Pierwsze skrzydło dla początkującego 125 kg masy startowej

Jaki sprzęt wybrać na początek przygody z lataniem.
rk
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: Pierwsze skrzydło dla początkującego 125 kg masy startowej

Postautor: rk » 13 listopada 2020, 21:42

Imodi pisze:Z tych dwóch ofert które wkleiłem , które byście Panowie wybrali?

Byłem kiedyś na wyjeździe z gościem na Pionku i jak każdy właściciel, bardzo sobie chwalił.
U-turna sam mam, sprawił mi dużo radości i przetrwał plażowe katorgi, a mimo to wciąż trzyma parametry i fajnie lata.

Wziąłbym U-Turna, bo mam sentyment do marki, za rozpoznawalność, żywotność i prawie 100 godzin fajnego latania.
Wziąłbym 777, bo ma wyższe wydłużenie i jest tańszy.

Ważne, że jest wybór :-)

matgaw
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: matgaw » 13 listopada 2020, 22:07

Piotr Domański pisze:
adam.a pisze:Jak przypomnę sobie pierwszy kurs w beskidach na wapienniku to zdecydowanie bym takiego skrzydła używanego do szkolenia nawet jeden sezon nie kupił, moim zdaniem skrzydła używane do szkolenia powinny zostać do końca swojej przydatności w szkole.

Współpracuję z jedną firmą produkującą m.in skrzydła. Na starcie mam 25% upustu, zresztą jak każdy przedstawiciel handlowy a szkoły w większości takimi przedstawicielami są. Kupuję więc skrzydło na firmę bo prowadzę działalność związaną z tematem, VAT odliczam w całości. Reasumując skrzydło kosztujące brutto 14000 mnie kosztuje 10000, po roku mogę je zrzucić ze środków trwałych motywując zniszczeniem. Na OLX roczne skrzydło które jako nowe kosztuje 14000 wystawiam za 9000 i jest to oferta atrakcyjna sprzeda się bez problemu. Koniaczek?
Nie wielu jest głupich, uczciwych leniów jak ja aby z takich możliwości nie korzystać;)

Jeżeli to skrzydło nie uległo zniszczeniu to powinieneś je sprzedać z FV 23%. Nie wiem po co się chwalisz przestępstwem skarbowym w internecie podpisując się imieniem i nazwiskiem.

Możesz też ewentualnie je wycofać na cele osobiste, ale jak sprzedasz przed upływem 6 lat to nadal jest to przychód z działalności.

Piotr Domański

Postautor: Piotr Domański » 14 listopada 2020, 08:13

matgaw pisze: Jeżeli to skrzydło nie uległo zniszczeniu to powinieneś je sprzedać z FV 23%. Nie wiem po co się chwalisz przestępstwem skarbowym w internecie podpisując się imieniem i nazwiskiem.

Możesz też ewentualnie je wycofać na cele osobiste, ale jak sprzedasz przed upływem 6 lat to nadal jest to przychód z działalności.

Ależ ja to wszystko doskonale wiem i chyba wszystko to co napisałeś zawarłem w swojej wypowiedzi, napisałem tam też takie zdanie: "Nie wielu jest głupich, UCZCIWYCH leniów jak JA aby z takich możliwości nie korzystać." Więc nie wiem czemu akurat mnie oskarżyłeś o przestępstwo? A że uczciwych jest niewielu, wiem bardzo dobrze jaki jest stosunek moich rodaków do płacenia podatków, nawet rodzinne wakacje, czy kawa którą piją w domu potrafi iść na fakturę. Tymczasem ja głupi do DG używam prywatnego samochodu, prywatnego paliwa czy prywatnej trajki. Świadomość powszechności procederu i publiczne opisanie tego mechanizmu chyba nie jest przestępstwem.
Ostatnio zmieniony 14 listopada 2020, 19:45 przez Piotr Domański, łącznie zmieniany 1 raz.

matgaw

Postautor: matgaw » 14 listopada 2020, 19:41

Piotr Domański pisze:
matgaw pisze: Jeżeli to skrzydło nie uległo zniszczeniu to powinieneś je sprzedać z FV 23%. Nie wiem po co się chwalisz przestępstwem skarbowym w internecie podpisując się imieniem i nazwiskiem.

Ależ ja to wszystko doskonale wiem i chyba wszystko to co napisałeś zawarłem w swojej wypowiedzi, napisałem tam też takie zdanie: "Nie wielu jest głupich, UCZCIWYCH leniów jak JA aby z takich możliwości nie korzystać." Więc nie wiem czemu akurat mnie oskarżyłeś o przestępstwo? A że uczciwych jest nie wielu, wiem bardzo dobrze jaki jest stosunek moich rodaków do płacenia podatków, nawet rodzinne wakacje, czy kawa którą piją w domu potrafi iść na fakturę. Tymczasem ja głupi do DG używam prywatnego samochodu, prywatnego paliwa czy prywatnej trajki. Świadomość powszechności procederu i publiczne opisanie tego mechanizmu chyba nie jest przestępstwem.

Ok, to chyba nie zrozumiałem o co chodziło ;) Jest tak jak piszesz.

Imodi
Doświadczenie: Uczeń

Postautor: Imodi » 15 listopada 2020, 09:26

Zakupiłem skrzydło u/turn. Skrzydło ma symboliczny nalot. Dzisiaj test w Pińczowie. Dziękuje za opinie.

adam.a
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: adam.a » 28 listopada 2020, 22:09

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Dudek robi skrzydła z tych samych materiałów które wykorzystują firmy darzone przez Ciebie taką wielką atencją. Czyli Nemo z kiepskim wynikiem przeciwności jest jedynie dowodem na to, że na tych skrzydłach dużo się lata co w tej klasie skrzydeł nie jest takie oczywiste. Nie zetknąłem się z dwuletnim Nemo który ma zły test przewiewności. Mógłbyś taki tu pokazać, bo jakoś trudno mi w to uwierzyć.

https://ireland.apollo.olxcdn.com/v1/fi ... s=1000x700

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 28 listopada 2020, 22:37

adam.a pisze:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Dudek robi skrzydła z tych samych materiałów które wykorzystują firmy darzone przez Ciebie taką wielką atencją. Czyli Nemo z kiepskim wynikiem przeciwności jest jedynie dowodem na to, że na tych skrzydłach dużo się lata co w tej klasie skrzydeł nie jest takie oczywiste. Nie zetknąłem się z dwuletnim Nemo który ma zły test przewiewności. Mógłbyś taki tu pokazać, bo jakoś trudno mi w to uwierzyć.

https://ireland.apollo.olxcdn.com/v1/fi ... s=1000x700

Według mnie sprawa jest do wyjaśnienia. Zauważ, że jest jeden zły pomiar w dziwnym miejscu i to trzeba by wyjaśnić, bo pozostałe pomiary są dużo lepsze, ale ten jeden zły wynik psuje całą ocenę.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
leszekm40
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: leszekm40 » 29 listopada 2020, 17:58

Witaj Zbyszku mam do Ciebie pytanie odnośnie skrzydła Dudek Universal . A mianowicie czy latałeś napędowo na tym skrzydle i robiłeś jego testy ? Ja co prawda dopiero jestem w trakcie kursu ale kupiłem takie skrzydło , też sporo czytałem o nim ale chciałem poznać Twoją prywatną opinie jeżeli taką możesz wyrazić .
Pozdrawiam
Leszek

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 29 listopada 2020, 18:05

Latałem z napędem i swobodnie. Uważam, że to bardzo dobry wybór dla pilotów, którzy chcą zaczynać w lataniu napędowym i swobodnym a nie mogą się zdecydować jak rodzaj latania wybiorą. Tym bardziej, że po odpuszczeniu trymera to bardzo fajny samostatek i nie ma takich ograniczeń jak z klasykiem pod napędem. W karabin swobodnym można to skrzydło traktować jak niskie B.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
leszekm40

Postautor: leszekm40 » 29 listopada 2020, 19:26

Dziękuję bardzo Zbyszku za odpowiedz . Ja nastawiam się głównie na latanie napędowe , zrobiłem etap 1 kursu PG ale stosunkowo pózno w tym roku bo dopiero we wrześniu . W przyszłym roku zacznę kurs ppg . Natomiast trenowałem po kursie jak kupiłem sprzęt na łące pod okiem chłopaków którzy latają . A powiedz mi tak z ciekawości prowokowałeś na tym skrzydle sytuacje awaryjne?

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 29 listopada 2020, 19:34

Nie robiłem testów tego skrzydła, ale to jest jedno z niewielu skrzydeł napędowych na świecie z testem EN, więc można poszukać wyników testów tego skrzydła na stronie producenta lub na stronie firmy testowej Air turquose.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
leszekm40

Postautor: leszekm40 » 29 listopada 2020, 21:25

Ok dziekuję ci, tak zrobię poszukam sobie no i serdecznie pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
leszekm40

Postautor: leszekm40 » 29 listopada 2020, 22:23

Przejrzałem te raporty o których pisałeś i w sumie w dwóch sytuacjach ta paralotnia otrzymała B cała reszta raportu to A . Właściwie na 60 pozycji raportu 58 to jest A a dwie pozycje to jest B . B dostało za Behaviour in a steeply banked turn i za dwie pozycje w Asymmetric collapse :D

matgaw

Postautor: matgaw » 29 listopada 2020, 23:12

To jest świetne skrzydło napędowe na początek, a może nawet na trochę dłużej.

Swobodnie nim nie latałem ale z opowieści wiem, że daje radę. Klasyki "dolne B" latają zauważalnie lepiej, ale na Uni też się da!

Myślę że z racji trymerów może być ciekawą opcją na klify

Awatar użytkownika
leszekm40

Postautor: leszekm40 » 29 listopada 2020, 23:18

No mam taką nadzieję , że będzie dla mnie dobre na początek :) No w sumie zanim kupiłem to skrzydło to zasięgałem różnych opini no i w sumie na to skrzydło padło . Ja jeszcze w powietrzu nie byłem ale koledzy w Jaworznie oblatali mi sprzęt skrzydło i napęd i w sumie opinie wydali bardzo dobre :)

filmiki z oblotu sprzętu
kolega Michał Radka i kolega Jarek

matgaw

Postautor: matgaw » 30 listopada 2020, 11:16

leszekm40 pisze:No mam taką nadzieję , że będzie dla mnie dobre na początek :) No w sumie zanim kupiłem to skrzydło to zasięgałem różnych opini no i w sumie na to skrzydło padło . Ja jeszcze w powietrzu nie byłem ale koledzy w Jaworznie oblatali mi sprzęt skrzydło i napęd i w sumie opinie wydali bardzo dobre :)

filmiki z oblotu sprzętu
kolega Michał Radka i kolega Jarek

Ale dziwne kolory, w życiu bym nie pomyślał że to Universal :D

Awatar użytkownika
leszekm40

Postautor: leszekm40 » 30 listopada 2020, 11:58

No właśnie szczerze to takiej kolorystyki nigdzie nie znalazłem w intenecie hhaa :D :)

Jarek

Postautor: Jarek » 30 listopada 2020, 12:04

leszekm40 pisze:No właśnie szczerze to takiej kolorystyki nigdzie nie znalazłem w intenecie hhaa :D :)

Kolorem się nie lata ale różowego bym nie kupił ;)

Awatar użytkownika
leszekm40

Postautor: leszekm40 » 30 listopada 2020, 12:30

No na początku jakoś mi ten kolor nie leżał ale teraz jakoś nawet mi się spodobał :D

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 30 listopada 2020, 12:32

Na filmie widac pomaranczowo-czarne. Zeby bylo smieszniej, bralem pod uwage dokladnie taki sam design, ale ostatecznie zwyciezyla wersja 3-kolorowa, dodatkowo z szarym.

Wróć do „Sprzęt”