moja2winda - kolejna zdalnie sterowana osobista wyciągarka paralotniowa
Moderator: prokopcio
- der
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Re: moja2winda - kolejna zdalnie sterowana osobista wyciągarka paralotniowa
Moje są już zrobione, zatem nie pomogę. Ale w kupie siła, powiedziała mucha do muchy, więc łączcie się.
Nie, nie przewiduję obrotowej choć to dobre rozwiązanie, ale u mnie zbędne. Będzie wyglądać dokładnie tak jak powyżej zamieściłem, no może po przemyśleniach jednak zrezygnuję z papieru
Nie, nie przewiduję obrotowej choć to dobre rozwiązanie, ale u mnie zbędne. Będzie wyglądać dokładnie tak jak powyżej zamieściłem, no może po przemyśleniach jednak zrezygnuję z papieru
- prokopcio
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
migl pisze:Swoją drogą na tych prowadnicach ze zdjęcia widać jakieś czujniki ciekawe co to.
albo koniec zwijania jak dojdzie spadochronik albo pomiar siły taki sprężynowy mechaniczny - bardzo fajne i proste rozwiązanie wg mnie.
Łukasz Prokop
- der
Pora porzucić zabawę papierem, czas na konkrety.
Płytki drukowane, pusta i z wlutowanym jako pierwszym procesorem
Zmontowny na gotowo czujnik predkości, widok z obu stron, oraz płytka do manetki z procesorem
Gotowy, zmontowany sterownik
Widok z obu stron
Widok po zdjęciu wyświetlacza
Po podłączeniu działa, zbiera impulsy z czujnika, widzi manetkę, coś z tego będzie.
Płytki drukowane, pusta i z wlutowanym jako pierwszym procesorem
Zmontowny na gotowo czujnik predkości, widok z obu stron, oraz płytka do manetki z procesorem
Gotowy, zmontowany sterownik
Widok z obu stron
Widok po zdjęciu wyświetlacza
Po podłączeniu działa, zbiera impulsy z czujnika, widzi manetkę, coś z tego będzie.
-
- Latam: Tylko Swobodnie
Mi się chyba zbyt mocno ręce trzęsą, by to polutować
- prokopcio
Szacun !
I o to właśnie chodzi, żeby kolejne wykonania były lepsze od "oryginału/prototypu"
podoba mi się bardzo.
Nie wiedziałem że forum tak super współpracuje z Google Drive
I o to właśnie chodzi, żeby kolejne wykonania były lepsze od "oryginału/prototypu"
podoba mi się bardzo.
Nie wiedziałem że forum tak super współpracuje z Google Drive
Łukasz Prokop
- der
Sterownik gotowy, ale to połowa drogi. Należy go jakoś upakować w zgrabne pudełko i ubrać w peryferia, to jest akumulator zabezpieczający przed spadkami napięcia, przekaźniki sterujące, włączniki,złącza. Każdy z użytych elementów znajdował się na wcześniejszej liście.
Sterownik jest "ubrany" w podwójny włącznik, uruchamiający go w trybie pracy zdalnej, oraz ręcznej z przyciskiem rozruchu , bez sterownika. Posiada sterowanie gilotyną, także w trybie ręcznym. Nie jest wyposażony w zarządzanie układaczem.
Lista elementów, która w przeprowadzonej prowizorycznej ankiecie sprawiła komuś trudność, oraz te wynikłe w kontakcie bezpośrednim, a jakie będę starał się dokładniej opisać w relacji z budowy mojej2windy
1. ̶St̶e̶r̶o̶w̶n̶i̶k̶ ̶z̶d̶a̶l̶n̶e̶g̶o̶ ̶s̶t̶e̶r̶o̶w̶a̶n̶i̶a̶ ̶p̶r̶a̶c̶ą̶ ̶w̶y̶c̶i̶ą̶g̶a̶r̶k̶i̶ - zrobione
2. Zakup liny
3. Wybór silnika
4. Konstrukcja bębna do nawijania liny
5. Rama nośna silnika
6. Patenty na transport/mocowanie
Jeśli nie będzie pytań w związku ze sterownikiem, kolejny post o tym jaką linę wybrałem, gdzie ją kupić i co najważniejsze za ile.
Sterownik jest "ubrany" w podwójny włącznik, uruchamiający go w trybie pracy zdalnej, oraz ręcznej z przyciskiem rozruchu , bez sterownika. Posiada sterowanie gilotyną, także w trybie ręcznym. Nie jest wyposażony w zarządzanie układaczem.
Lista elementów, która w przeprowadzonej prowizorycznej ankiecie sprawiła komuś trudność, oraz te wynikłe w kontakcie bezpośrednim, a jakie będę starał się dokładniej opisać w relacji z budowy mojej2windy
1. ̶St̶e̶r̶o̶w̶n̶i̶k̶ ̶z̶d̶a̶l̶n̶e̶g̶o̶ ̶s̶t̶e̶r̶o̶w̶a̶n̶i̶a̶ ̶p̶r̶a̶c̶ą̶ ̶w̶y̶c̶i̶ą̶g̶a̶r̶k̶i̶ - zrobione
2. Zakup liny
3. Wybór silnika
5. Rama nośna silnika
Jeśli nie będzie pytań w związku ze sterownikiem, kolejny post o tym jaką linę wybrałem, gdzie ją kupić i co najważniejsze za ile.
- der
W Mojejwindzie zastosowałem linę używaną. To rozwiązanie ma swoje plusy. Przede wszystkim cenę. Dodatkowo serce nie boli kiedy się przetrze, nadpali, zerwie, bo ładna to ona już była. Ma też swoje minusy. Nie znamy kondycji liny, narażeni jesteśmy na niekontrolowane zerwania w miejscach osłabionych przez poprzednią eksploatację. Tak było w moim przypadku przez pierwsze kilkanaście holi. Zerwała się w sumie 6 razy, po wycięciu dłuższych fragmentów w okolicy najsłabszych punktów od tego czasu jest już spokój.
Zdecydowałem, że Moja2winda będzie wyposażona w nową linę.
Nie bawię się w żadne polipropyleny, spectry, oczywiście wybór pada na Dyneemę.
Jest to
Tę i inne liny za cenę 30% (brutto) niższą niż w Polsce znaleźć można na http://www.winchline.nl
Płatność przelewem z góry, przesyłka w cenie ~ 20Eur dostarczana jest w przeciągu tygodnia od uregulowania płatności. Śledząc historię internetową na tematycznych forach ten sprzedawca jest na rynku od prawie 10 lat i nie ma negatywnych opinii na temat swojej oferty.
2. ̶Z̶a̶k̶u̶p̶ ̶l̶i̶n̶y̶ - zrobione
3. Wybór silnika
5. Rama nośna silnika
Zdecydowałem, że Moja2winda będzie wyposażona w nową linę.
Nie bawię się w żadne polipropyleny, spectry, oczywiście wybór pada na Dyneemę.
Jest to
Diameter 2,0mm
320 meters per kg Dyneema®
BS 540kg
Price per kg 62,- Euro ( 0,197 Euro per meter) Excl. VAT and transport
Line is sold in rolls of 1kg ( 320 meter) , 2kg ( 640 meter) , 3kg ( 960 meter)
Tę i inne liny za cenę 30% (brutto) niższą niż w Polsce znaleźć można na http://www.winchline.nl
Płatność przelewem z góry, przesyłka w cenie ~ 20Eur dostarczana jest w przeciągu tygodnia od uregulowania płatności. Śledząc historię internetową na tematycznych forach ten sprzedawca jest na rynku od prawie 10 lat i nie ma negatywnych opinii na temat swojej oferty.
3. Wybór silnika
5. Rama nośna silnika
- prokopcio
Jeśli masz tylko możliwość przeprowadzenia testu zrywania to proszę zrób to ! Jestem bardzo ciekawy wyniku.
Bardzo jestem Ciekaw jak się ma do tych drogich z PL. Deklarowane 300kg dla 1.5 wytrzymuje , dalej nie miałem możliwości pomiaru. Nigdy się nie urwała podczas kilkunastu holi poza przypadkiem, gdy została przecięta przez pęknięty bęben. Kiedyś z ciekawości przetestowałem tanią chińską dyneemę 1mm - deklarowane 150kg zrywa się przy połowie tej wartości.
Bardzo jestem Ciekaw jak się ma do tych drogich z PL. Deklarowane 300kg dla 1.5 wytrzymuje , dalej nie miałem możliwości pomiaru. Nigdy się nie urwała podczas kilkunastu holi poza przypadkiem, gdy została przecięta przez pęknięty bęben. Kiedyś z ciekawości przetestowałem tanią chińską dyneemę 1mm - deklarowane 150kg zrywa się przy połowie tej wartości.
Łukasz Prokop
-
der pisze:No to do rzeczy.
O to kompletna jak na moje oko, lista elementów niezbędnych do budowy sterowania bezprzewodowego.
Materiały będę wrzucał na dysk google, na okoliczność ewentualnej kolejnej migracji forum w nieznane miejsce.
...
Ta dioda LED (kolor dowolny, 8szt.) to na jakie napięcie?
Kondensatory w dowolnych obudowach?
- der
LEDy zwykłe nawet do 12V, ale to nie ma większego znaczenia, bo można sobie napięcie regulować rezystorem do masy. Kondensatory SMD w obudowach "średnich" jak rezystory, przewlekane, sugeruj się zdjęciami sterownika.
U mnie pojawiła się pewna zmiana.
Sterownik jednak wyląduje na płasko, a nie na stojąco. Nie chciałem przerabiać pierwszego, więc zrobiłem sobie drugi
Tym razem z dwoma przekaźnikami (przekaźnik sterowania zasilaniem silnika będzie na zewnątrz) innym wyświetlaczem dostosowanym do pracy w wyższych temperaturach. Złącza wylądowały na przeciwnych ściankach. Zasilanie na bocznej, a złącza na tylnej. Awaryjny włącznik gilotyny pozbył się dużej osłony i został "wpuszczony" w obudowę, co sprawiło, że tak również nie da się go przypadkowo uruchomić. Oba sterowniki są zamienne. Zbudowane z tych samych komponentów (poza modułem przekaźników, można śmiało pakować poczwórny, brałem co miałem w zapasie).
U mnie pojawiła się pewna zmiana.
Sterownik jednak wyląduje na płasko, a nie na stojąco. Nie chciałem przerabiać pierwszego, więc zrobiłem sobie drugi
Tym razem z dwoma przekaźnikami (przekaźnik sterowania zasilaniem silnika będzie na zewnątrz) innym wyświetlaczem dostosowanym do pracy w wyższych temperaturach. Złącza wylądowały na przeciwnych ściankach. Zasilanie na bocznej, a złącza na tylnej. Awaryjny włącznik gilotyny pozbył się dużej osłony i został "wpuszczony" w obudowę, co sprawiło, że tak również nie da się go przypadkowo uruchomić. Oba sterowniki są zamienne. Zbudowane z tych samych komponentów (poza modułem przekaźników, można śmiało pakować poczwórny, brałem co miałem w zapasie).
- prokopcio
spadek napięcia na diodach LED w czujniku obrotów (TACHO) nie powinien przekroczyć 6V bez zmiany rezystorów w projekcie.
Łukasz Prokop
-
To jeszcze jedno pytanie:
Potencjometr liniowy
A 10K 1 szt (manetka)
Czyli liniowy, czy logarytmiczny? Bo liniowy to chyba B10K?
Potencjometr liniowy
A 10K 1 szt (manetka)
- micro
- Kontakt:
Liniowy to A ! .
Roman Michalak
- der
SILNIK.
To nie będzie kolejna konstrukcja na bazie rozebranego skutera. Ale o tym już pisałem. Silnik to będzie niemal najtańszy zespół elementów tej wyciągarki. Zdecydowałem się na taki zakup
https://pl.aliexpress.com/item/4000622003369.html
Uprzedzając pytania, nie wiem czy mocy wystarczy na bezwietrzne dni, liczę jednak że tak. Do zakupu zachęca magazyn w EU i szybka przesyłka.
Zniechęca to, że sprzedawca nie ma pojęcia co sprzedaje. Nie dowiesz się, więc nawet nie próbuj pytać jakiej on jest w rzeczywistości pojemności. Dołączony gaźnik sugeruje, że to jednak 150tka. Na karterze próżno szukać jakichkolwiek oznaczeń. jest instrukcja, po angielsku i niemiecku. W której są rozpisane podstawowe parametry ale, nie różnią się one właściwie niczym dla wersji 125 i 150cc.
Całość dostarczana jest w kartonie o wadze niemal 30kg,
w środku zabezpieczone solidnym styropianem. W zestawie gaźnik, moduł zapłonowy, regulator napięcia i cewka.
Przy okazji silnika chciałbym zamieścić informację o kolejnym elemencie, o który padały pytania. Tłumik.
Po dokonaniu pomiarów i przeszukaniu połowy internetu zdecydowałem się na zakup BRIGGS & STRATTON AVS 795998
Pasuje bez jakichkolwiek przeróbek. Po przykręceniu, odwróceniu silnika i wstępnym montażu wygląda tak
Dodatkowo zakupiłem akumulator motocyklowy.
Do odpalenia całości będzie niezbędny zbiornik, zawór/kranik oraz instalacja elektryczna. Ale tę postanowiłem, że wykonam sam. Od razu łącząc ją z instalacją sterownika wyciągarki. Opierając się na tym schemacie
oraz totalnie uproszczonej wersji
3. ̶W̶y̶b̶ó̶r̶ ̶s̶i̶l̶n̶i̶k̶a̶ - zrobione
5. Rama nośna silnika
To nie będzie kolejna konstrukcja na bazie rozebranego skutera. Ale o tym już pisałem. Silnik to będzie niemal najtańszy zespół elementów tej wyciągarki. Zdecydowałem się na taki zakup
https://pl.aliexpress.com/item/4000622003369.html
Uprzedzając pytania, nie wiem czy mocy wystarczy na bezwietrzne dni, liczę jednak że tak. Do zakupu zachęca magazyn w EU i szybka przesyłka.
Zniechęca to, że sprzedawca nie ma pojęcia co sprzedaje. Nie dowiesz się, więc nawet nie próbuj pytać jakiej on jest w rzeczywistości pojemności. Dołączony gaźnik sugeruje, że to jednak 150tka. Na karterze próżno szukać jakichkolwiek oznaczeń. jest instrukcja, po angielsku i niemiecku. W której są rozpisane podstawowe parametry ale, nie różnią się one właściwie niczym dla wersji 125 i 150cc.
Całość dostarczana jest w kartonie o wadze niemal 30kg,
w środku zabezpieczone solidnym styropianem. W zestawie gaźnik, moduł zapłonowy, regulator napięcia i cewka.
Przy okazji silnika chciałbym zamieścić informację o kolejnym elemencie, o który padały pytania. Tłumik.
Po dokonaniu pomiarów i przeszukaniu połowy internetu zdecydowałem się na zakup BRIGGS & STRATTON AVS 795998
Pasuje bez jakichkolwiek przeróbek. Po przykręceniu, odwróceniu silnika i wstępnym montażu wygląda tak
Dodatkowo zakupiłem akumulator motocyklowy.
Do odpalenia całości będzie niezbędny zbiornik, zawór/kranik oraz instalacja elektryczna. Ale tę postanowiłem, że wykonam sam. Od razu łącząc ją z instalacją sterownika wyciągarki. Opierając się na tym schemacie
oraz totalnie uproszczonej wersji
3. ̶W̶y̶b̶ó̶r̶ ̶s̶i̶l̶n̶i̶k̶a̶ - zrobione
5. Rama nośna silnika
- prokopcio
Jarek pisze:To jeszcze jedno pytanie:
Potencjometr liniowy
A 10K 1 szt (manetka)
micro pisze:Liniowy to A ! .
No i tu ciekawostka, też tak mnie uczono w szkole i tak było ale to nie dotyczy skośnookich dla których Liniowy może być A ale też B, Logarytmiczny też może być oznaczony A albo B, zrobiłem aferę sprzedawcy że sprzedał mi B a przecież chciałem liniowy zmierzyłem i dokładnie taki był jak zapewniał sprzedawca
zerknij na allegro liniowe są i A i B ... a to przecież było jasno kiedyś określone, że ta literka oznacza czy jest liniowy czy nie.
Łukasz Prokop
- micro
- Kontakt:
Tak wiem, też się z tym spotkałem, ale "nie mylmy różnych systemów walutowych" i trzymajmy się dobrych wzorców .
Roman Michalak
-
prokopcio pisze:Jarek pisze:...zrobiłem aferę sprzedawcy że sprzedał mi B a przecież chciałem liniowy zmierzyłem i dokładnie taki był jak zapewniał sprzedawca
zerknij na allegro liniowe są i A i B ... a to przecież było jasno kiedyś określone, że ta literka oznacza czy jest liniowy czy nie.
No mnie też cofnął sprzedawca w osiedlowym sklepie, że mu to się nie zgadza A ja elektrotechnikę miałem ...dziesiąt lat temu i nie pamiętam takich szczegółów
Chodziło mi głównie o potwierdzenie, że to ma być liniowy - zakładam, że tak.
-
Dopatrzyłem się (po dłuższej analizie) że Der nie ma w swoim sterowaniu sterownika silnika krokowego ( stepstick) który jest u Prokopcia. Nie znam się na elektronice ale jestem na etapie kompletowania maneli i zastanowiło mnie to. Poproszę o wyjaśnienie:). W ogóle zaczyna mnie przerażać elektronika o programowaniu nie wspominając na pewno będę się prosił o pomoc... chyba że ktoś podejmie się złożenia elektroniki dla mnie:)
Ok natchnęło mnie to pewnie od układacza liny?
Ok natchnęło mnie to pewnie od układacza liny?
- Załączniki
-
- stepstick.jpg (129.69 KiB) Przejrzano 7752 razy
- der
Tak, to od układacza liny, którego moja2winda tak jak mojawinda posiadać nie będzie.
-
a jeszcze pytanie odnośnie zasilania układ jest zasilany tylko z baterii czy jest też podłączony do aku?