Miejsca do latania okolice Bergerac/ Francja
Miejsca do latania okolice Bergerac/ Francja
Witam czy może ktoś wie o miejscach do latania w okolicach Bergerac/ Francja?. A może ktoś mieszka z kolegów latających tutaj. Bede wdzięczny za jakąkolwiek informację.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Re: Miejsca do latania okolice Bergerac/ Francja
Paragliding map pokazuje jakieś miejsca do latania w akceptowalnej odległości, włącznie z kultową wydmą Piłata.
Zbyszek Gotkiewicz
pan to jest jednak niezawodny to miejsce akurat wiem, jest jeszcze dwa startowiska ,,saint leon sur vezere i chateau de la fleunie, lecz nie mogę się dowiedzieć nic o tych miejscach, a konkretnie kierunki wiatru jakie pod dane miejsca..
Dzięki, ta wydma to wchodzi chyba bardziej sezon letni, a czy takie miejsca jak,, chateau de la fleunie i saint leon sur vezere? te okolice ale nie mogę się doszukać kierunków wiatru pod te startowiska.
- NEWRO
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Sympatyk
Zainstaluj sobie app'kę "Paragliding Map" szukasz startowisko i klikając na nie na dole masz kierunek (zielony zakres). Przy okazji pokazuje przybliżoną prognozę czy warto się tam wybierać (żółta uśmiechnięta pinezka - można latać).
PS. Screen jest akurat zrobiony z lądowiska ale startowisko też znajdziesz (nawet dwa obok siebie). I nie zapomnij zerknąć na strefy, bo widziałem gdzieś tam lotnisko w okolicy.
PS. Screen jest akurat zrobiony z lądowiska ale startowisko też znajdziesz (nawet dwa obok siebie). I nie zapomnij zerknąć na strefy, bo widziałem gdzieś tam lotnisko w okolicy.
- Załączniki
-
- Paragliding Map
- Screenshot_2020-03-08-19-48-42-609_com.paraglidingmap_copy_540x1170.jpg (167.66 KiB) Przejrzano 7732 razy
Ostatnio zmieniony 09 marca 2020, 10:51 przez NEWRO, łącznie zmieniany 1 raz.
Sliczne dzięki..zainstaluje sobie .., T,ak lotnisko jest w Bergerac a póżniej w Bordeaux, lecz nie myślę nad przelotami w nieznanym terenie, raczej będe trzymać się miejscowych paralotniarzy. Dzięki za pomoc.
- calhal
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
cześć, nie znam okolicy ale możesz wyszukać też info o oficjalnych miejscówkach ffvl
https://federation.ffvl.fr/pages/recher ... e-pratique
wybierz parapente, i wpisz numer departamentu 33 (gironde, czyli okolice bordeaux). Potem google translate powinien Ci pomóc, chyba, że mówisz po francusku
Nie moje okolice więc bardziej Ci niestety nie pomogę.
https://federation.ffvl.fr/pages/recher ... e-pratique
wybierz parapente, i wpisz numer departamentu 33 (gironde, czyli okolice bordeaux). Potem google translate powinien Ci pomóc, chyba, że mówisz po francusku
Nie moje okolice więc bardziej Ci niestety nie pomogę.
Szkoda ze nie te okolice zapowiada się że bedę jeżdzic dłużej w to miejsce (praca..) a ciśnienie na latanie jest hi hi,
Ale i tak dziękuje za każdą informację, przyda się na pewno.
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Bartezz, pisz po zalogowaniu, bo dokladasz nam roboty.
-
sorki ale jestem tu świeży, nie wiem jeszcze co i jak
-
nic nie żądało bym się logował to pisałem...
- tooosh
bartezz11 pisze:Ale i tak dziękuje za każdą informację, przyda się na pewno.
Znajdź jeszcze nakładkę 'Skyways' na https://xcplanner.appspot.com/ klikając + przy "thermals" w menu po prawej.
Do tego xcontest ma wyszukiwarkę lotów: https://www.xcontest.org/world/en/flights-search/
Zbyszek Gotkiewicz pisze:włącznie z kultową wydmą Piłata.
Zawsze chciałem tam pojechać ale nie udało się jakoś .
Zastanawiało mnie czy tam jest "wieczny warun".
Kiedyś wysnułem taki wniosek śledząc dłuższy czas pogodę (klika lat temu).
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Tam nie ma wiecznego warunu. Optymalny kierunek to północny zachód co na Biskajach chyba dość często się zdarza, choć przy mocnej północy latać się nie da. Sprawę ułatwia bryza, która pojawia się w okolicy południa i nawet przy braku wiatrów daje polatać jeśli nie na wydmie, to na klifie obok.
Zbyszek Gotkiewicz
właśnie ta bryza to daje rade
- calhal
Generalnie to chwilowo nie musisz się martwić gdzie latać, zalecenie jest (FFVL) żeby nie latać.
Prawdopodobnie za parę dni każą nam nie wychodzić w ogóle z domu (tylko po żarcie albo do apteki). U nas lokalnie służby ratunkowe już w tej chwili mają nie latać śmigłem do wypadków w górach. Ewentualny wypadek na glajcie może się wiązać z ogromnym czasem oczekiwania na pomoc, a potem całowaniem klamki w przepełnionym szpitalu, jeśli brak zagrożenia życia.
Prawdopodobnie za parę dni każą nam nie wychodzić w ogóle z domu (tylko po żarcie albo do apteki). U nas lokalnie służby ratunkowe już w tej chwili mają nie latać śmigłem do wypadków w górach. Ewentualny wypadek na glajcie może się wiązać z ogromnym czasem oczekiwania na pomoc, a potem całowaniem klamki w przepełnionym szpitalu, jeśli brak zagrożenia życia.
jaka jest tego argumentacja?calhal pisze: służby ratunkowe już w tej chwili mają nie latać śmigłem do wypadków w górach
Wróć do „Miejscówki i wyjazdy paralotniowe”