PGDron zamiast wyciągarki - Full Size - prototyp

Przestrzeń dla wszelkiej maści wynalazców, racjonalizatorów i grzebusi.

Moderator: prokopcio

Awatar użytkownika
der
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: PGDron zamiast wyciągarki - Full Size - prototyp

Postautor: der » 05 grudnia 2019, 18:12

Wymień chociaż trzy. I nie mówmy o kolorach. czy grubości pasków.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 05 grudnia 2019, 18:13

Der. Podwieś się w uprzęży pg i wrzuć sobie 20 kg do plecaka. Wtedy pogadamy jak spróbujesz to wyważyć tak, żeby dało się z tym biec, lecieć z włączonym napędem a następnie odrzucić i lecieć w normalnej pozycji.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 05 grudnia 2019, 18:19

Aha, podczepieniem że do wypór zapewne powiesz Uriuk. Nic nie szkodzi. na rynku są takie, które podczepienie mają do uprzęży a paski są mocowane bezpośrednio poniżej punktu podwieszenia
https://www.sklep-paralotniowy.pl/param ... p-390.html

Zbyszek. A kto ci każe leżeć w tej uprzęży ? Przeczytaj raz jeszcze jak określiłem sposób regulacji wyważenia i przemieszczania środka ciężkości.
A jak się reguluje w uprzężach z dolnym ruchomym podwieszeniem ? Pozycję pionową wymusi konstrukcja. Deska za plecami napierająca ciągiem.
Robicie z igły widły i tyle. A że ty latający w Pogo z napędem, to już w ogóle mnie zamurowało.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 05 grudnia 2019, 18:26

der pisze:Wymień chociaż trzy. I nie mówmy o kolorach. czy grubości pasków.

viewtopic.php?f=27&p=33167#p33167

Awatar użytkownika
prokopcio
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: prokopcio » 05 grudnia 2019, 18:44

matgaw pisze:prokopcio, może po prostu napisz czy potrzebujesz rozwiązać jakiś problem i potrzebujesz porady, czy tylko słów wsparcia. Tak sobie myślę, że dyskusja o "sugestiach" które już wiesz że są złe, niepotrzebnie zajmuje Ci czas i energię, w którym mógłbyś budować prototyp.
To jak - może społeczność w czymś pomóc? :)

Gdyby nie Wy (społeczność) to zapewne projekt by nie posuwał się tak dobrze do przodu.
Nie potrzebuję słów wsparcia, czytam wszystko i analizuję, wyciągam wnioski z Waszych propozycji.

der pisze:Patrzycie na to jak na nie wiadomo jaki wynalazek. Przecież to będzie zwykłe PPG. i co z tego że elektryczne ?

A to, że nigdy nic podobnego nie skonstruowałem, i to, że nigdy z czymś takim nie latałem. Naprawdę cieszę, się, że tak mocno wierzysz w mój projekt że "nie może nie zadziałać" a ja widzę wiele punktów w których może pójść coś nie tak. W kwestii pierwszego lotu naprawdę jestem bardzo mocno przekonany, że najlepsze co mogę zrobić aby uniknąć ewentualnych problemów to zamocować uprząż PPG.

uriuk pisze:Ja wize mase roznic pomiedzy tymy uprzezami. No ale ja ciut sie na tym znam. Specjalnie dla ciebie, w dziale dla poczatkujachcy, zalozylem watek o skrecaniu za pomoca ciala.
dla potrzeb pierwszego lotu nie widzę potrzeby sterowania ciałem ;)
Oczywiście docelowo po zrzucie jest to wskazane co tym bardziej przemawia za pozostawieniem tego do przemyślenia.

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Do latania swobodnego trzeba będzie zaprojektować zupełnie nowego drona

:shock:

der pisze:Ogniwa, jeśli się da rozdziel na dwa i daj np. góra dół, albo nawet na 4. Dla zachowania wyważenia. Kup uprząż z airbagiem.

dokładnie tak chcę zrobić - rozdzielić na 4, za uprzężą z airbagiem rozglądam się od dłuższego czasu , wydaje mi się, że będzie o wiele łatwiejsza w adaptacji niż moja z protektorem "fizycznie" bardzo przeszkadzającym w wymyśleniu czegoś sensownego (jak się stoi to wędruje nad dupę zajmując sporo tam miejsca).
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 05 grudnia 2019, 18:53

Łukasz. Czy masz świadomość, że obecnie masz białą kartę i wyważenie możesz regulować nie tylko sposobem montażu uprzęży ale także rozlokowaniem elementów na ramie ? Wiesz, że jeśli zdecydujesz się na przeróbkę pod uprząż PG będziesz musiał to przechodzić ponownie, lub iść na ustępstwa ?

Uriuk, to nie jest odpowiedź na moje pytanie.

Masz dwa wyjścia. przelecieć się napędem z dolnym ruchomym podwieszeniem, albo zrozumieć, że taśmy, czy karabinki nie wiedzą, że gdzieś pół metra za nimi jest jakaś rama. One mają mieć tylko możliwość niezależnej pracy góra dół. Ich ruch jest i tak bardzo mocno ograniczony przez konstrukcję uprzęży. One nie latają jak żyd po pustym kościele. Choć widziałem również wypory kulowe, które miały możliwość pracy nie tylko w pionie, ale również w poziomie. Tyle, że tu nas przecież nadal trzyma konstrukcja uprzęży. Rozstaw karabinków jest stały. Niepotrzebne komplikowanie konstrukcji. To uprząż ma być niezależna od ramy. i tak będzie. Rama w locie będzie wisieć na dwóch luźnych paskach i wspomnianych wyporach. Ale kilkadziesiąt centymetrów od karabinków.

Ale mam kolejne pytanie. Skoro ruchome wypory nie wchodzą twoim zdaniem w rachubę to podaj przykład, jak ty byś rozwiązał sposób montażu uprzęży do napędu, tak by pozbawić go wad, które tutaj dostrzegasz ? Czy montaż sztywnych wypór i górnego podwieszenia to jest właśnie to ? Co to wniesie ?

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 05 grudnia 2019, 18:57

Der. Pozycja siedząca pionowo to tylko część problemów. Przy normalnym podwieszeniu po starcie napęd przesady do tyłu i śmigło będzie odchylone pod kątem jakieś 30 stopni w dół, co praktycznie uniemożliwi lot. Stąd te wszystkie kombinacje z wyporami lub przenoszeniem punktów podwieszenia wyżej. Myślę, że w uprzęży ppg da się normalnie lecieć po zrzuceniu napędu, ale w uprzęży pg nie da się normalnie lecieć po powieszeniu napędu na plecach. Wypory nic nie dają jeśli nie przeniesie się punktów podwieszenia. Co do przemieszczenia akumulatorów w celu wyważenie to zostało to odrzucone przez Łukasza z powodu wątpliwości czy nie zaburzy to stabilizacji po zrzucie.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 05 grudnia 2019, 19:07

Cala dyskusja w tym watku zamienia sie w nauczenie Dera podstawowych podstaw z konstrukcji uprzezy. On tego nie widzi, tak jak kiedys moja wnuczka myslala, ze jej nie widac, jak schowa glowe pod koldre. Zalozylem nowy watek o sterowaniu cialem, zeby tutaj nie robic puebla. To ma byc watek o konstrukcji PPGdrona a nie brakach w edukacji Dera. A tak na marginesie uprzaz do PPG nie ma ABSow wiec sie tez nie nadaje do lotow swobodnych ;)

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 05 grudnia 2019, 19:08

Nie da się. No nie da się i chuj.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 05 grudnia 2019, 19:13

Scot e nie jest odrzucany a do tego ma jakiś mechanizm zmieniający pochylenie śmigła podczas biegu i w locie
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 05 grudnia 2019, 19:16

Zbyszek. A dlaczego nawiązujesz do odrzucania, skoro tym na razie nie ma mowy ?

ja wiem, że się nie da. I nikt mi nie wmówi, że czarne jest czarne a białe jest białe.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 05 grudnia 2019, 19:18

ALe co chciales pokazac tym filmem? Widzimy przerobiona uprzaz swobodna. Nie znamy zakresu przerobek i ich skutecznosci, tzn stopnia ich wplywu na lot swobodny. Lukasz tez chce przerobic uprzaz. Na koncu, po wielu, wielu probach, bedzie filmik z efektow. Na razie dyskutujemy o zakresie potrzebnych prob, a ty pokazujesz filmik z ktorego zupelnie nic nie wynika z wtym temacie.

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 05 grudnia 2019, 19:22

der pisze:Łukasz. Czy masz świadomość, że obecnie masz białą kartę i wyważenie możesz regulować nie tylko sposobem montażu uprzęży ale także rozlokowaniem elementów na ramie ? Wiesz, że jeśli zdecydujesz się na przeróbkę pod uprząż PG będziesz musiał to przechodzić ponownie, lub iść na ustępstwa ?

Znów ten sam problem myślowy - ja nie chcę zmieniać konstrukcji drona w stosunku do modelu bo to działa dobrze - akumulatory chcę zostawić przy dronie niezależnie od tego czy lata jako dron, czy jest montowany do uprzęży ppg czy pg. DRON jest oddzielnym urządzeniem montowanym do uprzęży.

po za tym znając życie przekładając akumulatory zbyt daleko od silników może dojść kolejny poważny problem spadku napięcia/strat przy tak dużych prądach.

nie mniej jednak sprawy montażu do swobodnej nie uda się olać i trzeba to jakoś rozwiązać.

na chwilę obecną widzę bardzo duży problem ale może on wynikać z mojej uprzęży carpo fly z dolnym podwieszeniem.
u mnie problemem jest dokładnie to co opisał Zbyszek powyżej

der, podwieś się w uprzęży, zrób fotkę, stań w tym samym miejscu, zrób fotkę i sprzóbuj zachowując wymiary/proporcje wrysować kilka kresek to wtedy :
1. Albo Ty zrozumiesz w czym jest problem i że nie jest to takie proste jak Ci się wydaje
2. Albo ja zrozumiem, że mój tok rozumowania jest zły i da się to zrobić bezproblemowo.
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 05 grudnia 2019, 19:23

Ten z filmu nie ma mechanizmu zmieniającego pochylenie. Widziałem to w którymś prototypie. Dlatego pilot z tym napędem wygląda jakby siedział na kiblu. I pytanie podobnie się czuje, ale spokojnie może zrzucić ten napęd i będzie mógł kontynuować lot.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 05 grudnia 2019, 19:24

Na razie dyskutujemy o tym, że uprząż swobodna się nie nadaje, bo nie da się tego wyważyć, bo nie da się tym startować, bo nie da się tym aktywnie sterować, bo właściwie trzeba zaprojektować drona od nowa.
Bo bo bo
I jedyny ratunek by zrobić z tego użytek, to przykleić do tego nośnik worka do kartofli pokroju uprzęży PPG z górnym podwieszeniem i dolnymi wyporami.

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 05 grudnia 2019, 19:26

der pisze:Nie da się. No nie da się i chuj.

podałeś dokładnie opisany przeze mnie problem.
on ma jeden silnik umieszczony nad protektorem ja mam dużą konstrukcję (w dół) i ten protektor właśnie odepcha napęd ku górze.
dlatego airbag może być wyjściem z tego problemu.
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 05 grudnia 2019, 19:30

Der. Zrzut drona jest kolejnym etapem. Najpierw trzeba oblatać bez zrzutu, ale trzeba to uwzględnić już na tym etapie. I czarne jest czarne jak jest się ślepym na fakty. A fakt jest taki, że nie da się przymocować napędu do uprzęży PG a następnie zrzucić tego napędu bo wędrówka środka ciężkości będzie zbyt duża.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 05 grudnia 2019, 19:34

zobacz Twój przykład jak wygląda po zdjęciu napędu - dokładnie opisuje mój problem.
jak do tego zamontować drona ?

scott.png
scott.png (841.34 KiB) Przejrzano 4724 razy

podczas lotu jest bardzo dobrze ale nie do biegania.
Tak jak zasugerowałeś airbag może być rozwiązaniem tego problemu.

der pisze:jedyny ratunek by zrobić z tego użytek, to przykleić do tego nośnik worka do kartofli pokroju uprzęży PPG z górnym podwieszeniem i dolnymi wyporami.

Na pierwszą próbę - owszem :)

Gościu z drugiego filmiku ma mocno zaawansowaną konstrukcję ramy, która przestawia kąt napędu w zależności od położenia pilota w uprzęży - obojętnie czy leżysz czy stoisz napęd jest pionowo. Być może to będzie konieczne ale jak sam widzisz sprawa nie jest banalna. Co nie znaczy, że niemożliwa.
Łukasz Prokop

JarekPG
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: JarekPG » 05 grudnia 2019, 20:52

der pisze:Nie da się. No nie da się i chuj.............
.......... ... .

Der co się tak bulwersujesz ... nikt nie napisał, że się nie da tylko że to trudne ! sprawdzałeś jak to u Ciebie wygląda ? Może masz inną uprząż to się podziel fotkami, zamiast krzyczeć.
Moja uprząż układa się też całkowicie odmiennie jak stoję i jak się podwieszam. szczerze beznadzieja by się nie nadała.
W PPG plecy są zawsze pionowo.
Protektor nad tyłkiem eliminuje wykorzystanie takiej uprzęży jak w podanym przez ciebie przykładzie.
Sugerowany Airbag to dobry pomysł.
pozostaje kwestia wyważania o ile takowa będzie potrzebna w ogóle.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 05 grudnia 2019, 20:57

Jeśli ktoś chce się mierzyć z problemem to niech popatrzy jak to zrobił Kudlanka :)
https://images.app.goo.gl/WvhL624YBoVcGuaX7
Zbyszek Gotkiewicz

Wróć do „ZPT”