Teoria a praktyka.

Porady dla początkujących dotyczące techniki w czasie lotu i na ziemi. Sprawy szkoleniowe.
Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Teoria a praktyka.

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 14 stycznia 2021, 15:56

SławekP pisze:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Wiesiek. Przeczytaj jeszcze raz co napisałeś i spróbuj zaproponować coś jeszcze raz, ale tak, żeby to było zrozumiałe.

Sam go wypuściłeś... :D

Dostał tydzień żeby ochłonąć. To nie moja prywatna wojna i nie mam z tego żadnej satysfakcji, ale jak będę musiał to zrobię to jeszcze raz.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
krislerta
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Postautor: krislerta » 14 stycznia 2021, 16:12

fotolot pisze:
Zbyszek Gotkiewicz pisze: Od początku nie słuchał ze powinien pójść na kurs do instruktorami który go nie oszuka. I nie poszedł.

Proponuję aby Osoby rozpoczynające swoje samodzielne wzloty, "oszukane" przez niektórych instruktorów(do spóły z ulcowymi egzaminatorami). W udzielanych poradach , traktować ze zrozumieniem i szacunkiem(choć niektóre "stare woły" , mogą mieć z tym oczywisty problem..) .
Czyli np. w sposób taki, jak byście mieli udzielać rad, własnym dzieciom , które ciężko zapracowane na wakacjach pieniądze, postanowiły zainwestować w swoje bezpieczne wyszkolenie .
Czyż w przypadku gdyby wasza pociecha rzeczywiście padła ofiarą ekspresowego oszustwa. Nie dochodzili byście najpierw waszych praw do odzyskania wyłudzonych oszczędności?
Aby starać się zainwestować je nastepnie w innej szkole, godnej uzyskania zapłaty za wykonaną uczciwie usługę?
Zbyszek, przecież Krzysztof skierował swoje pierwsze kroki do można by rzec: Najwyżej stojącej i najbardziej reprezentatywnej osoby w obecnym polskim systemie nauczania paralotniowego.......! . Gdzie wiec w RP , podobni mogliby dochodzić swoich praw ? . A następnie skoro sugerowaleś tu "oszustwo" to skąd mają wiedzieć gdzie nie zostaną znowu tak samo oszukani ...? Wiem dobrze o czym pisze bo miewam kontakty z podobnie zagubionymi, zarowno przed wyborem szkoły (i jej egzaminatora). Jak i tymi "z kwitkiem" , nawet bez podstawowej wiedzy i umiejętności.
Pozdrawiam
Wiesiek

Dziękuję za pozytywne wsparcie :)
Krzysztof Łukasiewicz ;)

Awatar użytkownika
krislerta
Kontakt:

Postautor: krislerta » 14 stycznia 2021, 16:13

fotolot pisze:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Wiesiek. Przeczytaj jeszcze raz co napisałeś i spróbuj zaproponować coś jeszcze raz, ale tak, żeby to było zrozumiałe.

Kwestia "zrozumiałości" jest rzeczą indywidualną i inna może być tu np. dla danego byłego kursanta oraz inna dla danego instruktora.
Oczywiście Ty Zbyszek mogłeś coś z tego zrozumieć lub nie wiele. Nie udzieliłem tu porady dla Krzyśka, a jedynie zobrazowałem nieco problem od strony zagubionych klientów. Odniosłem się tu cześciowo do Twojej porady -aby Krislerta zainwestował następną kasę w uczciwego nauczyciela i wypomnienia mu, że Twojej "tajemniczej propozycji" nie wykonał.

Ja to mogę zaproponować nieuczciwie potraktowanym, umówienie sie na kontakt z ULCem , odpowiedzialnym za te szkoleniowe "patologie" wymagane i kontrolowane w imieniu RP.

Dzięki :)
Krzysztof Łukasiewicz ;)

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Kontakt:

Postautor: uriuk » 14 stycznia 2021, 16:15

Zacytowanie calego maila i dopisanie od siebie "dzieki" to nie jest objaw dobrego wychowania w sieci, a wrecz przeciwnie. Ustalmy, ze jesli nie masz nic do napisania, to nie piszesz. Ok?

Awatar użytkownika
krislerta
Kontakt:

Postautor: krislerta » 14 stycznia 2021, 16:39

uriuk pisze:Zacytowanie calego maila i dopisanie od siebie "dzieki" to nie jest objaw dobrego wychowania w sieci, a wrecz przeciwnie. Ustalmy, ze jesli nie masz nic do napisania, to nie piszesz. Ok?

;) tak jest zastosuję się
Krzysztof Łukasiewicz ;)

fotolot
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: fotolot » 14 stycznia 2021, 16:50

Zbyszek Gotkiewicz pisze:To podaj telefony do ULC i napisz na co mają się skarżyć jeśli chcesz żeby informacja była użyteczna.

Czy coś jeszcze moderatorze , byś sobie ode mnie życzył? Nie chodziło mi o żadne "skażenie się" czy szukanie winnych nieprawidłowości. Nie miałem na myśli małoskutecznego ,indywidualnego umawiania się z Ulcem na telefon.
Wystarczyłoby kilka inteligentnych Osób, które stać na powiedzenie autentycznej, najzwyklejszej prawdy, widzianej własnymi oczami o systemie do którego ULC w imieniu polskiego prawa ich przymusza(powiedzenie tego przy innych decyzyjnych Osobach).
Wybacz Zbigniewie ale nie będę pisał tego co ty mi każesz, powiem wiecj- takie podejście do
innych dyskutantów uważam za chorobliwe.
Ostatnio zmieniony 14 stycznia 2021, 23:26 przez fotolot, łącznie zmieniany 2 razy.

matgaw
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: matgaw » 14 stycznia 2021, 16:52

fotolot pisze:Wystarczyłoby kilka inteligentnych Osób, które stać na powiedzenie najzwyklejszej prawdy, widzianej własnymi oczami o systemie do którego ULC w imieniu polskiego prawa ich przymusza- przy innych inteligentnych, decyzyjnych Osobach.

Co?

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 14 stycznia 2021, 17:07

fotolot pisze:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:To podaj telefony do ULC i napisz na co mają się skarżyć jeśli chcesz żeby informacja była użyteczna.

Czy coś jeszcze moderatorze , byś sobie ode mnie rzyczył? Nie chodziło mi o żadne "skażenie się" czy szukanie winnych nieprawidłowości. Nie miałem na myśli małoskutecznego ,indywidualnego umawiania się z Ulcem na telefon.
Wystarczyłoby kilka inteligentnych Osób, które stać na powiedzenie autentycznej, najzwyklejszej prawdy, widzianej własnymi oczami o systemie do którego ULC w imieniu polskiego prawa ich przymusza- przy innych inteligentnych, decyzyjnych Osobach.
Wybacz Zbigniewie ale nie będę pisał tego co ty mi każesz, powiem wiecj- takie podejście do
innych dyskutantów uważam za chorobliwe.

Wiesiek. Umówmy się. Pięć minusów przy Twoim poście i dostajesz następnego bana. Dlatego uważaj co piszesz.
Zbyszek Gotkiewicz

fotolot

Postautor: fotolot » 14 stycznia 2021, 17:19

matgaw pisze:
fotolot pisze:Wystarczyłoby kilka inteligentnych Osób, które stać na powiedzenie najzwyklejszej prawdy, widzianej własnymi oczami o systemie do którego ULC w imieniu polskiego prawa ich przymusza- przy innych inteligentnych, decyzyjnych Osobach.

Co?

Chodzi o opowiedzenie przy decyzyjnych urzędnikach Ulcu : jak naprawdę w obecnym systemie, może wyglądać czyjeś wyszkolenie. Nadające mu oficjalne uprawnia do samodzielnego latania.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 14 stycznia 2021, 17:28

fotolot pisze:
matgaw pisze:

Co?

Chodzi o opowiedzenie przy decyzyjnych urzędnikach Ulcu : jak naprawdę w obecnym systemie, może wyglądać czyjeś wyszkolenie. Nadające mu oficjalne uprawnia do samodzielnego latania.

Myślę, że urzędnicy mają to głęboko w dupie. Już podałem że ULC ma pilnować ściągania pieniędzy dla państwa. Cała reszta to zło konieczne.
Zbyszek Gotkiewicz

fotolot

Postautor: fotolot » 14 stycznia 2021, 17:44

Zbyszek Gotkiewicz pisze:
Wiesiek. Umówmy się. Pięć minusów przy Twoim poście i dostajesz następnego bana. Dlatego uważaj co piszesz.

Jak chcesz się z kimkolwiek faktycznie w jakiejkolwiek sprawie "umowić" , to czyż nie wypadałoby najpierw zapytać tego kogoś o zdanie?.
W tym co piszę publicznie, odpowiadam za każde słowo i deklaruje dodatkowo wyjaśniać kwestie dla innych niezrozumiałe.
Nie odpowiadam np. za minusa postawionego mi przez anonima ,który się minutę wcześniej pierwszy raz zalogował.

fotolot

Postautor: fotolot » 14 stycznia 2021, 17:52

Zbyszek Gotkiewicz pisze:
Myślę, że urzędnicy mają to głęboko w dupie. Już podałem że ULC ma pilnować ściągania pieniędzy dla państwa. Cała reszta to zło konieczne.

Oczywiście możesz sobie po swojemu myśleć jak tylko chcesz(- może sam właśnie takim byłbyś urzędnikiem? ).Ale szycie parszywych worów i wrzucanie do nich wszystkich bez wyjątku, jest dużym błędem.
Czy mam rozumieć, że w ogóle nie jesteś zainteresowany próbą dokonania drobnych korekt w obecnym systemie?

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 14 stycznia 2021, 17:59

Twoja twórczość jest trudna do czytania i zrozumienia. Wystawia na próbę cierpliwość czytających poprzez ciągle wracanie do tych samych insynuacji i teorii spiskowych. Irytujące jest ciągłe pokrzykiwanie weźmy się i zróbcie oraz całkowity brak własnych doświadczeń z pracy dla środowiska. Powoduje to, że jesteś bardzo mało wiarygodny a chciałbyś być mentorem. Żeby być wzorcem trzeba mieć jakieś praktyczne doświadczenia i w tym zakresie pomagać innym. A ponieważ powtarzanie tego co napisałem już mnie nudzi, to wolę teraz zawieszać niż tłumaczyć.
Zbyszek Gotkiewicz

Jarko_147

Postautor: Jarko_147 » 14 stycznia 2021, 18:22

fotolot pisze:

Czy coś jeszcze moderatorze , byś sobie ode mnie rzyczył?

Zaczyna się...

Wieśku, patrząc z boku wygląda to tak, że proponujesz aby coś zrobić, a gdy Zbyszek proponuje Ci działanie, wykręcasz kota ogonem i to w sposób dość awanturniczy.

Zbyszku, proszę nie podpuszczaj go, bo zapaskudzi(-cie) kolejny wątek bezsensowną "dyskusją", która i tak nic nie da.
Panowie, litości....

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 14 stycznia 2021, 19:05

Jarko_147 pisze:Zbyszku, proszę nie podpuszczaj go, bo zapaskudzi(-cie) kolejny wątek bezsensowną "dyskusją", która i tak nic nie da.
Panowie, litości....

Sprawa jest prosta. Po drugim minusie znowu idzie na drugi krag. Masz odczucie, ze Wiesiek zapaskudza watek, daj temu wyraz. Reszte biore na siebie.

fotolot

Postautor: fotolot » 14 stycznia 2021, 19:18

Zbyszek Gotkiewicz pisze:...jesteś bardzo mało wiarygodny a chciałbyś być mentorem.

Każdy "sądzi" innych wg. własnych słabości...

fotolot

Postautor: fotolot » 14 stycznia 2021, 19:38

Jarko_147 pisze:
Wieśku, patrząc z boku wygląda to tak, że proponujesz aby coś zrobić, a gdy Zbyszek proponuje Ci działanie, wykręcasz kota ogonem i to w sposób dość awanturniczy.

Zbyszku, proszę nie podpuszczaj go, bo zapaskudzi(-cie) kolejny wątek bezsensowną "dyskusją", która i tak nic nie da.
.

Wiem jak skutecznie zorganizować spotkanie konsultacyjne i z niczego się nie wykręcam.
Jarko, dlaczego z góry zakładasz, że tutejsza dyskusja musi być bezsensowna i nic nie dać?
Czy dlatego, że fakty na których się opieram, Zbyszek fałszywie nazywa tu moimi "teoriami spiskowymi i insynuacjami" ?

fotolot

Postautor: fotolot » 14 stycznia 2021, 20:54

krislerta pisze:Dziękuję za pozytywne wsparcie :)

Krzysiek, jak widzisz, możliwe że nie dane mi bedzie swobodnie sie tu wypowiadać . Ale pamietaj, że zawsze można się też wyrażać na pl.rec.paralotnie.
Od pierwszych Twoich wpisów, swoją szczerością , wzbudziłeś we mnie ogromną sympatię i tak będzie zawsze.
Kiedy jesienią, pojechałem z ekipą na 2-dniowy zlot lotniarzy do Miero, to myślałem nawet o tym ,że być może się tam spotkamy by przybić żołwika i choć chwilę zagadać. :)
Zawodowo mamy też wiele wspólnego, bo Ty jesteś Drwalem, a ja byłym "oprawcą ćwiartującym zwłoki drzew", czyli tartacznikiem ;) .
Skoro potrafisz kłaść drzewa przy silnych wiatrach, tam gdzie trzeba, to w lataniu też powinieneś z czasem ich kierunki i zmienne siły uwzględniać.
Pewnie liczyłeś wtedy na same złoty i dlatego wolałeś podchodzić z tymi lekkimi szelkami(znam innych co do zabawy w samo stawianie podobne używają).
Do latania oczywiście jak wielokrotnie koledzy radzili, lepiej używać współczesnych uprzęży ze speedem. Jednak w zaistniałym przypadku, po stwierdzeniu, że nie masz już postępowej, a nawet zaczynasz się cofać to powinieneś wtedy założyć tzw. "uszy".
Dlaczego tego wtedy nie zrobiłeś? W stresie zapomniałeś o tym sposobie zwiększenia opadania i postępowej ? Czy wcześniej nawet tego nie było Ci dane poprawnie wyćwiczyć?

Pozdrawiam
Wiesiek

Jarko_147

Postautor: Jarko_147 » 14 stycznia 2021, 22:15

uriuk pisze:Masz odczucie, ze Wiesiek zapaskudza watek, daj temu wyraz. Reszte biore na siebie.

Jestem osobą pokojową z natury i w pierwszej kolejności zawsze próbuję po prośbie ;) Jeśli będzie taka potrzeba, skorzystam.

fotolot pisze:Jarko, dlaczego z góry zakładasz, że tutejsza dyskusja musi być bezsensowna i nic nie dać?

Wieśku, z całym szacunkiem, zdecydowana większość wątków, w których zaczynasz udzielać swoich rad schodzi na taką drogę.

Tyle z mojej strony, nie zamierzam wdawać się w dyskusje, o których zakończenie proszę. Koniec OT

krzyk

Postautor: krzyk » 14 stycznia 2021, 22:48

Osobiście nie polecam nikomu zmiany uprzęży do zabaw na ziemi - skrzydło jeszcze ujdzie jak zamierzamy tłuc nim o glebę. Nikt nie wspomina o tym że balans ciałem działa także na ziemi. Jest wybitnie nie intuicyjny - należy dociążyć półdupkiem jedną stronę skrzydła a biec w stronę drugiej. Zmiana uprzęży z deskowej na bez-deskową radykalnie zmieni nasze odczucia i reakcje na ruchy skrzydła. Cel zabawy na ziemi to opanowanie startu - nie ma miejsca na zastanawianie co zrobić w kluczowym momencie a to tylko kilka sekund.

Wróć do „Szkolenie i technika latania”