Zdjęcia z powietrza

Dyskusja na tematy nie pasujące w żaden sposób do pozostałych kategorii na forum. Dyskusje niezwiązane z glajtami, a nawet nielotnicze proszę umieszczać w "Szwarc, mydło i powidło"
Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Zdjęcia z powietrza

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 04 marca 2016, 13:54

arekgarbacz pisze:
uriuk pisze:Najprosciej blysnac lampa :)

Dokladnie :) Ew. jeśli jest taka opcja, że światła jest na tyle, że nam się kadr za bardzo nie przesunie i fotki nie rozmyją przez zmiany czasów, to najlepiej walnąc 3 do 5 RAW z autobracketingiem, które pokryją zały zakres tonalny sceny i na koniec złożyć jako HDR, ale nie taki, który oczy wypala :D

Coś takiego robiłem kiedyś w Tatrach, robiąc fotki pod słońce, np.

albo:

Nie wiem czy lubię HDR. Nadaje on zdjęciu ekspresję i dynamikę, ale jest już taki zalew zdjęć wykonanych tą techniką, że zaczynają mnie drażnić szczegóły wychodzące ze zdjęcia. Oczywiście zdjęcia świetne i w pewnych kontekstach będą doskonałą ilustracją. Pewnie ci, co je robią doskonale wiedzą jak i kiedy wykorzystać tą technikę. Chyba najbardziej kłujący w oczy jest ten brak rozmycia mgiełki na pierwszym planie. Oko tak nie działa.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
arekgarbacz
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Przelotowiec
Kontakt:

Postautor: arekgarbacz » 04 marca 2016, 14:02

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Nie wiem czy lubię HDR. Nadaje on zdjęciu ekspresję i dynamikę, ale jest już taki zalew zdjęć wykonanych tą techniką, że zaczynają mnie drażnić szczegóły wychodzące ze zdjęcia. Oczywiście zdjęcia świetne i w pewnych kontekstach będą doskonałą ilustracją. Pewnie ci, co je robią doskonale wiedzą jak i kiedy wykorzystać tą technikę. Chyba najbardziej kłujący w oczy jest ten brak rozmycia mgiełki na pierwszym planie. Oko tak nie działa.

To prawda, to jest trochę taka próba podrobienia tego jak oko widzi, bo oko faktycznie skacze po scenie "dostosowując się" tonalnie do obserwowanego wycinka sceny, więc nawet gdy mamy ostre słońce to nie widzimy w zacienionych miejscach czarnej plany, albo przepalonych chmur, jak to ma zazwyczaj miejsce w tradycyjnej fotografii. W mózgu składa nam się pełen obraz nie prześwietlony i nie niedoświetlony w żadnym obszarze. Oko poza "skakaniem" po scenie ma tez większy zakres tonalny niż standardowy aparat.
W każdym razie technika ciekawa, zastosowana z wyczuciem może dać bardzo fajne efekty, ale łatwo też przesadzić robiąc fotki, które dają uczucie porównywalne do tego, że ktoś wbija Ci widelec w oko i przekręca (tak to sobie przynajmniej wyobrażam :)).

Gdyby ktoś bardziej interesował się tematem to polecam
http://hdrcreme.com/photo-gallery

Oczywiście trafiają się tam takie typu "widelec w oko", ale da się tez zobaczyć fajnie wyważonych.
Pozdr!
ArekG

Awatar użytkownika
arekgarbacz
Kontakt:

Postautor: arekgarbacz » 04 marca 2016, 14:12

uriuk pisze:Przymierzalem sie do Lightrooma, ale wyczynial jakies dziwne rzeczy z chmura. Czy da sie tym pracowac offline?
Tak na marginesie, to kiedys chcialem zobaczyc co to za programik Picasa. Zainstalowalem go, a on... zaczal robic miniaturki ze wszystkich fotek jakie znalazl na dysku. Problem w tym, ze ja mialem kilkaset tysiecy zdjec. Musialem wylaczyc kompa z pradu i wywalic to gowno.

Ta.. pomysł picasy, żeby zbudować bazę miniaturek dla wszystkich fotek to masakra, u mnie przeżyła chyba z pół dnia.

LightRoom jest jak najbardziej apka "stacjonarną". Podejście od obróbki jest trochę specyficzne, zaimportowane zdjęcia sa zawsze takie jak były, a wszelkie operacje są zapisywane w postaci metadanych (XML), a następnie można wyeksportować fotkę z naniesionymi zmianami. Jest to z drugiej strony o tyle wygodne, że w programie oczywiście widać w podglądzie efekt tych zmian bez modyfikowania pliku źródłowego (i ryzyka, ze się go nieodwracalnie zmodyfikuje). A że zmiany są jako metadane to łatwo je kopiować na inne fotki - szczególnie przydane jeśli mamy serię fotek w bardzo zbliżonych warunkach. Pracujemy nad jedną, następnie możemy skopiować zmiany (wybierając dokładnie które chcemy skopiować np. ekspozycja, ale już nasycenie barw nie.. itd.) i drugim kliknięciem wklejamy zmiany na pozostałe fotki. Jest to szczególnie wygodne w przypadku zabaw np. z timelaspami, ale na pewno też z obróbka zbliżonych fotek z jednej sesji.

Warto chwile poklikać. Nie jest to narzędzie tak ciężkie jak Photoshop, nie jest to narzędzie tak słabe "cienkie" jak Picasa, dobry złoty środek. Da się szybko kliknąc "auto" dla balansu kolorów i podstawowych parametrów typu ekspozycja, kontrast, podbicie w cieniach, średnich i jasnych. Da siętez samemu poprzesuwać te suwaczki + kupę innych i nanieść lokalne filtry jeśli ma się na to ochotę.

Teraz się chyba powinien do Adobe zgłosić po prowizję ;)
Pozdr!
ArekG

Awatar użytkownika
arekgarbacz
Kontakt:

Postautor: arekgarbacz » 04 marca 2016, 14:14

Bardzo podobny kawał narzędzia to:
http://www.dobreprogramy.pl/DxO-OpticsP ... 22793.html

Swego czasu dawali za darmo klucz do jakiejś wcześniejszej wersji, mogę go poszukać i tu wrzucić jak by ktoś chciał.
Pozdr!
ArekG

Awatar użytkownika
MarekZ
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Kontakt:

Postautor: MarekZ » 04 marca 2016, 15:42

W Photoshop CE menu: obrazek -> dopasuj -> autopoziomy. Te trzy kliknięcia zwykle całkowicie rozwiązują sprawę, czasem nawet aż zbyt mocno to działa i wtedy traci się perspektywę powietrzną. W takim przypadku program ma możliwość ręcznej regulacji obrazu.
Marek Zychowiecki

Andrzejt

Postautor: Andrzejt » 04 marca 2016, 16:24

Lepiej zrobić to na warstwach dopasowania. Efekt ten sam a można np zmniejszyć krycie jeżeli efekt zbyt mocny. I o jedno kliknięcie mniej ;-)

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 04 marca 2016, 22:26

Nastepna sprawa, albsolutnie podstawowaa w zdjeciach loticzych.
Mianowicie trzymac aparat poziomo!!!
To czesty blad. Takego zdjecia nie da sie ogladac, bo sie czlowiek odruchowo przewraca. Poza tym czasem sie moze woda z jakiegos jeziora wylac niechcacy :)
Oczywiscie mozna pozniej zdjecie wyprostowac na kompie, ale traci sie nawet polowe fotki

1936193.jpg
1936193.jpg (126.97 KiB) Przejrzano 7990 razy

1936193_1072958342746625_4047244924170015123_n.jpg
1936193_1072958342746625_4047244924170015123_n.jpg (34.92 KiB) Przejrzano 7990 razy

Marcin.

Postautor: Marcin. » 04 marca 2016, 22:51

Można jeszcze dodać obramowanie do fotki i potem obrócić. To trochę poratuje sytuację ;)
Marcin.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 04 marca 2016, 22:52

Nie uratuje, bo w naroznikach znajdzie sie to obramowanie

Marcin.

Postautor: Marcin. » 04 marca 2016, 23:04

uriuk pisze:Nie uratuje, bo w naroznikach znajdzie sie to obramowanie

Mam na myśli coś takiego żeby dodać do każdego boku odpowiednio szeroki pasek i wtedy obrócić. Tak nie obcięło by zdjęcia.
Marcin.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 04 marca 2016, 23:10

Strata wielkosci zdjecia przy poziomowaniu kadru wynika z tego, ze konczy sie zapisany obraz. Tzn program wycina z jednego prostokata drugi prostokat, ale umieszczony pod innym katem. Jest to maksymalnie duzy prostokat. Wiekszego nie da sie juz zrobic bo zabraknie tresci zdjecia na narozniki. Dolozenie ramki nic tu nie da, poniewaz wtedy w narozniku znajdzie sie ramka
Załączniki
ddd.jpg
ddd.jpg (151.71 KiB) Przejrzano 7975 razy

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 04 marca 2016, 23:21

Marcin. pisze:

Mam na myśli coś takiego żeby dodać do każdego boku odpowiednio szeroki pasek i wtedy obrócić. Tak nie obcięło by zdjęcia.
Marcin.

Zrobione
Załączniki
ddd.jpg
ddd.jpg (151.71 KiB) Przejrzano 7975 razy

Andrzejt

Postautor: Andrzejt » 04 marca 2016, 23:33

A teraz w PS zaznaczasz te białe trójkąty tak żeby delikatnie złapać obraz i klikasz DEL, wypełnij i masz gotowy obraz. Program powinien Ci to ładnie uzupełnić. Ewentualnie w dolnym może się pomylić i wcisnąć gdzieś kawałek skały zamiast samych drzew, ale wtedy nieznacznie zmieniasz zaznaczenie i powinno być ok. Jestem już w łóżku, ale jak jest potrzeba to jutro na komputerze to zrobię

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 04 marca 2016, 23:41

To, ze sie da nasteplowac to wiem. Kiedys wsadzilem cale pole kukurydzy w celu ratowania zdjecia. Ale prosciej jest trzymac aparat poziomo :)

Marcin.

Postautor: Marcin. » 04 marca 2016, 23:43

Marcin. pisze:

Marcin.

O tak
http://zapodaj.net/faff7551499df.jpg.html

http://zapodaj.net/93189214b4fe4.jpg.html
Marcin.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 04 marca 2016, 23:47

Jakbym choc raz cos takiego wyslal klientowi to moglbym sobie od razu szukac innego fachu :)

Marcin.

Postautor: Marcin. » 04 marca 2016, 23:53

uriuk pisze:Jakbym choc raz cos takiego wyslal klientowi to moglbym sobie od razu szukac innego fachu :)

Mi chodziło tylko o pokazanie co mam na myśli - taka prowizorka ;) Chociaż mam takie zdjęcie co dostałem w prezencie - temat spod fali (chyba serfer zrobił) no i jak powiesiłem je zgodnie z poziomem widocznego brzegu to fajnie to nawet wygląda. I myślę że artysta celowo tak zrobił :)
Marcin.

Awatar użytkownika
Cezar100
Latam: Tylko z Napędem

Postautor: Cezar100 » 05 marca 2016, 20:19

Pochwalcie się czym robicie zdjęcia w powietrzu. Lustrzany, kompakty czy kamery przestawione na tryb foto. Coraz częściej zastanawiam się czy nie zabierać ze soba małego, w miarę dobrego, kompaktowego aparatu zamiast kamery. Zdjęcia maja swój czar, taki specyficzny klimat, szczególnie te przelane na papier.
Pozdrawiam, Cezar100

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 05 marca 2016, 20:37

Zawodowo cyka sie lustrzanka. Zdecydowana wiekszosc uzywa Nikona. Nie, zeby byl lepszy od Canona ale bije go na glowe ergonomia. Bez problemu daje sie obsluzyc jedna reka. Do tego najlepszy obiektyw, na jaki pozwala budzet operacji. Generalnie obiektyw jest wazniejszy od puszki.
Ogniskowa raczej nie najdluzsza, ale i nie za szeroko, zeby ograniczyc dystorsje.
Tak jak juz ty bylo wspominane, pracuje sie na RAWach i w trybie manual. W locie dba sie tylko o to, zeby nie obciac obiektu (czyli foci sie z marginesem) i trzyma aparat poziomo. Reszta roboty na ziemi.
I tu jest druga sprawa, mianowicie komputer. Mocny procesor i duuuzo ramu. Oczywiscie system 64 bitowy.
No i monitor, ktory daje sie kalibrowac.
Reasumujac, glajt i naped to nawet nie jest polowa kosztow tej zabawy.

Awatar użytkownika
Cezar100
Latam: Tylko z Napędem

Postautor: Cezar100 » 05 marca 2016, 20:51

uriuk pisze:Reasumujac, glajt i naped to nawet nie jest polowa kosztow tej zabawy.

Dziękuję, więcej pytań nie mam :)

Mam nadzieję, że sprzęcicho o którym piszesz to do fotografi takiej bardziej profesjonalnej. Z tego co pamiętam, to Nikony zawsze miały lepsze szkła od Canona ( te kitowe) rysowały bardziej ostro. Innych nie posiadałem . Lustrzanki nie mam własnie ze względu na to, że należałoby do samej puszki dokupić kilka szkieł, najlepiej "L" aby pokryc spory zakres ogniskowych a to już kasa spora, nawet bardzo spora. Mam kompakcik soniacza rx 100 i własnie o nim myślałem na takie wypady.Spokojnie upcham go do kieszeni w kombinezonie, oczywiście coś za coś - mam na myśli jakość. Chociaż nawet najlepszy aparat nie będzie robił za fotografa, to cos trzeba mieć w sobie a ja raczej jestem skazany na kompakty ;)
Pozdrawiam, Cezar100

Wróć do „Ogólne”