Pierwszeństwo krążących w kominie.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Pierwszeństwo krążących w kominie.
Nasze zasady antykolizyjne jasno określają że paralotnia/szybowiec krążące w kominie nie musi się dostosowywać do pilotów dołączających do komina. W Termal Flying czytam niemiecką mutacje tej zasady, która mówi że pilot w kominie musi odbić w prawo jeśli ktoś się włącza do komina na kursie kolizyjnym. Oczywiście zapis ten wynika nie z praktyki, ale z niemieckiego ordnungu i najchętniej bym go zignorował. Niestety jeśli w powietrzu spotykam jakiegoś niepełnosprytnego miłośnika przepisów, to ten będzie gotów mnie rozjechać wlatując w komin gdy będę kręcił w lewo. Na szczęście najczęściej krążę w prawo, więc mieszczę się w definicji że mam skręcać w prawo jeśli ktoś chce mnie rozjechać wlatując do komina uniemożliwiając mu zrobienie tego zgodnie z przepisami.
Zbyszek Gotkiewicz
- marek mastalerz
- Latam: Tylko Swobodnie
- Kontakt:
Re: Pierwszeństwo krążących w kominie.
Czy to jest w polskim tłumaczeniu?
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
marek mastalerz pisze:Czy to jest w polskim tłumaczeniu?
Strona 178
Zbyszek Gotkiewicz
- der
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Tu chyba po prostu wyeliminowano jedną zasadę na rzecz drugiej. Czyli nie ważne co robisz, skoro ktoś na ciebie leci to spierdalaj. I w sumie ma to sens.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Obawiam się niepełnosprytnych. Taki gościu co nie doczytał że ma obowiązek dołączyć się do krążenia w kominie tak żeby nikomu nie przeszkadzać. Oraz nie doczytał że nie możevprzecisnąć komina po prostej jeśli krążą w nim paralotnie. Za to zapamięta że paralotnia w kominie musi mu ustąpić gdy będą na kursie kolizyjnym. Dlaczego obawiam się takiego przyzwolenia? Bo i bez niego dochodzi do prób wypchnięcia z komina. Oczywiście że pilot krążący w kominie będzie się ratował ucieczką, ale w razie zderzenia usłyszę to samo co usłyszałem od jednego pilota który wleciał w paralotnię krążącą 200 metrów od stoku: no przecież miałem stok po prawej stronie.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Nie wiem jak jest w polskiej wersji, ale w ang. języcznej jest napisane to samo ale zaraz pod tym, ze lepiej tak nie robic i wchodzic do komina jak na obrazku, na ktorym pokazane jest kulturalne wchodzenie w komin krazac w tym samym kierunku co inni i wlatujac pomiedzy glajty w wolne miejsce. O ile pamietam to w PL tez nie ma w przepisach mowy o wchodzeniu do komina, tylko jest podane prawo drogi. Poprawcie jesli jest inaczej.
Adam Szostek
Adam Szostek
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
W polskich przepisach krążący w kominie paralotniarz, lotniarz, szybownik ma pierwszeństwo przed pilotem dołączającym do komina. A pierwszeństwo oznacza że m-ca krążyć tak jak krążył i nie ma obowiązku opuszczać komina żeby kogoś wpuścić.
Zbyszek Gotkiewicz