Dron zamiast wyciągarki. Model
Moderator: prokopcio
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Re: Dron zamiast wyciągarki
Ja bym się zgodził z tymi 10 stopniami. Jest łatwiej wystartować, ale trzeba uważać, bo pilot jest odciążony. To powoduje że łatwiej przeciągnąć i prędkości są mniejsze.
Zbyszek Gotkiewicz
- prokopcio
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Chyba chco mnie zrobić w jajo,
Gotek z Wieśkiem sie zgadzajo !
Łukasz Prokop
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
- prokopcio
DronoWinda - Koszty
Założenia prototypu o ciągu 50kg, minimum 3min lotu + 3 na powrót drona pozwalają znacznie zmniejszyć ciężar i koszty mimo sprzętu nie niskiej klasy:
1. 4 Śmigła T-Motors 30"*10.5 : 600zł
2. 4 silniki T-Motors P80 kv120 : 3000zł
3. Regulatory obrotów : 2000zł
4. Kontroler lotu z GPS + sonar : 200zł
5. Pakiet 16Ah / 12s : 1700zł
7500zł
masa 10kg + masa konstrukcji
pobór prądu 180A
dokupując pakiet długość lotu podwajamy +4kg.
1. 4 Śmigła T-Motors 30"*10.5 : 600zł
2. 4 silniki T-Motors P80 kv120 : 3000zł
3. Regulatory obrotów : 2000zł
4. Kontroler lotu z GPS + sonar : 200zł
5. Pakiet 16Ah / 12s : 1700zł
7500zł
masa 10kg + masa konstrukcji
pobór prądu 180A
dokupując pakiet długość lotu podwajamy +4kg.
Ostatnio zmieniony 02 maja 2019, 19:17 przez prokopcio, łącznie zmieniany 3 razy.
Łukasz Prokop
-
- Doświadczenie: Przelotowiec
uriuk pisze:Multimetro.pl to firma która nieodpłatnie hostuje nasze forum. Dziś były przenosiny na nowy serwer i cosik padło na kilka godzin
Problem jest taki, że ustawili oni przekierowanie 301 (permanent), więc jak ktoś wszedł w trakcie tego incydentu i później nie wyczyści sobie cache w przeglądarce, to już nigdy nie trafi tu na pgforum Skutki takiego przekierowania są, jak w nazwie, permanentne (przeglądarka nawet nie odpytuje serwera i przekierowuje na multimetro).
- Robert
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Sympatyk
Ciekawy koncept
Łukasz, mogę pomóc i narysować parametryczny model 3d w cadzie.
- prokopcio
Robert pisze:Ciekawy koncept
Poproszę - podpatrz jakiegoś drona, z założenia będzie miał odwrócone śmigła i będzie latał "do góry nogami"
w pierwszej wersji możliwe że nie otrzyma nawet osłon śmigieł składanych do przetestowania w łagodnych warunkach.
Z lekkim wiaterkiem spokojnie można postawić skrzydło i dopiero wtedy uruchomić napęd, modeluj tak proszę, żeby dało się w garażu wykonać
http://store-en.tmotor.com/goods.php?id=746
http://store-en.tmotor.com/goods.php?id=423
Łukasz Prokop
-
- Latam: Tylko z Napędem
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
prokopcio pisze:Chyba chco mnie zrobić w jajo,
I słusznie , żeby wynalazca forumowiczom nie ufał- nie daj się zrobić w jajo ! . Sporo ciekawych informacji krąży wśród znajomych konstruktorów . Ci aktywni ,których znam z kontaktów mailowo-telefonicznych, zazwyczaj w ogóle nie udzielają się "towarzysko" na rodzimych forach , a tym bardziej nie poszukują na nich "słusznych" porad . Myślę że to jest odpowiedzialne podejście aby podczas opracowywania wynalazku, który konstruktor na sobie przetestuje, nie ufać forumowym "popisywaczom" jak przykładowo Wiesiek czy Gotek(przyznaję, że raczej nie w tym wątku ale czasami pisząc niby na poważnie, robię sobie prowokacyjne jaja ), ani też razem wziętym . Liczy się bezwzględna indywidualna, dogłębna analiza (najlepiej opierana na poszczególnych badaniach) każdego z osobna zagadnienia bo to Ty konstruktorze i tak będziesz ponosił odpowiedzialność nie tylko "za inwestycje" ale i za swoje bezpieczeństwo, na które składać się będą najdrobniejsze szczegóły w tej "forumowej"(?) czy jednak osobistej wydumce ?.
Pytanie do Prokopcia : czy masz już jakieś spore doświadczenia badawczo praktyczne w lataniu z napędami i sterowaniem dużymi dronami ?
Pozdrawiam Wiesiek
ps. faktycznie jest "permanentny" problem z wejściem na tą stronę-spróbuję poczyścić przeglądarkę
- prokopcio
Zerowe, jak w każdym prototypowym ustrojstwie jakie stworzyłem. Powiem jeszcze więcej - zerowe nawet w sterowaniu małymi dronami - składam pierwszego w życiu właśnie.fotolot pisze:prokopcio pisze:Pytanie do Prokopcia : czy masz już jakieś spore doświadczenia badawczo praktyczne w lataniu z napędami i sterowaniem dużymi dronami ?
Łukasz Prokop
-
prokopcio pisze:Zerowe, jak w każdym prototypowym ustrojstwie jakie stworzyłem. Powiem jeszcze więcej - zerowe nawet w sterowaniu małymi dronami - składam pierwszego w życiu właśnie.fotolot pisze:prokopcio pisze:Pytanie do Prokopcia : czy masz już jakieś spore doświadczenia badawczo praktyczne w lataniu z napędami i sterowaniem dużymi dronami ?
Obarczenie doświadczeniami i wiedzą, która dotychczas jest uznana, bywa też hamulcem dla kreatywności innowacyjnych wynalazców .
Doświadczeni PPGanci udzielają się na forach, jednak gdybyś chciał nawiązać kontakt z konstruktorem i pilotem latającym "dużym dronem" to mogę przesłać Ci na priv link z możliwością nawiązania z nim kontaktu (lub przez klub motoryzacyjny do którego przypadkowo należą z moim synem).
Pozdrawiam Wiesiek
-
Prowadzony jest projekt elektrycznego ppg. Może tam znajdą się jakieś ciekawe pomysły https://openppg.com
- prokopcio
problem w tym, że nie zabieram się za rzeczy które ktoś już stworzył to niema sensu, z PPG projekt ma naprawdę niewiele wspólnego ( skrajnie inne założenia ), ja czerpię satysfakcję z pionierstwa . Uważam też, że wspierając się czyimiś pomysłami można zabrnąć w tą samą złą drogę.
Łukasz Prokop
-
Chrab pisze:Prowadzony jest projekt elektrycznego ppg. Może tam znajdą się jakieś ciekawe pomysły https://openppg.com
Oni akurat z nowatorskich "ciekawych pomysłów" zaprezentowali ten zawias z ryglem(widziałem to kiedyś ). Ale moim skromnym zdaniem podałeś tu dobry przykład by zacząć budowę, bazując na czymś bardzo zbliżonym do takiego typu elektrycznego PPGa- (te ich zmyślne zawiasy można sobie darować ). To nie mój pomysł ale z wyczytanych założeń wnioskuję, że ma on właśnie bardzo wiele wspólnego z głównym zastosowaniem jako PPG.
Jak byłyby przetestowane parametry i efektywność wznoszenia latając takim e-ppg to wtedy możnaby sobie przejść do drugiego etapu "komplikacji" i zabawy w sterownie dronowe. Najpierw startując nim z ziemi , a następnie po odrzuceniu tego usrojstwa od pilota. Dla bezpieczeństwa-począwszy od zrzucania go np. z mostu czy balonu . Nawet jakby się pojawiły "dronowe" komplikacje to możliwe że realizatorowi inwestycji, zdołałby pozostać dość oryginalnie wyglądający napęd PPG
- prokopcio
podchodzę dokładnie z drugiej strony czyli budując drona (początkowo model) który potrafi wrócić do domu po chaotycznym zrzuceniu, wtedy już jesteśmy w domu (dosłownie i w przenośni) bo funkcja pchania to już jest pomijalnie prosta czynność. Jedyne kluczowe założenie to uzyskanie z jednego śmigła o akceptowalnym rozmiarze ciągu 12,5kg co uczynię na samym początku testów, cała reszta nie może nie działać. Równolegle należy wymyślić/wybrać/przetestować montaż do uprzęży z możliwością prostego zrzucenia drona.fotolot pisze:Jak byłyby przetestowane parametry i efektywność wznoszenia latając takim e-ppg to wtedy możnaby sobie przejść do drugiego etapu "komplikacji" i zabawy w sterownie dronowe
sama stabilizacja po zrzucie powinna działać bezproblemowo
Łukasz Prokop
Hej. Ten projekt jest zajebisty. Czy to jest Twój autorski pomysł czy podpatrzony gdzieś indziej?
Czy będzie komercyjny? Myślę, że można na nim zrobić niezły biznes, sam kupiłbym gdyby nie kosztował więcej niż napęd ppg.
Rewelacja, trzymam kciuki
Czy będzie komercyjny? Myślę, że można na nim zrobić niezły biznes, sam kupiłbym gdyby nie kosztował więcej niż napęd ppg.
Rewelacja, trzymam kciuki
-
prokopcio pisze: podchodzę dokładnie z drugiej strony czyli budując drona (początkowo model) który potrafi wrócić do domu po chaotycznym zrzuceniu, wtedy już jesteśmy w domu (dosłownie i w przenośni) bo funkcja pchania to już jest pomijalnie prosta czynność.
Chcesz początkowo od podstaw zbudować model drona "który potrafi wrócić do domu" ? Po co Ci budować taki model , skoro drony posiadające takie funkcje są przecież od dawna popularne ? Wystarczy takiego gotowca sobie kupić ,przetestować zachowanie i ewentualnie wykorzystać jego cały system sterowania , dostosowując do końcówek wysterowania dla odpowiednio większej mocy silników w konstrukcji docelowej. Dla wykorzystywania jako PPG, systemy stabilizacji nie będą aktywne, a jedynie możliwe sterowanie samą mocą silników. Oczywiście kolejności całkowitej realizacji są dowolne i z tej strony podchodząc, po prostu zbudowałbym najpierw "drona" niemal identycznego jak ten elektryczny PPG z filmiku(domontowując mu jedynie, odpowiednio długie stopki do kosza). Skoro po takim odejściu na przelot, mogłoby nas nie być kilka godzin, to być może przydatna przy lądowaniu "drono-ppga" była by możliwość jego samozabezpieczenia, blokującego go do bazy, zamocowanej np. na dachu samochodu
-
Trochę późno wchodzę w watek, ale przez kilka stron lektury zastanawiają mnie założenia konstrukcyjne.
Bo generują bardzo skomplikowane urządzenie.
Chyba na wątku nie była podawana jeszcze taka wersja - napęd typu Electric Thermic Beamer Charly'ego z możliwością odłączenia i lądowania np. na kierowanym spadochronie?
Super-elegancko-inżyniersko byłoby na autorotacji do celu
No i pytanie czy odrzucanie napędu jest w ogóle korzystne? Skrzydło do latania swobodnego pod wagę bez napędu po dodaniu napędu będzie potrzebowało większych prędkości.
https://xcmag.com/news/charly-produktes ... he-spring/
Bo generują bardzo skomplikowane urządzenie.
Chyba na wątku nie była podawana jeszcze taka wersja - napęd typu Electric Thermic Beamer Charly'ego z możliwością odłączenia i lądowania np. na kierowanym spadochronie?
Super-elegancko-inżyniersko byłoby na autorotacji do celu
No i pytanie czy odrzucanie napędu jest w ogóle korzystne? Skrzydło do latania swobodnego pod wagę bez napędu po dodaniu napędu będzie potrzebowało większych prędkości.
https://xcmag.com/news/charly-produktes ... he-spring/
Ostatnio zmieniony 04 maja 2019, 16:48 przez AndRand, łącznie zmieniany 2 razy.
- prokopcio
Tak Wiesiek, elektronikę dostosuję już istniejącą, niestety nie znalazłem nic dronowego/standardowego co potrafi kręcić silnikami niezależnie od czujników co potrzeba do pchania. Też wykorzystam standardową ramę drona do testów ale będzie przerabiana, odwrotnie pozakładane śmigła (nie mylić z odwrotnym kierunkiem wirowania) , Chcę też przetestować czy częściowo mogą śmigła zachodzić na siebie bo nigdzie nie potrafię tego doczytać.
Jeszcze nic nie powstało ! poczekaj. Ja komercyjnie tego nie robię tylko dla czystej zabawy - czy ktoś inny nie wiem.
Pomysł jest ciacholota i to jego trzeba pytać, też uważam że to genialny pomysł.
teraz tak myślę że ciacho sprytnie poszedł do tematu - ubzdurał coś sobie a ty zrób prokopcio
Andi pisze:Hej. Ten projekt jest zajebisty. Czy to jest Twój autorski pomysł czy podpatrzony gdzieś indziej?
Czy będzie komercyjny? Myślę, że można na nim zrobić niezły biznes, sam kupiłbym gdyby nie kosztował więcej niż napęd ppg...
Jeszcze nic nie powstało ! poczekaj. Ja komercyjnie tego nie robię tylko dla czystej zabawy - czy ktoś inny nie wiem.
Pomysł jest ciacholota i to jego trzeba pytać, też uważam że to genialny pomysł.
teraz tak myślę że ciacho sprytnie poszedł do tematu - ubzdurał coś sobie a ty zrób prokopcio
Łukasz Prokop
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
To sie nazywa delegowanie uprawnień
To sie nazywa delegowanie uprawnień
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Doświadczenie: Były Pilot
Jak już mowa o delegowaniu zadań to możesz Zbyszek pokazać coś z twoich prac nad indeksem? Pytam bo ktoś mnie zapytał wprost "co trzeba umieć, żeby samodzielnie latać" myślę, że indeks byłby idealną odpowiedzią.
Drugi temat który mnie męczy po ostatnim zdarzeniu to modyfikacja mojego testu. Chciałbym go uzupełnić o pytanie o wiek tak aby po przekroczeniu 55-60 roku życia liczba określająca możliwości pilota spadała.
A Ty prokopcio się nie buntuj tylko rób bo przecież ja tego nie wydłubię, ale są rzeczy które być może kiedyś będę mógł dla Ciebie wykonać, mimo, że z drona chyba nie skorzystam bo coś mi się zdaje, że kręgosłup tym razem chyba skutecznie wyeliminuje mnie z latania...
Sorki, że nie w temacie
Drugi temat który mnie męczy po ostatnim zdarzeniu to modyfikacja mojego testu. Chciałbym go uzupełnić o pytanie o wiek tak aby po przekroczeniu 55-60 roku życia liczba określająca możliwości pilota spadała.
A Ty prokopcio się nie buntuj tylko rób bo przecież ja tego nie wydłubię, ale są rzeczy które być może kiedyś będę mógł dla Ciebie wykonać, mimo, że z drona chyba nie skorzystam bo coś mi się zdaje, że kręgosłup tym razem chyba skutecznie wyeliminuje mnie z latania...
Sorki, że nie w temacie
Mariusz Kilian