O treningach bezpieczństwa

Latanie bezsilnikowe
JaroXS
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Akrobata

O treningach bezpieczństwa

Postautor: JaroXS » 01 sierpnia 2019, 22:48

Hej wszystkim! W tym odcinku poruszam temat treningów bezpieczeństwa i ich organizacji. Niektóre pytania pojawiały się systematycznie dlatego postanowiłem to nagrać. Teraz już chyba wiadomo jakie jest moje zdanie na ten temat i jak ja to sobie wszystko wyobrażam. Dziękuję

Jarek Borowiec | www.flyordie.info

Jędrek QŃ
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: O treningach bezpieczństwa

Postautor: Jędrek QŃ » 01 sierpnia 2019, 23:13

JaroXS pisze:Hej wszystkim! W tym odcinku poruszam temat treningów bezpieczeństwa i ich organizacji. Niektóre pytania pojawiały się systematycznie dlatego postanowiłem to nagrać. Teraz już chyba wiadomo jakie jest moje zdanie na ten temat i jak ja to sobie wszystko wyobrażam. Dziękuję

Fajna reklama EL SPEEDO :D :D :D

JaroXS

Postautor: JaroXS » 01 sierpnia 2019, 23:25

Ależ skąd. W filmie nie ma żadnej reklamy. Szkół u których można zrobić SIV nie ma za wiele ale to nie oznacza że tylko Elspeedo robi SIV. W Polsce też organizują SIV. A moja wiedza odnośnie SIV pochodzi z Czech, Austrii oraz Szwajcarii.

rg
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Postautor: rg » 02 sierpnia 2019, 07:58

jak ktoś chce posłuchać o tym czy warto z innej perspektywy:
Obrazek
--
Najlepszą formą docenienia mojej pracy nad leonardo.pgxc.pl jest POLECENIE i wgrywanie logów.

Jędrek QŃ
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Jędrek QŃ » 02 sierpnia 2019, 08:57

JaroXS pisze:Ależ skąd. W filmie nie ma żadnej reklamy. Szkół u których można zrobić SIV nie ma za wiele ale to nie oznacza że tylko Elspeedo robi SIV. W Polsce też organizują SIV. A moja wiedza odnośnie SIV pochodzi z Czech, Austrii oraz Szwajcarii.

Nie ma wymienionej nazwy szkoły ale to EL SPEEDO najlepiej spełnia warunki które wymieniłeś . Po za tym jak ktoś coś robi dobrze to dlaczego tego nie nazwać?? Pewnie jestem nieobiektywny bo wszystkie 2 SIVy które odbyłem- były w El Speedo .Tak jak napisałeś mam do nich najbliżej, prowadzą w moim ojczystym języku ,asysta przy starcie,lądowaniu i w motorówce na wodzie;Instruktor z UPRAWNIENIAMI DO PROWADZENIA SIV ,z doświadzczeniem acro. Myślę ,że nie ma alternatywy która spełniała by te kryteria łącznie

JaroXS

Postautor: JaroXS » 02 sierpnia 2019, 09:33

Hej,

są też inne szkoły które spełniają warunki które wymieniłem. Nie podaje nazw szkół w swoich odcinkach ponieważ nie chce automatycznej reklamy która zostanie w internecie na wieki. Mój kanał subskrybuje co raz więcej ludzi i zależy mi na tym aby informacje podawane nie były powiązane z konkretnymi szkołami, bo to może być bardzo różnie odebrane.

Jeżeli jestes zadowolony ze szkolenia SIV Elspeedo to miło to słyszeć.

Matul

Postautor: Matul » 02 sierpnia 2019, 13:28

Jarek, Ty już nie prowadzisz SIVów? Ja pewnie w 2020 lub najdalej 2021 bym się pisał na taki kurs, rozważam El Speedo albo Arka Pomarańskiego, kto w El Speedo to prowadzi?
Michał Matulka

JaroXS

Postautor: JaroXS » 02 sierpnia 2019, 14:03

Nie zajmuje się już paralotniarstwem komercyjnie. W Elspeedo SIV prowadzi Slavek Tmej i Dalibor Carbol. Z tego co wiem Arek był pierwszym polskim instruktorem który zorganizował SIV w Mietkowie wiele lat temu. Wiem również od Arka że wiele lat później doszkalał się u innych i obserwował inne zagraniczne metodyki szkoleń SIV. Myślę że szkoleń Arka z perspektywy czasu nie da się porównać z tym co robił kiedyś a robi teraz. Nie miałem okazji obejrzeć obecnych jego szkoleń ale zapewne się zapiszę kiedyś for fun jako kursant. Ludzie piszą pozytywne rzeczy o poziomie jego szkoleń SIV jak przeglądam różne sieci społecznościowe. Elspeedo ma metodykę bardzo dobrą którą wypracowali częściowo ze Sky Club Austria a potem ją rozwijali samodzielnie. W związku z tym że szkolenia są często nad jeziorem Halsztadzkim, to kursanci muszą się wstrzelić w dobre warunki pogodowe. Arek ma motorówkę co można lepiej wykorzystać w różnych warunkach atmosferycznych.

Także decyzja należy do Ciebie.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 02 sierpnia 2019, 16:54

Pierwszy treningi bezpieczeństwa robił Wojtek Pierzyński.
Zbyszek Gotkiewicz

JaroXS

Postautor: JaroXS » 02 sierpnia 2019, 21:34

Nad którym jeziorem w Polsce Wojtek robił treningi?

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 03 sierpnia 2019, 08:31

A jak jest z wypadkami na treningach bezpieczeństwa? Bo są napewno.
Zbyszek Gotkiewicz

7van.krzysztof
Latam: Swobodnie i z Napędem

Postautor: 7van.krzysztof » 03 sierpnia 2019, 12:56

A ja sądziłem, że chodzi o Fly2Live.
Także ElSpeedo to już nie Jarek przyreklamował, a ktoś inny tutaj.
U Arka byłem kilka tygodni temu. Pełny profezjonalizm, ale nie mam porównania z innymi szkołami. Arek niestety nie posiada trenażerów na ziemii, a myślę, że by się przydały.

7van.krzysztof

Postautor: 7van.krzysztof » 03 sierpnia 2019, 13:06

Problemem na SIV też jest szybkie tempo nauki, bo bardzo ograniczony jest czas i ilość lotów i nikt nie chce się bawić w delikatnie zabawy, tylko od razu chce na ostro żeby nie tracić holu.
Przez to ja gdy uczyłem się spirali, to prawie wpieprzyłem się do wody. Wiadomo, że spiral , czy wungoverów powinno się uczyć stopniowo...najpierw delikatnie i bez szaleńst i z każdym lotem coraz bardziej pogłębiać figurę, tak aby nauczyć się jej stopniowo. Ale ja , żeby nie tracić lotu, moją spiralę dociągnąłem tak mocno, że już poprawnie z niej nie wyszedłem. Zawinął się krawat i zacząłem rotować w dół. Arek wyratował mnie i mówił cały czas do radia co mam robić i jakoś udało mi się z tego wyjść.
W każdym razie to tempo jest trochę przerażające momentami , szczególnie dla pilota z niewielkim nalotem

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 03 sierpnia 2019, 14:09

Myślę, że dobrze jest odróżnić naukę od wizyty w wesołym miasteczku.
Zbyszek Gotkiewicz

JaroXS

Postautor: JaroXS » 03 sierpnia 2019, 18:39

Wypadki na siv sa jezeli wypadkiem mozna nazwac pociecie rak szyi i nog linkami glajta czy tez utrata swiadomosci po uderzeniu w wode :) Znam jeden natomiast wypadek smiertelny. Powodem bylo utopienie bo byl silny wiatr na jeziorze i 2 ratownikow nie bylo w stanie wyciagnac czlowieka z wody.

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 03 sierpnia 2019, 22:48

Jarku, uważam, że Twoje filmy (wszystkie) są bardzo wartościowe ale to czego nauczyłem się w biznesie to okrojenie filmików do 2-3 min max. Wiem, sztuką jest upchanie wszystkich ważnych informacji ale uwierz lub sprawdź, oglądalność filmiku w całości ( jest taka statystyka do podglądu na youtube ) mocno jest uzależniona od długości. Nagraj i skompresuj jak się da jakiś filmik do minuty czy max dwóch a zobaczycz jak efektywny jest to sposób dotarcia do odbiorcy. Jak się nie zmieścisz to zrób 2, 3 odcinki mocno okrojone.
Tak, wiem to jest trudne ale mi oglądalność i oceny w filmikach komercyjnych wzrosły 5-cio krotnie.
Wcześniej robiłem 15minutówki które nudziły sie po max 4minutach... Z punktu widzenia autora wszystkie słowa są ważne, dla odbiorcy - nie koniecznie ;).
Tnij, tnij, tnij.

Ogólnie szacun dla Twojej pracy.
Dużo oglądam, wyciągam wniosków ale są to zdecydowanie za długie wywody i zbyt wiele mniej istotnuch dla odbiorcy minut.
Łukasz Prokop

matgaw
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: matgaw » 04 sierpnia 2019, 00:46

I jak jeszcze coś poprawić, to te odcinki gdzie czytasz tekst z monitora są gorsze, wtedy dosyć sztucznie i monotonnie wygłaszasz przemowę ;)

Awatar użytkownika
marek mastalerz
Kontakt:

Postautor: marek mastalerz » 04 sierpnia 2019, 05:46

Odcinek spoko, ale raczej na podcast niż na wideoblog.
Pozdrawiam
marek mastalerz
szkoła paralotniowa cloudbase
http://cloudbase.pl/

Wróć do „PG”