Wypadki w polskich szkołach.

Kwestie związane z bezpieczeństwem latania i zapobieganiem wypadkom. Ze względu na powagę tematu wszelakie trolowanie nie będzie tutaj tolerowane.
Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Wypadki w polskich szkołach.

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 13 sierpnia 2021, 18:56

Jaro XS napisał:

U Walterixa był.
U Cwudziny był.
Podobno były 2 u Spajka.

Mówimy o wypadkach śmiertelnych czy innych wypadkach? Mówimy o wypadkach w czasie szkolenia czy wypadkach samodzielnych pilotów? Mógłbyś uściślić?
Zbyszek Gotkiewicz

JaroXS
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Akrobata

Postautor: JaroXS » 13 sierpnia 2021, 19:15

U Walterixa i Cwudziny o smiertelnych. U Spajka o zlamaniach. Wszystkie byly w czasie szkolenia. Chyba ze biorac ludzi za kase mowisz tu jest gora polatajcie sobie...
Jarek Borowiec | www.flyordie.info

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 13 sierpnia 2021, 19:24

U Waltera w czasie szkolenia nie wiem o żadnym. U Cwudzińskiego w czasie szkolenia nie wiem o żadnym. O wypadkach u Spajka wiem i część była tu publikowana, ale to jest taki sam problem co z SIV. W Himalaje jadą piloci którym się zdaje, że umieją latać a winą instruktora jest to, że im na to pozwalają. Podobnie jest z wyjazdami w inne miejsca gdzie uczciwy instruktor powinien część grupy zacząć uczyć startów, lądowań, krążenia i aktywnego pilotażu a nie zabierać na przelot.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 13 sierpnia 2021, 19:37

Jarek, czy mógłbyś te informacje potwierdzić u wymienionych instruktorów?
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Blazej
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: Blazej » 13 sierpnia 2021, 19:43

der pisze:Da się czytać bez rejestracji, co za gównoburza

Podsumuję to cytatem jednego z postów :
"hej , no niestety też sie nieraz tutaj bardzo rozczarowałem :(
Kiedyś pytałem o skrzydło optic 2 ( jakieś opinie) i około 15 komentarzy to było ile latam itp. Nawet dziewczyna z tym skrzydłem na foto profilowym nie chciała odpowiedzieć . :( "

Nie czuję wewnętrznej potrzeby zostania CZŁONKIEM :lol:

FB rządzi się swoimi prawami. Fakt, że udziela się tam dużo gimbazy zazwyczaj nie mającej nic sensownego do powiedzenia. Ale jest dużo pilotów, którzy czytają i wyciągają z tych dyskusji sensowne wnioski. Wiem bo nie raz zagadali do mnie na startowiskach choć nie brali czynnego w nich udziału. Zasięg grupy https://www.facebook.com/groups/462755000496897 jest bez porównania większy od pozostałych. Bo chyba o to chodzi w napiętnowaniu paralotniowej patologii i braku kompetencji?

JaroXS

Postautor: JaroXS » 13 sierpnia 2021, 20:03

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Jarek, czy mógłbyś te informacje potwierdzić u wymienionych instruktorów?

Dlaczego człowiek, który nie należy do stowarzyszenia instruktorów ma o to pytać instruktorów bezpośrednio samodzielnie? Inni instruktorzy o tym przecież muszą wiedzieć skoro do mnie taka informacja doszła. Zakładam że to nie jest fejk.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 13 sierpnia 2021, 20:05

JaroXS pisze:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Jarek, czy mógłbyś te informacje potwierdzić u wymienionych instruktorów?

Dlaczego człowiek, który nie należy do stowarzyszenia instruktorów ma o to pytać instruktorów bezpośrednio samodzielnie? Inni instruktorzy o tym przecież muszą wiedzieć skoro do mnie taka informacja doszła. Zakładam że to nie jest fejk.

Dlatego, że wprowadziłeś do publicznego obiegu informacje, które według mnie są nieprawdziwe. A ponieważ dobrze znam ten mechanizm rozprowadzania fałszywych informacji od twojego źródła to dobrze będzie jak się dowiesz że jesteś manipulowany.
Zbyszek Gotkiewicz

JaroXS

Postautor: JaroXS » 13 sierpnia 2021, 20:29

Aby je potwierdzić pytam właśnie np. Ciebie bo znasz środowisko. Ale jeżeli nawet Ty nie wiesz to faktycznie cicho wszyscy siedzą. U Cwudziny na pewno nie było żadnego wypadku śmiertelnego? Bo o Spajku wspomniałeś że wiesz. Ale cyrk...

matgaw
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: matgaw » 13 sierpnia 2021, 21:20

A liczymy też te na "III etapie"? ;)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 13 sierpnia 2021, 21:55

JaroXS pisze:Aby je potwierdzić pytam właśnie np. Ciebie bo znasz środowisko. Ale jeżeli nawet Ty nie wiesz to faktycznie cicho wszyscy siedzą. U Cwudziny na pewno nie było żadnego wypadku śmiertelnego? Bo o Spajku wspomniałeś że wiesz. Ale cyrk...

Napisałeś że u Cwudzińskiego i Waltera były w czasie szkolenia wypadki śmiertelne. Według mnie to jest nieprawda dlatego proszę cię, abyś sprawdził te informacje które publicznie ogłaszasz.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 13 sierpnia 2021, 22:30

JaroXS pisze:Uriuk nie jest zablokowany po prostu nie jest czlonkiem grupy. Musi poprosic o czlonkostwo przy pomocy FB i bedzie mial wszystko na talerzu.

Czlonkiem nie jestem, nie przypominam sobie, zebym kiedykolwiek przejawial tam swoja aktywnosc, a wszystko wskazuje na to, ze jestem zablokowany. I to by bylo na tyle jesli chodzi o wiarygodnosc FB jako nosnika informacji.
Fajne do pokazywania fotek z wczasow all inclusive, poza tym przydatnosc raczej dla gimbazy.

Awatar użytkownika
der
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: der » 14 sierpnia 2021, 08:20

Zniszczone bo... kusi do niesłowności?
1 stycznia miałeś definitywnie odejść.
Brzmi to mniej więcej tak : Nakażmy Polakom przejście na islam. Może wtedy przestanę pić.

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 14 sierpnia 2021, 08:59

Herflik pisze:Napisałem oficjalną prośbę o usunięcie konta oraz e-mail do administratora forum o usunięcie kąta . Niestety konto jak widać nadal jest aktywne . Pgforum jest jak sekta możesz tu wejść , ale opuścić go już nie możesz.

Dlatego też uważam ,że powinno zostać zniszczone.

To nic nie zmieni w temacie twojego nałogu. I tak będziesz zaglądał tu i pisywał z innego konta lub bez niego. Widocznie pisałeś do nieodpowiedniej osoby lub w formie jaka nie działa (odbieranie maili wysyłanych przez forum jest wyłączone) Napisz to jeszcze raz publicznie tu i twoja prośba zostanie spełniona. Określ co ma się stać z twoją dotychczasową twórczością. Tą herflikową, tą podszywaną trudno będzie pozbierać do jednego worka.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 14 sierpnia 2021, 10:18

Herflik pisze:
Na tej grupie jest mnóstwo ludzi znanych w świecie paralotniowym , którzy już od dawna nie udzielają się na forach , na przykład Wojtek Pierzyński. Jeżeli jest ona przydatna według ciebie tylko dla gimbazy to gratuluje samouwielbienia .

A poza tym uważam ,że pgforum powinno zostać zniszczone .

Wojtek Pierzynski udziela sie na forach, tylko uzywa nicka. To, ze ty o czyms nie wiesz swiadczy wylacznie o tym, ze gowno wiesz. Na FB jest najmniej obecny, bo on ma permanentnie blokowane konto.
Ale rozumiem, ze bronisz FB, bo to na twoim poziomie jest.

Twojego konta nie wylaczylem poniewaz wtedy nie byloby wiadomo kto powypisywal te wszystkie idiotyzmy.

Awatar użytkownika
Blazej

Postautor: Blazej » 14 sierpnia 2021, 11:30

Bardzo dobry i brakujący wątek Zbyszek. Szkoda tylko, że jak zawsze zupełnie zniszczony przez starych bywalców i prowadzących te forum. Ale najważniejsze, żeby merytorycznie było. Bez względu na temat.

Piotr Domański

Postautor: Piotr Domański » 14 sierpnia 2021, 12:02

Blazej pisze:Bardzo dobry i brakujący wątek Zbyszek

A co niby ma z niego wyniknąć że jest bardzo dobry i brakujący?
Wypadek może zdarzyć się w najlepszej szkole, im większy ruch tym większe prawdopodobieństwo niebezpiecznych zdarzeń. Głupia sprawa ale można komuś kto ani trochę na to nie zasłużył zniszczyć biznes. Wypisywanie na forach, że w tej czy w tamtej szkole był wypadek jest podejściem kompletnie nieuczciwym, dopiero wykazując konkretne zaniedbania ze strony szkoły/instruktora taka publikacja ma sens. Tłum żąda krwi winnych czy nie winnych... ech szkoda gadać.

Awatar użytkownika
Blazej

Postautor: Blazej » 14 sierpnia 2021, 12:14

Ano między innymi to, że jeżeli do wypadku doszło z winy lub haniebnych zaniedbań instruktora/prowadzącego to warto aby jak najwięcej ludzi o tym wiedziała. No chyba, że instruktor jest kumplem, to wtedy jak najmniej rzecz jasna...

Piotr Domański

Postautor: Piotr Domański » 14 sierpnia 2021, 12:39

Blazej pisze:Ano między innymi to, że jeżeli do wypadku doszło z winy lub haniebnych zaniedbań instruktora/prowadzącego to warto aby jak najwięcej ludzi o tym wiedziała.

Przeczytałem cały wątek jeszcze raz i nie widzę nic o haniebnych zaniedbaniach, natomiast widzę wmieszanych Spajka, Waltera i Piotra Cwudzińskiego w śmierć kursantów, co w przypadku Spajka w ogóle jest już kuriozalne :/ Poza zwykłą przyzwoitością nie mam powodu ich bronić, nie znamy się.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 14 sierpnia 2021, 12:42

Oprocz podania ewidentnie nieprawidlowej komendy instruktor moze przyczynic sie do wypadku poprzez zla organizacje szkolen. Typowe bledy to niewlasciwy sprzet, czy personel z lapanki. Zeby ocenic tego rodzaju byznesy nie potrzeba wypadku. Przeciez widac, ze szkola uzywa wytrzepow, nie ma spadochronow, a istruktor jest jak Bog, tzn wystepuje jednoczesnie w 3 osobach ( np wypuszcza z gory i laduje kursantow na dole i na dodatek robi za kierowce). Z drugiej strony pomyslowosc kursantow w przeniesieniu sie na tamten swiat jest nieograniczona. Czasami na podjecie wlasciwych decyzji przez instruktora sa ulamki sekund. Procentuje rutyna, ale zanim istruktor bedzie doswiadczonym instruktorem musi uplynac troche czasu. W tym czasie moze zdarzyc sie wypadek.
W tym roku calkiem sypatyczna i rozgarnieta kursantka, ni z tego ni z owego podczas holu zaciagnela mocno nie ta sterowke i obrocila sie komorami w dol. Zdazylem tylko wydac komende tnij line, wyciagarkowy mial refleks i dziewcze w pelnym wahadle smignelo pare metrow nad ziemia. Cale szczescie wylapala przestrzal i wyladowala normalnie. Nie chce myslec co by bylo jesli ja lub wyciagarkowy spoznilbysmy sie reakcja POL SEKUNDY.

Piotr Domański

Postautor: Piotr Domański » 14 sierpnia 2021, 12:57

uriuk pisze: Nie chce myslec co by bylo jesli ja lub wyciagarkowy spoznilbysmy sie reakcja POL SEKUNDY.

I te pół sekundy mogło by mocno wpłynąć na Wasz biznes gdyby stosować niedorzeczne metody Jara popierane też przez Błażeja i wielu podobnych żądnych natychmiastowej "sprawiedliwości". Najpierw solidne rozpoznanie sprawy, przyczyn i okoliczności zdarzenia, potem wnioski i publikacja. Taka powinna być kolejność. Napisanie, że u tego czy tamtego był wypadek bez konkretów to zwykłe łajdactwo.

Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”