Dron zamiast wyciągarki. Model
Moderator: prokopcio
- uriuk
- Site Admin
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Re: Dron zamiast wyciągarki
Jesli ten dron ma przynajmniej 80 kg ciagu to bez problemu uciagnie glajta w rozmiarze M, dokladnie ta metoda, co zreszta sugerowalem na poczatku watku.
Reasumujac, jedynym problemem jest "martwy ciag" ostrojstwa (bo rozumiem, ze opcje "do budy!" ma juz wbudowana)
Reasumujac, jedynym problemem jest "martwy ciag" ostrojstwa (bo rozumiem, ze opcje "do budy!" ma juz wbudowana)
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
No dwie sprawy - jedna, że się przeważasz na glajcie o 10-15kg (tak patrząc po tym jak koleś podnosił drona z wody).
I druga, że wieszasz to za plecami. Te opcje z akumulatorami w nogach raczej odpadają.
RTH zależy od kontrolera, ale w tych bardziej zaawansowanych są. Bardziej zaawansowany nie oznacza dużo większej kwoty. Zamiast 100zł będzie 200zł.
I druga, że wieszasz to za plecami. Te opcje z akumulatorami w nogach raczej odpadają.
RTH zależy od kontrolera, ale w tych bardziej zaawansowanych są. Bardziej zaawansowany nie oznacza dużo większej kwoty. Zamiast 100zł będzie 200zł.
- der
uriuk pisze:Jesli ten dron ma przynajmniej 80 kg ciagu to bez problemu uciagnie glajta w rozmiarze M, dokladnie ta metoda, co zreszta sugerowalem na poczatku watku.
Do wakeboardingu stosuje się wyciągarki o mocy zwykle nie przewyższającej 10KM. A ten dron ma za zadanie lecieć tylko kilka metrów nad ziemią.
A tyle to i top 80 uleci w tandemie.
Największe mi znane robi litewski Aerones. 4 drony w jednym. 300m w 6 minut (co prawda z wiszącym wężem, ale obciążenie podobne, jak potencjalnego pilota). Dupy nie urywa.
- prokopcio
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
nawet połowy z tego niema szansy żaden człowiek utrzymać w sposób pokazany na filmie podczas płynięcia na desce przez jakiś sensowny czas. To że dron ma udźwigu 80kg nie znaczy że tyle pociągnie za sobą (do góry owszem).uriuk pisze:Jesli ten dron ma przynajmniej 80 kg ciagu to......
Czy się da? Oczywiście że tak ale jest to konstrukcja skomplikowana i kosztowne ze względu na znacznie większe zapotrzebowanie na energię, logistycznie trzeba drugą osobę do holu albo dobrze przemyśleć autopilota.
Cena nie będzie na poziomie 8tyś tylko 20-30tyś. Na 80kg ciągu w poziomie bym nie liczył.
Nie jest to wykluczone zadanie ale dużo bardziej trzeba się nad nim napracować i wykosztować. To wyciągnięcia paralotni z sensownym wznoszeniem potrzeba dużo więcej mocy niż ciągnie kogoś bez oporów po płaskim.
Po prosty konstrukcja plecaków jest prosta i ekonomiczna. Ciągnąć dron jest o wiele bardziej praktyczny ale kto go zasponsoruje pomijając że jest to sporo wyższa półka projektowo programistyczna więc czasu trzeba sporo więcej niż plecakowo.
Będę miał model to zamodeluję też taki rydwan dzisiejsze modele mają to do siebie, że są taniutkie i mają mocy kilkakrotnie więcej niż niż potrzeba.
Łukasz Prokop
-
Dla OpenPPG podają moc rzędu 150-160lbs. Mi kalkulator podaje, że to 200W
Waga to 21lbs (9,5kg)
https://openppg.com/shop/paramotors/openppg-22/
Waga to 21lbs (9,5kg)
Ostatnio zmieniony 05 maja 2019, 23:24 przez AndRand, łącznie zmieniany 1 raz.
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
AndRand pisze:Dla OpenPPG podają moc rzędu 150-160lbs. Mi kalkulator podaje, że to 200W
Przedstawisz nam te wyliczenia?
- prokopcio
Mój nie potrafi przeliczyć lbs na waty ... Tzn mi wychodzi że tej waty powinno być ponad 70kg czyli dużo.
Łukasz Prokop
-
No właśnie tak patrzę po specyfikacji:
Thrust: 150 lbs (22×10 props), 160 lbs (22×14) https://www.translatorscafe.com/unit-co ... %2Fsecond/
Thrust: 150 lbs (22×10 props), 160 lbs (22×14) https://www.translatorscafe.com/unit-co ... %2Fsecond/
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Firma Stribo pożyczyła model skrzydła duo prób drona. Skrzydło 1,5 metra, model jednopowlokowca, udźwig 1,5 - 3 kg.
Zbyszek Gotkiewicz
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
AndRand pisze:No właśnie tak patrzę po specyfikacji:
We wzorze na moc udzial biora:
-masa
-odleglosc
-czas
Ty nam podales mase i w cudowny sposob wyczarowales z tego moc. Zdradzisz nam pozostale zmienne i skad je wziales?
-
uriuk pisze:AndRand pisze:No właśnie tak patrzę po specyfikacji:
We wzorze na moc udzial biora:
-masa
-odleglosc
-czas
Ty nam podales mase i w cudowny sposob wyczarowales z tego moc. Zdradzisz nam pozostale zmienne i skad je wziales?
Weź się rozeznaj w tych ich jednostkach jak podają masę, siłę i energię w funtach (lbs).
Jeśli przelicznik jest jak przez nasze kilogramy to będzie na pół.
Tak jeszcze po obejrzeniu tego wyciągu do wakeboardu i elektrycznego OpenPPG mam wrażenie, że bariera technologiczna jest niewielka. Jak się podłączy kontroler drona pod ten plecak OpenPPG to spokojnie będzie latał W dronach nie ma żadnej filozofii aerodynamicznej, kontroler pewnie wystabilizuje przysłowiowe żelazko, byle miało wirniki.
Bardziej pojawia się dla mnie problem funkcjonalny.
Bo OpenPPG jest do lotu napędowego (25-40minut), Charly Scott-e czy Skywalk e-Walk są indywidualne, do lotu swobodnego. Natomiast to rozwiązanie z dronem pasuje mi do scenariusza użytkowego ekipy z kierowcą. Dron odłącza się, wraca i po wylądowaniu ktoś go musi spakować do samochodu. Najlepiej kierowca, który nie musi być wyciągarkowym
Czyli... najlepiej jakby dało się go w miarę łatwo mocować na (prawie) każdą uprząż do lotu swobodnego.
I tutaj wydaje mi się jest najistotniejszy punkt pomysłu i prototypu.
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Ale po co ci ichne jednostki? Masz 80 kg (czyli 160 lbs) i licz sobie w kilogramach.
Z praktyki ci podpowiem, ze potrzebujesz jakies 10 000 W. To ciut wiecej niz 200 W
Z praktyki ci podpowiem, ze potrzebujesz jakies 10 000 W. To ciut wiecej niz 200 W
- prokopcio
z tym liczeniem to nie jest tak prosto.
moja matma została na politechnice
kto mi policzy zapotrzebowanie na ciąg dla rydwanu ?
skromne założenia
1. Ciężar drona 15kg
2. Dron do samodzielnego latania potrzebuje 2x ciąg swojej masy ponieważ na potrzeby stabilizacji lotu jest zdejmowana moc z poszczególnych silników czyli na stabilny lot samego drona potrzebujemy 30kg w osi pionowej.
3. Żeby uciągnąć w poziomie 60kg to jaki kąt pochylenia drona będzie optymalny ?
Zauważcie, że im bardziej pochylimy drona tym więcej mocy przekażemy ze śmigieł na pilota ale mniej na uniesienie drona a te składowe pozioma z pionową muszą współgrać. czyli w pionie musimy mieć 30kg a w poziomie 60kg, kto to policzy ?
moja matma została na politechnice
kto mi policzy zapotrzebowanie na ciąg dla rydwanu ?
skromne założenia
1. Ciężar drona 15kg
2. Dron do samodzielnego latania potrzebuje 2x ciąg swojej masy ponieważ na potrzeby stabilizacji lotu jest zdejmowana moc z poszczególnych silników czyli na stabilny lot samego drona potrzebujemy 30kg w osi pionowej.
3. Żeby uciągnąć w poziomie 60kg to jaki kąt pochylenia drona będzie optymalny ?
Zauważcie, że im bardziej pochylimy drona tym więcej mocy przekażemy ze śmigieł na pilota ale mniej na uniesienie drona a te składowe pozioma z pionową muszą współgrać. czyli w pionie musimy mieć 30kg a w poziomie 60kg, kto to policzy ?
Łukasz Prokop
-
Chyba nie do końca, bo kąt będzie zależał od ciągniętego ciężaru plus opory (masa, rozmiar skrzydła).
No i przy rydwanie dodajesz sobie oprogramowanie automatycznego sterowania dronem przy holowaniu.
No i przy rydwanie dodajesz sobie oprogramowanie automatycznego sterowania dronem przy holowaniu.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Dron ciągnący poprzez linę nie zabezpiecza nas przed lockautem. Ten problem przerabialiśmy już przy projektowaniu procedur do automatycznej wyciągarki.
Zbyszek Gotkiewicz
- prokopcio
Myślałem o tym, drona można tak zaprogramować żeby starał się ustawić zawsze przed pilotem.
Przeraża mnie natomiast myśl awarii która jest mocno prawdopodobna i taki dron 15kg o mocy ponad 10kW wlatujący w paralotniarza nie daje mu wielkich szans przetrwania. Druga sprawa awarii podczas powrotu to niekontrolowany upadek w najmniej odpowiednim miejscu, ludzie, samochody budynki. Wszystko pięknie jak wszystko działa poprawnie.
Przeraża mnie natomiast myśl awarii która jest mocno prawdopodobna i taki dron 15kg o mocy ponad 10kW wlatujący w paralotniarza nie daje mu wielkich szans przetrwania. Druga sprawa awarii podczas powrotu to niekontrolowany upadek w najmniej odpowiednim miejscu, ludzie, samochody budynki. Wszystko pięknie jak wszystko działa poprawnie.
Łukasz Prokop
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Dron by musiał znajdować się nie przed pilotem, ale prostopadle do skrzydła. Czyli dwa nadajniki w stabilach i porównywanie odległości do stabili, albo wąska wiązka prowadzącą wychodząca z centropłata. Trochę komplikuje to projekt
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Doświadczenie: Były Pilot
może zróbmy żeby reagował na komendy głosowe: hetta i wiśta
w tym języku znam jeszcze do przodu i stop, ale jak jest do góry to nie wiem. Wie ktoś?
w tym języku znam jeszcze do przodu i stop, ale jak jest do góry to nie wiem. Wie ktoś?
Mariusz Kilian
-
- Doświadczenie: Były Pilot
Aaa i nazad jeszcze znam. kiedyś też słyszałem jak woźnica krzyknął: Karooo dupa z tyłu! Ten od razu wiedział, że niema ściemniać...
Mariusz Kilian
- prokopcio
Dla Wake surfingu to można zaprogramować trasę dla holu nie....
W sumie rzeczywiście sporo tych zmiennych z ciągnącym. góra, dół, lewo, prawo, obrót w kółko osi, nadążającym za pilota poczynaniami , z dołu przy pomocy drugiej osoby też nie prosto tym sterować, po głębszych przemyśleniach - ciężko to ugryźć i programowo i finansowo, czasowo nie wspomnę. pozostańmy przy pchającym a jak się uda to trzeba pomyśleć o ograniczeniu możliwości wyrządzenia szkód wracającego drona. Ja startuję przy domu to może wylądować na posesji
W sumie rzeczywiście sporo tych zmiennych z ciągnącym. góra, dół, lewo, prawo, obrót w kółko osi, nadążającym za pilota poczynaniami , z dołu przy pomocy drugiej osoby też nie prosto tym sterować, po głębszych przemyśleniach - ciężko to ugryźć i programowo i finansowo, czasowo nie wspomnę. pozostańmy przy pchającym a jak się uda to trzeba pomyśleć o ograniczeniu możliwości wyrządzenia szkód wracającego drona. Ja startuję przy domu to może wylądować na posesji
Łukasz Prokop