Szukałem na ten temat i nic satysfakcjonującego nie znalazłem, więc postanowiłem wziąć sprawy w swoje ręce. Najpierw kombinacje z XCTrack, na "siłę" zainstalowanym na zegarku, efekt nawet dobry dla kogoś kto ma Vario z bluetooth i chce tylko widzieć z niego odczyty (nie dało rady skonfigurować GPSa...)
Niezbyt mi to odpowiadało - po pierwsze konfiguracja tego to koszmar na zegarku, po drugie samo vario to trochę mało...
Znalazłem jeszcze aplikację Wristglider (https://play.google.com/store/apps/deta ... ider&hl=pl). Całkiem spoko już to dawało radę ale brakowało znów Vario Aplikacja korzystała tylko z danych GPS dzielonych z telefonem. Skontaktowałem się więc z autorem - niestety nie miał planów dodania obsługi Vario po bluetooth, gdyż takowego nie posiada, ale udostępnił mim kod źródłowy więc mogłem wziąć sprawy całkowicie w swoje ręce
Efekt mojej pracy poniżej:
(Na filmiku trochę szaleje wysokość z GPS - kręcone w budynku ze słabym sygnałem GPS)
Główne cechy zmodyfikowanej aplikacji:
- dane GPS synchoronizowane z telefonem, nie musi na telefonie działać żadna apka, można na telefonie odpalić np XCTracka i nie będzie się to kłócić (nie można tylko współdzielić vario bluetooth)
- dane vario brane z zewnętrznego wariometru z obsługą Bluetooth
- aplikacja na zegarku wyświetla - kompas (ikona samolotu), prędkość (obok kompasu), wysokość MSL (na dole), zegarek (pionowo mniejszą czcionką), po włączeniu obsługi vario BT - prędkość pionową i pasek variometru (od -5 do +5)
- obsługa dwóch wskaźników wysokości - MSL/ASL z GPS i AGL z GPS lub vario (jeśli dane z vario dostępne). Po trzykrotnym tapnięciu w ekran resetujemy licznik AGL do 0, dwukrotne tapnięcie przełącza wyświetlanie AGL/MSL
- wszystko to co oryginalna aplikacja posiadała (konfiguracja jednostek z apki na telefonie, obrotu ekranu, nagrytwanie IGC, itd)
Co o tym myślicie? Byłoby zainteresowanie wśród forumowiczów?