Witam serdecznie
Zacząłem kompletować pierwszy sprzęt i po kupnie uprzęży woody Valley velvet 2 czas przyszedł na wisienkę czyli pierwsze skrzydło.
Szukam skrzydła używanego i widzę, że bardzo popularne jest Nemo 4 i XX, które mają bardzo dobre opinie jako pierwsze skrzydła po kursie.
Wczoraj skończyłem książkę 50 sposobów jak latać lepiej i dowiedziałem się z niej, że Autor również produkuje paralotnie. Firma Bgd czyli bruce goldsmith Design produkuje, aż 3 modele dla początkujących 2x EN-A(różne wydłużenie) i dolne B epic. Bez problemu można znaleźć je również używane na naszym rynku.
Chciałbym się dowiedzieć czy oprócz ceny, która jest niższa po stronie Nemo warto dopłacić do modeli firmy Bgd. Może ktoś wie coś więcej na temat tych skrzydeł niż same dane techniczne.
Pozdrawiam
Pierwsze skrzydło po kursie Bgd Adam , bgd Magic, Nemo 4
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Re: Pierwsze skrzydło po kursie Bgd Adam , bgd Magic, Nemo 4
Wydaje mi się, że dla Ciebie nie będzie to miało żadnego znaczenia bo i tak nie zauważysz różnic a po jakimś czasie będziesz chciał zmienić.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Dzięki za pomoc
Kupię co się trafi w lepszym stanie
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
88dawid88 pisze:Dzięki za pomoc
W takich skrzydłach rocznik jest najważniejszy bo nalot roczny jest niewielki. Nawet jeśli skrzydło po czterech latach ma sto godzin nalotu, to i tak przed nim jest jeszcze kilkaset godzin bezpiecznego latania. Jeśli było fachowo naprawione to też nie zmniejsza jego wartości. I myśl też o tym, że będziesz musiał to skrzydło też kiedyś sprzedać. Jak weźmiesz wynalazek którego nikt nie zna na naszym rynku to zostaniesz z nim na zawsze.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
No ja bym akurat BGD Adama nie kupił po kursie. Wydłużenie tylko 4,5 to super mało. Wybrałbym tylko Nemo bo to jest wysokie A.
-
- Doświadczenie: Przelotowiec
Wysokie A to takie skrzydło, które w większości testów dostało A, a w pozostałych.... A? Nie popadajmy w paranoję
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
matgaw pisze:Wysokie A to takie skrzydło, które w większości testów dostało A, a w pozostałych.... A? Nie popadajmy w paranoję
No wlasnie wpadlismy w paranoje. Oznaczanie skrzydel tymi literkami nie ma zadnego sensu i nic nie mowi o skrzydle. Za to informacja, ze skrzydlo o wydluzeniu 5.05 bedzie lepsze po kursie od skrzydla o wydluzeniu 4,5 ma sens. Te literki sa dla nienachalnie rozgarniatych dla ktorych cyferki sa zbyt trudne.