Nowy logotyp Dudek
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Nowy logotyp Dudek
To powinno być umieszczone w dziale "Bezpieczeństwo i wypadki", ale zaryzykuję dział ogólny
Firma zmieniła logo, ale czy to jest jakiś żart okolicznościowy, ktoś coś wie więcej?
Co się stało temu Dudku?
Firma zmieniła logo, ale czy to jest jakiś żart okolicznościowy, ktoś coś wie więcej?
Co się stało temu Dudku?
- Załączniki
-
- logo.jpg (134.7 KiB) Przejrzano 4012 razy
Ostatnio zmieniony 12 kwietnia 2021, 16:49 przez eltomek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
-
- Doświadczenie: Były Pilot
Re: Nowy logotyp Dudek
Logo zmienia każda firma i jest to wskazane. Po prostu trzeba je odświeżać i musi ono trafiać formą do odpowiedniej grupy docelowej. Dobrze jest jednak jak nie zmienia się tego w tak drastyczny sposób i tak odległy graficznie. Zmiany powinny być zrobione w taki sposób aby obserwator nie miał problemu z identyfikacją. Mnie ciekawi jaki tutaj był tok myślowy i uzasadnienie wyboru.
Mariusz Kilian
- Marcus Biesioroff
- Latam: Tylko Swobodnie
ciacholot pisze:Logo zmienia każda firma i jest to wskazane. Po prostu trzeba je odświeżać i musi ono trafiać formą do odpowiedniej grupy docelowej. Dobrze jest jednak jak nie zmienia się tego w tak drastyczny sposób i tak odległy graficznie. Zmiany powinny być zrobione w taki sposób aby obserwator nie miał problemu z identyfikacją. Mnie ciekawi jaki tutaj był tok myślowy i uzasadnienie wyboru.
Przeciętna długość życia logotypu wynosi ok. 5 lat. Po tym czasie jest on zazwyczaj odświeżany, cały czas nawiązując mniej lub bardziej do poprzedniej wersji. To co wydarzyło się z logotypem firmy Dudek, nie ma precedensu. Mam nadzieję, że zrozumieją jak wielki błąd marketingowy popełnili publikując ten fuckup (sic!) i prędko się z niego wycofają.
Lubię patrzeć na niebo, bo wiem, że go nie wyasfaltują
- prokopcio
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Marcus Biesioroff pisze:prędko się z niego wycofają.
Wątpię. Obserwowałem sporo drastycznych zmian, zawsze były krytykowane,
Po jakimś czasie się człowiek przyzwyczaja i nawet zaczyna mu się podobać.
Nie podoba mi się to po pierwsze a po drugie nie rozumiem po co logotypy się zmienia , dla mnie to tradycja i znak rozpoznawczy dobrych firm.
Zrozumiałbym gdyby logo ( a nawet nazwę ) zmieniła firma nienajlepiej sie kojarząca jak Topex przykładowo
Łukasz Prokop
- Domin
- Kontakt:
Marcus Biesioroff pisze:Przeciętna długość życia logotypu wynosi ok. 5 lat. Po tym czasie jest on zazwyczaj odświeżany, cały czas nawiązując mniej lub bardziej do poprzedniej wersji. To co wydarzyło się z logotypem firmy Dudek, nie ma precedensu.
Może od teraz będą produkować najlepsze paralotnie swobodne i po prostu nie chcą aby były kojarzone z najlepszymi paralotniami napędowymi?
-
Mam wrazenie ze producenci glajtow to w kwestii designu ostatnimi czasy uprawiaja jakis sabotaz. Kolorystyka Alpiny i Delty 4 glownie sklania do kolorow custom A projekt graficzny nowego skrzydla Dudka (Nukleon 4?) to robilo 3ch niezaleznych ludzi, osobno natarcie, centroplat i stabile. A na integracje czasu juz braklo Ale ja jestem jak inzynier Mamon i ogladam tylko te filmy ktore znam
pzdr,
/Szymon
/Szymon
-
- Doświadczenie: Były Pilot
Wszystko się starzeje. My też, albo przede wszystkim. Starym dziadom nie potrzebne są paralotnie tylko apteka. Młodzi natomiast jako nowi potencjalni nabywcy produktów, lekko inaczej postrzegają estetykę i stąd konieczność zmian. Inaczej do dziś siedzieli byśmy na gałęziach zajadając banany.
Gdyby zmiana była ewolucyjna, a nie rewolucyjna to użytkownikom i sympatykom marki czyli już złapanym klientom, nie przeszkadzało by to tak bardzo.
Nowi nie mają takich problemów bo to będzie dla nich pierwszy kontakt z producentem. Pytanie na ile starzy są wrażliwi na takie zmiany i czy to wpłynie na ich decyzje o zakupie, bo cała reszta jest drugoplanowa. Myślę, że paralotnia to produkt bardzo specjalistyczny. Niema mowy o zakupie impulsowym i znane logo nie będzie decydowało o zakupie. Niemniej jednak ja osobiście jestem zwolennikiem łatwej i ewolucyjnej identyfikacji.
Gdyby zmiana była ewolucyjna, a nie rewolucyjna to użytkownikom i sympatykom marki czyli już złapanym klientom, nie przeszkadzało by to tak bardzo.
Nowi nie mają takich problemów bo to będzie dla nich pierwszy kontakt z producentem. Pytanie na ile starzy są wrażliwi na takie zmiany i czy to wpłynie na ich decyzje o zakupie, bo cała reszta jest drugoplanowa. Myślę, że paralotnia to produkt bardzo specjalistyczny. Niema mowy o zakupie impulsowym i znane logo nie będzie decydowało o zakupie. Niemniej jednak ja osobiście jestem zwolennikiem łatwej i ewolucyjnej identyfikacji.
Mariusz Kilian
- der
Już nikt nigdy nie przeczyta DUPEK
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Jak ktoś lubi przekręcać nazwiska to przeczyta Giń zamiast Gin.
Zbyszek Gotkiewicz
-
I weź tu teraz kup koszulkę, albo czapeczkę z takim lipnym logo. Żeby cała Italia się że mnie śmiała (?)
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Żeby Italia się śmiała to byś musiał reklamować firmę Cornutto.
Zbyszek Gotkiewicz
- der
hola hola nikt niczego nie przekręca. W starym logo pierwsza litera D jest różna od drugiej litery D
Z obecnym logo można się spokojnie przebranżowić w dowolnym momencie, na pokrycia dachowe, wyposażenie wnętrz, domy na zlecenie lub szwalnie maseczek.
Głupio tak, maseczki od "dudek paragliders".
Z obecnym logo można się spokojnie przebranżowić w dowolnym momencie, na pokrycia dachowe, wyposażenie wnętrz, domy na zlecenie lub szwalnie maseczek.
Głupio tak, maseczki od "dudek paragliders".
- prokopcio
Za mała przepuszczalność.der pisze:Głupio tak, maseczki od "dudek paragliders".
Łukasz Prokop
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
prokopcio pisze:Za mała przepuszczalność.der pisze:Głupio tak, maseczki od "dudek paragliders".
Za to jaka skuteczność!
Zbyszek Gotkiewicz
- micro
- Kontakt:
prokopcio pisze:Za mała przepuszczalność.
Trzeba wziąć przewiane .
Roman Michalak
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Ogladam wlasnie na FB nowy design skrzydel Dudka
Wyglada na to, ze to logo ma sens, jesli sie je umiesci na skrzydle. Niestety ktos zaczal prezentacje od wersji papierowej ktora jest pochodna designu skrzydla, ale samodzielnie jest bez sensu
Wyglada na to, ze to logo ma sens, jesli sie je umiesci na skrzydle. Niestety ktos zaczal prezentacje od wersji papierowej ktora jest pochodna designu skrzydla, ale samodzielnie jest bez sensu
- prokopcio
pomyślałęm o tym wcześniej ale bez obrazka tego nie miałem wizji, teraz wszytko jasne i oczywiste, sam jak opracowywałem logotyp programu do wycinarek plazmowych CNC podstawowym założeniem było, żeby dało się go wyciąć na tych maszynach.uriuk pisze:Wyglada na to, ze to logo ma sens, jesli sie je umiesci na skrzydle.
Tu idealnie jest dopasowany do komór
Łukasz Prokop
-
- Doświadczenie: Przelotowiec
Auć - a myślałem że kupię ich Hadrona. Ale z takim bohomazem na pół skrzydła, oj...
- Marcus Biesioroff
Nowe logo szczęśliwie jest sukcesywnie "poprawiane". W momencie publikacji pierwszej wersji na stronie wyglądało jak ksero kopii lipnego wydruku z Worda... teraz jest już wpasowane i nadal pomijając kwestie upodobań obawiam się, że trzeba będzie przywyknąć. Firma świadomie broni swojej decyzji pomimo znaczne przeważającego niezadowolenia internautów.
Lubię patrzeć na niebo, bo wiem, że go nie wyasfaltują