PrzemKam pisze:
Nie widze połączenia wymogu SIV z bezpiecznym lataniem w tandemach. Co więcej nie za bardzo nawet widze wymogu SIV z lataniem przelotowym na klasie C.
To Twoje zdanie -czy może raczej krótkowzroczność

moja opinia jest skrajnie odmienna( mam również na myśli wszytkie różnice wymagań dla kandydatów na pilotów tandemowych w Polsce i w Czechach.
PrzemKam pisze:Co do czeskiego systemu szkoleń to wiele razy się tu wypowiadałam, na ogół po doszkalaniu osób po szkole Elspeedo które dostawały licencję czeska po przebyciu np 7 zlotów, więc ten tego..

Od pięciu lat regularnie latam na Javorovym i obserwuję szkolenie ElSpeedo, jak również mam kilku kumpli z czeskimi i słowackimi licencjami i na prawdę trudno mi uwierzyć w to co piszesz. Ale nawet gdyby się tak zdażyło to nie wiem czy jest wielka różnica pomiędzy 7 zlotami z Javorovego przy słabej termice(obserwacja własna) a 10 zlotami z Żaru w porannym masełku.
I przypominam ,że gościu po tych 10zlotach z Żaru i odbyciu tzw. egzaminu może się zapiąć do jakiegoś " Zenka"i odpalić w dowolnym warunie.
Ps Zakładam ,że nie zdażyło Ci się doszkalać pilotów ze ŚK ??? Zwłaszcza świeżo po kursie??