spirali . Czego się spodziewać i co zrobić żeby nie zacząć od upadkowej . Bardzo proszę i wiem że zrobisz to profesjonalnie.

Pozdrawiam

Robiłem to już parę razy. Nawet w książce cały rozdział poświęciłem temu problemowi. Poza tym jest też wiele innych opisów w większości wartościowych.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
calhal
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: calhal » 25 grudnia 2016, 23:31

Paralot pisze:Dlaczego a no dlatego że na spiralę decydują się Ci co uważają że już są na nią gotowi.

Widzisz, problem polega na tym, że po konkretnej klapie i braku reakcji pilota, skrzydło się samo w takiej spirali może znaleźć. I wtedy lepiej przynajmniej w teorii wiedzieć co zrobić.

I jeśli myślisz, że bajki opowiadam, to niestety muszę Cię zmartwić. Kolega, o którym pisałem wcześniej, znalazł się właśnie w takiej spirali po konkretnej klapie i nie bardzo wiedział co zrobić. Na szczęście po pierwszej nieudanej próbie wyprowadzenia, miał jeszcze na tyle wysokości i na tyle instynktu samozachowawczego, że nie czekał aż dokręci do ziemi tylko rzucił pakę.
Wystarczyłoby (mam taką nadzieję), żeby wiedział co zrobić, nawet bez przećwiczenia tego. A gdyby zachował zimną krew i zastosował to, to pewnie kontynuowałby ten lot dalej. Tylko, że, niestety z tego co wiem, nikt mu wcześniej tego nie wytłumaczył.

Bogdan
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: Bogdan » 26 grudnia 2016, 00:13

@Michał
Napisałem jak to wyglądało. Spiralę miął ostrą, ale wyraźnie było widać kiedy wybrał z upadkowej. Uważam, że z taką prędkością jak schodził wcześniej, nie miałby możliwości wybrania 2 m nad ziemią. Skrzyło nie było jakąś kosą, nic z półki Icepika, Enzo.
Tylko wiesz, ja to leszcz jestem. Jak na awatarze to Ty, to szacun. Chciałoby się infinity spróbować... na początek w tandemie :)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 26 grudnia 2016, 00:25

Nikt nie schodzi do ziemi w upadkowej, chyba że samobójcy. Powinno to wyglądać mniej więcej tak:

Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Kontakt:

Postautor: uriuk » 26 grudnia 2016, 00:29

I dodaj, ze takie rzeczy to na skrzydlach o duzym wydluzeniu, ktore w spirali zachowua sie przewidywalnie. Bezpieczne materace sie do tego nie nadaja.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 26 grudnia 2016, 00:48

Pamiętam jak testowałem jakiś prototyp skrzydła szkolnego wiele lat temu. Od razu weszło w coś satowego i nie było to fajne. Fajniejsze do spirali są skrzydła o większych wydłużeniach, ale to wszystko co jest certyfikowane robi spiralę i wychodzi z niej. Najwyżej można podzielić skrzydła na takie które łatwiej kontrolować w czasie spirali i takie zero - jedynkowe.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 26 grudnia 2016, 00:59

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Pamiętam jak testowałem jakiś prototyp skrzydła szkolnego wiele lat temu. Od razu weszło w coś satowego i nie było to fajne.

Cos mi sie wydaje, ze razem to testowalismy :). W Brzegu?

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 26 grudnia 2016, 01:14

W Brzegu były za niskie hole na porządną spiralę. Robiłem to w Bassano, ale to były te skrzydła.
Zbyszek Gotkiewicz

Bogdan

Postautor: Bogdan » 26 grudnia 2016, 01:35

Napisałem posta i nie wszedł.
W skrócie. Bardziej przypominało to:

Tylko tam, gdzie widać buty Takasa, to gość miał komory w ziemie. Stabilem po ziemi zrobił ponad 360

Awatar użytkownika
Michał Dałb
Kontakt:

Postautor: Michał Dałb » 26 grudnia 2016, 11:27

Bogdan pisze:Tylko tam, gdzie widać buty Takasa, to gość miał komory w ziemie. Stabilem po ziemi zrobił ponad 360

To byla pierwsza Spirala po wypadku prawie smiertelnym ktory Pal mial, wiec bezpiecznie do tego podszedl nie nabierajac tyle energii i latajac na duzym, czyli wolnym skrzyle do akro.
Im wiecej energii nabierasz i jak wczesniej napisane, im wieksze wydluzenie skrzydlo ma, tym dluzej pilot potrafi kosic trawe stabilem.
A uwazam ze gruntspiral to juz w sumie inny temat, bo tu troche inna technika jest wymagana do wyprowadzenia niz do normalnej spirali.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 26 grudnia 2016, 11:37

Michał Dałb pisze:A uwazam ze gruntspiral to juz w sumie inny temat, bo tu troche inna technika jest wymagana do wyprowadzenia niz do normalnej spirali.

Dobrze że wspomniałeś o tym, bo wielu pilotów na spiralę patrzy jedynie jako sposób na lans i zrobienie wrażenia na widzach. A jest to taki sam manewr jak na przykład zakładanie uszu czy używanie speeda. I równie trudny do opanowania :)
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
starry
Kontakt:

Postautor: starry » 27 grudnia 2016, 12:41

Michał Dałb pisze:
Bogdan pisze:A uwazam ze gruntspiral to juz w sumie inny temat, bo tu troche inna technika jest wymagana do wyprowadzenia niz do normalnej spirali.

Możesz napisać coś więcej jak to się robi ?
Darecki -starry
------------------------------
http://glajtem.pl

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 27 grudnia 2016, 23:32

Ćwiczyć na bezpiecznej wysokości i nie zniechęcać po dwusetnej próbie. A tak powaznie to mam wrażenie ze tak perfekcyjnego dojŝcia do ziemi nikt Cię nie nauczy. Nawet jak wyćwiczysz na dużej wysokości to metr czy dwa nad ziemią przez stres inaczej zadziała mózg i ..... trzeba po prostu kochać latać i czuć się nie jak " ty + paralotnia " tylko tak jakby to były dla ptaka skrzydła (połączone nerologicznie) wtedy pytanie jak to się robi traci sens. Instrukcja "jak "bezpiecznie" dokręcić do ziemi" wydaje mi się mocno nie na miejscu poniewaz nie wiadomo kto ją może przeczytać.
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
starry
Kontakt:

Postautor: starry » 28 grudnia 2016, 08:54

prokopcio pisze: poniewaz nie wiadomo kto ją może przeczytać.

Tak, to znany argument, w którym można dopatrzyć sie jakiejś logiki. Napewno sprawia, że w lataniu jest jednak jakaś tajemna wiedza z pogranicza magii, która jednym pozwala robić rzeczy o których inni mogą tylko marzyć.
Tą wiedzę można już w tym wątku znaleźć, ale myślałem, że coś jeszcze wyciągne ;)
Z drugiej strony noże i wódka są ogólnie dostępne ...
Darecki -starry

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 28 grudnia 2016, 09:40

Starry. Nie ma przepisu na ground spiralę. Jeżeli robisz dużo spirali, tal przynajmniej sto rocznie i sprawia Ci to radość, to sam będziesz wiedział jak to zrobić. Natomiast jeśli robisz to sporadycznie lub wcale, to każde tłumaczenie będzie przepisem na samobójstwo. Dlatego nikt nie wyrywa się żeby coś tłumaczyć. Dyskusję można zacząć z poziomu na przykład: na jakiej wysokości należy zacząć wytracać energię ustawiając skrzydło stabilem do ziemi.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
starry
Kontakt:

Postautor: starry » 28 grudnia 2016, 10:19

Czy lubie nie wiem. Latam na tyle mało, że zawsze szkoda mi wysokości aby ją na takie zabawy marnować. Robie jak muszę, ale nauka samodzielnie zawsze trwa dłużej. Zanim coś zacznę lubie zgromadzić potrzebną teorie i przemyśleć, potem działać. Taka fanaberia ;)
Darecki -starry

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 28 grudnia 2016, 11:01

Do akro dużo ważniejsze jest gromadzenie doświadczenia niż wiedzy. A skoro masz mało doświadczenia ze spiralami, to najpierw opisz jak twoje skrzydło daje się kontrolować w czasie wykonywania tego manewru.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 29 grudnia 2016, 22:58

Michał Dałb pisze:jak pilot jest utalentowany wysokosc krytyczna do wyprowadzienia spirali moze byc nawet dopiero 2-3 metrow nad ziemia..

sam nie wiem jak określić moment wyprowadzenia spirali w tak profesjonalnych przypadkach. Wg mnie te 2-3m to już spirala jest dawno wyprowadzona (brak opadania) a tym bardziej na pewno nie jest to początek jej wyprowadzania choć trzeba by zdefiniować co spiralą jest a co nie jest. Kolega "podobnie" lądował w ostrym zakręcie na I etapie kursu czochrając tyłkiem po trawie i nie była to spirala :lol:
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
starry
Kontakt:

Postautor: starry » 30 grudnia 2016, 10:43

Michała nie znam osobiście, ale czytałem ze dwa jego artykuły ( bardzo dobre moim zdaniem ) i "mam wrażenie graniczące z pewnością", że wie o czym pisze, nawet jeśli nam wydaje się to nieprawdopodobne. ;) Niestety wlazłem trochę w d.. ale bezinteresownie, więc może nie zostanę o nic posądzony ;)
Darecki -starry

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 30 grudnia 2016, 14:47

oglądnąłem jeszcze kilka ekstremalnych spiralek i jednak chyba można 2-3m wyprowadzić. Zresztą - na kilku filmikach czarodzieje zaczynają spiralę na wysokości gdzie ja już się powoli wysuwam z uprzęży do lądowania :P
Łukasz Prokop

Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”